|
|
Pogadajmy o rowerze |
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 316/17 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-05-05, 16:53
|
|
|
a mi się wydaje, że nasz kolega ani nie urósł, ani nie zmalał, mam nadzieję, że nie przytył, ani mu ręce i nogi nie zmieniły długości.
rower ten sam, więc trzeba się zastanowić co on tymi nadgarstkami robił, że go teraz bolą? |
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 488/400 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-05-05, 16:59
|
|
|
Cyryl napisał/a: | a mi się wydaje, że nasz kolega ani nie urósł, ani nie zmalał, mam nadzieję, że nie przytył, ani mu ręce i nogi nie zmieniły długości.
rower ten sam, więc trzeba się zastanowić co on tymi nadgarstkami robił, że go teraz bolą? |
Przebył Covid niedawno
Wieluniak1,
Kolarz jak Ty gardzi wspomaganiem. Lecz dla amatorów to ratunek by chociaż trzymać się z tyłu
Jak żonce kupiłem elektryka MTB to mam teraz z kim jeździć. Bo jej Gazalą elektryczną po lesie to tylko Piasek1 da radę |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2021-05-05, 17:12
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Wieluniak_1 napisał/a: | LukF, ja przez Was szukam elektryka dla żony, żeby mogła ze mną jeździć. |
Coś długo szukasz |
oj bo żona nie chce elektryka (albo ze mną nie chce jeżdzić?)
I musi to być taka maszyna co by jej podeszła no i nie za miliony (jak to teraz modnie się mówi).
Nie ma ciśnienia to i wolno idzie szukanie. |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 986/295 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 274/603 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2021-05-05, 21:34
|
|
|
Rumburak napisał/a: |
Zapisał się do sekty i nad tym najbardziej boleje
PS. Również jestem amatorem. W poniedziałek zrobiłem unplug po lesie i bezdrożach 70km, a przez ostatnie 4 lata 21tys km. |
Ja sobie wypraszam należę do sekty ale z Marokeszu
No i fajnie że jeździsz po 70km, uraziłeś dumę sekciarzy więc trzeba będzie zrobić zlot sekciarski a kolega Rumburak na damce będzie z nami przemierzał sekciarskie ścieżki
Poniżej zdjęcie damki na szlakach sekciarskich
IMG-20210505-WA0001.jpg Da się tylko po co |
 |
Plik ściągnięto 3 raz(y) 190,17 KB |
IMG_20210505_214919.jpg Do takich widoczków też na składakach da się dojechać |
 |
Plik ściągnięto 7 raz(y) 1,77 MB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-05-05, 22:44
|
|
|
Koledzy, czytam z uwagą Wasze posty. Niektórzy znają moją rowerową ewolucję, inni nie za bardzo więc i nie trafiają z podpowiedziami, ale i tak dziękuję.
Zatem króciutkie streszczenie całego tego tematu byście dwudziestu paru stron nie czytali od nowa.
Poprzedni rower służył mi bardzo długo, był katowany i w końcu zaczął się kończyć. Targałem go na plecach, raz ja jego raz on mnie i tak się uzupełnialiśmy. Ale po 30 latach się po prostu zużył, więc założyłem ten temat i z ankiety wygrał Romet Mustang jako najbardziej odpowiedni mięśniak na szutry i Chorwackie drogi górskie.
Uległem namowom i zachowując typ ramy/roweru "doposażyłem" wymagania o elektrykę.
Nie żałuję ani złotówki, wszystko się doprecyzuje bo wady dopiero teraz wychodzą, zaledwie po kilkudziesięciu kilometrach.
Istotnie rower jest ogromny, wsiadam na niego jak osioł na konia i ta wielkość mi odpowiada.
Sam jestem wzrostu słusznego więc rama nie jest za duża, ale układ kierowniczy zbyt prymitywny = pozbawiony jakichkolwiek regulacji. Układ kierownica/sztyca to idealna litera T
I to zapewne jest powodem moich dolegliwości podczas jazdy tym, niedoregulowanym jeszcze rowerem.
Błyskawicznie podpowiedzieliście i zapewne trafnie, że problem tkwi w pozycji ciała i obciążeniu dłoni na durnowatej kierownicy kwadratowo siekierą ciosaną.
Jutro będę w Z.Górze, kupię mostek regulowany i kierownicę o bardziej anatomicznym kształcie i będę sobie eksperymentował.
Tak wg mojego analizowania, kierownica węższa o 18cm i 4cm wyżej oraz lekko zgięte gripy ku sobie żeby nadgarstek był prostym przedłużeniem rąk, liczę że to w znacznym stopniu pomoże. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Rumburak
zaawansowany

Twój sprzęt: FFB Tabbert 560 Europa - Ducato I- 2,8idtd
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Gru 2017 Piwa: 39/19 Skąd: Krajna
|
Wysłany: 2021-05-05, 23:06
|
|
|
Socale napisał/a: | ... Jutro będę w Z.Górze, kupię mostek regulowany i kierownicę o bardziej anatomicznym kształcie i będę sobie eksperymentował... |
Widzę, że będziesz naśladował doktora Frankensteina.... Krzyżówka osła z koniem to muł, a trekinga z MTB?
