Otwarty przez: Banan 2021-12-16, 21:34 |
KONIEC PRZERab. BLASZAKÓW NA KAMPERY ? +opowieści fantastów |
| Autor |
Wiadomość |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2021-04-09, 08:02
|
|
|
zastanawia mnie tylko, jaka wartość do naliczenia akcyzy będzie brana bod uwagę i kto to będzie ustalał.
np. Zapis Fiat Ducato 2,3 rok 2010 przeznaczenie KAMP- SPEC nic nie wnosi.
Nie jest to konkrety model auta którego wartość możemy jakoś ustalić na podstawie ofert z natu |
|
|
|
 |
Zbynek
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Kwi 2017 Otrzymał 9 piw(a) Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2021-04-09, 08:28
|
|
|
| decumanus napisał/a: | To wyglada jak pulapka... przerobisz po 1 lipca, a w przyszlym roku dowala ci akcyze nie za dostawczaka, a za pelnowartosciowego kampera. Moze lepiej na osobowke przerabiac, placic akcyze i dopiero na kampera.
Ogólnie nie zazdroszczę...
R |
Po prostu poszedł nieścisły przekaz w świat. Powinno być jasno powiedziane że zmiana przeznaczenia dokonana po 1 lipca 2020 zaskutkuje naliczeniem akcyzy, którą będzie trzeba zapłacić za rok. I tu nie chodzi tylko o kampery, a o każdą zmianę przeznaczenia z ciężarowego na osobowy.
Ciekawy jest też komentarz pod artykułem:
| Cytat: | | Droga Redakcjo, czytam i mam poważne wątpliwości. Pan Jacek Arciszewski powołał się na art. 39 ust. 5 nowelizacji z 30 marca br, twierdząc że przepis wchodzi w życie z datą 1 lipca 2021, ale w tymże ustępie nie jest wspomniany art. 29. Toteż w mojej ocenie mamy czas tylko do 1 maja czas aby zmienić przeznaczenie pojazdu ciężarowego na kampera. |
|
|
|
|
 |
Tomek84
zaawansowany
Twój sprzęt: brak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Sie 2020 Piwa: 5/5 Skąd: małopolska
|
Wysłany: 2021-04-09, 09:54
|
|
|
| Darek Szczecin napisał/a: | | zastanawia mnie tylko, jaka wartość do naliczenia akcyzy będzie brana bod uwagę i kto to będzie ustalał. |
będzie brana wartość auta po przeróbce (podobnie jak to jest teraz przy nowych kamperach - przecież od nich naliczana jest akcyza od finalnej wartosci)
kto będzie ustalał? ano nikt/nie wiadomo
więc w efekcie pewnie trzeba będzie mieć wycenę rzeczoznawcy - kolejna opłata i vat od usługi do budżetu leci
trzeba będzie robić najprostszą zabudowę, przerejstrować na szybko, a potem dopiero robić
| Zbynek napisał/a: | | Po prostu poszedł nieścisły przekaz w świat. Powinno być jasno powiedziane że zmiana przeznaczenia dokonana po 1 lipca 2020 zaskutkuje naliczeniem akcyzy, którą będzie trzeba zapłacić za rok. |
nic nie stoi na przeszkodzie zapłacić od razu
| Zbynek napisał/a: | | ale w tymże ustępie nie jest wspomniany art. 29 |
nie jest wspomniany art. 29, może dlatego, że ustawa "o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw" zawiera tylko 26 artykułów, chyba że mowa o ustawie, którą ta ustawa zmienia (czyli ustawie z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z2020r. poz.722i 1747), ale znowu:
- 722, w artykule 29 mówi o długu celnym, więc nie widzę związku
- 1747 ma tylko 28 artykułów |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-04-09, 18:10
|
|
|
| Tomek84 napisał/a: | | będzie brana wartość auta po przeróbce (podobnie jak to jest teraz przy nowych kamperach - przecież od nich naliczana jest akcyza od finalnej wartosci) | Czyli oakcyzowana będzie również darowizna własnej pracy dla samego siebie - to mnie wkurza najbardziej bo to jest logicznie chore
A data cóż - jest dla mnie mocno kotrowersyjna.
Po poprawce senackiej doszedł art 29 doprecyzowujący niejako art 1 pkt 35 mówiący o zmianie na osobowy, w art 29 doprecyzowano jeśli osobowy będzie spec-kemp - jednakże w nowym Art 39 mówiącym o terminie wejścia w życie ustawy powiedziano maj 2021 natomiast w odstępstwach od tego terminu Art 29 nie jest wymieniany a tylko jest wymieniany art 1 pkt 35 od lipca 2021 - zatem czy nie aby maj 2021 ?
