Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2010-04-23, 23:44
Instalacja solarki
Autor Wiadomość
piotreksylwia 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 EURO MOBIL
Nazwa załogi: Biała Mewa
Piwa: 4/1
Wysłany: 2009-06-05, 08:31   Instalacja solarki

Niedawno kupilismy Mitsubishi L300, na dachu jest solarka,wielkośc jej jest ok 30-35cm jest do niej podłączony cieńki kabel który nie jest zainstalowany do auta.Proszę o pomoc.Pozdrawiam :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

erikson 
stary wyga
Przyjaciel Billa W

Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Piwa: 11/1
Wysłany: 2009-06-05, 08:37   

proponował bym spr miernikiem czy na koncach kabla jest jakies napiecie?,ja mam na dachu baterie ktora ma juz w sobie prostownik 12v

piotreksylwia 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mitsubishi L300 EURO MOBIL
Nazwa załogi: Biała Mewa
Piwa: 4/1
Wysłany: 2009-06-05, 08:42   

Dziwi nas jedna sprawa dlaczego nie ma w aucie żadnego włącznika ? Ale dziekuje za rade :spoko

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2009-06-05, 11:15   

Normalnie panel podłączany jest do regulatora, a następnie do tego samego regulatora podłączany jest aku i (nie zawsze) alternatywne źródło ładowania. Takie rozwiązanie pozwala w miarę bezboleśnie łączyć pojedyncze panele w baterię (równolegle). Być może Twój panel ma regulator wbudowany, lub jest on ukryty gdzieś w samochodzie. Acha - nie wiem czemu, ale: podłączenie miernika pod sam solar pokazuje napięcie (dość duże ok. 18V - zależnie od oświetlenia). Podłączenie żaróweczki (21W) - nawet nie zajarzyła się. Podłączenie halogenu diodowego - świeci. Podłączenie tej samej żarówki za regulatorem - świeci. Napięcie za regulatorem - przy naładowanym aku trzyma ok 13,5 V (po odłączeniu ładowania akumulator - miał 12,8V). Ponieważ niedawno przerabiałem podobny problem u siebie - jeśli podrzucisz jakieś fotki - może uda mi się coś podpowiedzieć.

i jeszcze jedno - instalacja jest spięta na stałe i nie jest przewidziany żaden wyłącznik.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Odpowiedz do tematu