Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Grecja,santorini
Autor Wiadomość
izola
[Usunięty]

Wysłany: 2021-03-31, 19:50   

Dla mnie hyba by to nie było - na wyspach mam wrazenie - no jakie?

Wyspy są na ogół - małe
Tam działa inna mentalność
Najważniejszym aspektem jest dla mnie -na wysepkach nie ma tyle do widzenia jak na lądzie
Plusem jest , nie każdy normalo tam się garnie .

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2021-03-31, 21:05   

samotny wilk napisał/a:

Natomiast pomysł przepłynięcia bezpośrednio na Kretę jest wart każdych pieniędzy. Na wyspie jest właściwie wszystko: przepiękne góry, malownicze kaniony, plaże wszelakie: kamieniste i piaskowe, urocze malutkie wioseczki i większe miasta też.

Już kilka lat nie byłem na Krecie, ale nieustająco ciągnie mnie tam. Chociaż Kretę znam tylko trochę (byłem tak 4 albo 5 razy) zawsze ją polecam. To b.dobry wybór jest.
:spoko

Bardzo fajnie mnie zachęciłeś. Skąd prom i ile czasu na płynięcie oraz kasy trzeba liczyć?
Postaw piwo autorowi tego posta

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 84/433
Wysłany: 2021-03-31, 21:40   

Z Pireusu jest dużo promów.

Jeszcze dorzucę :bajer na wyspach prawie wiecznie wieje.

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2021-03-31, 21:53   

Ale starocie,jest relacja z Krety 2015 zimowalismy,na wyspach racja wieje,ale wieje rowniez mniej lub wiecej na wszystkich odkrytych plażach.
Teraz czekajmy byśmy wogóle mogli wyjechać :haha: :haha:

rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 273/209
Wysłany: 2021-03-31, 23:05   

Basiu !! Miło widzieć, że działasz znowu !!! Wiadomo Wiosna !!!!!
Przyjrzyj się jak bardzo spada kurs waluty Tureckiej. To mogą być baardzo tanie wakacje. Ja już kupuję sukcesywnie. Na revolucie, a jakże :-P
Jeśli nam się nie odmieni to pojedziemy wrzesień/październik. My tam nie byliśmy nigdy, zresztą w zasadzie nie ruszamy się poza Bałkany i kochamy to.
A z Turcji jest bardzo blisko do wielu wysp greckich..niestety również do Syrii ale wiara w solidność państwa policyjnego jakie stworzono w Turcji daje nadzieję na udany wyjazd. I oczywiście chodzi o południe Turcji śródziemnomorskie.

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 72/62
Wysłany: 2021-04-01, 06:28   

LukF napisał/a:
Skąd prom i ile czasu na płynięcie oraz kasy trzeba liczyć?

Jest tak, jak pisze Wiesiek. :spoko

https://tiny.pl/r2tfg

Z Pireusu taniej będzie do Heraklionu niż do Chanii.
Dla wersji:
2 os (+18 l.),
1 pies,
1 kamper do 6 m., (bo nie każdy ma długiego! :mrgreen: ),
bez kabiny,
czas płynięcia ok. 9 h.

Nawet nie chcę sprawdzać całkowitych kosztów promów przy takim skakaniu po wszystkich malutkich wysepkach. Po co mi szok. :-P

Co do wiania na wyspach, w tym na Krecie, to wiadomo: wieje jak na każdej wyspie. W wysokim sezonie taki wiatr to zbawienie, przy temp. grubo > 30*C. Inaczej byłaby patelnia. :haha:

:spoko

aferry do Heraklionu.JPG
Promy nigdy nie były tanie?
Plik ściągnięto 24 raz(y) 114,07 KB

Chania.JPG
W porcie.
Plik ściągnięto 34 raz(y) 65,88 KB

Kitty 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-04-01, 11:11   

A jak teraz to wygląda? Potrzebują testów na covid? Słyszałam, że w niektórych krajach wymagają tylko tych 15-minutówek?

Comsio 
Kombatant
weteran cepek

Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Piwa: 84/433
Wysłany: 2021-04-01, 19:54   

Nie wiem czy jeszcze aktualne :-/
Z Volos do Tel-Awiw.

