|
|
|
Jak nie narty zjazdowe to...narty biegowe w Stroniu Śląskim |
| Autor |
Wiadomość |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 53/38 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-01-24, 20:21
|
|
|
Dzisiaj zrobiliśmy z żoną rekonesans "biegówkowy" w Spalonej - osobówką. Fajna miejscówka, choć tras mniej niż w Bielicach. Najdłuższa pętla ma 14km i 330m przewyższenia. Najdłuższą pętlę można skrócić w 2/3 drogi i oszczędzić 200 przewyższenia na podbiegu. Są jeszcze dwie inne krótsze trasy i a'la stadion biegowy (oświetlony - do sprawdzenia, czy oświetlenie jest uruchamiane), gdzie można stawiać pierwsze kroki, lub trenować po zmroku. Dojazd kamperem jest dużo lepszy niż do Bielic - z Bystrzycy Kłodzkiej na przełęcz jedzie się nowym w miarę szerokim asfaltem (dzisiaj rano było miejscami biało i trochę ślisko, ale było widać, że pług odśnieżał i solił). Na miejscu przy schronisku jest parking z adnotacją tylko dla samochodów osobowych, ale przed parkingiem wzdłuż drogi jest głęboka zatoka w której osobówki parkują w poprzek do drogi - kamperem można zaparkować wzdłuż. Przy schronisku działa wypożyczalnia nart biegowych - o 11:30 jak schodziliśmy z trasy to była ustawiona kolejka jak w PRL'u po papier toaletowy. My wystartowaliśmy o 8:30 i praktycznie byliśmy sami na 2/3 dużej pętli, a jak wchodziliśmy rano na szlak to właśnie wracał ratrak - tak więc biegaliśmy po nowiutkim śladzie. O 11:30 na parkingu i okolicach jak zwykle armagedon - samochody poparkowane wzdłuż drogi ograniczały możliwość mijania.
Co do przejazdu przez Bystrzycę - jadąc od Wrocławia google prowadzi pod wiadukt kolejowy, który ma ograniczenie na znaku do 2,5m wysokości - choć wydaje mi się, że jadąc środkiem jest sporo więcej i 3 metrowy kamper spokojnie przejedzie. W drodze powrotnej próbowałem pojechać inną drogą, aby sprawdzić czy można ten wiadukt ominąć, ale wyrzuciło mnie znowu na tą samą drogę i odpuściłem dalsze poszukiwania. Autobusy MPK jakoś do drogi 33 dojeżdżają, więc na pewno się da - albo mieszczą się pod tym wiaduktem, albo jest jakaś inna droga. |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 83/65 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2021-01-25, 20:59
|
|
|
Jadąc od Wrocka do Bystrzycy musisz wjechać następnym zjazdem. Ten wiadukt o którym piszesz to chyba ma taki problem, że droga zaczyna się za nim wznosić i długie auta mogą się przytrzeć. |
|
|
|
 |
RoWeRs
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T6 california
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Kwi 2015 Piwa: 12/4 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-01-29, 00:03
|
|
|
Wieluniak_1
No i nic nie pisałem bo z zasięgiem lipa. W czwartek droga czarna a w piątek pojawił się lód. To co stopniało to wieczorem zamarzło.
Proponujesz koledze podejście z Bielic ale nie jest to takie oczywiste, że będzie łatwiej.
Podejście z Morawy to ok 3,9 km i pokonanie wysokości 343 m
Z Bielic na Mały Szengen to 5,1 km i pokonanie wysokości 383 m. Jeśli chcesz iść dalej na Paprsek najkrótszą drogą to ściągasz narty lub dookoła znowu pod górkę.
Ja polecam z Bielic Czarnym Duktem wzdłuż Bielawki 4,4 km wysokość 260 m
Tak czy siak nie ma to większego znaczenia. Jadąc w te rejony trzeba liczyć się z tym, że jeśli chce się coś zobaczyć trzeba przebiec między 20-30 km
Przetarłem prawie wszystkie szlaki między Smrk, Petrikov, Paprsek, Medvedi bouda do Czernicy – jednym słowem bomba. Wychodząc z Bielic można wyjść na szlaki aż w 6 różnych miejscach
Niech zima trzyma chętnie tam wrócę.
z-Bielic.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 6 raz(y) 408,67 KB |
sam.jpg ładnie przygotowane |
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 274,9 KB |
|
_________________ VW T6 CALI | VW CADDY
Wycieczki rowerowe |
|
|
|
 |
janekorka
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Transit campervan
|
Wysłany: 2021-02-21, 21:17
|
|
|
Rower, to zdjęcie "parking na końcu świata" rewelacja. Fajne te trasy w Stroniu Śląskim tylko trochę daleko jak dla mnie z Bochni. Może w przyszłym sezonie się tam wybiorę |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2021-03-05, 14:34
|
|
|
Czy ktoś planuje w ten weekend wypad do Stronia na biegówki?
My startujemy dziś po pracy. Spanie albo parking Bielice albo przy zalewie w Starej Morawie.
Z tego co piszą na internetach warunki śniegowe jeszcze są. Planujemy biegóweczki, zjazdóweczki i może nawet rower się ogarnie. |
|
|
|
 |
RoWeRs
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: T6 california
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Kwi 2015 Piwa: 12/4 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-03-05, 21:00
|
|
|
dzięki janekorka
Wieluniak_1, muszę przyznać, że w Izerbejdżanie mimo przeciętnych warunków trasy są przygotowane na najwyższym poziomie! Dlatego po raz kolejny udaję się właśnie tam
W górach dopadało troszkę świeżego śniegu a pogoda ma być słoneczna - tylko jechać! |
_________________ VW T6 CALI | VW CADDY
Wycieczki rowerowe |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2021-03-06, 21:52
|
|
|
| Warunki w Bielicach ok. Fajnie bo mało ludzi. Widoki dziś super, pełne słońce. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|