|
|
Przesunięty przez: Świstak 2020-06-17, 06:23 |
Zużycie gazu Truma Combi 4 / wyjazd zimowy na narty? |
| Autor |
Wiadomość |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-02-11, 20:11
|
|
|
| Socale napisał/a: | | estem w lesie i jest zimno, wczoraj skończył mi się gaz 7dni/8nocy spaliło 29 litrów. |
To jest jakieś 16 kg gazu,znakomity wynik.I jeszcze Ci źle?
Z nami podróżuje pies,dlatego jak my na narty to to te 20 stopni utrzymuje.U mnie spalanie to butla typu dom,czyli 10 kg na trzy dni. |
|
 |
Agostini
weteran

Twój sprzęt: Hymer ML-T 580
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Sty 2011 Piwa: 245/114 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2021-02-11, 21:20
|
|
|
| Socale napisał/a: |
...Tak rozmyślam co jest lepsze gdy przez klika godzin przebywamy poza kamperem.
Wyłączyć ogrzewanie i niech se marznie, a po powrocie włączyć, czy wychodząc nastawić np 13stC i niech sobie pyrczy?
Jestem w lesie i jest zimno, wczoraj skończył mi się gaz 7dni/8nocy spaliło 29 litrów... |
Ja nie "przykręcam" ogrzewania wychodząc z kampera, ale gdybym musiał być zmuszony do oszczędzania gazu zmniejszyłbym temperaturę nie mniej niż do 15 stopni.
Kiedyś wróciliśmy w nocy z Uniejowskiej imprezy i zastaliśmy w kamperze coś ok. 5 st (butla na duo nie przełączyła się), Truma szła na pełnych obrotach godzinami a wszystko było tak zimne, że zasnąć nie można było.
7 zimowych dni na 29 litrach to bardzo dobry wynik. |
_________________ Basia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-02-11, 21:41
|
|
|
Dziękuję, potwierdzacie zgodnie z logiką termodynamiki.
Nastawiałem od zmroku do snu 21st.
Przez sen 19st.
Na wyjście 13st.
W tym okresie ogrzewanie nie było wyłączone ani na chwilę a ten ostatni okres zużycie dokładnie wyszło 29,3l, bowiem tyle mi weszło do zbiornika z próbą dobijania.
Poprzednie tankowanie po okresie 9 dni i dodatniej temperaturze zewnętrznej i tych samych nastawach temperatur wlazło 34,1l
W czasie chłodnym ale w dodatnich temperaturach i znacznie dłuższych okresach kilkakrotnie wchodziło do zbiornika 41...44l
Wnioski wobec Butanu już wyciągnąłem w innym temacie i będę realizował "Opróżnianie do zera" |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2021-02-12, 16:53
|
|
|
| A skąd masz prąd? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2021-02-12, 17:44
|
|
|
| Z moich obserwacji jeśli chodzi o ogrzewanie wynikają dwa wnioski dotyczące i kampera i domu. Oszędzanie czyli znacznie obniżanie temp na czas nieobecności ma sens gdy temp powietrza jest powyżej zera. Jak mamy na minusie taniej i efektywniej wychodzi jednak podtrzymywanie akceptowalnej temperatury do życia. Zdarzało mi się w domu po wyjeździe na narty startować z temp 11 stopni. Wówczas piec aby dojechał do 20 pracował non stop ponad dobę. Do tego kominek i dmuchawy. W kamperze można znacznie szybciej podciągnąć do 2o ale nie w każdych warunkach. Tak wiec w kamperze na noc ustawiam 18. W dzień gdy wychodzimy trzymam 20. Jak mieszkamy 23. Zimą jak się przemarznie fajnie jest wejść do kampera gdzie jest 20 niż 13. I zimą wychodzi przewaga diesla nad gazem. W baku 60 litrów więc na bardzo długo starczy i można na każdej stacji dolać. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-02-12, 19:41
|
|
|
| orkaaa, potwierdzam |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|