|
|
|
Dylematy przy zakupie kampera |
| Autor |
Wiadomość |
Diavolo
trochę już popisał

Twój sprzęt: Knaus Sky Traveller 600 DKG
|
Wysłany: 2021-02-28, 06:36
|
|
|
| rigg napisał/a: | Procedury takie same czy to kamper czy osobówka. Jak kolega wspomniał do powrotu na kołach potrzebujesz tablice wyjazdowe i ubezpieczenie, wszystko Ci handlarz lub osoba prywatna (jak jest w porządku) ogarnie w jeden dzień. (najlepiej być rano, bo w niektóre
dni tygodnia urzędy są czynne do 12) |
Czy dobrze rozumiem, że tych tablic wyjazdowych i ubezpieczenia (to jakieś tymczasowe, jak tablice wyjazdowe?) nie będę musiał sam załatwiać, tylko zrobi to sprzedający Niemiec?
| rigg napisał/a: | | W Polsce jest dużo firm, które załatwią Ci wszystkie papiery i tablice do domu przywiozą. |
Nie rozumiem. Na jakiej zasadzie działają te firmy, skoro kupować miałbym w Niemczech? |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 143/190 Skąd: Bawaria

|
Wysłany: 2021-02-28, 07:20
|
|
|
| Diavolo napisał/a: | | Czy dobrze rozumiem, że tych tablic wyjazdowych i ubezpieczenia (to jakieś tymczasowe, jak tablice wyjazdowe?) nie będę musiał sam załatwiać, tylko zrobi to sprzedający Niemiec? |
Normalny handlarz zrobi to dla ciebie, oczywiście koszty musisz sam przejąć. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2021-02-28, 20:05
|
|
|
| Diavolo napisał/a: |
Nie rozumiem. Na jakiej zasadzie działają te firmy, skoro kupować miałbym w Niemczech? |
U mnie w mieści wszystko załatwia tłumacz przysięgły. W Gdyni np przy urzędzie celnym jest ich kilka i oni też to robią. Byle jakiego handlaża w PL zapytaj on Ci firmę wskaże.
Po przyjeździe do kraju, musisz zrobić przegląd techniczny i z tym papierkiem, plus umowa i dowód niemiecki (brief) idziesz do tłumacza lub firmy która to ogaryna i oni Cie poinformują
o kwocie akcyzy do zapłacenia, płacisz i czekasz na polskie tablice.
Kwota jaką Ci niemiec na fakturze czy umowie nie ma wielkiego znaczenia bo urząd oblicza akcyzę według katalogu (chyba,że jest wyższa niż w katalogu . Jeśli auto jest nie sprawne, uszkodzone itp to rzeczoznawca robi wycenę
i według tego płacisz akcyzę. Poszukaj u siebie firmy która się tym zajmuje, zapłacisz parę stów i nie ruszasz tyłka z kanapy.) |
| |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-03-01, 10:12
|
|
|
| rigg napisał/a: | U mnie w mieści wszystko załatwia tłumacz przysięgły. W Gdyni np przy urzędzie celnym jest ich kilka i oni też to robią. Byle jakiego handlaża w PL zapytaj on Ci firmę wskaże.
Po przyjeździe do kraju, musisz zrobić przegląd techniczny i z tym papierkiem, plus umowa i dowód niemiecki (brief) idziesz do tłumacza lub firmy która to ogaryna i oni Cie poinformują
o kwocie akcyzy do zapłacenia, płacisz i czekasz na polskie tablice.
