|
Piąte pasy |
| Autor |
Wiadomość |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-06-14, 08:33 Piąte pasy
|
|
|
Byłem na przeglądzie i okazało się że choć auto mam zarejestrowane na pięć osób to brak jest pasów dla piątej osoby.Mam naklejkę pod siedzeniem że tam jest dla niej miejsce,ale brak pasów.To jest ławeczka ustawiona bokiem do kierunku jazdy.Przegląd dostałem,ale obiecałem że zamontuje pasy i przyjadę pokazać.Szczerze mówiąc po oględzinach ławeczki nie bardzo jest do czego przykręcić.Zrobię jakieś wzmocnienie ale dlaczego nie zrobiła tego fabryka.A może on był z homologacją na cztery osoby.Właściwie by mi to nie przeszkadzało i tak jeździmy we dwoje,ale przy sprzedaży może to mieć znaczenie.
A jak jest u was na bocznej ławeczce macie pasy? |
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 62/26 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2021-06-14, 09:10 Re: Piąte pasy
|
|
|
| darek 61 napisał/a: |
Mamy. Pasy są montowane do specjalnej konstrukcji/ramy znajdującej się pod siedziskiem. Dodatkowo w moim przypadku, kanapę boczną przerabia sie w siedzisko, tak aby pasażer siedział tyłem do kierunku jazdy. |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-06-14, 20:49
|
|
|
| darek 61 napisał/a: | ...
To jest ławeczka ustawiona bokiem do kierunku jazdy. Przegląd dostałem, ale obiecałem że zamontuje pasy i przyjadę pokazać.
... |
Pochopnie obiecałeś a diagnosta bez wyobraźni, ale być może rzetelny wobec durnych przepisów.
Jak tyłem czy bokiem do kierunku jazdy, to pasy nie spełnią swojej roli, są fikcją i więcej zaszkodzą niż uratują.
Pasy utrzymują bezwładność ciała wyłącznie skierowanego zgodnie z kierunkiem jazdy do przodu.
Nie ma pasów dla osób podróżujących bokiem do kierunku jazdy, a nawet jeśli są, to u nas jeszcze nie są wymogiem i już widzę te połamane żebra wbite w pompę krwiobiegu |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 62/26 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2021-06-14, 21:50
|
|
|
Socale, ale kolega Darek przyznaje że i tak jeździ we dwójkę, wiec nikogo nie naraża...
W takim przypadku poszedl bym z tym uczynnym diagnostą na uklad przerobienia go na 4-osobowy. |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 205/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-06-15, 05:58
|
|
|
Szczerze powiedziawszy to pierwszy raz słyszę ,że diagnosta liczy ilość pasów w samochodzie |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 244/617 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-06-15, 06:38
|
|
|
Fotele też liczy |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 205/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-06-15, 08:50
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | Fotele też liczy |
Może turystyczne w bagażniku |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-06-15, 10:21
|
|
|
Kupiłem i zamontuje.A swoją drogą na aledrogo sprzedają osobno pasy i osobno "zapinki"i wcale nie jest łatwo o takie które były by odpowiednie.Ktoś tam sprzedaje nowe niedrogie ale odbiór za dwa tygodnie.
Wojtek gdybym jechał na tej ławeczce to jednak przy wypadku wolałbym być przypięty i mieć połamane żebra,niż wylecieć przez przednią szybę. |
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-06-15, 12:38
|
|
|
| darek 61 napisał/a: | | gdybym jechał na tej ławeczce to jednak przy wypadku wolałbym być przypięty i mieć połamane żebra,niż wylecieć przez przednią szybę. |
tego akurat nigdy nie wiesz.... 19 lat temu koleżanka mojej siostry zginęła na drodze Mikołów Tychy, bo jakiś gó wniarz p....olony postanowił wyprzedzać na krótkim pasie do skrętu w lewo... razem z nią zginęła jej mama, a przeżyło jedynie kilkumiesięczne niemowlę które wypadło przez przednią szybę...
sorry za makabryczny przykład....
R |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2021-06-17, 14:37
|
|
|
Ja miałem pasy do jazdy bokiem ,ale zdemontoałem, teściowa juz umarła. |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 27/143 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2021-06-17, 15:52 Re: Piąte pasy
|
|
|
| darek 61 napisał/a: | Byłem na przeglądzie i okazało się że choć auto mam zarejestrowane na pięć osób to brak jest pasów dla piątej osoby.Mam naklejkę pod siedzeniem że tam jest dla niej miejsce,ale brak pasów.To jest ławeczka ustawiona bokiem do kierunku jazdy.Przegląd dostałem,ale obiecałem że zamontuje pasy i przyjadę pokazać.Szczerze mówiąc po oględzinach ławeczki nie bardzo jest do czego przykręcić.Zrobię jakieś wzmocnienie ale dlaczego nie zrobiła tego fabryka.A może on był z homologacją na cztery osoby.Właściwie by mi to nie przeszkadzało i tak jeździmy we dwoje,ale przy sprzedaży może to mieć znaczenie.
