|
|
|
Niby bokser, ale nie bity. Statek kosmiczny L3H3. |
| Autor |
Wiadomość |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-11-28, 18:50
|
|
|
Na pytanie o wysokośc - zależy jak ocieplisz tyle urośnie podłoga i sufit ja robię na H2 ale jestem konus 170cm
Kolejność na szybko - 1szy krok wnikliwy przegląd blacharki i zrobienie wszystkiego co trzeba
Schemat instalacji - na szybko i brutalnie - nie truj o odpłatnościach - forum to idea koleżeńskiej pomocy przynajmniej jak dla mnie ale jestem pewny że dla naprawdę wielu Kolegów też.
Poczytaj wątki budowlane w tym dziale sporo ich jest - wyciągniesz wnioski nie tylko o elektryce co Ci pasi i dopytasz o to co nie wiesz i na pewno pozwoli Ci lepiej zaprojektować swoje auto
Może coś podbierzesz z mojego schematu: https://www.camperteam.pl...er=asc&start=90
Dłuższa rozkmina o tej elektryce na K.pl bo tam się dzięki pomocy Kolegów urodził: https://forum.karawaning.pl/topic/30992-elektryka-w-zielonej-puszce/
Więcej może skrobnę późnym wieczorem lub jutro bo z tel nie sporo pisać |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
yamah
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 10 Sty 2019 Piwa: 264/108 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2020-11-28, 20:25
|
|
|
| mlodypigula napisał/a: | Hej jeżeli chodzi o mnie to cieszę się z wywiązanej tutaj dyskusji, trochę mnie to uspokoiło, aczkolwiek i tak wolę się przygotować na najgorsze i zmianę kategorii pojazdu odbębnić już w tym roku.
|
Dasz radę kolego głowa do góry..nie jest tak strasznie jak co nie którzy sugerują..wielu kolegów z CT to przerabiało i jest masa tematów z budowy domka a jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości odnośnie zmiany zabudowy pisz do mnie na PW..spróbuję pomóc.
Powodzenia |
_________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
-------------------------------------------------------------------------------
był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2020-11-29, 15:49
|
|
|
| mlodypigula napisał/a: | Teoretycznie mam 11 cm zapasu, chyba powinienem się wyrobić co nie?
|
Musisz wziąć pod uwagę to że przy chodzeniu unosimy się. |
|
 |
Sidek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-12-06, 21:40
|
|
|
Cześć jestem diagnosta samochodowym na podstawowej skp więc temat zmiany przepisów dotyczy mnie bezpośrednio i pragnąc wszystkich uspokoić w nowej ustawie nie ma słowa o zmianach w ,,zmianach konstrukcyjnych".
Jeżeli chodzi o zdjęcie to będą robione trzy: z ukosa z przodu, z ukosa z tyłu i licznika. Tutaj może się pojawić problem np. Z zderzakami metalowymi lub orurowaniem bo te od bodaj 2007 (ale dokładna datę musialbym sprawdzić) muszą być homologowane. W sumie nad markiza się nie zastanawiałem nigdy czy wedle przepisów musza mieć homologacje, ale się dowiem ( z tego co mi się wydaje to nie, ale pewnie zależy od diagnosty co ostatni raz przepisy czytał w prl'u)
Ale według mnie i patrząc na ITS i PISKP to wątpię by ta ustawa weszła w życie od 1 stycznia (mamy 6 grudnia a ustawa od 21.10 jest w opiniowaniu, jeszcze 1000 komisji i innych organów by mogła trafić do sejmu) poza tym stacje musiały by zainwestować w sprzęt (aparaty, programy i serwery).
Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie. |
| |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 101/26 Skąd: Poznan
|
|
|
|
 |
mlodypigula
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W budowie
|
Wysłany: 2021-04-29, 00:28
|
|
|
Siemano, minęło trochę czasu i trochę się pozmieniało, pozbyłem się tamtego samochodu, mianowicie stwierdziłem, zubaża L2 jest dla mnie za niska i po kilku miesiącach wracam z peugeotem boxerem 2013 2.2 hdi 130 km - 180 tys przebiegu, do 2019 roku jeżdżony u Niemców, furka jest już zarejestrowana na specjalny kempingowy, ale faktyczną budowę zaczynam dopiero teraz.
Rodzi się kilka pytań na które mam nadzieje pomożecie mi odpowiedzieć.
Nie mam na samochód gotowej wizji, planu czy projektu. W teorii mam kilka planów ,założeń i pomysłów ale nie jestem zdecydowany co do ich zrealizowania w praktyce.
