Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Banan
2021-12-16, 21:34
KONIEC PRZERab. BLASZAKÓW NA KAMPERY ? +opowieści fantastów
Autor Wiadomość
decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2021-05-18, 10:36   

Moim zdaniem, może trzeba przerobic na osobowy, a po opłaceniu akcyzy można na kampera. Ale ja nie o tym chciałem.
ODCINEK FULLY CHARGE gdzie w 16 minucie prezentują dostawczaka, a w 18 mówią o przerabianiu go na kampera. Gosc deklaruje ze beda dostawczaki w sprzedazy 2022-23. ciekawe jaka cena, pewnie ze 300 k pln... ale wazne ze sie rozpocznie budowanie na elektrykach. :mikolaj
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
Postaw piwo autorowi tego posta

Meyer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Daily
Piwa: 11/7
Wysłany: 2021-05-18, 17:54   

Jak zaczniemy budować kampery na elektrykach, zacznie obowiązywać akcyza na prąd do ładowania pojazdów. :gwm
Ja idę w wodór :haha:

decumanus 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Piwa: 45/24
Wysłany: 2021-05-18, 18:10   

Podobno w Hiszpanii nie ma prawie solarow ma domach bo lobby energetyczne przeforsowalo podatek od slonca... serio :shock:
R

opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion

4x4camper 
stary wyga

Twój sprzęt: w budowie..
Otrzymał 18 piw(a)
Wysłany: 2021-05-18, 20:52   

Meyer
Zerkij na fakture za prąd akcyze już masz.

poz
tolo

Sharavalv 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2021-05-18, 21:07   

Okazuje się, że prąd to luksus ... Przecież od takich towarów zwykle pobiera się podatek akcyzowy ...

Zbynek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2021-06-01, 14:08   Re: KONIEC PRZERab. BLASZAKÓW NA KAMPERY ? +opowieści fantas

Czy ktoś się orientuje w którym momencie pojazd staje się spec. kemp.? W momencie otrzymania kwitów od diagnosty czy po przerejestrowaniu w urzędzie? Kwestia czy jeszcze w czerwcu trzeba lecieć do urzędu czy wystarczy odwiedzić OSKP a urząd można później.

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2021-06-01, 17:52   

Dobre pytanie Zbynek,

Cytat:
35) w art. 100 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. Przedmiotem opodatkowania akcyzą jest również:
1) dokonanie w pojeździe samochodowym, innym niż samochód osobowy, zarejestrowanym na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym, zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj tego pojazdu na samochód osobowy;

Art. 39. Ustawa wchodzi w życie z dniem 1 maja 2021 r., z wyjątkiem:
.....
5) art. 1 pkt 2, 12, pkt 15 lit. a, pkt 16–19, 31, 35–46 i 56, art. 3, art. 10, art. 21, art. 25–27 i art. 30, które wchodzą
w życie z dniem 1 lipca 2021 r.;
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20210000694/O/D20210694.pdf

Literalnie dokonanie tych zmian staje sie faktem w momencie stwierdzenia dokonania zmian na OSKP - ja moja logika też tak to rozumiem bowiem WK to juz tylko sprawa ewidencyjna. Ale jednak WK to nie UCS wiec pewny nie jestem a sporo lat życia w PL nauczyło mnie tego że nie zawsze jasne jest jasne - tu niestety nie znam żadnego dokładniejszych doprecyzowań tego aktu prawnego. Zapytania skierowane do US są spuszczane po brzytwie stwierdzeniem że nie wypowiadają sie o jeszcze nie obowiązujący jeszcze przepisie , zapytanie indywidualne to długi czas po 1-lipca wiec tez na nic.
W związku z z tym że gra idzie o dość spora kasę przyjąłem założenie że zapierniczam tak żeby przynajmniej było to co konieczne do zmiany i robię OSKP oraz składam do WK przed 30-06-2021
Tak przez analogię - rozmawiałem z koleżanką zakładała hak - zwlekła trochę po SKP i dała do WK - hak wpisano w DR z datą SKP
Ale..... to wszystko wg mnie jednak nie dowodzi tego że w przypadku strzyżenia owieczek nie ma jakiegoś kruczka więc przyjmuje wersje która wydaje mi sie bezpieczniejszą

skibon 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato H2L4 2,3 2017r
Wysłany: 2021-06-16, 09:30   

Cześć

Na wstępie dzięki za przyjęcie na forum :)

