|
|
|
Najlepszy wybór |
| Autor |
Wiadomość |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 61/168 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2021-03-21, 13:37
|
|
|
Hehe a bez gwiazdy nie ma jazdy...
I na kempingach ciągnie swoj do swego |
|
|
|
 |
daro35
weteran
Twój sprzęt: Iveco daily 35S14
Nazwa załogi: Deszczyki
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Lis 2017 Piwa: 76/254 Skąd: Kętrzyn
|
Wysłany: 2021-03-21, 13:50
|
|
|
A o marce Autostar nie myślałeś,aż dziw bierze że Socale nic nie wspomniał o tych autach.
http://autostar.pl/integry |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-03-21, 16:24
|
|
|
| daro35 napisał/a: | A o marce Autostar nie myślałeś,aż dziw bierze że Socale nic nie wspomniał o tych autach.
http://autostar.pl/integry |
Jak to delikatnie napisać? Nie widzisz różnicy w designie (chociażby) buzi Autostara i Nieschmann'a ?
Kupujemy również oczami. |
|
|
|
 |
Edward
zaawansowany

Twój sprzęt: C-line SUPERIOR z gwiazdką
Nazwa załogi: EDIR
Pomógł: 1 raz Dołączył: 31 Gru 2009 Piwa: 23/7 Skąd: Kłodzko
|
Wysłany: 2021-03-21, 21:10
|
|
|
| Do Joko. Chciałbym Ci pomóc ale obawiam się że będzie trudno a to dlatego że Ciebie interesuje kamper do 3,5t. w tym limicie masz tylko wybór pomiędzy Carthago c tourer a Hymerem. W tych markach możesz skonfigurować tak żeby utrzymać wymagany limit. Carthago jest budowane na ramie ALCO , przednią oś możesz w opcji zrobić równolegle z osią tylną to bardzo duża zaleta. Hymer zbudował razem z ALCO zupełnie nową ramę Którą montują tylko w swoich modelach.W Hymerze nie masz możliwości poszerzenia osi przedniej. Teraz żeby ocenić który kamper lepiej pracuje na trasie , w którym jest większy komfort to nic Ci innego nie pozostaje jak pojechać chodżby do WADOWSKICH do Krakowa gdzie na pewno na placu mają jakiegoś Hymera na Mercedesie i do Dzierżoniowa do firmy DANDIS gdzie uzyskasz pełną informację na temat Carthago które Cię interesuje.Mojego zdania na temat kampera z gwiazdą nie zmieniam ale uważam że ono nie ma znaczenia bo to Ty będziesz siedział za kierownicą. Zyczę Ci wytrwałości w podięciu decyzji.Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to zawsze jestem pod tel.Pozdrawiam. |
_________________ Najważniejsza jest dla mnie przyszłość, bo to tam zamierzam spędzić resztę mojego życia... |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 273/209 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-03-21, 23:01
|
|
|
joko - a może nie zmieniaj auta? Zaczynam mieć wrażenie, że nie ma sensownej opcji zamiany
i jeśli kupisz to zrobisz to na siłę. Nie widać nic fajnego na horyzoncie i daleko za horyzontem. Nie kupuj na siłę. Przyczaj się jak wędkarz. Świat nie kończy się dzisiaj i jeszcze dużo przed nami.
No, chyba, że masz już coś na oku lub w garażu nawet i dajesz nam zajęcie w tym martwym okresie.
Jesienią zmieniłem auto bo zachciało mi się zmiany i integry. Miałem nadmiar gotówki i strach przed wirusem ale po założeniu warunków brzegowych tj. garaż dla skutera i duża ładowność po prostu kupiłem to co napatoczyło się.
Wznosisz się na wyżyny niedostępne dla nas. To jak wybór producenta bielizny termoaktywnej, garniturów, zegarków, oprawek okularów.
Dress code ma znaczenie w spotkaniach biznesowych. Może dodawać pewności, gdy wjeżdża się gdzieś na pole kamperowe ale tylko tym z kompleksami.
Kup wóz drabiniasty i konia - swoboda cechuje mistrza ...i posiadacza fajnych kart kredytowych.
