Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Budowa na Ducato L4H3 - Nosorożec.
Autor Wiadomość
decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2021-05-25, 08:36   

Jak ktos kupi schepach - popularna i przystepna cenowo- to u mnie sciagala jak dzika na oryginalnej tarczy. Po zmianie jak inna pila :)
R
Tylko ta prowadnica dzielona to żenada

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta

skrzychu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Jumper 3.0
Piwa: 6/6
Wysłany: 2021-05-25, 09:31   

Jeśli chodzi o sika 710, to lubi się ciągnąć za taśmą - ja proponuję użyć palca (lub sylikonowej kształtki) zamoczonej w spirytusie - rozpuszcza sikalastomer i daje ładny efekt.

Gardobond 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducat L4H3 3.0
Wysłany: 2021-05-27, 07:05   

Podszybie zaklejone taśmą i wreszcie sucho. Jeszcze zostały do uszczelnienia klejem do szyb same końce na połączeniu szyby i słupka bo tam chyba troch wodzy się przedostaje.

Co do wyrzynarki to może faktycznie za mocno popycham. Zawsze skręca w prawo i na prostej muszę prowadzić ją stale pod kątem. W sumie już się przyzwyczaiłem:(
Zgłębiarka to kolejna kasa a do wykorzystania pewnie sporadycznie poza tą budową. Jakoś muszę bardziej złotówki oglądać bo nikną szybciej niż myślałem i większych ilościach przy kamperku:)

Sikaflex jak oklejałem tak jak mówisz Mavv czyli jak do pracy z silikonem to właśnie za taśmą później strasznie się ściągała (wszelkie obróbki dziur w karoserii tym robiłem; okno, rewizja wc, wlew wody itp.). Muszę spróbować ze spirytusem.

Raven22 pytanko o BMS w zasadzie z ciekawości bo mam już kupiony (stety/niestety) Daly 250A i czekam na przesyłkę z Alli..
BMS, który Ty wykorzystujesz (sprawdzony i super cena) ale ma max 100A. Czy jak ktoś chce więcej prądu do można włączyć np dwa równolegle i pójdzie 200A? Czy to myślenie idioty?

Wszystkim dzięki za informacje i pozdrawiam.

reaven22 
weteran

Piwa: 128/14
Wysłany: 2021-05-27, 08:39   

Gardobond napisał/a:
pytanko o BMS w zasadzie

Do tej pory robiłem akumulatory z minimum 8 ogniw, w tym wypadku łączyłem po 4 pod jeden BMS. Calość miała 200A.
Dodatkowo ciągłe 100A wymaga chłodzenia dla tego BMS, termopad i kawałek aluminium.

Co do równoległego łączenia to raczej nie zadziała prawidłowo, rozrzut parametrów może spowodować, że jeden wcześniej odłączy i drugi może być przeciążony. Ale nie wiem to tylko teoretyczne rozważania.

Gardobond 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-05-28, 20:49   

Raven22 przy takim podłączeniu 8 ogniw pod 2 BMSy w pakietach po 4 to nie wychodzi tak jak byśmy mieli 2 aku niezależne?

Gardobond 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-05-28, 20:59   

Pytanie czy i jeśli tak to czym wyłożyć cześć garażu przeznaczoną na elektrownie?
Dwa materiały przychodzą mi na myśl, texolit/bakielit lub blacha Alu. Tylko czy to nie przerost formy nad treścią? Elektrownie robię z prawego tyłu, oczywiście do około sklejka.
Jak robiliście?

Meyer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Daily
Piwa: 11/7
Wysłany: 2021-05-28, 21:32   

Textolit/bakielit od wieków stosowany w elktryce-elektronice.
Daily 250A ma 250A max prąd rozładowania, z tego co pamiętam max prąd ładowania masz 125A.

Gardobond 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-05-28, 21:49   

I ten 125A ładowania to aż nadto. Nawet jeszcze nie wiem ile ma alternator ale na pewno więcej nie da a MPPT maks 40A.

reaven22 
weteran

Piwa: 128/14
Wysłany: 2021-05-28, 22:57   

Gardobond napisał/a:
Raven22 przy takim podłączeniu 8 ogniw pod 2 BMSy w pakietach po 4 to nie wychodzi tak jak byśmy mieli 2 aku niezależne?

W zasadzie tak, 2 w jednej obudowie.

Gardobond 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-05-29, 21:44   

Czyli w zasadzie jak one połączone rownolegle to BMSY pracują podobnie jak byśmy dwa dali rownolegle przy 4 ogniwach. Problem chyba to nie jest bo jak jeden rozłączy to drugi natychmiast też a doszła by zaleta podwójnej kontroli przy przekraczaniu dop. obciażenia.

Odpowiedz do tematu