Mam małą zagwostkę. Chcę zdążyć przed akcyzą. Mam już zamontowane dodatkowe fotele przez uprawnioną firmę, fv na ten montaż i za usunięcie ścianki grodziowej oraz badania z ITS. Na dniach wstawiam 2 okna boczne (gość z tej firmy powiedział, że u nich przynajmniej muszą być dwa), robię atrapę i ruszam do OSK.
Sprawa się jednak trochę komplikuję, gdyż dopiero dzisiaj będę miał twardy DR poprzedniego właściciela (komisu, który sprowadził auto).
I teraz pytanie: czy do OST mam jechać z twardym dowodem poprzedniego właściciela i fv zakupu w razie czego potwierdzającą moją własność. Choć przecież nie legitymujemy się na SK. Czy dokonać przerejestrowania na siebie. W tutejszym WK pani stwierdziła, że mogę dokonać przerejestrowania i zmiany przeznaczenia za jednym razem. Mogę więc przyjechać z twardym poprzedniego właściciela lub swoim miękkim i badaniami z OSK i będzie ok.
Tylko fv z firmy montażowej jest już na mnie (pewnie dałoby radę to zmienić). ITS zaś są bezosobowe, bo wystawione na dane auto.
Jak dokonam najpierw przerejestrowania to otrzymam miękki DR, a gdzieś wyczytałem, że tego typu zmiany można dokonywać tylko na twardym. Obdzwoniłem kilka stacji, ale w zasadzie niczego się nie dowiedziałem. Mam przyjechać to zobaczą. Tylko, że jak przerejestruję auto, to już nie zdążę odebrać swój twardy DR i będzie pozamiatane.
Dzięki za pomoc.

Funiaki 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Przyczepa + campervan Ducato
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2021-06-16, 20:52   

skibon napisał/a:
Cześć
Na dniach wstawiam 2 okna boczne (gość z tej firmy powiedział, że u nich przynajmniej muszą być dwa), robię atrapę i ruszam do OSK.

Cześć

mamy 1
w OSK przeszło bez problemu.
W rozporządzeniu nie ma, że muszą być 2.

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2021-06-16, 21:35   

skibon napisał/a:
W tutejszym WK pani stwierdziła, że mogę dokonać przerejestrowania i zmiany przeznaczenia za jednym razem.
Może to i sensowne - ewidencyjnie nie mając miękkiego nie jesteś właścicielem - czy to przeszkadza w zmianie przeznaczenia na OSKP nie wiem, nie wiem też czy na miękkim można robić zmianę przeznaczenia to dokument tymczasowy.
Mnie powiedziano w WK że szkoda że nie robię zmiany przeznaczenia w OSKP na miękkim bo zabulę 2 razy za DR - jednak OSKP mi sie odwlekło na długo bo musiałem przerwać budowę więc tego nie sprawdziłem.
Po prostu odpytaj i w WK i w OSKP jak sprawa wygada i jaki masz przyjąć tryb postępowania w Twoim przypadku. Oczywiście przy zagrożeniu akcyzowym kwota 2xDR to niewart uwagi bzdet.

Jeśli chodzi o okna - nie sa wymagane do zmiany przeznaczenia pojazdu za ok tydzień też pojadę z jednym Rozporządzenie mówi jasno:
Cytat:
„9. Przestrzeń mieszkalna samochodu kempingowego powinna być wyposażona w trwale zamocowane:
1) siedzenia;
2) stolik; może być zbudowany tak, aby łatwo go było można zdemontować;
3) miejsca do spania, które mogą powstawać z siedzeń;
4) urządzenia kuchenne;
5) szafki.”

Stołki to inna para kaloszy ich zmiana ilości lub miejsc zamontowania to inne przepisy - ale masz je po ITS wiec problem z głowy - natomiast pamiętaj o oświadczeniu że przebudowę która zaleca wyżej cytowane Rozporządzenie zrobiła firma która ma PKD 45.20Z lub fakturze od takiej firmy- w bipach urzędów krakowskich procedura mówi że jest to zamienne.

Jeśli masz oświadczenie PKD 45.20Z a nie fakturę to radzę weź jeszcze wydruk z CEIDG - zasadniczo nie jest obowiązkowy ale czasem chcą go na OSKP więc po co kopać się z koniem o drobiazgi.

