Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Banan
2021-03-15, 14:04
Agregat honda eu 2200is w garazu
Autor Wiadomość
darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2021-03-17, 10:58   

LukF napisał/a:

Alternator zasila przetwornicę z pominięciem akumulatora ? Lub "drogiego" LiFePO4 ?

Przecież napisałem ze równolegle podłączone ma być to wszystko co on ma do tej pory.Dlatego równolegle by nie obciążać oryginalnych kabli które nie były przewidziane na takie obciążenie.
LukF napisał/a:
Hymerek ma w starym Ducato wyjąć alternator 80A i włożyć 180A

Podjechał bym do warsztatu który naprawia alternatory o poradę ,co czym podmienić.

Postaw piwo autorowi tego posta

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/436
Wysłany: 2021-03-17, 14:28   

Darek61,
Dziękuję za wyjaśnienie.

Hymerek ,

Czegoś nie rozumiem:

Wariant 1.

Agregat Honda 2kW - 4600zł
Skrzynka materiały ~200zł
razem 4800zł
Wady: znane. Zalety: nie znam.

Wariant 2

LiFePO4 200Ah - 3850zł
Przetwornica 1500W - 800zł
Kable i inne - 150zł
razem 4800zł
Wady: trzeba podłączyć. Trzeba dokupić regulator do solara MPPT za około 400zł jeśli takiego nie masz.
Zalety: jeśli będziesz chciał to zabierasz i przekładasz do kolejnego kampera.

I co?
Ostatnio zmieniony przez LukF 2021-03-17, 15:09, w całości zmieniany 1 raz  

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-17, 14:38   

LukF napisał/a:
Darek61,
Dziękuję za wyjaśnienie.

Hymerek ,

Czegoś nie rozumiem:

Wariant 1.

Agregat Honda 2kW - 4600zł
Alternator 180A - 500zł
Skrzynka materiały ~200zł
razem 5300zł
Wady: znane. Zalety: nie znam

Wariant 2

LiFePO4 200Ah - 3850zł
Przetwornica 1500W - 800zł
Kable i inne - 150zł
razem 4800zł
Wady: trzeba podłączyć. Trzeba dokupić regulator do solara MPPT za około 400zł jeśli takiego nie masz.
Zalety: jeśli będziesz chciał to zabierasz i przekładasz do kolejnego kampera.

I co?

Coś pokręciłeś,w wersji 1 z agregatem,który podobno i tak musi kupić odpada alternator
W wersji 2 należy dołożyć alternator,albo liczyć tylko na słonce czyli dołożyć solara.Tak ze 3KW,może dachu brakować.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/436
Wysłany: 2021-03-17, 15:08   

Coś pokręciłeś.
Bo agregat chce kupić ale wcale nie musi! Oczywiście alternator w wersji 1 odpada czyli minus 500zł

W wersji 2 nie musi kupować alternatora bo do LiFePO4 taki mocny alternator jest zły. A solara też nie musi dokładać, starczy tyle ile ma jeśli zastosuje 200Ah LiFePO4. Bo alternator doładuje to co solar nie da rady. Klima podczas jazdy będzie miała prąd. A na postoju nie chodzi po 12 godzin na dobę tylko 2-3 godz.
Mam taki zestaw elektryczy więc wiem. A Ty masz czy tylko Tobie się wydaje?

Zresztą chyba Hymerek sam może się wypowiedzieć bez adwokata? :bajer

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-17, 15:34   

LukF napisał/a:
Coś pokręciłeś.
Bo agregat chce kupić ale wcale nie musi! Oczywiście alternator w wersji 1 odpada czyli minus 500zł

W wersji 2 nie musi kupować alternatora bo do LiFePO4 taki mocny alternator jest zły. A solara też nie musi dokładać, starczy tyle ile ma jeśli zastosuje 200Ah LiFePO4. Bo alternator doładuje to co solar nie da rady. Klima podczas jazdy będzie miała prąd. A na postoju nie chodzi po 12 godzin na dobę tylko 2-3 godz.
Mam taki zestaw elektryczy więc wiem. A Ty masz czy tylko Tobie się wydaje?