Obym sie mylił |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2021-04-09, 19:31
|
|
|
zobaczcie jakie to jest głupie
Naj mniej po kieszeni oberwie ten kto starego dostawczaka wartości np 10000 przerobi na kampera, przy dobrych wiatrach i zabudowie na sztukę typu kanapa , biurko, stary zlewozmywak.
oberwie 1800 pln z groszem
A taki osobnik który wymyślił sobie że, nabędzie w salonie nowe auto w celu przebudowy, to nawet ze starą kanapą i innym szmelcem na pace udającym zabudowę odda 18000 pln
przyjmując wartość nowej wypasionej bazy w okolicach 100000 pln
Oczywiście przy motorach 2.0 L up
Czyli żegnaj ekologio |
|
|
|
 |
dukat
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: blaszano/laminatowy
|
Wysłany: 2021-04-09, 20:24
|
|
|
Nie nie nie. Akcyza będzie naliczona nie od wartości nowego blaszaka tylko od gotowego produktu którym wyjedziesz z OSKP. A naliczanie wygląda tak , ze jak nie ma pojazdu w „książce”
to albo biorą średnią wartość takiego auta z ogłoszeń lub opinia rzeczoznawcy. Przy takich kwotach na pewno US będzie wnikliwie weryfikował wartość pojazdu. A w najgorszym przypadku przyjdzie dopłata do akcyzy w połowie 60 miesiąca od zapłaty czyli dwa tygodnie przez przedawnieniem oczywiście z ustawowymi odsetkami. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-04-09, 20:39
|
|
|
Nic tylko na osobowy przerabiac. A moze za tym stoi lobby wielkich producentow kamperow?
Tak z innej strony, jaka jest definicja hybrydy? Moze gazdiesel zmniejszy akcyze o połowę? A zawsze to potem wiecej powera i mniejsze koszty podrozy. I zbiornik bedzie...
a w ogole to za chile bedziemy montowac "eliektjyczne napendy" i tak rejestrowac, to sie akcyzą udlawią. Potem range extender z bmw ( kosztuje calkiem niewiele) i wio w europe.
R
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
| |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-04-09, 20:51
|
|
|
| decumanus napisał/a: | Nic tylko na osobowy przerabiac. A moze za tym stoi lobby wielkich producentow kamperow?
Tak z innej strony, jaka jest definicja hybrydy? Moze gazdiesel zmniejszy akcyze o połowę? A zawsze to potem wiecej powera i mniejsze koszty podrozy. I zbiornik bedzie...
a w ogole to za chile bedziemy montowac "eliektjyczne napendy" i tak rejestrowac, to sie akcyzą udlawią. Potem range extender z bmw ( kosztuje calkiem niewiele) i wio w europe.
R
R |
A może napisałbyś to samo tylko po Polsku ? |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-04-09, 21:20
|
|
|
Masz na mysli interpunkcje czy range extender? Do bmw i3 byl sprzedawany malutki silnik ktory robil tylko za pradnice. Mial 60 KM. Zrobiony na silniku ze skutera. "Przedluzacz zasięgu" po naszemu. szczegoly niestety po niepolsku
Pisalem kiedys o innej austriackiej firmie ktora zrobila od zera podobny, nazwy teraz nie pamietam. Niestety chyba skonczy jako półkownik. A szkoda... generuje 80KM, a uturbiony nawet 120... |
 |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2021-04-09, 21:22
|
|
|
| dukat napisał/a: | Nie nie nie. Akcyza będzie naliczona nie od wartości nowego blaszaka tylko od gotowego produktu którym wyjedziesz z OSKP. A naliczanie wygląda tak , ze jak nie ma pojazdu w „książce”
to albo biorą średnią wartość takiego auta z ogłoszeń lub opinia rzeczoznawcy. Przy takich kwotach na pewno US będzie wnikliwie weryfikował wartość pojazdu. A w najgorszym przypadku przyjdzie dopłata do akcyzy w połowie 60 miesiąca od zapłaty czyli dwa tygodnie przez przedawnieniem oczywiście z ustawowymi odsetkami. |
Jakoś mi się to w głowie nie mieści
wycena wartości indywidualnego wytworu,
to się nie uda, jaki geniusz miał by to robić?
Jedyne wartości w miarę wiarygodne można pobrać z Eurotax ,a tam nie znajdziemy
Ducato L4H3 zabudowa DupaJasiu Adventure
Adrie, Knausy i inne firmowe to tak, ale jak wycenić wytwór?
Jedyna wartość namacalna to cena bazy.
Albo jest szansa że ta cała ustawa to taki gniot, że ławo będzie uniknąć |
|
|
|
 |
dukat
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-04-10, 07:29
|
|
|
W takim razie zdzierasz logotypy fabrycznego auta i do wyceny masz „home made” z autopsji wiem ze to nie przejdzie. Płaciłem parę razy akcyzę za dziwadła których nie było w eurotax i wartość uśredniona była brana z aktualnych ogłoszeń podobnych pojazdów z sieci. Lub w ostateczności ocena rzeczoznawcy.