Kwota jaką Ci niemiec na fakturze czy umowie nie ma wielkiego znaczenia bo urząd oblicza akcyzę według katalogu (chyba,że jest wyższa niż w katalogu . Jeśli auto jest nie sprawne, uszkodzone itp to rzeczoznawca robi wycenę
i według tego płacisz akcyzę. Poszukaj u siebie firmy która się tym zajmuje, zapłacisz parę stów i nie ruszasz tyłka z kanapy.) |
Czy dobrze rozumiem w takim razie, że wysokość akcyzy to będzie niespodzianka i nie będę w stanie tego oszacować przed jej obliczeniem przez urząd? W urzędzie mają katalogi kamperów (wraz z rocznikami) do obliczenia akcyzy? |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2021-03-01, 10:48
|
|
|
| Diavolo napisał/a: |
Czy dobrze rozumiem w takim razie, że wysokość akcyzy to będzie niespodzianka i nie będę w stanie tego oszacować przed jej obliczeniem przez urząd? W urzędzie mają katalogi kamperów (wraz z rocznikami) do obliczenia akcyzy? |
Jak będziesz miał "normalną" kwotę na fakturze to mniej więcej możesz sobie obliczyć
https://akcyzowy.pl/
Kiedyś jak sam cliłem auto to pan celnik wyciągnął katalog znalazł dany model i obliczał akcyzę od najuboższej wersji, czyli z korzyścią dla mnie.
Jak już wspomniałem poszukaj handlarza, albo firmę sprowadzającą auta z niemiec, zadzwoń
oni Ci wszystko wyjaśnią. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-03-01, 12:50
|
|
|
Powiem jak nie powinno sie robić bo to jest przestępstwo skarbowe. Kupujac kampera w komisie niemieckim za np. 10tyś mozesz poprosic o fakturę na kazda inna kwotę. Interes jest obopólny. Jeżeli duża firma nie zawraca sobie tym glowy, wtedy kwit wywalasz i piszesz sobie umowę na własciciela z dowodu rejestracyjnego na kwote jaka cię urzadza. Tak robią przestepcy sprowadzajacy auta do Polski dlatego przestrzegam przed takimi praktykami.
Jeżeli kamper jest wycofany z ruchu i bez przeglądu musisz załatwić zjazdówki oplacajac oc. Kiedys byl to koszt 90 Eu. Oczywiscie komis to załatwi za ciebie pobierając stosowna opłate ,przeważnie 50-60 Eu.
Chyba ze cos się zmienilo ostatnio. |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-03-02, 08:46
|
|
|
| rigg napisał/a: | Jak będziesz miał "normalną" kwotę na fakturze to mniej więcej możesz sobie obliczyć
https://akcyzowy.pl/
Kiedyś jak sam cliłem auto to pan celnik wyciągnął katalog znalazł dany model i obliczał akcyzę od najuboższej wersji, czyli z korzyścią dla mnie. |
Dziękuję za linka - bardzo pomocna strona.
| rigg napisał/a: | Jak już wspomniałem poszukaj handlarza, albo firmę sprowadzającą auta z niemiec, zadzwoń
oni Ci wszystko wyjaśnią. |
Rozumiem, że masz na myśli firmy typu:
https://carforfriend.pl/
https://www.autotesto.pl/
https://autoklasa.pl/
Ciekawy jestem, na ile takie firmy są w stanie ocenić stan zabudowy (normalnie zajmują się oceną zwykłych samochodów osobowych). Wsparcie w rzetelnej ocenie stanu kampera (samochód i zabudowa) by mi się przydało - obawiam się, że jako laik w temacie nie zauważę jakiś wad. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-03-02, 11:35
|
|
|
Ad akcyza:
tu nie ma żadnej filozofii' podstawą jest wartość kampera na umowie/fakturze
odvtego płacisz:
3,1% dla aut o poj skokowej do 2,0l
lub
18,6% dla aut z większym silnikiem
-urząd będzie i tak po swojemu wyceniał auto i jak będzie miał "ale" wezwie delikwenta do korekty deklaracji
| Cytat: | | na ile takie firmy są w stanie ocenić stan zabudowy |
z reguły nie sa w stanie,
o wielu rzeczach nie mają pojęcia.
