Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukanie dzikich miejsc w lasach
Autor Wiadomość
bert 
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
Piwa: 175/7

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 08:50   

Cyryl napisał/a:
Nie uważasz chyba, że jestem jednym z tego tłumu idiotów, który łyka propagandowy bełkot?
Swojego zdania nie opieram na opini z TV, ale na własnej obserwacji.

Ty jesteś spokojny o lasy dlatego, że zarzadzają nimi LP, a ja się głęboko niepokoję patrząc na stan faktyczny i nie ma to nic wspólnego kto zarządza tymi lasami.

Moim zdaniem jest źle.

to o idiotach nie było kierowane personalnie od Ciebie, to uwaga natury ogólnej o tym, jak łatwo nas wkręcić w różne tematy szczując na "coś", o czym nie mamy pojęcia więc siłą faktu opieramy swoją opinię czy przekonanie na tym, co nam medialnie do głów wbijają. Tylko, że jeden spróbuje choć trochę poznać zagadnienie, drugi zaś bezrefleksyjnie powiela to co spece mu w łeb wmontowali i nie ma takiej możliwości by zechciał poznać zagadnienie z kilku źródeł. Ma"swoją" opinię i już.

świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
Postaw piwo autorowi tego posta

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2021-05-17, 08:54   

bert napisał/a:
...to o idiotach nie było kierowane personalnie od Ciebie, to uwaga natury ogólnej o tym, jak łatwo nas wkręcić w różne tematy...

jeżeli nie mnie miałeś na myśli, to wychodzi że "nas", to ciekawy jestem których z nas?

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 08:55   

SlawekEwa napisał/a:
Rośnie długo, wycina się szybko .
Nie było nas był las, nie będzie nas, ale czy będzie nadal las? :chytry

ilość nasadzeń jest ciągle jeszcze większa niż ilość wycinki. Jak na razie jeszcze, równowaga jest zachowana, a plan wieloletni nadal jest nadrzędny. Owszem bywają przypadki szczególne. Wywroty po wichurach, obszary opanowane przez szkodnika, potrzeby MON (cięcia na poligonach).

Szybciutko się to zmieni, zaraz po zdemontowaniu obecnego LP. Moim zdaniem na gorsze.
Ale cóż nie pierwszyzna to będzie w tym kraju

Powyższe to moja opinia, mogę się mylić.

Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 08:59   

Cyryl napisał/a:
bert napisał/a:
...to o idiotach nie było kierowane personalnie od Ciebie, to uwaga natury ogólnej o tym, jak łatwo nas wkręcić w różne tematy...

jeżeli nie mnie miałeś na myśli, to wychodzi że "nas", to ciekawy jestem których z nas?

Nas, współczesne społeczeństwo, z jednej strony atakowane milionem informacji z drugiej manipulowane dezinformacją. Powoduje to to, że wszyscy znamy się na wszystkim, nie znając się na niczym.
Sam czasem łapię się na jakiś humbug medialny i zanim zadam sobie trud sprawdzenia tematu w różnych źródłach w uniesieniu pierwszego oburzenia zdarza się mi robić za takiego idiotę. Rzecz w tym, by tym idiotą nie być permanentnie.
Ale ten temat nie jest o manipulacji społeczeństwami

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2021-05-17, 09:11   

ZEUS napisał/a:
...znaki "zakaz zatrzymywania się i postoju" i "ograniczenie prędkości do..."...

PoRD:
"Art. 1. 1. Ustawa określa:
1) zasady ruchu na drogach publicznych, w strefach zamieszkania oraz w strefach ruchu;..

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:
1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;..."

a więc dotyczy to również znaków drogowych.
jeżeli chodziłoby o znaki ograniczenia prędkości (B-33), znak STOP (B-20), przejazd kolejowy (G-3, G-4) itp. to można podciągnąć pod "uniknięcie zagrożenia", ale nie zakaz zatrzymywania się i postoju (B-35, B-36).

jeżeli na terenie prywatnym ktoś chce zakazać zatrzymywania lub postoju to powinna być tablica z napisem.

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 09:12   

ZEUS napisał/a:
wracając do meritum...

