|
|
|
Najlepszy wybór |
| Autor |
Wiadomość |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-03-17, 10:27
|
|
|
| jarsta0001 napisał/a: | | . Oczekiwania klienta były wysokie i Niesmann to udzwignął i zrobił wszystko tak jak klient sobie zażyczył. |
Tak mój kolega z Niemiec zrobił na zamówienie. Zrobili mu zabudowe na mercedesie, waga wyszła 5 ton.Bliźniaków nie dało sie założyć, kilka felg rozlatywało sie na kazdym wyjeździe. W końcu udało sie sprzedać. A marka niemiecka renomowana. |
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Piwa: 23/7 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2021-03-18, 17:02
|
|
|
| [quote="joko"]Panowie, nie ma w ogóle tematu kampera powyżej 3,5t . Joko, ja też ten temat przerobiłem od listopada 2020 do lutego 2021.Jeżdzę przeciesz całkiem przyzwoitym kamperem ale jak to w życiu podieliśmy z żoną decyzję że może by tak czas na zmianę? Szukasz integry do 3,5 t. to jest praktycznie nie możliwe w przedziale 7 do 7,5m. poniżej 7m owszem. Ale chcę sie podzielić z Tobą uwagą na temat czy to ma być na Ducato jak do tej pory czy na Mercedesie. Ducato wszyscy znamy, wiemy o nim wszystko ale jeśli mam zmieniać to postanowiłem sprawdzić jak się jeżdzi kamperem 8 metrowym i dmc 4,5 na mercedesie. w Niemczech odwiedziłem trzy marki które na masce mają gwiazdę i powiem Ci że naprawdę szkoda wykładać tak dużo kasy na kampera na Ducacie. Jeśli zostaniesz przy Ducato to co sobie zmienisz? Niesman nie ma oferty z Mercem ale są inne marki które są do 7 m i dmc 3,5 . sprawdz ten temat, umów sie na jazdę testową i wtedy podejmiesz decyzję. Dla mnie jazda Kamperem na mercedesie i z tym automatem to poezja, to w żaden sposób nie da się porównać do Ducato, a były to tylko jazdy testowe. Za kierownicą w czasie kamperowania spędzamy prawie połowę życia i jeśli jesteśmy gotowi na tak drogą zabawkę to uważam że powiniśmy mieć lepszy komfort w czasie jazdy, ale z pełnym szacunkiem, to ma być Twoja decyzja. Pozdrawiam. |
_________________ Najważniejsza jest dla mnie przyszłość, bo to tam zamierzam spędzić resztę mojego życia... |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-03-18, 23:25
|
|
|
Przedwczoraj wracając z Lipska, wyprzedzałem kampera Burstner Liseo.
Bardzo lipnie to wyglądało od tyłu. Rozstaw kół od razu skojarzył mi się z busem plandeciakiem który myszkuje na drodze, auto wyglądało jak zabudowa na wrotce.
Nośnikiem był aktualny Sprinter |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-18, 23:48
|
|
|
| Socale masz bystre oko ale Lyseo to nie dla Joko ,on pewnie mierzy znacznie wyżej. |
_________________ Najważniejsza jest dla mnie przyszłość, bo to tam zamierzam spędzić resztę mojego życia... |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-03-19, 08:36
|
|
|
Burstner jest dobrze odbierany w kwestii jakości.
Lecz w porównaniu z pojazdami klasy premium nie ma porównania.
Zabrnęliśmy w tym wyborze super kampera. Bo okazuje się, że jeśli baza ma być inna niż Ducato (racja) to niektórzy producenci zabudów odpadają a dochodzą inni. I znowu zrobiło się trudno. Ale i ciekawie |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2021-03-19, 10:23
|
|
|
| Edward napisał/a: | | ...Za kierownicą w czasie kamperowania spędzamy prawie połowę życia ... |
To ile rocznie przejeżdżasz? |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-19, 19:30
|
|
|
| Przejeżdżam sporo, chciałbym jeszcze więcej. Już nie liczę km. Co do tej " połowy życia za kierownicą" ? Oj tam. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-03-19, 21:51
|
|
|
| Edward napisał/a: | | Socale masz bystre oko ale Lyseo to nie dla Joko ,on pewnie mierzy znacznie wyżej. |
Tak wiem, znam oczekiwania Kolegi, ale podsuwałem wcześniej Lyseo bo zbudowany na gwiazdce, sam mam słabość do gwiazd, ale jak zobaczyłem tą maszkarę od tyłu...
