|
|
|
Zakup kampera kampera po wymianie alkowy (przeciek) |
| Autor |
Wiadomość |
BOGI
doświadczony pisarz BOGI
Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
|
Wysłany: 2021-04-18, 16:08
|
|
|
Wpadłem teraz na Twój temat zakupu kampera z uszkodzoną alkową. Mam takie swoje uwagi i rady:
1. dziwi mnie podejście "EwaMarek", że jak będzie feler to znajdziesz frajera napalonego i wciśniesz mu kit i jeszcze zarobisz. Tak nie działam i Tobie też tak radzę. Najwyżej jeśli coś sprzedajesz, to pokazujesz wady czy uszkodzenia, ludzie często szukają coś do naprawy i wcale nie trzeba ukrywać czy wręcz oszukiwać. Szczególnie, że wada ukryta, to obecnie prawie pewność zwrotu na podstawie rękojmi. Dużo handlarzy po to kupuje aby z rękojmi mieć zysk z zakupu i żyć z tego.
2. każde uszkodzenie możliwe jest do naprawy, pod warunkiem wykonanej prawidłowo. Najczęściej alkowa uszkadzana jest narożem (przy skręcie), żadziej od góry (przejazd pod konarem, bramą). Tutaj na jednym ze zdjęć są wskazane dwa miejsca (chyba przecieków czy miejsc naprawianych) odległych od siebie. Świadczy to, że uszkodzenie spowodowało przeciekanie i penetrację wody także w poziomie. Jednak nie przejmuj się, bo jak napisałęm prawidlowa naprawa mogła przywrócić sprawność i wrtość auta.
3. aby samemu zbadać gdzie były przecieki i początki butwienia konstrukcji drewnianej, izolacja w tym aucie jest ze styropianu o zamkniętych porach (tz.styrodur) i nie boi się szczególnie wody, naciskaj od wewnątrz i od zewnątrz skorupę plastikową. Jeśłi będzie twarda, nie poodjąca się naciskowi palca, jest ok, zbutwiałe wnętrze będzie miękkie w tych fragmentach.
4. jeśli zbutwiałe będą fragmmenty sufitu cz ścian, taniej będzie naprawić niż fragmenty poszycia zewnętrznego, ale też możliwe. Kwestia ceny i czasu.
5. w takim aucie kilkunastoletnim ważne sa instalacje, lodówka, bo poszycie samo się rozszczelnia na wyboistych drogach. Mało kto wie, że takie budy plastikowe trzeba co dwa, trzy lata konserwować. Czyli w miejscach łączenia ścian z dachem dokręcać wkręty do drewna (najlepiej jeszcze maznąć Sikką) i wymienić listwę maskującą (taką jak w przyczepie Niewiadów 126)., bo ta listwa na słońcu twardnieje nie nie spełnia roli izolacjyjnej dla tych miejsc. Koszt niewielki i warto.
6. co ważne, to żadziej gnije dach niż podłoga. Jeśli drewniana podłoga budy nie była kontrolowana i regularnie zabezpieczana (masą bitumiczną) od spodu, to piasek spod kół szkilfuje fabryczne zabezpieczenia a woda robi resztę destrukcji. Pojawiają się dziury w miejscach zgniłych, nzjczęściej na połączeniu ściany tylnej w pasie około 30 cm od tylnego zderzaka. Miałem ten przypadek i przed sprzedażą reperowałem, koszt w serwisie 7 tysiaków, bo bylo to przy łazience i szafie z piecykiem gazowym. Było to w 2016 roku, więc ceny teraz są zapewne inne.
Reasumując, nie skreślaj auta, bo miało zaciek, raczej sptrawdz czy zostało dobrze naprawione i sprawdź raczej resztę wyposażenia i stanu mechaniki. To, że Hymer jeszcze nie świadczy, że jest super, to nie dawne czasy mercedesowskich Hymerów nie do zdarcia. Wszystko staje się coraz bardziej jednorazowe. Pamiętaj, że kupujesz aby mieć radość a nie troski. Radzę jechać z drugą osobą i listą kontrolną co sprawdzić.
Powodzenia |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-04-18, 17:17
|
|
|
| BOGI, a czy ja napisałem że ma zamaskować wady? Nie . Opuścić z ceny i sprzedać w stanie jakim jest. Będzie taniej niż naprawa. To chyba proste do zrozumienia??? |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 220/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-04-18, 18:43
|
|
|
| BOGI napisał/a: | | ......Jeśli drewniana podłoga budy nie była kontrolowana i regularnie zabezpieczana (masą bitumiczną) od spodu, |
Podłogi drewnianej nie zabezpiecza się masą bitumiczną |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
BOGI
doświadczony pisarz BOGI
Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
|
Wysłany: 2021-04-19, 11:51
|
|
|
Do "EwaMarek", bardzo Ciebie (Was) przepraszam, źle zrozumiałem poradę o szybkim pozbyciu się auta. Mam nadzieję przyjęcia przeprosin.
Co do zabezpieczania drewnianej podłogi, to ja kupiłem taką masę typu bitgum (czarna elastyczna) ale najlepiej pewnie do impregnacji i pokrycia wierzchniego elementów drewnianych. Uwaga tylko na asfaltopak, śmierdzi straszliwie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-04-19, 12:51
|
|
|
|
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|