Ja mam pas dla 5 osoby bokiem do kierunku jazdy .
Tylko nie przykręć mocowania do mebli ! Tylko w środku skrzynki z jakiegoś solidnego płaskownika zrób konstrukcję , przymocuj do czegoś solidnego i dopiero przez meble i ten płaskownik skręć pas .
Powodzenia. |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 72/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-06-19, 08:49
|
|
|
| U mnie są pasy na siedzeniach tyłem do kierunku jazdy , auto jest w dowodzie 6 osobowe i tyle ma pasów , ale pasy na siedzeniach tyłem do kierunku jazdy były dokładane jeszcze w niemczech , rok po pierwszej rejestracji bo znalazłem wpisy w książce serwisowej zabudowy na to. Stelaż jest z atestem , z naklejka z atestem ale przykręcony do pierwszej drewnianej podłogi (u nas jest podwójna) z tego co patrzyłem , więc według mnie o psa bude rozbić bo żadne to bezpieczeństwo... Podejrzewam , że to były tylko na sztukę dołożone aby na przeglądach się nie czepiali... My jeżdzimy w trojkę więc nie korzystamy z tych siedzeń. Z drugiej strony oryginalne pasy przodem do kierunku jazdy , stelaż przechodzi przez pierwszą płytę podłogi , przykręcony jest przez drugą płytę podłogi do ramy. |
_________________ Pozdr. Marcin |
| |
|
|
|
 |
robba
weteran

Twój sprzęt: Zabudowa nie wiem jaka na 508D do remontu
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Paź 2015 Piwa: 95/195 Skąd: Nicelea
|
Wysłany: 2021-06-19, 09:46
|
|
|
| sterciu napisał/a: | | ....Stelaż jest z atestem , z naklejka z atestem ale przykręcony do pierwszej drewnianej podłogi (u nas jest podwójna) z tego co patrzyłem , więc według mnie o psa bude rozbić bo żadne to bezpieczeństwo... Podejrzewam , że to były tylko na sztukę dołożone aby na przeglądach się nie czepiali... My jeżdzimy w trojkę więc nie korzystamy z tych siedzeń. Z drugiej strony oryginalne pasy przodem do kierunku jazdy , stelaż przechodzi przez pierwszą płytę podłogi , przykręcony jest przez drugą płytę podłogi do ramy. |
trzeba by się zastanowić jak jest dobrze... nie piszę że masz źle!
Ale co jeśliby budę podczas wypadku z częścią podłogi oderwało?
za utrzymanie całości razem w Twoim przypadku byłoby odpowiedzialne
ciało przypiętego to może już lepiej żeby poleciał z zabudową?
Oczywiście tylko dywagację, bo nie wiem czy jest szansa na oderwanie zabudowy
od ramy. pewno jest też taka możliwość. chyba że fotele przykręcone na przelot,
ale to wtedy pasy mogą być do fotela... jak jest w "oryginalnych" konstrukcjach? |
_________________ .
"człowiek uczy się całe życie i głupi umiera" B.K.
.
"Życie jest zbyt poważne, aby traktować je serio" O.W.
.
***Niech kawa Cię obudzi zanim zrobi to rzeczywistość*** |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 72/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-06-19, 10:23
|
|
|
| robba napisał/a: | | sterciu napisał/a: | | ....Stelaż jest z atestem , z naklejka z atestem ale przykręcony do pierwszej drewnianej podłogi (u nas jest podwójna) z tego co patrzyłem , więc według mnie o psa bude rozbić bo żadne to bezpieczeństwo... Podejrzewam , że to były tylko na sztukę dołożone aby na przeglądach się nie czepiali... My jeżdzimy w trojkę więc nie korzystamy z tych siedzeń. Z drugiej strony oryginalne pasy przodem do kierunku jazdy , stelaż przechodzi przez pierwszą płytę podłogi , przykręcony jest przez drugą płytę podłogi do ramy. |
trzeba by się zastanowić jak jest dobrze... nie piszę że masz źle! |
No ja uważam , że nie jest to dobrze zamocowane patrząc na to bez dogłębnego zaglądania , w 100% nie jestem pewny jak dokładnie jest to zrobione bo pod kampera wejśc nie mam jak , a poprzez schowek widać tylko mocowanie stelaża oryginalnego przez "drugą" podłogę do ramy , nie widać jak jest zamocowany ten stelaż dokładany , jak się otworzy schowek pod siedzeniem to stelaż jest na żywca tak jakby przykręcony do "pierwszej" podłogi... No chyba ze coś jest pokombinowane pomiędzy podłogami... ale wątpie. Oryginalnie te kampery były 6 osobowe, ale tylko 4 miejsca miały pasy , oczywiście te przodem do kierunku jazdy. |
_________________ Pozdr. Marcin |
| |
|
|
|
 |
|
|