Jakie doliny w Alpach? |
Autor |
Wiadomość |
Halicz
trochę już popisał

Twój sprzęt: ford tranzit
Dołączył: 23 Lip 2018 Otrzymał 30 piw(a) Skąd: Krzycko Wielkie
|
Wysłany: 2021-06-20, 14:12 Jakie doliny w Alpach?
|
|
|
Planuję wyjazd w Alpy na zasadzie: wjazd do doliny alpejskiej, tak z 3 dni chodzenia po Górach i kolejna dolina. Szukam informacji na temat ciekawych miejsc na kampera w takich dolinach. Idealnie byłoby, gdyby były to parkingi bezpłatne z minimalną chociaż infrastrukturą (WC), przy strumieniu lub nad jeziorem (pomarzyć można... . Najbardziej interesują mnie: Austria, Włochy, Słowenia. Może macie jakieś doświadczenia i wiedzę w tym temacie? Będę wdzięczny za informacje. |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/141 Skąd: FMI
|
|
|
|
 |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
|
Wysłany: 2021-06-20, 19:23
|
|
|
Halicz, ale warunki postawiłeś. Alpy to tyle jak cała Polska a na obszarze, który wspomniałeś dolin jest że 120 (strzelam). Zainteresuj się np Gran Paradiso. Kilka fajnych dolin od strony Aosty, kilka od południa. Jak to mówią będziesz Pan zadowolony. |
_________________ jb |
|
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-06-20, 19:43
|
|
|
jb napisał/a: | Halicz Zainteresuj się np Gran Paradiso. Kilka fajnych dolin od strony Aosty, kilka od południa. Jak to mówią będziesz Pan zadowolony. |
Na Gran Paradiso byłem, rzeczywiście jest tam przecudnie...., ale to było w czasach przedkamperowych i chyba tam nie ma takiego parkingu, tylko kemping - czego też nie wykluczam, ale niekoniecznie.... |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

|
Wysłany: 2021-06-20, 19:46
|
|
|
Halicz, rozmarzyłem się: albo masyw Monte Rosa od strony Italii oczywiście, albo wszystkie doliny jakie sięgniesz z Pinerolo i Cuneo albo na północ od Bergamo, albo na północ od Sondrio. Dolomity i okolice omijaj i tłok i ceny nie do zaakceptowania. |
_________________ jb |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

|
Wysłany: 2021-06-20, 19:54
|
|
|
Halicz, nie chce mi się liczyć ale Gran Paradiso to ponad 10 dolin,. też bywałem tam przed kamperem.
Italia to raj dla kamperów również na dziko. Wiem bo sprawdziłem to osobiście. |
_________________ jb |
|
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-06-21, 09:12
|
|
|
Dzięki za podjęcie tematu. jb masz fajną stronę www, widzę, że mamy podobne doświadczenia podróżnicze . |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

|
Wysłany: 2021-06-21, 21:23
|
|
|
Halicz, A nie myślałeś o Francji? Tam to są góry. Tylko masyw Mont Blanc omijaj z daleka. |
_________________ jb |
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-06-21, 23:13
|
|
|
jb napisał/a: | Halicz, A nie myślałeś o Francji? Tam to są góry. Tylko masyw Mont Blanc omijaj z daleka. |
Na Blancu też byłem.... - tam zawsze chętnie, ale w tym roku nie mamy za dużo czasu, więc chodzi mi o niewielkie odbicie w Góry z drogi do Chorwacji (tydzień na Alpy, tydzień na Adriatyk). |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2021-10-20, 23:02
|
|
|
jb napisał/a: | Halicz, A nie myślałeś o Francji? Tam to są góry. Tylko masyw Mont Blanc omijaj z daleka. |
A to dlaczego omijać .W alpy gdzie by nie pojechać to bajer .A Słowenia też jest boska np. doliną Soczy wzdłuż granicy Włoskiej od Planicy |
|
|
|
 |
Halicz
trochę już popisał

|
Wysłany: 2021-10-22, 20:10
|
|