Mianowicie, założenie numer jeden to jak najwiecej przestrzeni pustej, nie zabudowanej, marzy mi się taki parkiet do tańca na środku. Poniekąd w zrealizowaniu tego pomoże mi ocieplenie z armaflexu. Miejsce na 3 rowery w środku, przechowywane bez przedniego koła, a dwa może bez obydwóch w celu zaoszczędzenia miejsca. Składana szczelna kabina prysznicowa w środku z toaletą kompostową. Łóżko w poprzek składane/zsuwane w formę kanapy. Lodówka chyba taka najoszczędniejsza pracująca najlepiej na 12v, kuchenka jakaś taka normalna gazowa 2 palnikowa, ogrzewanie z webasto, o cieplej wodzie „bieżącej” narazie nie myslę, instalacja elektryczna, prawdopodobnie zapożyczona od tego pana co wyglada jak ten znany malarz i zbudował kampera. Wizję tą będę doprecyzowywał w następnych postach.
Kilka pytań:
1.Jaki ze już cis tam robię to zacząłem od początku i chciałbym przede wszystkim zająć się tym co mogę już zrobić blachą. Robiłem inspekcje wszystkich widocznych mi zakamarków i odkryłem trochę bombelków i ognisk rdzy, zamówiłem już app r-stop i podkład epoksydowy, nada się w takie miejsca, czy może coś innego?
2.Mianowicie wyczytałem, ze najlepiej i najwygodniej wyleja się taki o grubości 9mm samoprzylepny, chciałbym dać 4 warstwy takiego armaflexu wyklejonego z takich kawałków, żeby było jak najmniej cięć szpar (miejsc w których mogłaby przez przypadek przedostawać się wilgoć) pomiędzy warstwy armaflexu ( niekoniecznie wszystkie ale dwie na pewno) chciałbym powyklejać folie zbrojoną aluminiową. I tak jak w wanie nomada mifmafa (biały sprinter lpg - a’la statek kosmiczny), nie było by już żadnej innej zewnętrznej warstwy z desek czy sklejki, tak żeby wszystkie wnęki w karoserii wykorzystać.
W związku z trzymaniem się tej idei szczelnej ocieplonej puszki izolacje robię jako pierwszą, tak żeby później nie musieć jej za dużo dziurawić. Dziury które na razie wymyśliłem to:
Dach-wentylator i kable od paneli.
Podłoga-webasto, odpływ wody szarej.
Na podłogę wylądują płyty pir alu o grubości 7 cm (nie za grubo?). Całość szczelnie pozaklejać taśmą i foliami zbrojonymi. Zanim wszystko jeszcze sobie
Zamówione graty jak narazie to
Wentylator maxxair maxxfan deluxe
Webasto airtop 2000 stc
Aku lifepo4 280 ah z ali
A no i zdaje prawo jazdy, zacząłem już jazdy i jazda samochodem sprawia mi bardzo dużo frajdy, jeździłem już boxerem i na początku trochę bałem się tych gabarytów, ale za 3cim razem już się tak nie bałem tej bestii :D
Narazie to tyle, dobranoc
DBF98AA9-7B87-4A89-B553-A86B9FBB4FD7.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 263,03 KB |
F4344A69-A634-46F8-A3B4-68F7B6051B70.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 367,65 KB |
44283B78-DBDB-47E2-A157-EB0B86FA5B94.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 375,3 KB |
C99992F0-F68C-47B5-92A9-87D7F3390D66.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 323,36 KB |
57433E3F-5A9B-4C74-B293-800376643C8F.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 2 raz(y) 386,59 KB |
|
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-04-29, 13:51
|
|
|
Inspiracje na składaną łazienkę i przestrzeń może znajdziesz TUTAJ
Butyl nie jest najlepszym izolatorem, podejrzewam że tą informację czerpiesz z tvn-u, ale ten program choć fajnie się ogląda to nie może stanowić źródła rzetelnych informacji - zawiera liczne bzdury i kłamstwa od budżetu począwszy. Dudy auto powinno kosztować raz tyle i prawdą jest - moim zdaniem - co mówią, że po pierwszym lepszym offroadzie wróciłby by bez tej budy.
Armacell ma liczne zalety i jak nie chcesz szpar, to weź wersje bez kleju i naciągaj ja przyklejając klejem kontaktowym - z tych lepszych np spray-kon b717.
Wersja z klejem ma siatkę która w zasadzie uniemożliwia naciąganie.
Chyba że zdecydujesz się na piankę PUR z puszki - to armacel zbędny. Możliwości jest wiele. Najlepsze są płyty PIR z warstwą odblaskową, wklejane na piankę PUR... Sama pianka - zwłaszcza z puszki- osiąga max 0.30 w/m2K co zresztą zaczynają już umieszczać na niektórych piankach w puszce.