Zresztą chyba Hymerek sam może się wypowiedzieć bez adwokata? :bajer

Hymerek prosił o radę bo pisał że się nie zna.
LuK jak się znasz to wytłumacz mi temu co się nie zna
200Ah x 12V = 2400 W.Klimatyzacja pobiera 2000W to na jak długo wystarczy energii bez doładowania?
Skąd to przekonanie że zbyt mocny alternator jest niezdrowy do LiFePO4.

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 273/209
Wysłany: 2021-03-17, 15:38   

Hymerek - pamiętaj, że niemal wszyscy walczymy z wagą pojazdu. Agregat to ok.20 kg. Paliwo do niego to kolejne coś tam. Ja w swoim samochodzie miałem dwa akumulatory po 220 Ah, każdy ważący 60 kg. Ładowały się z 450 watów na dachu a jeżdżę tylko na południe. Taki zestaw wystarczał na 2-3 godziny pracy klimatyzacji podłogowej Dometica i wymagał doładowania agregatem w dzień bez słońca. Ale często agregat nie był potrzebny.
Baterie LiFePO konieczne bo lekkie i będziesz ich długo używał. Podobnie przetwornica do klimy ale też do innych urządzeń.
Ładowanie w trakcie jazdy alternatorem i auto oblepione panelami. Czyli konieczny również porządny regulator ładowania I wtedy zobaczysz czy wystarcza.

hymerek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: hymer eriba
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2021-03-17, 22:11   

no tak... ale nadal nie rozumiem jaki jest sens ładowania akumulatorow (nawet LifePo4) przez okolo np. 6 godzin (jesli jest sloneczny dzień) skoro klimatyzacja i tak z tego pochodzi tylko okolo 2-3 godziny! Nawet jak zastosujecie 600W paneli na dachu i bedziecie jechac (ladowanie z alternatora) to bilans energetyczny jest UJEMNY ! Po 3-4 godzinach akumulator (nawet Lifepo4) bedzie padnięty do zera. Wtedy znow liczymy na słoneczko...

Przepraszam, ale na te 4-5 godzin zeby schłodzic kampera wole zużyć 3l benzyny (oczywiscie podczas jazdy a nie na kempingu). Jesli montaz agregatu zrobi się w sposob zgodny ze sztuką tj. montaz w boksie aluminiowym nad zderzakiem z tylu auta, to wg. mnie bedzie to lepsze rozwiązanie. Agregat i tak musze kupic do domu, wiec jedynym dodatkowym kosztem bedzie ogarniecie alu boxu oraz zmotanie tego zeby mialo rece i nogi.

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-17, 22:53   

hymerek, żeby wszystko działało tak jak sobie to wymyśliłeś to źródło energii musi być mocniejsze od mocy odbiornika.Jeżeli klimatyzacja pobiera 2000 W to musisz jej tyle dostarczać bo inaczej padnie.Może to być sam alternator lub alternator wspomagany przez baterie jakie by one nie były.Twój alternator podobno ma 80 A,czyli 80x 12=960W.To za mało.Ale na przykład LukF, w swoim aucie ma alternator dużo mocniejszy i żadne ogniwo mu tam nie pada.Podjedz do warsztatu który naprawia alternatory i zapytaj o alternator który by dawał ponad 2000W.Jeżeli masz sporo miejsca w koło obecnego alternatora to nie będzie problemu go zmontować.Radził bym poszukać chłodzonego płynem chłodniczym jeżeli ma tak ciężko pracować .Do tego wszystkiego oczywiście odpowiednia przetwornica.
Jeżeli i tak musisz kupić agregacik to poza innymi minusami będzie to tańsze rozwiązanie.

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 573/47
Wysłany: 2021-03-17, 22:54   

Panowie , spokojnie, bo trochę pomieszania pojęć i nie do końca prawidłowe dane do obliczeń.

