|
akumlator zabudowy |
| Autor |
Wiadomość |
gregu
zaawansowany

Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Paź 2010 Piwa: 8/16 Skąd: B-Mitte
|
Wysłany: 2014-07-03, 10:45
|
|
|
| Cytat: | | pytanie, czy regulator podlaczony do dwoch baterii polaczonych rownolegle obsluzy je wlasciwie? |
Odpowiem na swoje stare pytanie:
Nie obsluzyl. akumulatory rozladowywaly sie nawzajem.
Przesiadam sie wlasnie na jeden akumulator AGM Varta 115 Ah. |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
Fenianek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Crafter, 2,5 TDI, w budowie...
Nazwa załogi: Motylki
|
Wysłany: 2014-08-12, 14:35
|
|
|
Witam!!
Posiadam na swoim kamperku 2 starsze panele solarne i regulator ładowania, tez nie najmłodszy. Nie mam pojęcia jakiej mocy są solary. Solary ładują dwa akumulatory pokładowe o mocy 100 AH, w tym roku planuje je wymienić. Czy dwa akumulatory żelowe głębokich rozładowań to dobry wybór??
http://www.sonarsklep.pl/...owan-p-676.html |
_________________ Tam twój dom, gdzie twój zadek! |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-08-14, 23:38
|
|
|
Fenianek, Akumulatory wyglądają dość atrakcyjnie i wybór na pewno słuszniejszy niż zwykłe akumulatory z płynnym elektrolitem - posłużą na pewno długo.
Żeby służyły 12 lat jak gwarantuje to producent, musisz zadbać o nie dodatkowo...minimum raz na rok rozładowac do 10,5V i wtedy potraktować "inteligentną" ładowarką z odsiarczaniem(desulfacja itp.itd)
A jak zdarzy ci się rozładować je znacznie mocniej ... to tylko taką ładowarką je podnosić, a nie przez solary i energoblok.
Było o tym na forum. sam nawet zestawienie sprzetu robiłem polecam więc szukanie i lekturę. Przy takim wydatku na aku moim zdaniem warto dołożyć coś jeszcze na dodatkową nowoczesną ładowarkę(sporo tego na rynku jest ), która przedłuży im życie - i nie tylko im, ale rozruchowy też może ci uratować.
sklep z linku który podajesz też ma takie sprzęty - i to tanie
A tak już podsumowiując ... ile lat mają twoje aku pokładowe ??
W pierwszej kolejności to zainwestowałbym właśnie w taką ładowarkę - po zakupie takowej i sprawdzeniu stanu aku zafundowałbym im kilka cykli rozładowania ładowania tym sprzętem - i może się okazać ze zakup nowych akumulatorów będzie zbyteczny. Zostanie ci wtedy kuupa kasy na inne przyjemności ... zimne napoje... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 170/104 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2014-08-17, 16:20
|
|
|
Przed wyjazdem dokonał żywota moj aku Varta hobby 50 Ah
rozglądam się za czymś nowym znalazłem cenowo doćś przystęnie Jenoxa Hobby 80 Ah za 319 zł
Akumulator
Czy ktoś z Was miał styczność z jenoxami warto? |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2014-08-17, 16:23
|
|
|
| Bim napisał/a: | Przed wyjazdem dokonał żywota moj aku Varta hobby 50 Ah
rozglądam się za czymś nowym znalazłem cenowo doćś przystęnie Jenoxa Hobby 80 Ah za 319 zł
Akumulator
Czy ktoś z Was miał styczność z jenoxami warto? |
Tak, 2 sezon działania bez problemu. Jestem zadowolony zwłaszcza z ceny. |
|
 |
Rav
weteran
Twój sprzęt: Mobilvetta Kea
Nazwa załogi: Chmielki4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Maj 2014 Piwa: 145/22 Skąd: z prawilnego kraju
|
Wysłany: 2014-08-17, 19:44
|
|
|
| Fenianek napisał/a: | Witam!!
Posiadam na swoim kamperku 2 starsze panele solarne i regulator ładowania, tez nie najmłodszy. Nie mam pojęcia jakiej mocy są solary. Solary ładują dwa akumulatory pokładowe o mocy 100 AH, w tym roku planuje je wymienić. Czy dwa akumulatory żelowe głębokich rozładowań to dobry wybór??
http://www.sonarsklep.pl/...owan-p-676.html |
Teoretycznie dobry wybór, ale zważ na to, że to nie jest żelówka a AGM produkcji chińskiej (jak się domyślam). Opcjonalnie rozważ np. polskiego ZAP-a głębokiego rozładowania. Pojemność 100Ah (rzeczywistą, którą utrzymasz przez 4-5 lat) będzie Cię pewnie kosztować koło 450 zł. |
_________________ Byle do przodu |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-08-17, 19:47
|
|
|
| Regulator......dobrze by było by "wiedział" że ładuje gel lub agm!!!!!!. Było na forum sporo postów.... |
|
|
|
 |
Misio
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomógł: 7 razy Dołączył: 15 Maj 2010 Piwa: 808/1232 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-08-17, 21:40
|
|
|
[quote="Rav"] | Fenianek napisał/a: | Witam!!