Można minąć lądową zagrożoną strefę. :spoko

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 72/62
Wysłany: 2021-05-01, 20:57   

Uroki Santorini. :spoko

https://tiny.pl/r6rpn

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2021-05-02, 16:02   

Post pisany w 2014 roku,teraz wszystko inaczej :?: :?:

marfi 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato McLouis Lagan 2007
Nazwa załogi: marfi
Wysłany: 2021-09-01, 08:12   

Widzę, że post odświeżony :)
Byliśmy na Santorini początkiem lipca. co prawda samolotem, ale, że mam takie zboczenie i zawsze w takich miejscach patrzę, czy da się tam dojechać kamprerem, to się przyjrzałem.
Technicznie można z Pireusu, koszt, jak dla mnie (2 osoby, 7m kamper) to jakieś 130-150 E w jedną stronę. Problemem jest infrastruktura kempingowa na miejscu, a właściwie jej brak. Jest 1 niby camping, ale z bungalowami i przygotowanymi namiotami, właściwie nie ma miejsca na kampery/przyczepy. Mało jest miejsc, gdzie można się postawić na dziko, a i tak nie wiem, jak z legalnością (prywatne tereny). Brak kempingu, to również brak serwisu - zostają stacje benzynowe. Kolejnym problemem jest parkowanie w celu zwiedzania - tam po prostu nigdzie nie ma miejsca, o ile osobówka się gdzieś wciśnie, to taki klocek już niekoniecznie. Szczególnie dotyczy to Thiry, Oia, Kamari - chyba, że daleko na obrzeżach i dalej spacerek w +35 stopni.
Nie wiem, czy akurat tam bym się pakował z budą. Chyba, że na 1 dzień w drodze na Kretę, ale czy to ma sens...
Tanie linie latają już za 300 zł/os. Do tego apartament na 3-4 noce za 1000 zł i można polecieć bez stresu. Albo, będąc w Atenach, zostawić domek na 3 dni na parkingu strzeżonym, popłynąć promem, a w cenie biletu dla kampera, przespać się w pensjonacie.

rigg 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Piwa: 26/14
Wysłany: 2021-09-01, 11:11   

marfi napisał/a:
Widzę, że post odświeżony :)
Byliśmy na Santorini początkiem lipca. co prawda samolotem, ale, że mam takie zboczenie i zawsze w takich miejscach patrzę, czy da się tam dojechać kamprerem, to się przyjrzałem.
Technicznie można z Pireusu, koszt, jak dla mnie (2 osoby, 7m kamper) to jakieś 130-150 E w jedną stronę. Problemem jest infrastruktura kempingowa na miejscu, a właściwie jej brak. Jest 1 niby camping, ale z bungalowami i przygotowanymi namiotami, właściwie nie ma miejsca na kampery/przyczepy. Mało jest miejsc, gdzie można się postawić na dziko, a i tak nie wiem, jak z legalnością (prywatne tereny). Brak kempingu, to również brak serwisu - zostają stacje benzynowe. Kolejnym problemem jest parkowanie w celu zwiedzania - tam po prostu nigdzie nie ma miejsca, o ile osobówka się gdzieś wciśnie, to taki klocek już niekoniecznie. Szczególnie dotyczy to Thiry, Oia, Kamari - chyba, że daleko na obrzeżach i dalej spacerek w +35 stopni.
Nie wiem, czy akurat tam bym się pakował z budą. Chyba, że na 1 dzień w drodze na Kretę, ale czy to ma sens...
Tanie linie latają już za 300 zł/os. Do tego apartament na 3-4 noce za 1000 zł i można polecieć bez stresu. Albo, będąc w Atenach, zostawić domek na 3 dni na parkingu strzeżonym, popłynąć promem, a w cenie biletu dla kampera, przespać się w pensjonacie.

Potwierdzam, co napisał kolega. W lipcu tydzień spędziłem na Santorini, trzy dni quadami zwiedzaliśmy wyspę i spotkałem co prawda jednego kampera z Włoch, ale to wszystko.
Wąskie kręte uliczki, brak infrastruktury.

Odpowiedz do tematu