Uporządkujmy :

Hymerek potrzebuje rozwiązanie do zasilania klimatyzacji Dometic FreshJet 2200 w czasie jazdy. Posiada alternator 80A i jakiś akumulator na zabudowie (nie wiem jaki, ale zakładam że nie LiFePO4)

Klima Dometic FreshJet 2200 , bierze na chłodzeniu max 950W (2200W to moc chłodzenia a nie pobór mocy) , co przy napięciu jakie jest w instalacji przy działającym alternatorze daje realnie jakieś 75A poboru prądu, czyli dla uproszczenia wszystko co daje alternator Hymerka (zwłaszcza , że w przypadku zastosowania przetwornicy trzeba będzie uwzględnić jej sprawność , która na pewno nie będzie 100%)

Przy takim zestawie teoretycznie będzie to działało , ale bardzo krótko, bo tylko do wyczerpania akumulatora (wszystko z alternatora pójdzie na klimę, a całe zapotrzebowanie na prąd silnika i wszystkich urządzeń w samochodzie skupi się na akumulatorze, który nie bedzie ładowany)

Jeśli dodamy do tego to co proponowałem, czyli 200Ah LiFePO4 (za chwilę wytłumaczę dlaczego taki), oraz z 300-400W fotowoltaiki , to sytuacja zmieni się diametralnie.

cdn.

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-17, 23:01   

joko napisał/a:
Klima Dometic FreshJet 2200 , bierze na chłodzeniu max 950W (2200W to moc chłodzenia a nie pobór mocy) , co przy napięciu jakie jest w instalacji przy działającym alternatorze daje realnie jakieś 75A poboru prądu, czyli dla uproszczenia wszystko co daje alternator Hymerka (zwłaszcza , że w przypadku zastosowania przetwornicy trzeba będzie uwzględnić jej sprawność , która na pewno nie będzie 100%)

To zmienia całkowicie wyliczenia.Wystarczy zamontować alternator od młodszego brata,Ducato III 140 A i będzie działać bez wspomagania ogniwami.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-17, 23:36   

cd.

Bilans w takim przypadku mamy następujący:

- z alternatora 80A
- z fotowoltaiki jakieś 25A

Razem 105A ciągłego zasilania.

Po stronie ciągłego poboru w czasie jazdy mamy tylko to co bierze silnik i osprzęt samochodu (nie wiem ile tego może być realnie w samochodzie Hymerka, sterownik silnika, jakieś światła, nie wiem, niech tego będzie nawet te 25A).
Do tego dochodzi nam pobór klimatyzacji w czasie jej pracy (80A).
Czyli czysto teoretycznie możemy na potrzeby tej pobieżnej analizy przyjąć że w czasie jazdy podczas działającej na full klimy , mamy swego rodzaju równowagę , czyli nic nam z akumulatora nie ubywa , ani nic do niego nie przybywa .

Dla naszego (a konkretnie Hymerka) szczęścia , klimatyzacja nie chodzi cały czas na full, a część czasu i to całkiem sporą nie chodzi wcale ....... i tutaj wkracza na scenę LiFePO4, który z racji swoich cech (głównie chodzi mi o możliwość szybkiego ładowania dużym prądem) , każdy taki spadek poboru prądu , czy przerwę w działaniu klimy, wykorzysta na full i nie zmarnuje nawet ampera (no może parę, bo tu też jest jakaś sprawność) .
Normalny akumulator ładowany z alternatora jest w stanie przyjąć tylko niewielką część tego co jest w stanie dać alternator i poziom naładowania w tej samej jednostce czasu jest nieporównanie mniejszy jak LiFePO4.

Jeżeli przyjmiemy takie luźne , acz prawdopodobne założenie , że klima na każdą godzinę pracy , 45 min działa , a tylko 15 min stoi, to w Naszym układzie przez 15 min na godzinę mamy 80A tylko dla niego i on to zmagazynuje w dużej części. Zakładając że jego zdolność magazynowania energii jest 4 razy lepsza jak zwykłego akumulatora kwasowego (co jest pewne) to przy LiFePO4 mamy przy korzystaniu z klimy taki poziom ładowania akumulatora , jak przy kwasiaku bez klimy.

Zakładając dalej , że w trasę w której bedziesz korzystał z klimy ruszasz z pełnym albo prawie pełnym akumulatorem , to tematu w ogóle nie ma , bo 200Ah LiFePO4 , jest w stanie Twoją Hymerku klimę zasilać samodzielnie przez 2,5h, zanim się wyłączy. Tak , więc można nie dość, że jechać z załączoną klimą , to jeszcze po drodze zatrzymywać się na postoje i tej klimy nie wyłączać a i tak dojedziesz na miejsce dalej pełnym , albo prawie pelnym akumulatorem.

darek 61 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-17, 23:59   

hymerek napisał/a:
agregat i tak musze kupic bo ostatnimi czasy czesto sa przerwy w dostawie prądu w domu, wiec nic nie kosztuje poeksperymentowac troszkę. Akumulatory LifePo4 sa jeszcze w cenach nie akceptowalnych wiec to rozwiazanie odpada.

