Radio + kamera do nowego Ducato kampera alkova |
Autor |
Wiadomość |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-01-25, 17:38 Radio + kamera do nowego Ducato kampera alkova
|
|
|
Cześć,
Jakieś fajne propozycję na radio + kamera cofania + Android Auto i Apple car play ?
Fabrycznie instalacja jest przygotowana na kamerę, radio 2 DIN.
Orginał do ducato radio z kamerą i instalacją - 2500 brutto.
Instalację spokojnie zrobię sam jeśli w dziurze będą wszystkie przewody |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2021-01-25, 17:54
|
|
|
Najlepszym rozwiązaniem będzie dedykowane 2DIN android z ali.
Chyba że masz jakieś bardziej wymagający np pod kątem muzyki. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 61/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-01-25, 18:11
|
|
|
Już kiedyś o tym pisałem. Ja wyrzuciłem oryginalne radio z Forda i wstawiłem 2 din Pionnera. To wymagało także wymiany całej plastikowej obudowy w której było oryginalne radio. Rzecz do zrobienia. 1. Panel plastikowy w którym będzie montowane. Są na Ali ja kupowałem w hadron.pl. Tam także wszystkie niezbędne przejściówki do sterowania z kierownicy, do anteny a także z instalacji dedykowanej Ford do radia docelowego Pionner. Reszta czyli głośniki nowe, oraz wygłuszenie drzwi to kolejne dodatki które wymieniałem. Pionner obsługuje kamerę, radio, telefon oraz muzę z telefonu. W zestawie jest mikrofon do zestawu głośnomówiącego. Ja mam bez nawigacji bo korzystam z innego urządzenia. Działa szybko i sprawnie. Żadnych problemów. Koszt podstawowy model 500- 700 zł . Z nawigacja ok 1000. |
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-01-25, 18:33
|
|
|
Wolałbym kupić coś w Polsce i żeby w miarę jako tako grało. Kamera to pewnie kolejne 600-800 zł?
a to ?
https://www.car-tronic.pl...7751-evo-p10556
? |
Ostatnio zmieniony przez janb 2021-01-25, 18:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-01-25, 18:53
|
|
|
A te sprzęty z Apple Car PLay też współpracują ?
Nie mogę się nigdzie doczytać. |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-25, 19:05
|
|
|
Chińskie? Chińskie mają czystego andorida - to współpracuje z czym zechcesz
Radio do auta - temat rzeka - zależy kto czego oczekuje. Jeżeli radia 2DIN potrzebujesz tylko dla picu a tak na prawdę tylko robi za głośnomówiący i radio to nie ma znaczenia. Jeżeli jednak chcesz nawigować to już ma znaczenie, jak chcesz słuchać spotify, schoutcast`ów albo odpalić grupę biwakową to...... już markowego nie kupisz oczywiście car play i inne ekwiwalenty markowe są jakimś tam substytutem niezależności. Ale jak dla mnie to w dzisiejszych czasach trochę lipa.
Oczywiście zwolennicy zaraz napiszą że mogę odpalić navi (jakieś wspierane), przeglądarkę.... a nawet obraz z telefonu. Ok, mają rację. Jakoś się da. Jeżeli im to wystarczy w radiu za kilka tysięcy..... ok.
Dla mnie to by było akceptowalne w radiu za 300zł a nie prawie 10x więcej. Za sprzęt 1000-2000zł oczekuję że będzie miał w pełni funkcjonalnego androida na którym zrobię wszystko co zwykle potrzebuję z telefonu w aucie. Tylko nie muszę wysysać baterii z komórki, mieć jej komaptybilnej z radiem i użerać się ze sparowaniem albo co gorsza kablami.... Po prostu udostępniam neta i BT do rozmów a na radiu mam wszystko. Grupę biwakową, nawigację google, yanosika na radary, aktualne korki, kilka źródeł muzyki.... a jak chcę odnaleźć link do miejscówki z forum to wchodzę na forum (bo mam synchronizacje po koncie google) i odpalam linka ze stronki.
To czego Ty oczekujesz musisz zdecydować sam.
Jak działa android sprawdzisz na jakimkolwiek sprzęcie mobilnym. Radia "markowe" przetestujesz z powodzeniem w punktach car audio lub podobnych w marketach. Oceń sam co dla Ciebie jest odpowiednie a potem dotrzyj do najtańszego źródła i kup. |
 |
|
|
|
 |
arturokalisz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Carthago C-line 4.9
Nazwa załogi: Kampi Team
|
Wysłany: 2021-01-25, 19:11
|
|
|
Witam.
Będę miał do sprzedania nowe radio 2 Din Pioneer z mojego nowego kampera który przyjechał od dilera. Zamówiłem Pionieer-a z navigacją więc będzie na sprzedaż?
co do chińczyka miałem w poprzednim kamperze, rzeczywiście android daje dużo możliwości ale z jakości dźwięku i jakości wykonania
nie byłem zadowolony i nie było to najtańsze radio na ali tylko jedno z droższych. pozdrawiam Artur |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-25, 19:21
|
|
|
Nie wszystko co z Chin będzie dobre za radio grające dobrze (nie dla melomana ale nie "grzeszące") trzeba dać przynajmniej z 7 stów (tak szacuję). Sam używam takich za kilka stówek i niestety nie gra to na poziomie pioneera. Te które podałem będą grać porównywalnie z markowym radiem. Różnice o ile w ogóle będą do wychwycenia raczej dla wyczulonego ucha z na prawdę dobrej jakości głośnikami. Jeżeli miało być to nadal za mało to śmiem twierdzić, że wypadałoby pójść już w kierunku osobnego procesora (stąd moja druga sugestia radia z toslinkiem). Ale wtedy i głośniki poniżej 2k nie mają sensu |
 |
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-01-25, 20:08
|
|
|
Chciałbym radio, które gra w miarę ok, nie trzeszczy i wyszukuje większość stacji, nie zawiesza się i działa płynnie i szybko, współpracuje z kamerą cofania i kablami które są fabrycznie podciągnięte pod deskę i aby po wpięciu iPhone kablem włączał się Apple Car play na którym mogę włączyć Google maps
Czy jest coś takiego?