PS. Wybaczcie moją złośliwość - nie mogłem się powstrzymać
Tak na pocieszenie Socale... Mam trzy rowery i każdy z nich miał zmieniany mostek. Z tym, że u mnie siodełko jest znacznie wyżej niż kierownica - taki układ mi pasuje. |
|
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-05-06, 09:40
|
|
|
Wieluniak_1 napisał/a: | oj bo żona nie chce elektryka (albo ze mną nie chce jeżdzić?) |
Żona jakaś marudna albo nie może sie zdecydować. Jakby co, to znam jednego elektryka. |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-05-06, 17:06
|
|
|
Rumburak napisał/a: | ...
PS. Wybaczcie moją złośliwość - nie mogłem się powstrzymać
Tak na pocieszenie Socale... Mam trzy rowery i każdy z nich miał zmieniany mostek.
... |
A gdzie tu złośliwość???
Trzeci dom, trzeci kamper i trzeci syn są takie jak sobie wymarzymy
To mój drugi rower w życiu oprócz dziecięcego BoBo
.
No więc tak, w 3 sklepach szukałem kierownicy i mostka.
Sprzedawcy najpierw pytali, potem starali się coś doradzić, jeden z nich zasugerował nawet, że niekoniecznie układ kierowniczy a układ siodełka bo układ nerwowy, uciski itd, wielka racja.
Pozostali niemal jednogłośnie sugerowali, że wymiana kierownicy na wysoką, może coś pomóc ale mam ograniczone regulacje, stałe wychylenie w górę i odrobinę zmiany kąta.
Mostek regulowany daje najwięcej możliwości bo unosi się do góry, a sama kierownica w uchwycie pozwala na precyzyjniejsze ustawienie.
Dokupiłem też gripy "łatwościągalne na podwójnych śrubkach" - tak doradzał sprzedawca, cokolwiek to znaczy.
Qrde nawet fajnie to teraz wygląda, po doposażeniu w bagażnik, torbę, błotniki, stopkę, siodełko, mostek, gripy... nastąpiła konwersja z krosa na trekingowy ale szyty na miarę.
Wygląda jak wielka kobyła, uwierzcie że jestem duży a na tym siodełku ledwo czubkami sięgam gruntu.
Zobaczymy jak będzie się tym teraz jeździć.
IMG_0004.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 3 raz(y) 545,85 KB |
IMG_0005.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 659,81 KB |
IMG_0002.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 44 raz(y) 681,99 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-05-06, 18:19
|
|
|
Socale, to siodło tam jest w oryginale czy wymieniałeś?
Co do ustawienia siodła (wysokości) to zasada jest taka, że zakładasz buta, kładziesz stopę, piętą! na pedale a korby ustawiasz idealnie w pionie. Noga w kolanie powinna być lekko ugięta - a druga noga też musi być oparta o pedał. Czyli ten proces robisz przy ścianie bo się ręką o nią oprzesz.
Pojęcie lekko ugięta w kolanie - znaczy dokładnie to co znaczy -:) nie zgięta tylko ugięta (bliżej jej do wyprostowanej nogi. I w praktyce jest jak mówisz ledwo się sięga palcami do ziemi. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-05-06, 19:30
|
|
|
Siodełko wymieniane 2 razy, fabryczne oraz poprzednie nie zagrało z dzwonkami
Obecne jak na razie jest ok i nie będę szperał ustawień w siodełku.
O lekko ugiętych kolanach na max wyciągnięciu też w sklepach mówili i tak mam ustawione.
Ale mnie już korci by wsiąść na rumaka |
 |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-05-06, 19:43
|
|
|
I super skoro jest już dobrze. Teraz tylko jeździć i jeździć i czerpać z tego frajdę.
PS. to już o tym, że masz źle przednie koło zapięte nie będę marudził (mało pro, że tak powiem) |
|
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 488/400 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-05-06, 19:48
|
|
|
Sokale,
Na wycieczkę zabierz ze sobą klucz imbusowy i eksperymentuj z regulacją wysokości mostka. Niekiedy mam ustawione wyżej niż na Twoich zdjęciach. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-05-06, 22:31
|
|
|
Wieluniak_1 napisał/a: | ...
o tym, że masz źle przednie koło zapięte nie będę marudził (mało pro, że tak powiem) |
Sam składałem
A serio, co jest nie tak? Czy to niebezpieczne? Podpowiedz coś zanim wyrżnę w drzewo
.
LukF, dokładnie tak, wyeksperymentuję sobie ostateczne ustawienia w praktyce "on line".
|
 |
|
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2021-05-07, 08:42
|
|
|
Socale napisał/a: |
A serio, co jest nie tak? Czy to niebezpieczne? Podpowiedz coś zanim wyrżnę w drzewo |
Nie jest to niebezpieczne, ale źle wygląda . Masz odwrotnie założony zacisk przedniego koła. Przełóż to i tyle. Zasada jest taka, że nakrętki są po stronie prawej a główki zacisku po lewej (tak jak masz w kole tylnym). |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|