Czy tak trudno to zrozumieć.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-18, 00:02   

cd.2 :-P

Jeszcze Hymerku kilka zdań, które mam nadzieję wyjaśnią Ci , o co chodzi w stwierdzeniu, że mając LiFePO4 odpowiedniej pojemności i przetwornicę odpowiedniej mocy , wożenie dodatkowego agregatu traci sens.

Taką Hondę musisz mieć włączoną , bez względu ile mocy z niej aktualnie pobierasz i będzie ona chodzić nawet w momentach kiedy klima się wyłączy po osiągnięciu zadanej temperatury.
Tymczasem masz w samochodzie układ silnika z alternatorem, który jest niczym innym jak agregatem (lepszym bo już jest i nie wymaga ponadto dodatkowego paliwa, poza tym co wozisz w baku) i do tego masz bardzo sprawny i wydajny bufor energii w postaci LiFePO4, dzięki któremu sam agregat może działać tylko tyle ile trzeba i nie marnuje się energii.

W Twoim przypadku , przy takim alternatorze jaki masz , i wymianie aku na LiFePO4, przez godzinę pracy silnika naładujesz prawie 80Ah. Do podobnego efektu na kwasiaku, Honda musiała by klepać pewnie ze 4-5h

Tyle bo północ . Więcej się już nie produkuję, tym bardziej że wszystkie te kwestie były omawiane już na forum wiele razy w wielu miejscach .

joko 
Kombatant

Wysłany: 2021-03-18, 00:07   

darek 61 napisał/a:
hymerek napisał/a:
agregat i tak musze kupic bo ostatnimi czasy czesto sa przerwy w dostawie prądu w domu, wiec nic nie kosztuje poeksperymentowac troszkę. Akumulatory LifePo4 sa jeszcze w cenach nie akceptowalnych wiec to rozwiazanie odpada.

Czy tak trudno to zrozumieć.

Czy to problem w razie braku zasilania w domu, podłączyć się kamperka :szeroki_usmiech
Lepiej jak do Hondy, bo do oświetlenia, TV, czy zasilania pieca C.O., to nawet nie trzeba by go odpalać , tylko aku i przetwornica ...... taki duży UPS :haha:

I nie żartuję wcale, robiłem już tak u siebie , zasilałem na budowie zanim mi prąd podłączyli i raz w domu jak była przerwa po wichurach .

EwaMarek 
Kombatant
Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Piwa: 25/13
Wysłany: 2021-03-18, 08:24   

hymerek, W sprawach prądowych się nie wypowiadam ale na jakiej podstawie myślisz że klima będzie chodzisz z przerwami i że jak wychłodzi to na trochę starczy???

Jeśli ten klimatyzator jest jak domowy to ok - duża moc, duża wydajność - OK
ALE TO jest mały klimatyzator o kiepskiej wydajności i w wysokich temperaturach na dworze będzie chodził bez przerwy. Kamper latem nagrzewa sie jak termos i potem trudno jest go schłodzić. Na dodatek przez szyby grzeje dodatkowo. Ja ćwiczyłem w Polsce gdy były większe upały bo tak to wystarcza trumawent :-) .Klima dachowa włączona na kempingu przy zasłoniętych przednich oknach z zewnątrz pluS wszystkie boczne i częściowo dachowe - IDEALNIE. Niestety gdy okna poodsłaniasz już się robi cyrk. W trakcie jazdy dochodzi cyrkulacja powietrza w środku.
Dzięki temu , ze kampera mam w garażu to latem jak jest gorąco to jest w środku chłodno. Czasami wystarczy przed wyjazdem klime włączyć żeby wychłodzić ale potem w trakcie jazdy i tak robi się gorący kociołek...

Latem jeździłem z agregatem kilka razy i dzięki klimie dachowej i silnikowej było aż zimno. Do końca nie jest to zdrowe bo potem wychodzisz takiej lodówki na gorącą patelnie :zimno :zastrzelic Niestety albo agregat albo rowery :(

Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r

Odpowiedz do tematu