|
awaria gazu |
| Autor |
Wiadomość |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-01-22, 22:48
|
|
|
Dobrze że przyczyna znaleziona bo skutek mógł być wybuchowy.
Ale trochę dziwnie to zrobili. Jeśli na jednym układzie miało nie być butli to od razu powinien być zawór. Tak na logikę. A dopiero potem waż do podłączenia dodatkowej butli.
Co do skalowania zbiornika to pamiętam że zawsze był problem w samochodach zagazowanych.
NAJGORSZE jest to że kupiłeś nowego kamera a już go naprawiasz. Chyba zostanę przy swoim PLA. Kupiłem dwu latka i nic przy nim nie robiłem. Ma już 7 lat. Poza dodatkami ,które pozakładałem :-) |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido i86
Nazwa załogi: buchalterzy
|
Wysłany: 2021-01-23, 12:25
|
|
|
| To prawda, że trochę tych drobiazgów jest, ale prawda jest taka, że usterki wynikają z awarii tego co dodatkowo założyłem. Zabudowa Rapido na razie nic się nie dzieje i jest ok. Zobaczymy jeszcze co z tym alternatorem ale to już fiat a nie rapido. Coś czyję, że może się okazać że ładowanie jest ok a serwis coś pomieszał z podłączeniem przetwornicy bo od tego czasu to nie działa. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2021-01-23, 20:39
|
|
|
| Czyli jak pisałeś musisz nauczyć się technicznej obsługi kamera :-) |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-23, 20:59
|
|
|
| EwaMarek ciągle się uczę i odkrywam coś nowego. Ponieważ też z czasem coś dokładam to znowu jest to powód do nauki. Teraz czytam o LiFePo i chcę dołożyć paneli. Skalkulowałem że w moim przypadku 200 ah LiFePo i ok 600W paneli bedzie ok. Teraz mam 2 x100 fabryczne kwasiaki i 280W na dachu. Dzięki za Twoje uwagi. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

|
Wysłany: 2021-01-30, 07:35
|
|
|
| Troche nie w temacie ale zazdroszcze Ci płaskiego dachu. Ja mam garbaty, do tego klima, antena sat, okna dachowe. Nie ma za bardzo miejsca na zalozenie duzej ilosci paneli... |
Marek
Moje kampery
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/37 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-01-30, 09:38
|
|
|
| EwaMarek napisał/a: | | Troche nie w temacie ale zazdroszcze Ci płaskiego dachu. Ja mam garbaty, do tego klima, antena sat, okna dachowe. Nie ma za bardzo miejsca na zalozenie duzej ilosci paneli... |
Masz alkowę ,ściany też są .Dobre elastyczne i po kłopocie .
Co do butli to je łączą ale po co .Podłączę jedną a jak się skończy to drugą .Najprostsze jest najlepsze. Butle mamy w ciepłym pomieszczeniu i tankujemy na stacjach LPG
https://www.google.com/se...iw=1345&bih=584
|
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-01-30, 10:10
|
|
|
| andi at napisał/a: | | tankujemy na stacjach LPG |
andi at,
wielokrotnie przedstawiasza link do butli gasbank z pojedynczym zaworem OPD
czy ten typ zaworu jest w Austrii dozwolony do samodzielnego napełniania? bo w DE, i całym Beneluksie nie wolno. Zresztą przeczytaj biały napis na kołnierzu swojej butli (było na forum)
Oczywiście butla to nie prom kosmiczny, wszystko sie da napełnić, tyle że czasem cena może być nieco za wysoka
Butle z multizaworem kosztują ponad 1300zł, zaś butle z pojedynczym zaworem OPD mógłbym oferować w cenie poniżej 700zł,
pytanie,
czemu tego nie robię? |
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
|
Wysłany: 2021-01-30, 12:40
|
|
|
Parę lat do tyłu były butle kompozytowe od BP na szybko złączkę a w Austrii są te butle do dziś tylko na zawór taki jak jest w butlach stalowych .Ja tankując do niej to widziałem ile jest tankowanego gazu .Tylko był problem z poszukaniem takiej stacji LPG co chciała napełnić .Na dziś mam butle bank gaz za około 1500 zł i nie mam problemu z tankowaniem w EU .Jak do tej pory .Koszt zakupu jest wysoki ale coś za coś .Mam też lifepo4 ,lodówkę na 12 .Teraz chce przerobić starter na to co ma Joko . https://specnarzedzia.pl/urzadzenia-rozruchowe-boostery/12279-ideal-ultrastarter-1600-starter-ultrakondensat.html itd itp .
Bo w kwietniu startujemy na całe lato a może i zimę .Zobaczymy jak tam będzie z zarazą 19 |
| |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
|
Wysłany: 2021-01-30, 12:56
|
|
|
[quote="papamila"] | andi at napisał/a: | | tankujemy na stacjach LPG |
andi at,
wielokrotnie przedstawiasza link do butli gasbank z pojedynczym zaworem OPD
Masz 2 rodzaje butli na zamieszczonych zdjęciach .Nie chodzi tu jakie są ,tylko ze już są i mogę tankować na LPG bez proszenia |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-01-30, 17:26
|
|
|
| EwaMarek napisał/a: | | Troche nie w temacie ale zazdroszcze Ci płaskiego dachu. Ja mam garbaty, do tego klima, antena sat, okna dachowe. Nie ma za bardzo miejsca na zalozenie duzej ilosci paneli... |
Masz za to dużo miejsca w środku i wygodnie bo wysoko. Sam wiesz, że kamper to zawsze kompromis. Technologia się zmienia, więc pomysłów na kumulację energii tez przybywa. Przy fotowoltaice słyszałem że w tym roku mają rozpocząć produkcję 600W paneli więc założysz taki jeden i nie potrzeba wiele powierzchni. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-01-30, 17:52
|
|
|
andi at,
ja widzę że lubisz gonić króliczka
do zobaczenia na szlaku,
też jesteśmy mocno stęsknieni |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
|
Wysłany: 2021-01-30, 22:22
|
|
|
| papamila napisał/a: | andi at,
ja widzę że lubisz gonić króliczka
do zobaczenia na szlaku,
też jesteśmy mocno stęsknieni |
Montuje to co uważam że jest dobre do mojego użytku . Narty i wędkarstwo poszło na bok a teraz biorę się za nurkowanie +kusza . To do spotkania na trasie . Na start myślę o Nicea Monako .No i Korsyka bo kolega prosi na grila |
|
|
|
 |
|
|