Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Markiza Omnistor 5002 - mocowanie wyrwanej tkaniny w belce
Autor Wiadomość
Tutejsi
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Półintegral T-Loft 45
Nazwa załogi: Tutejsi
Wysłany: 2021-05-16, 11:32   Markiza Omnistor 5002 - mocowanie wyrwanej tkaniny w belce

Szanowni, potrzebna porada mądrzejszych ode mnie...

W mojej markizie Omnistore 5002 naderwała się sfatygowana (niewielkie pęknięcie krzyżowe w 1/3 długości, zaklejone prowizorycznie srebrną taśmą) tkanina – równiutko wzdłuż belki czołowej (tej z nóżkami) na długości 1 metra. Całą płachtę udało mi się ciasno zwinąć i zapiąć markizę na drogę. Resztka tkaniny wystaje z belki na 1,5 cm. Nie stać mnie na kupno nowej markizy. Planuję więc reanimację starej płachty.

1. krok – demontaż markizy z kampera (już to kiedyś robiłem)
2. krok – odcięcie płachty do końca, aby można było usunąć pozostałość tkaniny z belki czołowej (jak to usunąć?)
3. krok – wypięcie ramion składanych (już to robiłem)
4. krok – załatać pęknięcie głównej płachty zestawem naprawczym ( skąd wziąć? Jak kleić?)
5. krok – obsadzić na nowo przyciętą główna płachtę
I tu się zaczynają schody...
Problem w tym, że nie wiem jak jest mocowana płachta markizy w belce czołowej (tej z nóżkami). Po odkręceniu plastikowych boczków i nóżki zobaczyłem, że materia wchodzi przez szczelinę w belce i w jej wnętrzu, jakby w długiej na 4 metry rurce o średnicy kliku milimetrów wyprofilowanej w korpusie belki jest... no właśnie... wklejona/zwinięta/nawinięta na jakiś cienki pręt?

Czy będę w stanie nie demolując owej rurko-szczeliny usunąć resztki i na nowo coś zrobić, aby krawędź tkaniny uległa solidnemu zaklinowaniu, tak aby przy zwijaniu/rozwijaniu nie wymsknęła się z owej szczeliny? Jak to zrobić? Poradźcie...

PS. Szukałem, ale nie znalazlem takich szczegółów na forum. Może nie potrafię, psiakrew... ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 24/37
Wysłany: 2021-05-16, 15:37   

Tutejsi napisał/a:
Problem w tym, że nie wiem jak jest mocowana płachta markizy w belce czołowej (tej z nóżkami). Po odkręceniu plastikowych boczków i nóżki zobaczyłem, że materia wchodzi przez szczelinę w belce i w jej wnętrzu, jakby w długiej na 4 metry rurce o średnicy kliku milimetrów wyprofilowanej w korpusie belki jest... no właśnie... wklejona/zwinięta/nawinięta na jakiś cienki pręt?

Czy będę w stanie nie demolując owej rurko-szczeliny usunąć resztki i na nowo coś zrobić, aby krawędź tkaniny uległa solidnemu zaklinowaniu, tak aby przy zwijaniu/rozwijaniu nie wymsknęła się z owej szczeliny? Jak to zrobić? Poradźcie...

Kolego,
najszybsze rozwiązanie Twojego problemu - udaj się do firmy szyjącej przedsionki. O ile pamiętam w tej szynie jest takie samo zakończenie jak w typowym przedsionku do przyczepy (to zgrubienie wkładane w rant przyczepy).
Widzę, że jesteś w Wawy - możesz też na Wale miedzeszyńskim, albo nad Zegrzem podjechać do firmy naprawiające żagle windsurfingowe, ale zacząłbym w przesionkach.

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 21/21
Wysłany: 2021-05-16, 15:42   Re: Markiza Omnistor 5002 - mocowanie wyrwanej tkaniny w bel

Tutejsi napisał/a:
Po odkręceniu plastikowych boczków i nóżki zobaczyłem, że materia wchodzi przez szczelinę w belce i w jej wnętrzu, jakby w długiej na 4 metry rurce o średnicy kliku milimetrów wyprofilowanej w korpusie belki jest... no właśnie... wklejona/zwinięta/nawinięta na jakiś cienki pręt?

Materiał jest mocowany na zasadzie tzw kedry.
Materiał jest przyszywany do kedry i wsuwany w listwę.
Żeby wysunąć materiał trzeba rozkręcić jeden bok i wysunąć materiał

Kedra-do-przedsionka-z-tworzywa-kolory-NAJTANIEJ-EAN-0683489667805.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 91,13 KB

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2021-05-16, 18:02   

Jeżeli chcesz po taniości i zrobić sam to działaj, tak jak koledzy wyżej piszą. Odkręć jeden bok, wyciągnij z tej szczeliny kedrę z resztką markizy i odetnij go od kedry. Rozwiń markizę i zdemontuj materiał z rury nawojowej. Przytnij równo naderwanie i... jeżeli sam masz mocną maszynę to zszyj jak w oryginale, lub podjedź do jakiegoś tapicera będzie jak było.
Można jeszcze spróbować brzeg materiału przewinąć i uszyć taką długą kieszeń, w którą później wciągniesz coś pasujące średnicą (przewód el, kabel TV, sztywny sznur itp.) lub szyć od razu półstopką ( dwa razy) z czyś co włożysz w kieszeń.

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/498
Wysłany: 2021-05-17, 10:54   

Do szycia ja bym jednak zastosował kedrę wzmacnianą, tylko dobierz sobie średnicę: 5 lub 7 mm :spoko

Np taką

Tutejsi
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Półintegral T-Loft 45
Nazwa załogi: Tutejsi
Wysłany: 2021-05-17, 14:21   

Dziękuję wszystkim kolegom za wyjaśnienia.

Aby przyszyć materiał do taśmy kedry muszę wypiąć materiał markizy także z rury nawojowej z przeciwnej strony. Domyslam sie, że jest tam mocowana także za pomocą kedry. Już przewiduję, że stara kedra z belki czołowej nie zechce sie wysunąć. Czym ją zaatakować, coby poślizgu nabrala? Znalazłem "Spray do kedry i zamków camping Yachticon 200ml" na Allegro. Całe 49 zł plus dostawa. Czy to można czymś zastąpić czyś tańszym (WD-40, coś z rodziny CX80?) Czy lepiej nie?

No i czy do kedry od Klaji można by zamiast szycia zgrzać materiał z kedrą? Lutownicą? Żelazkiem?

voice 
weteran
Nie licz dni, spraw by to dni się liczyły

Twój sprzęt: Pilote G650 Essentiel
Nazwa załogi: Voice_Band
Piwa: 21/21
Wysłany: 2021-05-17, 15:34   

Tutejsi napisał/a:

1. Czy to można czymś zastąpić czyś tańszym (WD-40, coś z rodziny CX80?) Czy lepiej nie?

2. No i czy do kedry od Klaji można by zamiast szycia zgrzać materiał z kedrą? Lutownicą? Żelazkiem?

Ad 1 do wysunięcia można użyć czegoś tłustego, najlepszym byłby silikon spray do uszczelek np :
Tutaj
Ad 2 niestety nie trzeba szyć to jedyne co będzie trzymało,

Odpowiedz do tematu