zdrowy rozsądek, chłodna głowa i ktoś kto ma choć troche pojęcia jak to wszystko działa. |
| |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-03-02, 13:06
|
|
|
| papamila napisał/a: | | zdrowy rozsądek, chłodna głowa i ktoś kto ma choć troche pojęcia jak to wszystko działa. |
Właśnie - jak kupisz od osoby która użytkuje kampera to pewne jest ze działa , jak od handlarza to auto może być z uszkodzeniami. Bo nie chciało się naprawiać jak i tak szedł do sprzedania. Albo przy sprzedaży nie będzie widać lub nie ma jak pokazać że cos nie działa... Typu - woda nie działa bo spuszczona na zimę. Lodówka czy ogrzewanie bo nie ma gazu itd
Zapaszek też zimą jest mniej odczuwalny, najlepiej to czuć w pełnym słońcu albo gdy ogrzewanie chodzi dłuższy czas na maxa. Aż się czasami dziwiłem jak handlarz potrafi różne głupoty wymyślać |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-03-03, 09:49
|
|
|
| EwaMarek napisał/a: | | Właśnie - jak kupisz od osoby która użytkuje kampera to pewne jest ze działa , jak od handlarza to auto może być z uszkodzeniami. |
To chyba takie proste nie jest, że jak będę kupować od osoby prywatnej to mam gwarancję, że wszystko jest ok. Ta osoba też mogła nie dbać, albo sprzedaje, bo coś "ukrytego" nie działa i nie chce jej się naprawiać (sprzeda i kupi sobie nowego bez wady). Z kolei dealer / handlarz, który dba o opinie (bo na dużym i konkurencyjnym rynku niemieckim chce przetrwać i chce się liczyć), też może podjąć wysiłek, by sprzedawać kampera, z którego nabywca będzie zadowolony i odwdzięczy się pozytywną opinią (a nie wieszaniem psów). Tak mi się wydaję, choć w przeciwieństwie do Was nie mam żadnych doświadczeń w zakupie kamperów.
| papamila napisał/a: |
| Cytat: | | na ile takie firmy są w stanie ocenić stan zabudowy |
z reguły nie sa w stanie,
o wielu rzeczach nie mają pojęcia.
zdrowy rozsądek, chłodna głowa i ktoś kto ma choć troche pojęcia jak to wszystko działa. |
Ewidentnie wygląda mi na to, że zakupu trzeba dokonać osobiście najlepiej ze wsparciem osoby, która na kamperach zjadła zęby i będzie potrafiła ocenić stan pojazdu. Trzeba znaleźć mocnych kandydatów (kilku, by nie wrócić z niczym), wybrać się do Niemiec i wrócić już kamperem |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-03-03, 10:08
|
|
|
Diavolo, Niestety życie nie jest proste
Nawet nowy sprzęt kupując może być wadliwy. Tylko przy tym szukaniu samochodu czy kampera ginie cały urok ZAKUPU SAMOCHODU MARZEŃ. Też na początku szukałem. Kupiłem w końcu bo w nie lubię długo czegoś szukać i co? Ponaprawiałem, pojeździłem, kupiłem następnego i tak w końcu po tylu latach mam czwartego kampera. Ze względu na kiepski wybór bardzo szybko skoczyłem na młodsze roczniki. Teraz mam kampera kupionego jako dwulatka z wypożyczalni i nie narzekam. Miałem zmienić na nowego ale przez to wariactwo z cenami zwlekam... Tego co obecnie użytkuje jest ok - można nim długo jeździć.
Przy okazji wiem skąd się biorą stare dobre kampery Prawie cały swój żywot są garażowane jak mój obecny i poprzedni. Wodę widzą tylko na wyjazdach i na myjni
Tylko jest jedno ale jak takiego zadbanego zacznie się używać tylko pod chmurką to szybko dogoni kolegów po przegniciach. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

|
Wysłany: 2021-03-03, 11:51
|
|
|
| Cytat: | | Trzeba znaleźć mocnych kandydatów (kilku, by nie wrócić z niczym), wybrać się do Niemiec i wrócić już kamperem |
mam dla ciebie dwie wiadomości
dobrą i złą
pierwsza to że oferty są przeważnie zgodne z opisem i bez wad ukrytych
ta druga to taka że tam jest jeszcze większa sraczka i parcie niż u nas.