Nawiasem - jak już tak ściśle patrzeć na przepisy - po demontażu grodzi jazda do OSKP na lawecie :haha: - prawnie samochód nie spełnia wymagań do ruchu drogowego bo jako ciężarowy powinien mieć gródź a na pace jest ładunek - specjalnym staje się dopiero po badaniu z wynikiem pozytywnym na OSKP ale nie znam nikogo kto by tak jechał - raczej jazda z włączonym zbójnikiem :haha:

Kajkosz 
trochę już popisał

Twój sprzęt: blaszak Jumper
Piwa: 7/2
Wysłany: 2021-06-17, 00:54   

smok_wawelski napisał/a:

Jeśli chodzi o okna - nie sa wymagane do zmiany przeznaczenia pojazdu...URL] mówi jasno:
Cytat:
„9. Przestrzeń mieszkalna samochodu kempingowego powinna być wyposażona w trwale zamocowane:
1) siedzenia;
2) stolik; może być zbudowany tak, aby łatwo go było można zdemontować;
3) miejsca do spania, które mogą powstawać z siedzeń;
4) urządzenia kuchenne;
5) szafki.”

I tu teoretycznie masz rację, i teoretycznie powinno tak przejść, a w moim przypadku praktyka była taka że na trzech OSKP nie chcieli nawet słyszeć o zmianie na kempingowy, na kolejnej chcieli zaświadczenie od producenta że na moim aucie można zrobić kampera, i jeszcze jakieś bełkotanie o homologacjach. Ale w końcu na jednej stacji udało się, ale i tak się czepiał że powinno być okno dachowe, o którym w przepisach nic nie ma.

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2021-06-17, 08:26   

Nadal co kraj (WK) to obyczaj.
Diagnosta z odpowiednią wyobraźnią i nie powinno być problemów.
U siebie zmianę przeznaczenia robiłem jeszcze przed pierwszą rejestracją, mając zagraniczne kwity. Więc powinno się dać i na miękkim dowodzie.

W tym tygodniu kolega załatwiał zmianę na spec + 1 stołek, obyło się bez fajerwerków jedynie oświadczenie.

smok_wawelski 
weteran

Wysłany: 2021-06-17, 10:46   

Kajkosz napisał/a:
....na kolejnej chcieli zaświadczenie od producenta że na moim aucie można zrobić kampera, i jeszcze jakieś bełkotanie o homologacjach. Ale w końcu na jednej stacji udało się, ale i tak się czepiał że powinno być okno dachowe, o którym w przepisach nic nie ma.

Już chyba gdzieś pisałem Kraków - 5 stacji OSKP z tego na 3 nie szło pogadać, na 1-nej właśnie chcieli te homolki - po co na ciężarowy zapytałem a pan odpowiedział że wie ze to chore ale jak maja kontrole to jest dobrze widziane i nie chcą sie kopać z koniem, na 1-nej powiedziano mi ze muszą się doszkolić bo nie robili dotąd takiej zmiany.
P. Urszula śpiewała "...czas wyjechać na wieś..." i okazuje się że miała rację - z pały jadąc z roboty wjechałem na OSKP pod Krakowem - diagnosta zapytał tylko o stołki wiadomo było po 15-stycznia - odpowiedziałem bez zmian, na słowo "ławka" - uśmiechnął się znacząco i powiedział że jest bardziej fotogeniczna od pojedynki, następnie wyjął rozporządzenie, zrobił ksero zakreślił ołówkiem w kółko wyżej cytowany pkt. 9 i powiedział zrób to w kółku i przyjedź zrobimy przegląd i zmianę :)
Instalacje mam w ścianach, za kilka dni skończę to co musi być jadę - w sumie nie mam obaw, resztę zrobię później.
Przy moim starym aucie ITS nie ma sensu ze stołkami a i tak nie dam takiej kasy - więc zastanawiam się tylko jeszcze czy nie zrobię od razu na 2 osobowy
Ale na razie wiadomo - priorytet to jest uciec przed akcyzą więc jak będą schody to zmieniam przeznaczenie z ławką

Aditankista 
doświadczony pisarz

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2021-06-17, 22:22   

Witam Dziś gadałem z diagnostą powiedział ni ma problemu zrobi mi przegląd i papierki .
Ale dzwoniłem do starostwa i baba zaczęła mi wymyślać że papiery wysyłają gdzieś do Warszawy do pzmot czy jakoś tak i oni sprawdzają i że jeśli chodzi o oświadczenie to że niby 17 firm w Polsce ma uprawnienia na wydanie oświadczenia w sprawie przeróbki . sam już nie wiem . Jechać na ten przegląd czy nie bo diagnosta zrobi a ci z warszawy mogą na nie i co potem? Ilość miejsc bez zmian

reaven22 
weteran

Piwa: 121/14
Wysłany: 2021-06-17, 22:34   

Jechać załatwiać i się nie przejmować bajkami.

Odpowiedz do tematu