Wymiana oleju |
Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/611 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-03-23, 21:10
|
|
|
mgF3 napisał/a: | Widzę, że koledzy ze wschodu używają innego paliwa ON |
Bingo białoruskie i ukraińskie |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-03-24, 11:39
|
|
|
mgF3 napisał/a: | Widzę, że koledzy ze wschodu używają innego paliwa ON i mają luzy na pierścieniach, aby olej dopływała na czas.
Czy naprawdę te docinki są potrzebne, a może nadmiar wolnego czasu doskwiera? |
Ja emeryt z bliskiego wschodu to tak z nudów , ale kolega z Biłgoraja to pracujacy i do tego z dalekiego wschodu. |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2021-03-24, 12:44
|
|
|
Z tą wymianą oleju bezwględnie co roku to mit pochodzący z zamierzchłych czasów - mit ochoczo podtrzymywany przez mechaników (mają w tym interes) ale, co gorsza, przez większość różnych periodyków motoryzacyjnych. Zresztą odnosi się wrażenie, że "spece" piszący w tych periodykach wypisują to, co leży w interesie całego kompleksu producencko - serwisowego. Im częściej się wymienia olej - tym większe zyski. Mam szwagra, który rocznie robi ok. 3 tys, używa wyłącznie syntetyków najlepszych marek i nijak nie mogę mu przetłumaczyć, że coroczna wymiana takiego oleju przy jego przebiegach to bzdura i wywalanie pieniędzy. Nie spotkałem się z żadnymi autorytatywnymi wynikami badań czy testów w tej dziedzinie. Czyli, co kto gdzieś tam sobie napisze, taka jest prawda. Podobnie rzecz ma się z okresowymi wymianami pasków. Przyjęło się powszechnie, że 5 lat niezależnie od przebiegu - z powodu "starzenia się gumy". Ale kto to kiedy zbadał i przetestował w sposób, powiedzmy naukowy to nie wiadomo. Niektórzy producenci zalecają w jednych swoich modelach co 5 lat, w innych co 8, a zdarza się że i co 10. Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego ta sama guma w takim samym pasku w jednym motorze ma się zestarzeć po 5 latach a w innym po 8 niezależnie od przebiegu ? Zaznaczam, tu chodzi o samo zjawisko "starzenia się gumy" niezależnie od warunków pracy motoru. Przy okazji również powszechna jest opinia, że przy wymianie paska ZAWSZE należy wymienić pompę wodną, w co również wierzy mój kochany szwagier po przebiegu 30 tysięcy. A po chu...steczkę wymieniać pompę po tak znikomym przebiegu, zwłaszcza że jest to pompa z pierwszego montażu, zapewne lepszej jakości, niż ta którą kupi na wymianę. Takie to więc chłopskie mądrości skłaniają ludzi do bezsensownego wywalania kasy. |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/611 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-03-24, 14:09
|
|
|
Kazik II napisał/a: | w co również wierzy mój kochany szwagier po przebiegu 30 tysięcy. |
B. dobry klient tylko szkoda, że tak daleko mieszkacie od wschodu Polski
A może szwagier jednak bliżej? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/432 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-03-24, 14:37
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Kazik II napisał/a: | w co również wierzy mój kochany szwagier po przebiegu 30 tysięcy. |
|
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2021-03-24, 15:14
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Kazik II napisał/a: | w co również wierzy mój kochany szwagier po przebiegu 30 tysięcy. |
NIe ma sprawy, zbajeruję szwagra. Powiem, że w telewizji mówili, że w Fendziaszkach mają nallepsze pompy wodne i po mistrzowsku je wymieniają . On pewnie uwierzy, bo on wierzy we wszystko co mówią w telewizji. Dobrze mu, jak się trochę przejedzie ze Szczecina, bo od kiedy przeszedł na emeryturę to mu tyłek przyrósł do kanapy. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-03-24, 15:29
|
|
|
Kazik II napisał/a: | Zaznaczam, tu chodzi o samo zjawisko "starzenia się gumy" niezależnie od warunków pracy motoru. |
Tak trochę to widzę tu sprzeczność.Jeżeli paski różnych producentów leżały by w szufladzie to rozumiem,ale jeżeli paski pracują pod różnym obciążeniem przy różnej temperaturze ,na sucho bądź mokro ,to chyba starzenie też może być inne.
Dlaczego się wymienia różne elementy zanim się zepsują,dla świętego spokoju.A spokój kosztuje.Dobrze że nie jesteś ekonomistą w firmie lotniczej. |
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2021-03-24, 15:37
|
|
|
darek 61 napisał/a: | jeżeli paski pracują pod różnym obciążeniem przy różnej temperaturze ,na sucho bądź mokro ,to chyba starzenie też może być inne.
|
A proszę przypomnij które paski pracują na mokro? Czy te na które deszcz pada? Tak tylko pytam |
|
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

|
Wysłany: 2021-03-24, 15:42
|
|
|
LukF napisał/a: | darek 61 napisał/a: | jeżeli paski pracują pod różnym obciążeniem przy różnej temperaturze ,na sucho bądź mokro ,to chyba starzenie też może być inne.
|
A proszę przypomnij które paski pracują na mokro? Czy te na które deszcz pada? Tak tylko pytam |
Mokre,znowu chciałeś zabłysnąć? np.taki
https://allegro.pl/oferta/pasek-kasety-rozrzadu-mokry-ford-1-8-tdci-06-9446807202 |
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-03-24, 15:52
|
|
|
Kazik II napisał/a: | że w telewizji mówili, że w Fendziaszkach |
kolego SlawekEwa czas najwyższy zmienić nazwę ,moze na Dukaciaszki , bo ze Szczecina nie trafią do Waszego servisu. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2021-03-24, 15:52
|
|
|
Zabłysnąć? A skądże. Uczę się.
Rozumiem, że podałeś ten pasek FORDA bo zakładałeś do Twojego Ducato podczas ostatniej wymiany którą opisywałeś na forum ... Pewnie te mokre paski z Twojego linku są powszechne w kamperach i dlatego o nich zacząłeś pisać w tym wątku.
Pewnie chciałeś zabłysnąć? |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

|
Wysłany: 2021-03-24, 16:05
|
|
|
LukF napisał/a: |
Rozumiem, że podałeś ten pasek FORDA bo zakładałeś do Twojego Ducato podczas ostatniej wymiany którą opisywałeś na forum ... Pewnie te mokre paski z Twojego linku są powszechne w kamperach i dlatego o nich zacząłeś pisać w tym wątku.
LUK co ja Ci zrobiłem że się czepiasz? |
|
 |
LukF
Kombatant

|
Wysłany: 2021-03-24, 16:17
|
|
|
darek 61 napisał/a: | LukF napisał/a: |
LUK co ja Ci zrobiłem że się czepiasz? |
Darek, Nic. Przepraszam. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
darek 61
Kombatant