o cdnach nie wspominam, bo również poszybowały |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-03-03, 18:18
|
|
|
Papamila zwrócił uwagę na bardzo ważną sprawę: w DE wybór jest spory. Ale ceny są znacznie wyższe niż w Polsce. Wystarczy popatrzeć na ogłoszenia i ceny Tam 500€ czyli 2 000PLN to nikt nie chce opuścić. A w PL kupujący uważa, że sprzedający ma obniżyć cenę o 20 000zł |
|
|
|
 |
Diavolo
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-03-04, 09:15
|
|
|
| LukF napisał/a: | Papamila zwrócił uwagę na bardzo ważną sprawę: w DE wybór jest spory. Ale ceny są znacznie wyższe niż w Polsce. Wystarczy popatrzeć na ogłoszenia i ceny Tam 500€ czyli 2 000PLN to nikt nie chce opuścić. A w PL kupujący uważa, że sprzedający ma obniżyć cenę o 20 000zł |
Nie wiem, jak to z tymi cenami jest. Gdy patrzę na ogłoszenia na nowe kampery, których znam ceny w Polsce, to wychodzi taniej lub podobnie (oczywiście po doliczeniu akcyzy, a także dodatkowych opłat zgodnie z https://akcyzowy.pl/ ). Być może z negocjami jest rzeczywiście gorzej i te ceny finalnie są wyższe. Na rynku niemieckim wybór jest szeroki (w przeciwieństwie do Polski), więc generalnie zacząłem szukać na mobile.de, a potem patrzę, jak z danym modelem wygląda sytuacja w Polsce. Jeżeli będzie sytuacja taka, że kamper skrojony pod moje potrzeby będzie w Niemczech w moim budżecie cenowym, a nie będzie go w Polsce, to udam się do Niemiec. Jeśli okaże się natomiast, że jest również w Polsce, to wówczas przeważę to przez stan kampera, jego wyposażenie, cenę oraz wysiłek, który trzeba podjąć, by go sprowadzić i podejmę decyzję. Na pewno nie będę jechać do Niemiec, by kupić takiego kampera, który w Polsce dostępny jest taniej Ale już widzę, że jest dużo opcji, które w Niemczech są dostępne, a których w Polsce po prostu nie ma.
| papamila napisał/a: | tam jest jeszcze większa sraczka i parcie niż u nas.
o cdnach nie wspominam, bo również poszybowały |
Sraczka i parcie jest obecnie pewnie wszędzie. Niemniej jednak myślę, że Niemcy ze swoim dużym i rozwiniętym rynkiem karawaningu są lepiej przygotowani na przyjęcie wzrostu popytu niż my z naszym małym, raczkującym rynkiem. Podejrzewam też, że Niemcy kupują raczej nowe egzemplarze skoro zarabiają 3 razy więcej niż my, a ceny tych samych kamperów mają zbliżone (też bym chciał kupować kampera w cenie 3x niższej ).
Czy orientujecie się może, jak wygląda kwestia aktualności ofert na mobile.de? Czy jak jest ogłoszenie na jakiś kamper, to jest raczej aktualne czy jest tam może pełno nieaktualnych ogłoszeń sprzed pół roku (daty wystawienia niestety tam nie widzę)? |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

|
Wysłany: 2021-03-04, 12:39
|
|
|
dwa tygodnie temu wróciłem od największego dealera w Niemczech, udało się zrealizować alkowe.
Na półintegre nie ma żadnych szans, wszystko, cała pula ma już nabywców. Może i trafi sie coś poza rozdzielnikiem ale tam też jest pełno oczekujących.
dodatkowo Fiat ma jakiś problem z nowym silnikiem i nie zrealizował dostaw na jakieś 2 tys sztuk podwozi |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|