I że jak to... to nie masz prawa jazdy jeszcze? Ale już blaszka z papierami kampera? to chyba jesteś lepszy od forumowych kolegów przechodzących przegląd z wersalka z olx
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
mlodypigula
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-04-30, 21:28
|
|
|
Hej decumanus,
Inspiracja na łazienkę fajna, ja mam w głowie, coś na zasadzie rozkładanej szafki z brodzikiem w podstawie, ale kabinę chciałbym na zasadzie takiego „kaftanu”, harmonijki lub czegoś takiego jak jest w autobusach przegubowych między jedna, a drugą częścią - do obmyślenia.
Jeżeli chodzi o izolacje to wiem ze armaflex nie ma najlepszego współczynnika izolacji, ale przemawia głównie do mnie to ze można z jego pomocą zrobić kokon z izolacji, w połączeniu z warstwami folii, całkiem szczelny. Zamówiłem dziś 22 m2 armaflexu 9mm samoprzylepnego oraz folie aluminizowaną zbrojoną również samoprzylepna, jakoś boje się samemu używać tych klejów, wydaje mi się, ze z gotowa warstwa samoprzylepną pójdzie wygodniej. Pianki natryskowe sobie odpuszczam. Plan mam taki ze całość blachy dach ściany podłoga, szczelnie armaflexem i folią, na to kolejne warstwy armaflexu i folii.
Prawko w drodze, bo dotychczas podróżowałem na rowerze z sakwami. A teraz przesiądę się z rowerami do kampera. Samochód miał zrobiona tymczasową zabudowę wymaganą do zmiany przeznaczenia i po paru wizytach na różnych oskp udało się :D
A posiadacze trojaczków robili może konserwacje progów? Ja zrobiłem podejście do zeszlifowania tej warstwy rdzy która widać na zdjęciach, ale bezskutecznie, bo chciałem to zrobić włókniną ścierna, która nie zdała egzaminu. Zamówiłem również wałek giętki do szlifierki i mam plan oblecieć widoczna rdzę druciakami, na to app r-stop plus podkład epoksydowy i co dalej polecacie? |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2021-04-30, 22:13
|
|
|
| decumanus napisał/a: | Armacell ma liczne zalety i jak nie chcesz szpar, to weź wersje bez kleju i naciągaj ja przyklejając klejem kontaktowym - z tych lepszych np spray-kon b717.
Wersja z klejem ma siatkę która w zasadzie uniemożliwia naciąganie. | W zasadzie
Robiłem 9mm samoprzylepnym z siatką - realnie naciągniecie 1-1,5cm nie stanowiło żadnego problemu przy nieprzyklejonym kawałku rzędu 20-30cm. Oczywiście nie naciągnie jak z 50-cio centymetrowego kawałka przyklei sie 45cm i naciąga 5cm.
Najlepiej docinac dość dokładnie ale to nie zawsze wychodzi , lepiej żeby było z 1 cm więcej i idzie to też upchnąć na sensownej długości - naciągnięty zawsze jednak pręży i dąży do odklejenia. |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-04-30, 22:25
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | [- naciągniecie 1-1,5cm nie stanowiło żadnego problemu przy nieprzyklejonym kawałku rzędu 20cm. Oczywiście nie naciągnie jak z 50-cio centymetrowego kawałka jak się przyklei 45cm i naciąga 5cm.
Lepsza metodą jest jednak dawanie niewielkiego zapasu i ostrożne obcinanie - naciągnięty zawsze pręży i dąży do odklejenia. |
Wlasnie nie ciągnie... ja swoje docieplenie zacząłem od 6mm armacela i jest swietne bo jedna plachtą można leciec po wszystkich mniejszych i średnich wzmocnieniach. Te glowne trzeba owijać , ale generalnie jest bardzo dobre do pierwszej warstwy ma blachę. Kkej jest mocniejszy od materialu. Nic sie odkleja... a wrecz proba konczy sie rzeźnią i zeskrobywaniem pianki po kąsku.
Potem kupilem 9mm do izolacji drzwi i wciaz zgrzytam zębami...
Autor watku niech pamieta o zaklejeniu tego potem tą folią zbrojoną, czy czymkolwiek - bo w upał potrafi smierdziec....
R |
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2021-04-30, 23:12
|
|
|
Nie twierdziłem że odkleja a że naprężony do tego dąży
Było nie było 6 do 9 to 50% grubszy. Masz racje na owijki profili lepszy 6mm - 9mm idzie też zrobic i tak robiłem ale trochę kulawo - z Armaflexem jest ten problem że sprzedaja go tylkp na całe rolki więc bujałem się z 9mm
Wg mnie śmierdzi tak strasznie - lekki zapaszek gumiasty owszem przy fest gorącu był, miałem już oklejony w ubiegłe lato cała paka bez żadnej folii na nim - jak dla mnie tragizmu w upałach nawet nie było lecz to też tylko moja subiektywna opinia bo przecież każdy ma inny nos
edit:
| mlodypigula napisał/a: | | armaflex nie ma najlepszego współczynnika izolacji, | λ ≤ 0,036 to tragicznie nie jest - XPS ma np, 0,034 wiec nie ma strasznej różnicy - 4x9 36mm bedzie przyzwoicie. Armaflex generalnie stosuje sie jako izolacje akustyczna ale może być też przy grubszej warstwie jako cieplna - przecież tak własnie stosuje się go do izolacji rurociagów czy to cieplnych czy chłodniczych.