Opcjonalnie rozważ np. polskiego ZAP-a głębokiego rozładowania. Pojemność 100Ah (rzeczywistą, którą utrzymasz przez 4-5 lat) będzie Cię pewnie kosztować koło 450 zł. |
Kupiłem dwa miesiące temu w Piastowie aku 95 Ah głębokiego rozładowania za 630 zł. Na razie jest dobrze. |
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą...ks.Jan Twardowski
 |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2014-08-17, 21:47
|
|
|
| Jenox hobby to nie AGM i jak na złość z polskiej fabryki, są też. 100Ah. |
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2014-08-18, 07:39
|
|
|
100 Ah nie wejdzie mi pod siedzenie pasażera tam juz mam energoblok
przymierzałem sie do 100 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-08-18, 08:00
|
|
|
| Nie wiem jak u Was, ale moja instrukcja elektrobloku i kampera mówi, że zmiana pojemności akumulatora musi być w przedziale +/- 20% od oryginalnego. Tutaj widzę, że chcecie zmienić na 100% większy, a co na ten temat myśli elektronika i bezpieczniki elektrobloku? |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2014-08-18, 14:21
|
|
|
| Dobre pytanie ciekawe jaki powinien być orginalny w mojej zabudowie jak wspominałem miałem 50Ah ale taki mały ze był poopkładany w koło styropianem żeby nie latał jak to sprawdzić jaką mawydajnośc energoblok i alternator przy włąćzonej lodówce na 12 v podczas jazdy? |
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2014-08-18, 14:56
|
|
|
| Możesz włożyć i 200Ah, tylko ładowanie z elektrobloku będzie prądem nominalnym dla tego typu elektrobloku. czyli max 10A lub 5A. Mój elektroblok ma max 15A, Czyli dedykowany do 150Ah co nie znaczy że nie może ładować 200Ah. Ładuje wtedy prądem 15A, czyli 7,5% zamiast 10% pojemności. |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2014-08-18, 21:44
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | co na ten temat myśli elektronika i bezpieczniki elektrobloku? |
Argo dobrze gada
Elektronika nie myśli tylko działa. I będzie działać bez żadnego problemu bo energoblok będzie ładował większy akumulator tym samym prądem, którym ładował mniejszy.
Po prostu naładowanie aku na full będzie dłużej trwało.
To zmiana w dół jest niebezpieczna np ładowanie z dużego energobloku prądem 15A akumulatora 80Ah. Da się tylko akumulator za długo nie pożyje.
| Johny_Walker napisał/a: | | moja instrukcja elektrobloku i kampera mówi, że zmiana pojemności akumulatora musi być w przedziale +/- 20% od oryginalnego |
Być może w w twoim superautku mocno oszczędzali na elektronice - i boją się że jak EB będzie chodził 30min za długo to się biedaczek sfajczy...
BIM - możesz spokojnie kupić większy, jaki ci tam wymiarami pasuje.
Alternator jak wyrabiał do tej pory tak teraz też wyrobi - Kupno większego aku nie znaczy, że będzie on ładowany większym prądem.
a co do opinii o akku... opinie zależą od od intensywności eksploatacji...
aku GR powinny chodzić 8 lat bez problemu. Przy odpowiedniej kulturze obsługi (nowoczesne ładowarki z odsiarczaniem, doładowania sezonowe) nawet jeszcze dłużej.
AGM firmy SBL (link przykładowy) są projektowane z przewidywanym czasem eksploatacji 12 lat. Ale mam takie sztuki 150Ah które odmówiły pracy po 2 latach - bo jakiś idiota ugotował je prostownikiem w szafie UPS. 3 aku po prawie 1500/szt mają teraz 1/3 nominalnej pojemności.... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
slavia
trochę już popisał
Twój sprzęt: Crafter I, obecnie Crafter II
Nazwa załogi: AJRA
|
Wysłany: 2021-02-04, 12:40
|
|
|
| kaimar napisał/a: | Temat powraca.
Polecam selektor baterii firmy CBE przeznaczony do sterowania dwoma akumulatorami zabudowy. Współpracuje z solarem. Jego działąnie opisywałem w podobnym wątku.
http://www.cbe.it/en/content/bds-150 |
KAIMAR. Czy dalej korzystasz z tego regulatora?
Wczoraj w prezencie dokładnie ten model (używany, ale sprawny) i po przeczytaniu całego postu, zastanawiam się czy go zakładać. Tym bardziej znalazła się opinia jak niżej:
| DAKOTA napisał/a: |
"ako ze sie nie sprawdzil i zadna szanujaca sie firma nie zachwycila sie tym pomyslem ze wzgledu na czeste wymiany pierwszej baterii (gwarancyjne) .
|
|
|
|
|
 |
|
|