Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrola
Autor Wiadomość
tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 102/26
Wysłany: 2021-07-13, 08:13   Kontrola

Hej.... Tak dla wiadomości ogółu ,mających tak jak ja, przerobionego blaszaka na kampera, informuje że już zaczyna się, sprawdzanie i szukanie kasy, Wracajac w niedzielę z wyjazdu do domu zostałam zatrzymany przez pracownika izby celno skarbowej w oznakowanym samochodzie i poproszony o dokumenty celem sprawdzenia czy auto jest dostawcze czy już przerejestrowany na kempingowe.... ciekaw jestem czy wszystkie służby dostały taki prikaz Do tej pory nawet mnie nie zatrzymywano A gdy to się stało i zauważono że to auto kempingowe puszczanie mnie bez kontroli dalej... zmienia się oj zmienia i co zmieni się jeszcze w poszukiwaniu kasy....
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

Postaw piwo autorowi tego posta

Kajkosz 
trochę już popisał

Twój sprzęt: blaszak Jumper
Piwa: 7/2
Wysłany: 2021-07-13, 09:49   

Dzięki za info.
No cóż, niestety ogólna tendencja i to od ładnych kilku lat jest taka że jest coraz trudniej. Co roku są wprowadzane jakieś durne przepisy, które utrudniają budowniczym życie, a to problemy na stacjach diag, utrudnienia przy dokładaniu miejsc, teraz jeszcze dołożyli akcyzę. Jest coraz gorzej.
Czasem sobie myślę że chyba prościej by było auto mieć zarejestrowane w jakimś sąsiadującym kraju, może np w Czechach, na Słowacji lub u Helmutów :)

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2021-07-13, 16:53   

Kajkosz napisał/a:
o cóż, niestety ogólna tendencja i to od ładnych kilku lat jest taka że jest coraz trudniej.

Za to budowa domu bedzie latwiejsza. Bez projektu , bez nadzoru i bez zezwolenia, no i bez umiejetnosci. :haha: :chacha2

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2021-07-13, 17:31   Re: Kontrola

tolo61 napisał/a:
..... zostałam zatrzymany przez pracownika izby celno skarbowej w oznakowanym samochodzie i poproszony o dokumenty celem sprawdzenia czy auto jest dostawcze czy już przerejestrowany na kempingowe.....

Jestem ciekaw odpowiedzi co w przypadku braku DR samochodu podczas takiej kontroli ?
Przecież w świetle nowych przepisów nie ma obowiązku na terenie Polski wożenia przy sobie papierów samochodu :chytry :bajer

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Woj-tek 
zaawansowany

Twój sprzęt: wilk, Iveco Daily, Jumper
Piwa: 5/45
Wysłany: 2021-07-13, 18:12   

Cytat:
Jestem ciekaw odpowiedzi co w przypadku braku DR samochodu podczas takiej kontroli ?

Obawiam się, że nic by to nie dało. ;)

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 197/160
Wysłany: 2021-07-13, 18:14   

A czy przypadkiem tego rodzaju służby nie mają podglądu CEPiku ? :bajer

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2021-07-13, 18:35   

Cytat:
tego rodzaju służby nie mają podglądu CEPiku ?

Mają jak internet złapią :haha:

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2021-07-14, 12:32   

SlawekEwa napisał/a:
Cytat:
tego rodzaju służby nie mają podglądu CEPiku ?

Mają jak internet złapią :haha:
Oni zawsze stają tam gdzie jest internet bo są tego rodzaju służbą.

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 122/77
Wysłany: 2021-07-14, 18:05   

MILUŚ napisał/a:
Nic..... sporządzą tylko dokumentację stanu faktycznego.... i na spoko sobie sprawdzą jak złapią neta albo gdy będą w urzędzie.
Cytat:
35) w art. 100 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
1a. Przedmiotem opodatkowania akcyzą jest również:
1) dokonanie w pojeździe samochodowym, innym niż samochód osobowy, zarejestrowanym na terytorium kraju
zgodnie z przepisami o ruchu drogowym, zmian konstrukcyjnych zmieniających rodzaj tego pojazdu na samochód osobowy;
2) nabycie lub posiadanie samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie
z przepisami o ruchu drogowym, jeżeli nie można ustalić podmiotu, który dokonał wcześniejszej czynności
podlegającej opodatkowaniu, o której mowa w ust. 1 pkt 3 lit. b albo ust. 2, a w wyniku kontroli podatkowej,
kontroli celno-skarbowej albo postępowania podatkowego nie ustalono, że podatek został zapłacony.”;

39) w art. 104:
a) po ust. 6a dodaje się ust. 6b w brzmieniu:
„6b. Podstawą opodatkowania z tytułu dokonania czynności lub wystąpienia stanów faktycznych, o których
mowa w art. 100 ust. 1a, jest średnia wartość rynkowa samochodu osobowego na rynku krajowym, pomniejszona
o kwotę podatku od towarów i usług oraz o kwotę akcyzy.”,

Ta maszynka czasem wolno mieli ale wyniki mielenia jednak ma

Piasek1 
weteran

Twój sprzęt: W638 V230TD
Piwa: 30/25
Wysłany: 2021-07-15, 09:48   

Ostatnio coś ich dużo się porobiło, nawet u nas byle dziurawa i oberwana wojewódzka a już jakieś KAS`y, Celne, kurna mać zdaje się każdy urząd w tym kraju ma swój oddział "służby drogowej" jakby nie można było tego załatwić kilkoma jasnymi przepisami obligującymi SKP i po sprawie.