@bert
wykazałeś swoją (na pewno większą od przeciętnej) wiedzę, nie z wszystkimi argumentami się zgadzam i niech tak pozostanie :-P ale jakie jest Twoje zdanie nt.: na wielu drogach w lasach znajdują się tablice o treści "droga udostępniona dla ruchu kołowego" uzupełniona o znaki "zakaz zatrzymywania się i postoju" i "ograniczenie prędkości do..." są to najczęściej drogi pożarowej... powyższe ograniczenia są zasadne, pytanie brzmi: czy na poboczach takich dróg jest możliwość zatrzymania i postoju? niby sprawa prostą ale czy na pewno🤔

nie nie można na poboczach. Parkowanie dozwolone jest wyłącznie w miejscach wyznaczonych.
powody
1 - drogi pożarowe i drogi transportowe (często dwa w jednym) muszą mieć zapewnioną przepustowość dla transporty (czasem - choć już bardzo rzadko kłonicowego, który obrazowo mówiąc zamiata swoim ogonem daleko za osią). Ponadto maszyny wykorzystywane do prac leśnych są często ponad gabarytowe, przeciętny kierowca parkując na poboczu uzna, że miejsca pozostawił dosyć, a maszyna stoi i czeka.
2 - drogi pożarowe muszą mieć zapewniona przejezdność bez względną ale i możliwość gromadzenie grup pojazdów pożarniczych w różnych lokalizacjach w tym i właśnie na poboczach
3 - pobocza dróg leśnych nader często to środowisko bardzo bardzo suche. Katalizatory współczesnych pojazdów mają swoją bardzo wysoką temperaturę (zupełnie serio, sporo pożarów od tego było. Miejsca postojowe i biwakowe są przynajmniej oborane pasami p.poż. Drogi niekoniecznie.
4 - powtórzę po raz kolejny las gospodarczy to zakład pracy i wszystko co tam się znajduje jest/musi być podporządkowane temu właśnie.

Z mojej wieloletniej praktyki (a dużo czasu spędzam w lasach) wielokroć spotkałem się z sytuacja gdy zaparkowany gdzieś na leśnej drodze czy na jej poboczu pojazd uniemożliwia ruch.

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2021-05-17, 15:33   

bert napisał/a:
...Powoduje to to, że wszyscy znamy się na wszystkim, nie znając się na niczym...

z tego wynika, że na lasach znam się równie biegle jak Ty?

lepiej jakbyś mówił za siebie.

moim zdaniem jest trochę inaczej:
ja znam się na paru sprawach:
siatkówka, transport i trochę kampery (turystyka).

natomiast wypowiadam się na wiele tematów, jednak zaznaczając, że nie jestem fachowcem i swojej zdanie opieram na własnej obserwacji (jak w przypadku lasów) lub opieram się na zdaniu ludzi, którzy moim według mnie są fachowcami w swojej dziedzinie.

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 72/62
Wysłany: 2021-05-17, 17:12   

bert, piszesz: "Nie jestem leśnikiem, nie pracuję w LP natomiast las zawsze był moim drugim domem, a lubię wiedzieć co mi się dzieje na podwórku". I całe szczęście, że nie jesteś leśnikiem. Wtedy to by było. :chytry Wszystkich pouczasz, jak ma być w lasach. Szkoda, że bardzo często używasz do tego mocno knajackiego języka:
1. „Ale poszczekać można na LP”. :chytry
2. „Proszę, ludzie zanim zaczniecie gardłować …” :chytry
3. „...Powoduje to to, że wszyscy znamy się na wszystkim, nie znając się na niczym...” - to zapewne dotyczy Ciebie i tylko Ciebie. :chytry
Opinie odmienne od Twoich negujesz i się z nich naigrywasz. No bo, Ty "znawca" wiesz najlepiej. To fanatyzm. :chytry
Na szczęście ludzie jeszcze mogą swobodnie pisać i tym samym wyrażać swoje zdanie i troskę o lasy. Tego nie możesz ludziom zabronić.
Gdyby nie ruchy oddolne pewnie wycięto by już Puszczę Białowieską. Oprócz Ustawy o Lasach trzeba jeszcze dużo rozsądku i empatii wobec ludzi. Leśnikom nadal wydaje się, że lasy należą do nich, o zgrozo. :(
Ale idzie nowe. :-P Projekt ustawy o zmianie ustawy o lasach robi się. Czas pozamiatać w mości panie LP.
Moim zdaniem LP chodzi jedynie o pieniądze. Należą oni do jednej z trzech najlepiej zarabiających grup zawodowych w Polsce. Statystyki raczej nie kłamią. :haha:
W Polsce jest już kilka takich państw dla siebie, dla swoich np. górnicy węgla kamiennego i brunatnego, górnicy miedzi itd. Oni są dla siebie, kopalnie są dla nich. Ba, jeszcze trzeba do nich dopłacać.
Z LP trzeba pilnie zrobić porządek. Idzie nowe. Gorzej już być nie może.
Nie jestem zainteresowany peanami n.t. LP pisanych przez ww. berta. To mnie zupełnie nie interesuje. Bez odbioru. :chytry