I naklej gwiazdę...
Wybacz, bo bardzo chciałbym abyś mnie lubił i szanuję Cię bardzo. I życzę spełnienia ..marzeń?? |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-03-22, 15:33
|
|
|
Autostar będzie ciężki, siedziałem u kolegi Arnolda na najładniejszej kamperowej tapicerce ,jaśniutkiej alcantary. Nie dla Joko bo marszczona. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-03-22, 19:39
|
|
|
| daro35 napisał/a: | A o marce Autostar nie myślałeś,aż dziw bierze że Socale nic nie wspomniał o tych autach.
... |
Ćśśśśśś.... temat otwarty
Szukałem, nie znalazłem i cierpliwość się skończyła |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
wadziu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Goldie - Burstner Elegance I686
|
Wysłany: 2021-06-05, 08:13
|
|
|
Witam Joko
Bardzo fajna i ciekawa dyskusja.
Tez analizuje ISmove.
Czy bylbys w stanie podzielic sie jak wyglada teraz sprawa i jakie nowe przemyslenia sie pojawily ?
Bede wdzieczny.
Dziekuje |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 383/778 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2021-06-05, 13:54
|
|
|
Nie zauważyłem tego tematu,, fajny,, przemyślenia i szukanie jak najlepszego kompromisu cena/jakość jest sensowna tyło do momentu kiedy budżet ma jakiekolwiek znaczenie.
Wybieranie między Niesmanem/Franią/Cartago/Hymerem i innymi wielkimi tego rynku staje się nie wiem nawet jakie, tu drobne grafiti, dotatek ledowy jakiś plastik może być kluczem do własnego sukcesu.
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 565/47 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2021-06-05, 23:54
|
|
|
| wadziu napisał/a: | Witam Joko
Bardzo fajna i ciekawa dyskusja.
Tez analizuje ISmove.
Czy bylbys w stanie podzielic sie jak wyglada teraz sprawa i jakie nowe przemyslenia sie pojawily ?
Bede wdzieczny.
Dziekuje |
Temat u mnie nadal aktualny. Póki co z gotowych markowych kamperów nie znalazłem nic co zainteresowałoby mnie bardziej od ISmove.
Aktualnie czekam na możliwość pooglądania i przetestowania nowego Ducato , pod kątem działania automatu i wyglądu oraz działania nowej deski rozdzielczej.
Zdjęcia wnętrza MY2021 już są w sieci, ale na żywo jeszcze tego nie widziałem.
Niesmann robi tylko na Ducato , więc nie jest to kwestia wyboru między Fiatem a np. Mercedesem, ale tak czy inaczej jeśli zdecyduję się na Niesmann'a to wiadomo, że będę już chciał mieć podwozie po lifcie .
Ze zdjęć i opisów wynika, że lift nie będzie tak rewolucyjny od strony wizualnej jak w przypadku Mercedesa, ale lepsza elektronika na pewno na plus.
Obecna sytuacja na rynku nie daje nawet cienia szans na to , że kamperek mógłby być jeszcze w tym roku, ale też nie mam na to specjalnie ciśnienia.
Teraz mamy czas raczej dobry do sprzedaży, a nie kupna kampera , ale jak sie to ostatecznie skończy i kto wyjdzie na tym lepiej tego nie wiem.
Do zwyżki cen z powodu wzrostu popularności karawaningu (czyli wzrostu raczej tymczasowego) , doszły problemy z zaopatrzeniem w wiele komponentów do produkcji samochodów (m.in podzespołów elektronicznych ) i a co za tym idzie przestoje i opóźnienia w produkcji , a ostatnio jeszcze olbrzymi wzrost cen stali, aluminium (stal, np. podrożała 300%, a AL 200%) i wielu innych rzeczy.
Ciężko powiedzieć , czy wszystkie czynniki będą przejściowe , czy jak to mówią "fajnie to już było", ale jeśli chcę nowe Ducato to wyboru nie mam i muszę czekać.
