|
|
|
Off road ankieta i dyskusja |
| Autor |
Wiadomość |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2021-05-07, 21:06
|
|
|
To nie ty pisałeś o jutobie i tamtejszych filmikach jak źródle mojej wiedzy offrołd'owej?
Ale to ja zadzieram nosa?
No dobra, niech i tak będzie
Mądrego warto posłuchać |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
| |
|
|
|
 |
deptus
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street, Chausson S514
|
Wysłany: 2021-05-07, 21:51
|
|
|
| bert napisał/a: |
pozwolisz, że zadam pytania:
1 - masz oryginalny tłumik czy sportowy lub sama rurę
2 - drogą gruntową/szutrową jedziesz prostą kreską czy bawisz się w esowanie
3 - jedziesz równomiernie czy zrywami z przygazówką |
Mylisz mnie z innymi użytkownikami i próbujesz na starcie wrzucić wszystkich do jednego worka, powtórzę co napisałem na początku mojego postu "podróżuje offem", oprócz tego wędruje, eskploruje, cieszę się otaczającą przyrodą i kontaktem z naturą, zostawiam las takim jaki go zastałem, w przeciwieństwie do Lasów Państwowych. Jeżdżę na oryginalnym wydechu.
Zdażyło mi się kilka razy spotkać na swojej drodze w lesie na nielegalnym odcinku leśniczych, raz leśnika razem ze strażnikiem leśnym. Zacierali ręce że oto mają "szkodnika". Po długiej przyjemnej rozmowie puścili mnie bez żadnych konsekwencji stwierdzając że mają do czynienia z poważnym człowiekiem, który jedzie leśną drogą nie robiąc żadnej szkody, bo byli po prostu ludźmi i nie widzieli sensu mnie karać, chociaż mogli.
Piszesz cos o przygazówce....
Poniżej zdjecie drogi leśnej zostawionej przez Lasy Państwowe, jest to Główny Szlak Świętokrzyski, który przeszedłem w zeszłym roku.... a może to zrobili Harleyowcy ??? Oni lubią cię zabawić (żeby nie było wątpliwości to było miejsce wycinki lasu)
Nie wiem o jakich dokonaniach piszesz, nie jestem sportowcem, raczej podróżnikiem, nietety zdarza mi się jeździć nielegalnie po naszych lasach, ale z wiadomego względu jeżeli tylko mogę korzystam z uroków offroadu poza krajem.
Podsumowując i wracając do ankiety, życzę sobie i innym korzystającym z uroków naszych lasów aby ta ankieta nie była jakąś podpuchą i była rzeczywiście początkiem jakiś zmian, normującą i zezwalającą na pewnych zasadach wjazd do lasów, bo wszytko jest dla ludzi.
W kwestii śmieci miejmy nadzieję że pomału nasza mentalność będzie się zmieniać i osoby które nie są jeszcze wyedukowane lub jeszcze nie dojrzały jak korzystać z matki ziemi bez szkody dla nas wszystkich w końcu dojrzeją i uświadomią sobie te wydawałoby się proste zasady.
 |
| |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2021-05-07, 22:40
|
|
|
| deptus napisał/a: | | bert napisał/a: |
pozwolisz, że zadam pytania:
1 - masz oryginalny tłumik czy sportowy lub sama rurę
2 - drogą gruntową/szutrową jedziesz prostą kreską czy bawisz się w esowanie
3 - jedziesz równomiernie czy zrywami z przygazówką |
Mylisz mnie z innymi użytkownikami i próbujesz na starcie wrzucić wszystkich do jednego worka, powtórzę co napisałem na początku mojego postu "podróżuje offem", oprócz tego wędruje, eskploruje, cieszę się otaczającą przyrodą i kontaktem z naturą, zostawiam las takim jaki go zastałem, w przeciwieństwie do Lasów Państwowych. Jeżdżę na oryginalnym wydechu.
Zdażyło mi się kilka razy spotkać na swojej drodze w lesie na nielegalnym odcinku leśniczych, raz leśnika razem ze strażnikiem leśnym. Zacierali ręce że oto mają "szkodnika". Po długiej przyjemnej rozmowie puścili mnie bez żadnych konsekwencji stwierdzając że mają do czynienia z poważnym człowiekiem, który jedzie leśną drogą nie robiąc żadnej szkody, bo byli po prostu ludźmi i nie widzieli sensu mnie karać, chociaż mogli.
Piszesz cos o przygazówce....