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o lasach.JPG
Plik ściągnięto 8 raz(y) 49,37 KB

Zarobki w LP za 2019 r..JPG
Dlatego cięli, tną i nadal będą ciąć ile wlezie.
Plik ściągnięto 13 raz(y) 86,42 KB

Opinia o LP.1.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 43,7 KB

Opinia o LP.3.JPG
Plik ściągnięto 7 raz(y) 50,6 KB

Ostatnio zmieniony przez samotny wilk 2021-05-17, 17:39, w całości zmieniany 5 razy  

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 17:15   

Cyryl napisał/a:
bert napisał/a:
...Powoduje to to, że wszyscy znamy się na wszystkim, nie znając się na niczym...

z tego wynika, że na lasach znam się równie biegle jak Ty?

lepiej jakbyś mówił za siebie.

moim zdaniem jest trochę inaczej:
ja znam się na paru sprawach:
siatkówka, transport i trochę kampery (turystyka).

natomiast wypowiadam się na wiele tematów, jednak zaznaczając, że nie jestem fachowcem i swojej zdanie opieram na własnej obserwacji (jak w przypadku lasów) lub opieram się na zdaniu ludzi, którzy moim według mnie są fachowcami w swojej dziedzinie.

aha i jak napiszę, że każdy związany z transportem to oszust i bandyta, bo jeżdżą szybciej niż przepisy pozwalają, ba nawet ludzi zabijają, to będzie moja obserwacja :mrgreen: Słuszna niestety i to bardziej niż Twoja o leśnikach.
Ale, w zawiązku z tym, że ludzie muszą się czymś różnić, będę się różnił, i nie wyciągam tak daleko idących wniosków z moich "obserwacji" :spoko

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 17:34   

samotny wilk napisał/a:
bert, piszesz: "Nie jestem leśnikiem, nie pracuję w LP natomiast las zawsze był moim drugim domem, a lubię wiedzieć co mi się dzieje na podwórku". I całe szczęście, że nie jesteś leśnikiem. Wtedy to by było. :chytry Wszystkich pouczasz, jak ma być w lasach. Szkoda, że bardzo często używasz do tego mocno knajackiego języka:
1. „Ale poszczekać można na LP”. :chytry
2. „Proszę, ludzie zanim zaczniecie gardłować …” :chytry
3. „...Powoduje to to, że wszyscy znamy się na wszystkim, nie znając się na niczym...” - to zapewne dotyczy Ciebie i tylko Ciebie. :chytry
Opinie odmienne od Twoich negujesz i się z nich naigrywasz. No bo, Ty "znawca" wiesz najlepiej. To fanatyzm. :chytry
Na szczęście ludzie jeszcze mogą swobodnie pisać i tym samym wyrażać swoje zdanie i troskę o lasy. Tego nie możesz ludziom zabronić.
Gdyby nie ruchy oddolne pewnie wycięto by już Puszczę Białowieską. Oprócz Ustawy o Lasach trzeba jeszcze dużo rozsądku i empatii wobec ludzi. Leśnikom nadal wydaje się, że lasy należą do nich, o zgrozo. :(

może nie rozumiesz prostoty tej zasady: powierzasz komuś coś w zarząd to tym zarządza. Jeśli określisz mu na jakich warunkach i w jakim zakresie ma/może/powinien zarządzać to normalne, że zarządzający ograniczony jest do tych określonych warunków (tu ustawa się kłania, a poza polską ustawą masa dyrektyw unijnych).