| mlodypigula napisał/a: | | Plan mam taki ze całość blachy dach ściany podłoga, szczelnie armaflexem i folią, na to kolejne warstwy armaflexu i folii | nie bardzo rozumiem tę idee kanapki amaflex/folia/armaflex/folia - dawałbym armaflex tyle ile trzeba a później folie jako paroizolacje
W sumie zrobiłbym jednak 1x9 i później grubszym a nie pierniczył sie z wyklejanką wielokrotnie - warstwy refleksyjnej nie stworzysz bez pustki powietrznej |
| |
|
|
|
 |
mlodypigula
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-05-01, 07:00
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: |
| mlodypigula napisał/a: | | Plan mam taki ze całość blachy dach ściany podłoga, szczelnie armaflexem i folią, na to kolejne warstwy armaflexu i folii | nie bardzo rozumiem tę idee kanapki amaflex/folia/armaflex/folia - dawałbym armaflex tyle ile trzeba a później folie jako paroizolacje
W sumie zrobiłbym jednak 1x9 i później grubszym a nie pierniczył sie z wyklejanką wielokrotnie - warstwy refleksyjnej nie stworzysz bez pustki powietrznej |
Idea była taka, żeby paroizolacja była na pewno szczelna, ale w sumie może wystarczy dać folie tylko na zewnątrz. A odnośnie 4x9 mm to tez jeszcze przemyśle, jak narazie kupiłem armaflex 9mm tylko na pierwsza warstwę. Odnośnie podłogi to zastanawiam się nad alu pirem o grubości 5cm, chyba ze warto dać 7cm? Myślałem jeszcze żeby może dać w te pasujące miejsca na ściany i dach 2 cm piru między pierwsza warstwę armaflexu, a ostatnia. |
|
|
|
 |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 128/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2021-05-01, 09:14
|
|
|
Armaflex jest zamknietokomorowy, nie chłonie wilgoci. Dodatkowa warstwa paroszczelna jest zbędna.
Ta piankę stosuje się w chłodnictwie gdzie jest dużo więcej wilgoci jak w kamperze. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-05-01, 12:13
|
|
|
Wg mnie śmierdzi tak strasznie - lekki zapaszek gumiasty owszem przy fest gorącu był...
|
Mnie nie smierdzi bardzo, choc jest taki duszacy, a moja luba dostala bólu glowy i nawet nie wiedziala dlaczego a przy kuchennym oknie stal w sloncu panel z tylnich drzwi.
λ ≤ 0,036 to tragicznie nie jest - XPS ma np, 0,034 |
Tragicznie nie jest, ale gosc ktory sprzedawał to Klimkowi twierdzi ze dwa razy lepszy niz styropian (0.04) wiec bzdura.
Pewnie mozna calosc zaizolowac tym. Ale ekonomicznie to jest baaardzo niezasadnione. To mialem na mysli.
W kesti podlogi to nie ma sie co spalac. 5 cm pir dziala jak 10 cm styropianu, wiec podloga bedzie 2 x lepiej zaizolowana od ściany, problem w tym ze chłód na podlodze nie pochodzi bezsposrednio z powietrza pod nią, a z zimnego powietrza które wychladza sie przy oknach i innych najslabiej zaizolowanych powierzchniach i niczym woda zlewa się w najnizszy punk kampera. Zeby sobie z tym poradzic trzeba zrobic ogrzewanie podlogowe, albo kierowac nadmuch na podloge. Nalepiej w kilku miejscach.
Albo kupić cieple kapcie, bo zimą jak pod sufitem jest 22 to nad podloga mialem 7. Zakladam alde z podlogowka.
R |
 |
| Ostatnio zmieniony przez decumanus 2021-05-01, 13:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-05-01, 12:48
|
|
|
Pytanko odnośnie armflex. czy to jest ta ciemna otulina od klimatyzacji?
Temat przeczytałem przypadkiem ale właśnie odnośnie smrodu. W poprzednim kamperze webasto tak nagrzewało mi zbiornik wody że była ciepła. wpadłem na pomysł zaizolować otuliną siwą od centralnego. Niestety na początku się topiła!!! Ktoś mi podpowiedział żeby kupić właśnie ciemną otulinę. SUPER sprawa bo nic się nie działo. Tylko właśnie dziwnie śmierdziało. Ból głowy może też był ale nikt na to nie zwracał uwagi. W końcu sie to chyba utleniło bo potem nie było tego czuć. |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|