Poniżej zdjecie drogi leśnej zostawionej przez Lasy Państwowe, jest to Główny Szlak Świętokrzyski, który przeszedłem w zeszłym roku.... a może to zrobili Harleyowcy ??? Oni lubią cię zabawić (żeby nie było wątpliwości to było miejsce wycinki lasu)
Obrazek
Nie wiem o jakich dokonaniach piszesz, nie jestem sportowcem, raczej podróżnikiem, nietety zdarza mi się jeździć nielegalnie po naszych lasach, ale z wiadomego względu jeżeli tylko mogę korzystam z uroków offroadu poza krajem.
Podsumowując i wracając do ankiety, życzę sobie i innym korzystającym z uroków naszych lasów aby ta ankieta nie była jakąś podpuchą i była rzeczywiście początkiem jakiś zmian, normującą i zezwalającą na pewnych zasadach wjazd do lasów, bo wszytko jest dla ludzi.
W kwestii śmieci miejmy nadzieję że pomału nasza mentalność będzie się zmieniać i osoby które nie są jeszcze wyedukowane lub jeszcze nie dojrzały jak korzystać z matki ziemi bez szkody dla nas wszystkich w końcu dojrzeją i uświadomią sobie te wydawałoby się proste zasady.
Obrazek
Obrazek |
Z niczym nie mylę, bo przecież ani Ciebie znam, ani nie stwierdziłem, że tak czynisz. Zapytałem licząc na odpowiedz o tym jak Ty to robisz i jak Ty to widzisz. Bardzo się cieszę, że tego nie robisz, natomiast -zapewne - zgodzisz się ze mną, że całe rzesze ludzi na krosach tak właśnie się zachowują, psując potencjalne możliwości, tym którzy potrafią to robić. Na marginesie mam świadomość, że pozostałe środowiska o-r (inne niż motocykliści) też swoje za uszami mają. Te zbędne wiraże, te przegazówki i zrywy, niechęć do tego by zwolnić czy nawet stanąć by przepuścić pieszych, rowerzystów. To zapieprzanie mimo chodzących w okolicy zwierząt. Zamiłowanie do jazdy bez tłumików to grzechy główne polskiego o-r. Brak umiejętności jazdy technicznej, brak umiejętności jazdy w tzw jeden ślad, jazda na zasadzie 3-ka but do odcinki itp to uzupełnienie tego co powoduje ogólną niechęć osób trzecich do tego hobby. Dopóki to się nie stonuje, dopóty nie ma co liczyć na jakieś szczególne zainteresowanie ze strony ew decydentów w sprawie udostępnienia tego czy owego. O bezpieczeństwie nie wspomnę, bo już nagminne są przypadki, że ktoś kto uszkodził pojazd na drodze leśnej dopuszczonej do ruchu nie szuka przyczyn w swoim kozaczeniu a w stanie drogi i walczy po sądach o odszkodowanie. Trudno, żeby LP brało sobie na kark odpowiedzialność za tego rodzaju zabawy a jako właściciel terenu ponosi odpowiedzialność prawną.
NB niedawno brałem udział w spotkaniu, gdzie jedno z nadleśnictw chciało udostępnić tereny po żwirowni i ziemnych fortyfikacjach po poligonowych. W okolicy jest kilka grup upalaczy, nawet są jakieś stowarzyszenia. Była możliwość korzystania z terenu pod warunkiem, że jakieś stowarzyszenie weźmie na siebie odpowiedzialność za teren i wydarzenia na nim.
Nie będę proponował byś zgadywał co z tego wyszło, bo od razu wiadomo, że nic. Nie było chętnych. Bo wszyscy boją się odpowiedzialności. Teraz pytanie dlaczego LP miało by brać taką odpowiedzialność na siebie.
Wymyśliłem kiedyś, wydreptalem po samorządach i LP zgodę na realizację w Zachodniopomorskiem szlaków turystki o-r. Jest tego (chwilowo częściowo dostępność zawieszona z powodów administracyjnych) lekko ponad 2 tys km. Działają od kilku lat. Regulamin jest prosty i krótki, tak by każdy był w stanie go ogarnąć, do tego prośba by szanować to co jest, bo jak będzie inaczej to szlaki zostaną zamknięte. Mógłbym tu nowele napisać o ludzkiej głupocie i olewajstwie zasad. Nowelę bo ograniczyłbym się do najjaskrawszych przejawów głupoty czy wręcz chamstwa niekiedy, gdybym chciał o drobniejszych sytuacjach to trylogia by sie uskładała
Niemniej jest spora grupa ludzi która potrafi trzymać się zasad, ogarnia 4 punkty regulaminu i bawią się świetnie korzystając ze szlaków które właśnie dla nich powstały.