Jeśli Wadziu myślisz o ISmove i masz na ten cel odłożoną gotówkę, to bym się nie zastanawiał tylko, albo brał to co Dealer ma lub będzie miał w najbliższym czasie na stocku , nawet jeśli na "starym" podwoziu, lub szybko zamienił pieniądza w inny walor, który przy raczej pewnej w najbliższym czasie szybkiej inflacji , zachowa wartość, na czas oczekiwania na nowe.
Wracając jeszcze do samego ISmove , to z tego co udało mi się ustalić (i o czym już Ktoś tutaj pisał) to faktycznie Niesmann jest mocno elastyczny co do kwestii wystroju i rozkładu wnętrza i zasadniczo jedynym ograniczeniem może być tylko końcowa "cyfra"
Ja ciśnienia nie mam, że musi być już i konkretnie ten. Jak posprawdzam sobie wszystko co chcę na spokojnie i będzie mi to odpowiadać, to wtedy poproszę o aktualną wycenę i termin realizacji i jak wyjdzie mi , że skok jakościowy w stosunku do tego co mam obecnie będzie adekwatny do wydanej kasy , to w to pójdę ..... jeśli nie to też włosów z głowy rwał nie będę
Ja ze swojej strony , jeśli pojawią się jakieś nowe informacje, okoliczności, czy pomysły , na pewno tutaj napiszę.
Niezależnie od ISmove, jeśli macie jeszcze jakieś alternatywne pomysły , nawet "egzotyczne" , to dawajcie Niszowych producentów fajnych i dobrze skonstruowanych kamperków , jest poza Nismann'em pewnie więcej . |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-06-06, 06:47
|
|
|
Ja tak z ciekawości:
to w dzisiejszych "chorych" czasach, teraz kiedy sezon wręcz eksplodował, można jeszcze kupić kampera ? Nowego, tak od ręki, i jeszcze przebierać ?
Już pomijam fakt cen ale nawet osobowe dzisiaj idą z terminem odbioru listopad `21 z klauzulą "żadnej gwarancji co terminu jak i ceny" |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 329/223 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-06-06, 08:33
|
|
|
| joko napisał/a: | | jeśli macie jeszcze jakieś alternatywne pomysły , nawet "egzotyczne" , to dawajcie |
Stoi tu koło mnie na kempingu niezły Concorde Centurion. Chyba by Ci pasował. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2021-06-06, 13:19
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | niezły Concorde |
Concorde to ten ze skrzydłami i krzywym nosem?
A nie, czekaj ... |
|
|
|
 |
wadziu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Goldie - Burstner Elegance I686
|
Wysłany: 2021-06-06, 21:35
|
|
|
Czesc Joko
Dziekuje za odpowiedz
1. Tu link do nowego Ducato, cos znalalazlem. Dla mnie odswiezone Ducato jest fajne. Nie mam parcia na Mercedesa.
Te systemy trzymania w lini i aktywnego tempatu bardzo mnie przekonuja.
https://nowoczesnaflota.pl/prezentacje-i-testy/samochody-dostawcze/fiat-ducato-pracowity-dostawczak
2. Ceny - to jest tak jak z nieruchomosciami, moze kampery spadna za 2 -3 lata ale nie bede czekal az tyle wiec to nie ma znaczenia
3. Ja szacuje leasing na 5 lat, tak akurat
4. Nie widze innej alternatywy niz ISmove narazie. Wszystkie inne kampery wydaja mi sie bardzo podobne w srodku
Jedynie to jeszcze moglbym zerknac to Laika i Hymer.
Tak pokrotce.
Jeszcze nie jezdzielm ISmove. Przymierzam sie w Czerwcu, jak potwierdzi moje zauroczenie to w wakacje konfiguruje a we Wrzesniu zamawiam
pzdr
wadziu |
|
|
|
 |
Wanderer
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-06-10, 08:49
|
|
|
| wadziu napisał/a: | 2. Ceny - to jest tak jak z nieruchomosciami, moze kampery spadna za 2 -3 lata ale nie bede czekal az tyle wiec to nie ma znaczenia |
To absolutnie nie jest tak, jak z cenami nieruchomości a wręcz przeciwnie. Kamper z wiekiem tanieje nieruchomość drożeje. Nawet jeżeli zdarzają się obniżki w krótkim przedziale czasowym. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|