Uj... nie nie. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-03-20, 00:43
|
|
|
| Aj Wojtku , Ty od razu patrzysz "od tyłu", najpierw trzeba zobaczyć przód, i jak Ci się z podoba to wtedy wiadomo, patrzysz na tył, a jak spasi jedno i drugie to ta słabość do gwiazdek? Ale tak na poważnie, Jeżdżę już trzecim kamperem na Ducato a jest to już 12 lat i żaden mnie nie zawiódł na trasie,Jestem ostatni na tym forum który by coś złego powiedział na temat Ducato. Ale, Jak na razie nikt nie chce się wypowiedzieć na temat użytkowaniania kampera w klasie premium o który zapytuje Joko na przykład na mercu. Ja na Mercu mam za sobą tak jak pisałem wcześniej tylko kilkadziesiąt km jazdy testowej. Choć podiołem już decyzję to jednak jestem też ciekaw opini o które zapytuje Joko. Joko, a może Ty masz już więcej info na ten temat? podziel się. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 565/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2021-03-20, 20:03
|
|
|
| Edward napisał/a: | | Aj Wojtku , Ty od razu patrzysz "od tyłu", najpierw trzeba zobaczyć przód, i jak Ci się z podoba to wtedy wiadomo, patrzysz na tył, a jak spasi jedno i drugie to ta słabość do gwiazdek? Ale tak na poważnie, Jeżdżę już trzecim kamperem na Ducato a jest to już 12 lat i żaden mnie nie zawiódł na trasie,Jestem ostatni na tym forum który by coś złego powiedział na temat Ducato. Ale, Jak na razie nikt nie chce się wypowiedzieć na temat użytkowaniania kampera w klasie premium o który zapytuje Joko na przykład na mercu. Ja na Mercu mam za sobą tak jak pisałem wcześniej tylko kilkadziesiąt km jazdy testowej. Choć podiołem już decyzję to jednak jestem też ciekaw opini o które zapytuje Joko. Joko, a może Ty masz już więcej info na ten temat? podziel się. |
Dzięki Edward , za opinie w kwestii Mercedesa . Istotnie rozważam, aby nowy kamper nie był już Fiatem i próbuję zdobyć w temacie jak najwięcej informacji.
Na pewno jeśli chodzi o silnik i przede wszystkim automat , to gwiazda ma tutaj przewagę .
W jednym z pierwszych wpisów w tym wątku zwróciłem uwagę , że Mercedes oferuje teraz o wiele nowocześniejszą i bardziej "współczesną" deskę rozdzielczą, ale wtedy opierałem to jedynie na podstawie obejrzenia kilku poretuszowanych fotek z internetu.
Jak się bliżej przyjrzałem tematowi, to na chwilę obecną jestem zdania że ta nowa deska ma więcej wad niż zalet. Generalnie to co charakterystyczne dla współczesnych mercedesów , czyli odpust, świecidełka i tandeta. Kiedyś byłem posiadaczem i wielkim fanem gwiazdy , ale to było jeszcze w czasach W124. Moja Żona ma teraz nową A-klasę , bo Ona sie z gwiazdy nie wyleczyła i jest na Swój sposób zadowolona. Ja mam w kwestii tego pojazdu swoje zdanie.
Edwardzie, napisałeś że pod względem komfortu nie ma porównania do Fiata . Zastanawiam się tylko czy nie jest to kwestia tego, że ten Mercedes którym jeżdziłeś był cięższy i przez to bardziej komfortowy. Napisz proszę czy w/g Ciebie wynikało to z lepszego zawieszenia, lepszego i cichszego napędu, czy jeszcze z innego powodu.
Pytam, ponieważ wydawało mi się , że podwozie AL-KO w Fiacie jest jednak lepsze, bo dedykowane do kamperów.
Nie bez znaczenia jest to co pisali Koledzy, że w Mercedesie, w porównaniu do AL-KO koła są dużo węziej i kamper (zwłszcza integra) jest taki trochę pokraczny.
Ja jestem lekko skrzywiony jeśli chodzi o te kwestie i wszystko co jest związane z kołami w samochodzie ma dla mnie znaczenie . Koło w samochodzie to dla mnie jak buty do ubrania.
Na pewno , i tutaj się zgadzam , że kamper na Mercedesie, będzie na pewno bardziej ekskluzywny w odbiorze , pytanie tylko, czy podoła te opinii pod względem funkcjonalnym i praktycznym.