Przypomnijcie sobie w jaki sposób zmuszeni byliśmy importowć pojazdy do naszej wspaniałej krainy do końca 1997 roku i co to miało wspólnego z logiką i bezpieczeństwem. Skończyły się „składaki” , skończyły sie „samy” , skończyło się ( teoretycznie i nie do końca ) ale się dla wielu jednak tak dołożenie siedzeń i nadchodzi koniec zmian przeznaczenia pojazdu.
Taki mamy klimat. 🤷
Łopata,miska ryżu no i Alleluja i do przodu. 🗿 |
| |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
|
Wysłany: 2021-04-10, 07:58
|
|
|
| dukat napisał/a: | W takim razie zdzierasz logotypy fabrycznego auta i do wyceny masz „home made” z autopsji wiem ze to nie przejdzie. Płaciłem parę razy akcyzę za dziwadła których nie było w eurotax i wartość uśredniona była brana z aktualnych ogłoszeń podobnych pojazdów z sieci. Lub w ostateczności ocena rzeczoznawcy.
Przypomnijcie sobie w jaki sposób zmuszeni byliśmy importowć pojazdy do naszej wspaniałej krainy do końca 1997 roku i co to miało wspólnego z logiką i bezpieczeństwem. Skończyły się „składaki” , skończyły sie „samy” , skończyło się ( teoretycznie i nie do końca ) ale się dla wielu jednak tak dołożenie siedzeń i nadchodzi koniec zmian przeznaczenia pojazdu.
Taki mamy klimat. 🤷
Pozbycie się napisu np Adria z firmowego auta nic nie daje, w dokumentach jest opis modelu.
No to jak jakiś mózg będzie wyceniał, to niech wyceni to co na foto. Kolega z forum na tym zestawie zmienił przeznaczenie
Wiem że tyle wystarczy
t_img_9481_886.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 13 raz(y) 53,76 KB |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-04-10, 08:48
|
|
|
Cel akcyzy
Wprowadzenie podatku akcyzowego ma zadanie restrykcyjne. Dodatkowe obłożenie podatkiem ma za zadanie zmniejszyć popyt na wybrane przez państwo produkty, najczęściej wyroby tytoniowe, napoje alkoholowe, wyroby ropopochodne[3]. W niektórych przypadkach, kiedy produkt składa się z względnie tanich surowców a jego szkodliwość dla zdrowia jest wysoka, akcyza może stanowić bardzo wysoką część ceny końcowej. W wielu państwach europejskich akcyza na produkty tytoniowe dochodzi do 75% ceny końcowej[4].
Kocham to panstwo... i pomyslec ze chcialem przez chwile wrocic na łono ZUSu i US z emigracji....
R |
 |
|
|
|
 |
dukat
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2021-04-10, 09:13
|
|
|
| Darek Szczecin napisał/a: | | dukat napisał/a: | W takim razie zdzierasz logotypy fabrycznego auta i do wyceny masz „home made” z autopsji wiem ze to nie przejdzie. Płaciłem parę razy akcyzę za dziwadła których nie było w eurotax i wartość uśredniona była brana z aktualnych ogłoszeń podobnych pojazdów z sieci. Lub w ostateczności ocena rzeczoznawcy.
Taki mamy klimat. 🤷
Pozbycie się napisu np Adria z firmowego auta nic nie daje, w dokumentach jest opis modelu.
No to jak jakiś mózg będzie wyceniał, to niech wyceni to co na foto. Kolega z forum na tym zestawie zmienił przeznaczenie
Wiem że tyle wystarczy |
Ja zmieniłem w jeszcze lepszej konfiguracji,miałem samą wklejkę na podłodze dwójka „zamontowana” z tyłu i zamiast łóżka trzy kontrłaty w poprzek nakryte kocem. No ale nie wszędzie i nie każdy diagnosta ma w nosie jakość i poprawność zamontowania „zabudowy”. No i zapewne sam wystawił sobie zaświadczenie na przebudowę.
Gdzie w papierach będziesz miał jakiej marki jest zabudowa ?
Oświadczasz ze sam zrobiłeś „tymi ręcami” i kto to będzie w stanie podważyć. Do tego demontujesz to co da sie zdemontować a nie jest konieczne podczas robienia zdjęć na OSKP i już.
Lecz jeżeli urzędnik się uprze to i tak musisz zapłacić to co on wyliczył a potem mozesz sie szarpać parę lat z systemem.
Lub jak pisałem wyżej co jest najbardziej prawdopodobne przyjdzie dopłata pod sam koniec okresu przedawnienia z odsetkami których nie ma możliwości umorzyć w prawie celnym niestety.
Pożyjom uwidiom 😉 |
|
|
|
 |
4x4camper
stary wyga

Twój sprzęt: w budowie..
|
Wysłany: 2021-04-10, 09:23
|
|
|
Przepraszam za QQQQQ
Czego Wy Q-wa nie rozumiecie.
Ma być tak oby biedny polak sprzątał u niemców stare graty.
poz
tolo |
| |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): John Wayne |
 |
|
|