Przez cymbałów kilkakroć musieliśmy weryfikować przebiegi, lub eliminować z tras ogólnodostępnych co trudniejsze odcinki. No cóż trudno. Nadal jest to i tak fajna i jak na razie jedyna w Polsce możliwość legalnego turystycznego ofrołdzenia.
Co do dokonań(?) WHY? nic o żadnych Twoich dokonaniach nie pisałem, ani o żadne nie pytałem. Owszem zadałem takie pytanie, ale nie Tobie.
co do "zrypania" leśnych dróg w czasie prac leśnych. To jest przedewszystkim zakład pracy, jak se w czasie prac "zrypią" to se potem naprawią, a osobą postronnym (brutalnie mówią=c) nic do tego. To tak jakbyś miał pretensje, że na placu budowy jest błoto a Ty wolałbyś estetyczny trawnik |
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
| |
|
|
|
 |
marek230482
stary wyga

Twój sprzęt: Transit VII Challenger
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Sty 2020 Piwa: 11/1 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 2021-05-07, 23:11
|
|
|
Chyba jakąś traumę masz na tym punkcie. To widać choćby po formie Twoich wypowiedzi.
Nie wiem gdzie mieszkasz i co Ciebie otacza (i nie interesuje mnie to). Ale ja nie jednokrotnie brałem udział w zorganizowanych przejazdach (też przez las) gdzie właśnie taką odpowiedzialność było trzeba ponieść. Nikt z tym nie miał problemu. Czy to z odpowiedzialnością czy kosztami jakie trzeba było ponieść (np zabezpieczenie trasy).
Wielokrotnie się z tym spotykałem. Osobiście.
Ja rozumiem że czarne owce są. Zgadzam się. Kamperowców też wielu postrzega jako zło i plagę. Ale ton i charakter Twoich wypowiedzi jest skrajny. |
_________________ Dethleffs Nomad->Transit IV Pilote -> Transit VII Challenger
 |
| |
|
|
|
 |
bert
weteran

|
Wysłany: 2021-05-08, 00:21
|
|
|
| marek230482 napisał/a: | Chyba jakąś traumę masz na tym punkcie. To widać choćby po formie Twoich wypowiedzi.
Nie wiem gdzie mieszkasz i co Ciebie otacza (i nie interesuje mnie to). Ale ja nie jednokrotnie brałem udział w zorganizowanych przejazdach (też przez las) gdzie właśnie taką odpowiedzialność było trzeba ponieść. Nikt z tym nie miał problemu. Czy to z odpowiedzialnością czy kosztami jakie trzeba było ponieść (np zabezpieczenie trasy).
Wielokrotnie się z tym spotykałem. Osobiście.
Ja rozumiem że czarne owce są. Zgadzam się. Kamperowców też wielu postrzega jako zło i plagę. Ale ton i charakter Twoich wypowiedzi jest skrajny. |
skrajny powiadasz, ufff...
no ale jak już pisałem; mądrego warto posłuchać.
Kapelutkiem zatem kłaniam i idę w kącik opłakać swoja indolencję a i przy okazji brak dobrego wychowania
A Ty koniecznie zrób jakiś filmik o ofrojdach na jutuba, z chęcią oglądnę, czegoś się dowiem, czegoś nauczę |
 |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-05-08, 05:57
|
|
|
| bert napisał/a: | | wszyscy boją się odpowiedzialności |
i to jest chyba główny hamulcowy wszelkich tego typu inwencji. Nieżyciowe prawo, głupie prawo, prawo dla cfaniaków. Gdyby było proste i plastyczne - z pewnością mielibyśmy sporo w kraju prywatnych inicjatyw gdzie ktoś udostępnia swój obiekt typu żwirownia, bagniska czy inny kamieniołom do tego tupu zabawy, odpłatnie, | Cytat: | | tutaj proszę bilecik którego zakup jest równoznaczny z akceptacją regulaminu | którego podstawowym przesłaniem jest:
cokolwiek odwalisz - ponosisz za to pełną odpowiedzialność, ty, ty i tylko i wyłącznie ty.
I dopóki takie nie zostanie ustanowione - a w jewropie nie zostanie bo fundamentem jej istnienia jest właśnie zawiłość prawa z ciągłymi jego zmianami sankcjonująca istnienie milionów (zbędnych) urzędniczych etatów generujących stosy papieru - dopóty wszelkie tego typu możemy sobie wybić z głowy, tak jak wszelkie pobożne życzenia płynące z tej ankiety (podobno) LP.
Masz siedzieć w cudzym mieszkaniu, jeździć wynajętym elektrykiem do pracy w korpo (czyli też u kogoś) i być szczęśliwym. |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|