Przyłącze gazu - zewnętrzne |
Autor |
Wiadomość |
JacekL
zaawansowany

Twój sprzęt: Malibu T 440 QB
|
Wysłany: 2021-04-11, 20:13 Przyłącze gazu - zewnętrzne
|
|
|
Witam szanowne grono.
Planuję zamontować zewnętrzne przyłącze gazu na szybkozłączkę w celu podłączania grilla czy kuchenki.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Was próbował zamontować przyłącze z szybkozłączką pod kratką lodówki, zastępując kolanko na rurce gazowej trójnikiem?
Planuję zastosować Trójnik gazowy 8x8x8 oraz szybkozłączkę na wolny końcu trójnika. Co wy na to? Uda się czy za bardzo przekombinowane. |
_________________ Jacek |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2021-04-11, 20:23
|
|
|
są oryginalne z zabezpieczeniami i zaworem nie kombinuj z samoróbkami |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-11, 20:47
|
|
|
Też założę z zaworem, połączenia sprawdzę wykrywaczem nieszczelności. A uniknę dodatkowego dziurawienia poszycia kampera. I kolejnego mostka termicznego, a dziura jest potrzebna spora (135x70). |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-04-11, 21:00
|
|
|
Jacek, jak montowałem u siebie zbiornik LPG, to od razu przygotowałem sobie przewód do LPG AUX z zamiarem czerpania gazu ze zbiornika na zewnątrz kampera.
Moja koncepcja jest dokładnie taka sama jak Twoja, trójnik tuż przed lodówką i czerpanie z tej magistrali gazowej.
Nadal tego projektu nie zrealizowałem ale jestem w standby = kwestia wpięcia akcesoriów.
Czekam na wyklarowanie się ostatecznej koncepcji, najwygodniejszej zewnętrznej kuchni i gniazdo przyłączeniowe ulokuję w ergonomicznym miejscu, najprawdopodobniej będzie to na ścianie pomiędzy drzwiami wejściowymi do zabudowy a drzwiami pasażera - tam zresztą zamontowałem już gniazdo 230V AUX widoczne na foto w awatarze. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-11, 21:09
|
|
|
Czyli koncepcja do dalszego przemyślenia.
Ja też pierwotnie chciałem piciągnąć ze skrzynki z butlami ale mam gasbank i duocontrol i jest b. mało miejsca na dodatkowe akcesoria. A przy lodówce gotowe, tylko zamiana kolanka na trójnik |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-04-11, 21:40
|
|
|
JacekL napisał/a: | ...
A przy lodówce gotowe, tylko zamiana kolanka na trójnik |
Dokładnie.
Tym bardziej że jest to podział na niskim ciśnieniu więc bezpieczniej gdy robi się to samemu.
Ja będę wykorzystywał identyczny e zawór jaki stosowany jest do zasilania lodówki, oraz manualny zamontowany fabrycznie pod klapką LPG AUX |
 |
|
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2021-04-12, 09:03
|
|
|
Oryginalnie ma taki zawór co uniemożliwia wypływ gazu bez podpięcia urządzenia. krótko gaz nie popłynie bez podpięcia szybkozłączki z przewodem |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-12, 10:10
|
|
|
Dokładnie, taki sam założę.
A to zabezpieczenie to tak jak w zawodach do tankowania LPG tylko sprężyna i kuleczka
Cała różnica w tym co planuję zrobić to nie zamontuję osobnego gniazda, a w razie potrzeby podłączenia się z zewnątrz to będę musiał zdjąć kratkę lodówki |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-04-12, 11:14
|
|
|
JacekL napisał/a: | czy ktoś z Was próbował zamontować przyłącze z szybkozłączką pod kratką lodówki, zastępując kolanko na rurce gazowej trójnikiem?
Planuję zastosować Trójnik gazowy 8x8x8 oraz szybkozłączkę na wolny końcu trójnika. |
Miałem takie cośik w starym,tylko wykorzystałem kolanko od bojlera.Rurka zakończona szybkozłączką.W nowym też chciałem tak zrobić,ale tu wykorzystuje duży otwór w luku przeznaczonym na butle.Mam specjalny wąż z reduktorem i podpinam go do drugiej butli.Na wężu jest szybkozłączka bym mógł ten wąż przełożyć przez otwór. |
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-04-12, 11:52
|
|
|
koko napisał/a: | Oryginalnie ma taki zawór co uniemożliwia wypływ gazu bez podpięcia urządzenia. krótko gaz nie popłynie bez podpięcia szybkozłączki z przewodem |
TAK, tylko że nikt nie montuje tego przy samym palniku lodówki
JacekL napisał/a: | Dokładnie, taki sam założę. |
JacekL napisał/a: | co planuję zrobić to nie zamontuję osobnego gniazda, a w razie potrzeby podłączenia się z zewnątrz to będę musiał zdjąć kratkę lodówki |
|
|
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-12, 15:24
|
|
|
papamila napisał/a: |
TAK, tylko że nikt nie montuje tego przy samym palniku lodówki
|
Jest to argument. Muszę to jeszcze przemyśleć |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-04-12, 20:31
|
|
|
JacekL napisał/a: |
Jest to argument. Muszę to jeszcze przemyśleć |
Dlatego już w pierwszym poście sugerowałem:
Socale napisał/a: | ...
gniazdo przyłączeniowe ulokuję w ergonomicznym miejscu, najprawdopodobniej będzie to na ścianie pomiędzy drzwiami wejściowymi do zabudowy a drzwiami pasażera - tam zresztą zamontowałem już gniazdo 230V AUX widoczne na foto w awatarze.
|
|
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-04-12, 21:13
|
|
|
Ja swoje miałem pod samochodem.Mimo to że należało się pochylić przy podłączeniu,ale po co dziurawić poszycie. |
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-04-13, 06:44
|
|
|
Kup gotowe gniazdo. Jest kilka modeli. Ja pod lodówką miałem kolanko. Kupiłem gotowy trójnik, złączki, kawałek rurki itd. Jest prawie jak oryginał.
gnizado gazowe kamper.jpeg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 106,16 KB |
|
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
JacekL
zaawansowany

|
Wysłany: 2021-04-13, 07:11
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | Kup gotowe gniazdo. Jest kilka modeli. Ja pod lodówką miałem kolanko. Kupiłem gotowy trójnik, złączki, kawałek rurki itd. Jest prawie jak oryginał. |
Tak wygląda super tylko chciałem przyoszczędzić 350 zł na gotowym gnieździe + 50 na sikaflexie, oraz nie jestem zwolennikiem nadmiernego dziurawienia, bo to kolejny mostek cieplny.
Pomysł z montażem szybkozłączki pod kratką zarzuciłem z uwagi na ryzyko, ale tam mam kolanko do którego się wepnę sztywną rurką.
Mam jeszcze możliwość wyprowadzenia szybkozłaczki wraz z zaworem w schowku pod podłogą przy ścianie zaraz obok klapy serwisowej. Dostęp miałbym łatwy ale... podpinanie wymagało by otwarcia klapy.
Pewnie skończy się zakupem gotowego gniazda. Truma robi najmniejsze na okrągły otwór 85 mm |
|
|
|
 |
|