Czy trzeba wybierać i rezygnować z jednego na korzyść drugiego? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-25, 21:08
|
|
|
orkaaa napisał/a: | ...
wstawiłem 2 din Pionnera
...
do radia docelowego Pionner
...
Pionner obsługuje kamerę
... |
Przemyciłeś chochlikowe błędy
Zresztą niedługo będzie to Onkyo, Pioneer został sprzedany.
pioneer.png
|
 |
Plik ściągnięto 10793 raz(y) 2,47 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-25, 21:27
|
|
|
Nie mam iphona i nie doradzę. Nie używam car play to nie doradzę
ale jak będziesz miał androida to będziesz miał wszystko nawet gdy do dzwonienia będziesz używał nokii 3310
Odnośnie dźwięku to takie rzeczy o których piszesz nie zdarzają się nawet w chińskich radiach za 250zł kiepski dźwięk w tych radiach to jest na zasadzie obcięcia pewnych tonów, brak equalizera albo pewnych zniekształceń dźwiękowych. Mi osobiście w kamperze to nie przeszkadza bo nie używam go do głośnego słuchania muzyki ani delektowania się symfoniami. Raczej słucham radyjka czy muzyki w tle i przede wszystkim używam do nawigowania, wyszukiwania miejscówek.
Jednak mając takie tanie radio w aucie z lepszym nagłośnieniem (w sensie dobrej marki zestaw odseparowany i woofery) to brakuje ustawień audio, bas był kiepski a soprany jakieś takie zbyt gwiżdżące. Właśnie chcę w aucie osobowym to zmienić
W kamperze na komplecie papierzaków to jest niezauważalne - gra perfekt :D mowa tu o radiu za te 250zł.....
Takie za 2x tyle jest już na jakimś lepszym TDA, ma equalizer i pewnie nie ma takich zniekształceń, ale jednak nie ma co porównywać do pioneera. Te które podlinkowałem to posiadają bebechy porównywalne z markowymi radiami. Zapewne są ludzie co mają takie ucho i taki sprzęt w kamperze, że wychwycą zniekształcenie na 60Hz...... ale pamiętajmy że to sprzęt z pełnym androidem za 1000zł a nie pionek potrafiący co najwyżej skopiować ekran ze smartfona (i to jeszcze kompatybilnego) za cenę 2...3000zł. Wystarczy poczytać opinie w necie. Na forum audio oczywiście każdy napisze, że chińskie radio gra kiepsko ale..... to forum audio, to inny level wymagań. To tak jakbyś właścicielowi kampera zaproponował .... namiot? albo zgniłą angielkę
Na forach użytkowników zwykłych aut ludzie bardzo chwalą dedykowane radia i piszą, że grają nie gorzej albo nawet lepiej niż ich dotychczasowe fabryczne. Często ta podmianka jest w zestawach audio wyższych niż podstawowe.
Krótko mówiąc. Jak oczekujesz dźwięku z najwyższej półki i zadowolisz się ograniczoną funkcjonalnością to idziesz w markowy sprzęt, bezsprzecznie. Tylko przed zakupem sprawdź kompatybilność z iphonem bo to różnie niestety bywa.
Jeżeli nie jesteś melomanem, i nie masz w autach (a tym bardziej w kamperze) audio wyższych lotów a przy tym sobie cenisz wszechstronność i intuicyjność androida to rozsądny jest drogi chińczyk z androidem.
Kamera zagada z każdym radiem 2DIN. |
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 61/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-01-25, 21:33
|
|
|
Ależ oko 😊 Socale gratulacje. A co do radia. Mnie Pioneer wystarcza. Tak jak pisałem najwyższy model ma jeszcze nawigację. Są też inne firmy. Wpisz ranking radia 2din może będą komentarze użytkowników. I czy rzeczywiście zależy Ci na jakości dźwięku, bo jak tak to musisz drzwi wytłumić bo inaczej efektu nie będzie. Nawet radio za 3 tys bez zrobienia drzwi i lepszych głośników nie zagra. Ja najpierw radio wymieniłem i .... bez szału. Dopiero jak zrobiłem drzwi to nawet fabryczne głośniki dały całkowicie inny dźwięk . |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-01-25, 21:37
|
|
|
orkaaa napisał/a: | ...
bez zrobienia drzwi i lepszych głośników nie zagra. Ja najpierw radio wymieniłem i .... bez szału. Dopiero jak zrobiłem drzwi to nawet fabryczne głośniki dały całkowicie inny dźwięk . |
Potwierdzam 12 letnim doświadczeniem w branży Car Audio. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

|
Wysłany: 2021-01-25, 21:43
|
|
|
To jak już tak idziemy to nic Wam nie da wygłuszenie jak będą kiepskie głośniki
no właśnie, kwestia wymagań.
Jeżeli autor tematu zawsze i we wszystkich autach miał serię. I to nie zawsze najwyższych lotów. To nie doceni walorów radia za kilka tysięcy. Czy będzie miał canve czy alpine to nie zauważy różnicy. A jak fabryczne set up`y mu nie wystarczały, czuł potrzebę i efekt zmiany głośników lub wygłuszania drzwi to jest gotów poświęcić kilka tysięcy na radio bez androida |
 |
|
|
|
 |
|