Chcesz se zrobić dobrze w lesie, bo uważasz, że robią ci źle to uderz tam gdzie "USTAWA" a nie tam gdzie "realizowane powierzenie". NB jeśli nadal upierasz się przy swoim to dlaczegóż, mędrco zwyczajnie nie zgłosisz w prokuraturze tych przestępstw które dokonują leśnicy - bo przecież jesteś je w stanie wskazać :mrgreen:

Oczywiście, że ludzie mogą wyrażać swoje opinie, ja też mogę. Chyba, że twoim zdaniem to twoje: ludzie mogą dotyczy tylko "ludziów" których uznajesz za jednomyślnych z tobą. Nie ma się co wstydzić ludzka rzecz, może nie najmądrzejsza ale ludzka :mrgreen:

Wskażesz mi gdzie cięto puszczę białowieską, no chyba, że za puszczę bierzesz lasy gospodarcze na obrzeżach puszczy. Na dodatek świerkowe, a świerk nigdy nie był rodzimym gatunkiem dla tamtego terenu. Tu raczej "ekologi" powinny się cieszyć, że świerka się tam na obrzeżach eliminuje. :mrgreen:

Wskaż no mi jeśli nie chcesz wyjść na błazna, gdzie to kogoś o czymś pouczam? Jak do tej pory co najwyżej wyjaśniałem co się w lesie dzieje i dlaczego. Co wynika z czego i czemu służy. Jeśli to dla ciebie pouczanie, to wybacz ale masz blade pojecie o znaczeniu słowa "pouczanie". Weź se sprawdź u źródła, słownik jaki, może być z internetu :mrgreen:

Sprawdź no se jeszcze przy okazji znaczenie słowa "fanatyzm" bo znów błądzisz z dala od jakiegokolwiek sensu.

serdeczności
:spoko

EDYTA:
o zarobkach w lasach...
no i wyszło co cie boli
to takie polackie.
Pisałem, kolejne pokaż lekarzu co masz w garażu i juz każdy lekarz to kombinator

ale na marginesie, z tymi zarobkami jest tak jak ze średnia krajową. Na papierze rząd może się pochwalić jacy to Polacy zamożni. W kwestii zaś morawieckiego, to chyba dobrze było by gdyby przyjrzał się w kwestii zarobków morawieckim i jego kolesiom

wędrowiec 
weteran

Twój sprzęt: burstner privilege t690
Nazwa załogi: Marzena i Przemek
Piwa: 121/30
Wysłany: 2021-05-17, 17:48   

Ja to widzę tak. 10 , czy 20 lat temu las był dla ludzi. Jedni korzystali lepiej, a inni gorzej. Teraz las jest dla leśnika, żeby kasę trzepać. Ludzie bardzo przeszkadzają w zarabianiu kasiory, to najlepiej żeby siedzieli w domach. Jak tak dalej pójdzie to LP wytną wszystkie drzewa bo im las zasłaniają. Nie wiem czy tak powinno wyglądać administrowanie wspólnym dobrem. W latach jak byłem trochę młodszy i z plecakiem jechało się na Mazury to leśniczy przyjechał do nas na polankę w lesie. Pobrał drobną opłatę za rozbicie namiotu i posiedział z nami przy ognisku. Teraz byliśmy na Pojezierzu Brodnickim. Zatrzymałem się na miejscu postoju nad jeziorem, obok punktu czerpania wody z bardzo dużym placem. Po 5 minutach była Straż Leśna. Oznajmiła mi, że trochę wystaję dwoma kołami na ów plac i wyjątkowo mandatu nie będzie. Jeśli natychmiast przestawię kampera to skończy się na pouczeniu. Nie było poproszę , za chwilę itp. Takie państwo policyjne. Jak wlazłeś na nasz teren to stój na baczność. Takie to moje odczucia, pewnie na lasach się nie znam, ale przyrodę lubię i serce boli, jak ktoś w imię prawa to wszystko niszczy.
Norwegia
www.camperteam.pl/forum/v...hlight=norwegia

www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=33834

samotny wilk 
weteran
W podróży jesteśmy zawsze.