Ja zadałem pytanie dealerowi , dlaczego Niesmann robi tylko na Fiacie, pomimo że klasyfikuje się jednak w klasie Premium i dostałem mniej więcej taką odpowiedź, że chodzi własnie o AL-KO i nieporównywalnie większą niezawodność. Hmm, jeśli taki producent opiera cały swój plan biznesowy na takich przesłankach, to trudno z tym dyskutować.
Czekam cały czas na to aż Fiat pokaże ten nowy wirtualny kokpit jaki będzie po lifcie.
Ma Ktoś może już jakieś fotki informacje ? |
|
|
|
 |
blue60
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
|
Wysłany: 2021-03-20, 23:29
|
|
|
Lift , nowe radio, szerokość lusterek, czy nowy kokpit to są szczegóły.
Teraz chodzi o to, czy producent pokaże zupełnie nowy model, który będzie likwidował albo niwelował błędy poprzednika.Przecież obecene samochody mają tyle do poprawienia.
Tłukące się zawieszenia,pływające zawieszenia, skrzypiące plastiki, szumiące uszczelki,niewygodne siedzenia, niergonomiczne przełączniki,
nieprzyjemne skrzynie biegów, uboga telematyka.
Czyli cały komfort i bezpieczeństwo kierowcy i pasażerów.
Ten producent, który poprawi maksymalnie produkt wygra wyścig i obejmie prymat na wiele lat. |
|
|
|
 |
Oldzbig
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Grand California 4motion 680
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Kwi 2020 Piwa: 20/6 Skąd: Mazowsze
|
Wysłany: 2021-03-21, 01:16
|
|
|
| Mam prośbę. Jak ktoś znajdzie chwilę czasu przy niedzieli żeby mi wyjaśnić co to jest ta ekskluzywność, premium, prestiż w kamperach i co to daje użytkownikowi. Do tej pory poznałem tylko podróżników którzy jeżdzili tak jak ja byle czym i dla nich ważne jest aby dojechać w ciekawe miejsca, dowieżć zabawowe sprzęty i zrobić to w miarę szybko i wygodnie aby korzystać z natury, realizować hobby lub pasje i przespać się w aucie gdy inne możliwości są niewygodne lub nie osiągalne. Dla nas ważna jest dzielność terenowa, zasięg, popularność marki a zwłaszcza dostęp do części na całym świecie. Mocny silnik, automat, aktywny tempomat i wspomagacze jazdy, miejsce do spania i toalety w każdych warunkach pogodowych i klimatycznych to szczyt marzeń i wszystko co potrzeba. Na tym forum zauwaźyłem że większość ma inne zainteresowania i są to fajni ludzie. Chciałbym do nich dołączyć ale przedtem zrozumieć i dlatego pytam. Pozdrawiam ze szwendactwa po cudownych okolicach Bornego Sulinowa i 3 Drawsk. |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/433 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2021-03-21, 12:22
|
|
|
Sam jedzie, a kamperowiec popija lub słuchając skrzypionce plastyki,i zaklejając czarną izolacją swiecące kontrolki.
Jadąc od serwisu ,do serwisu. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-03-21, 12:43
|
|
|
| Oldzbig napisał/a: | | Do tej pory poznałem tylko podróżników którzy jeżdzili tak jak ja byle czym i dla nich ważne jest aby dojechać w ciekawe miejsca, dowieżć zabawowe sprzęty i zrobić to w miarę szybko i wygodnie aby korzystać z natury, realizować hobby lub pasje i przespać się w aucie gdy inne możliwości są niewygodne lub nie osiągalne. Dla nas ważna jest dzielność terenowa, zasięg, popularność marki a zwłaszcza dostęp do części na całym świecie. Mocny silnik, automat, aktywny tempomat i wspomagacze jazdy, miejsce do spania i toalety w każdych warunkach pogodowych i klimatycznych to szczyt marzeń i wszystko co potrzeba. | i niech tak zostanie |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-03-21, 13:12
|
|
|
| Oldzbig napisał/a: | | Mam prośbę. Jak ktoś znajdzie chwilę czasu przy niedzieli żeby mi wyjaśnić co to jest ta ekskluzywność, premium, prestiż w kamperach i co to daje użytkownikowi. |
Uwaga: podaję definicję
"To jest poczucie, że mój paździerz jest lepszy niż Twój"
Zapisz sobie byś nie zapomniał |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|