Nazwa załogi: Wędrowniczek
Piwa: 72/62
Wysłany: 2021-05-17, 17:49   

bert, nadal to samo. Knajackie połajanki i tyle. :chytry
Bez odbioru. :gwm

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 18:05   

samotny wilk napisał/a:
bert, nadal to samo. Knajackie połajanki i tyle. :chytry
Bez odbioru. :gwm

Ty jak w operze; śpiewasz wychodze wychodze* i wyjść nie możesz

* tu "wychodze" zamienione na "bez odbioru"
bądźże konsekwentny, albo gardłujesz dalej albo "bez odbioru" :mrgreen:

na marginesie tej cieszącej ciebie "kolego forumowy"
nowej ustawy to:

https://www.onet.pl/infor...0p284t,79cfc278

jest się z czego cieszyć nie?

bert 
weteran

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2021-05-17, 18:12   

wędrowiec napisał/a:
Ja to widzę tak. 10 , czy 20 lat temu las był dla ludzi. Jedni korzystali lepiej, a inni gorzej. Teraz las jest dla leśnika, żeby kasę trzepać. Ludzie bardzo przeszkadzają w zarabianiu kasiory, to najlepiej żeby siedzieli w domach. Jak tak dalej pójdzie to LP wytną wszystkie drzewa bo im las zasłaniają. Nie wiem czy tak powinno wyglądać administrowanie wspólnym dobrem. W latach jak byłem trochę młodszy i z plecakiem jechało się na Mazury to leśniczy przyjechał do nas na polankę w lesie. Pobrał drobną opłatę za rozbicie namiotu i posiedział z nami przy ognisku. Teraz byliśmy na Pojezierzu Brodnickim. Zatrzymałem się na miejscu postoju nad jeziorem, obok punktu czerpania wody z bardzo dużym placem. Po 5 minutach była Straż Leśna. Oznajmiła mi, że trochę wystaję dwoma kołami na ów plac i wyjątkowo mandatu nie będzie. Jeśli natychmiast przestawię kampera to skończy się na pouczeniu. Nie było poproszę , za chwilę itp. Takie państwo policyjne. Jak wlazłeś na nasz teren to stój na baczność. Takie to moje odczucia, pewnie na lasach się nie znam, ale przyrodę lubię i serce boli, jak ktoś w imię prawa to wszystko niszczy.

20 lat temu nie było dyrektyw unijnych, nie było RDOSiów, NATURA 2000, nie było watah nawiedzonych ochroniarzy wszystkiego którzy6 z lasu pognali by wszystkich łącznie z leśnikami zostawiając sobie w nich miejsce dla siebie i swoich "programó".
Dlatego lasy były dla ludzi.
To nie leśnicy tworzą dyrektywy unijne, RDOS-ie i afery stowarzyszeń około "środowiskowych"
Tak zgadzam się, to prawda dostępność lasu znacznie się zmniejszyła przez te 20 lat, ale nie z winy LP a przepisów, nakazów i zakazów które im narzucono. Pewnie nie uwierzycie ale nawet dla leśników ta dostępność w porównaniu z tym co 20 lat temu było jest znacznie MNIEJSZA.

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2021-05-17, 19:08   

bert napisał/a:
...aha i jak napiszę, że każdy związany z transportem to oszust i bandyta, bo jeżdżą szybciej niż przepisy pozwalają, ba nawet ludzi zabijają...

nie wiem czy bierzemy udział w tej samej dyskusji i czy w ogóle czytasz co piszę.

nie napisałem ani jednego zdania o pracownikach LP, ani negatywnego, ani pozytywnego, nie mówiąc już o nazywaniu kogoś oszustem, bandytą bezpodstawnie oraz nikogo nie oskarżałem o zabijanie.

napisałem o swoich wątpliwościach co do wycinania lasów.
o tym, że kiedyś wycinano znacznie mniej, dzisiaj dużo więcej, że kiedyś na miejsce po ściętych lasach sadzono nowy, dzisiaj nie zawsze.
i tu masz rację na podstawie swojej obserwacji.

ale może przeczytaj moje wypowiedzi jeszcze raz, a raczej pierwszy, bo chyba piszesz o czymś innym lub odpowiadasz na posty kogoś innego.

Odpowiedz do tematu