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2021-07-15, 10:25   

Piasek1 napisał/a:
...
jakby nie można było tego załatwić kilkoma jasnymi przepisami obligującymi SKP i po sprawie.

Oni doskonale zdają sobie sprawę, że część pojazdów na SKP nigdy się nie pojawia (np. przyczepy wrośnięte w trawę znad morza), są przymknięcia oka, przyjezdni "z polecenia", itd. Dlatego tyle trupów wciąż jeździ po naszych ulicach. Nie dalej jak wczoraj jechałem za busem firmy zawodowo przewożącej ludzi, na oko taki 20-osobowy, na mercedesie Teamstar chyba z lat '90 i nic bym nie miał do tego pojazdu gdyby nie to, iż max prędkość na płaskim 40 km/h, czarne chmury, zapach palonego oleju silnikowego, a pod niewielką górkę mało brakowało, a przewożona załoga musiałaby wysiąść i popchnąć...

Piasek1 
weteran

Wysłany: 2021-07-15, 11:35   

Ale to podważa sens istnienia jakiejkolwiek instytucji w tym kraju jeżeli na każdego kontrolującego musi powstać kolejny etat do kontroli kontrolującego. Bareizm pełną gębą.
Prawda jest taka że każda ze służb jest z "triplowana" i każdy się na każdego ogląda kto ma to robić bo się nikomu nie chce, no to 4ty organ powołajmy może oni będą robić. Nie będą ? No to powołajmy kolejne...
- mamy policję drogową której rola ogranicza się wyłącznie do stania z radarem i jeżdżenia do wypadków. Oni więcej nie ogarną. No to powołali kolejny organ
- ITD która miała przejąć całą branżę ciężarowo-dostawczą, która to ogranicza się do stania przy krajówkach licząc na głupków którzy się złomem na nie wypuszczą. Oni są tak zarobieni że nie są w stanie ogarniać całej gałęzi zatem trzeba powołać kolejny organ
- TDT który znowu gania tych samych w zasadzie dublując się z krokodylami ale teraz już są 2 urzędy tak zarobione że trzeba było powołać kolejny drogowy twór czyli
- Celny który do kpl powyższych dwóch jest następny w kolejce do wydzierania sobie papierów z rąk ale i tego było mało zatem na dniach utworzono kolejny twór do kontroli myta pobieranego za przejazd
- GDDKiA i jej służby od e-Toll które właśnie dostały coś koło setki pojazdów do kontroli płatnych odcinków dróg pod kątem opłat za nie
Zjedzie ci się potem cała ta hołota na jeden parking i wydzierają sobie z ręki te same dokumenty fafluniąc się który z nich jest większy rangą i ma pierwszeństwo.
A przecież możliwości w tworzeniu urzędniczych etatów są nieskończone. Nadal nie mamy służby odpowiedzialnej za kontrolę tylko camperów, elektryków, hybryd, kajaków 1-osobowych, kajaków 2-osobowych, 3-kołowych rowerów czy hulajnóg i deskorolek.

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2021-07-15, 12:10   

Nie wiem jak to wygląda w ITD, DTD, miejskiej czy drogowej milicji, ale akurat znam trochę realia w KAS. Powstało to z połączenia służby celnej i urzędów skarbowych ale etatów nie przybyło a wręcz ubyło (pozbyto się emerytów, byłych UB i pochodnych oraz "towarzyszy" i układów ze starego ustroju - zresztą ja do dziś mam wrażenie, że tylko po to wymyślono to połączenie). Celni zawsze mieli flotę pojazdów, to się nie zmieniło, co najwyżej wymieniono pojazdy na nowsze. A dawni skarbowi dostali w ramach tej samej pensji 150-200%% zakresu obowiązków, i na deser jeszcze akcyzę. Nie jestem pewien, ale rozliczenia końcowe z e-Tolla chyba też dostali. Tworzenie nowych jednostek nie jest więc do końca problemem, bo to tylko nazwy i przesunięcia ludzi lub danie im dodatkowych obowiązków. Problemem jest ilość biurokracji i ciśnienie z góry, bo kasa jest pusta.
Przy okazji dla mnie Bareizm objawia się tak: coraz więcej kontroli i "pilnowania obywateli" wynika jak dla mnie tylko z tego, że coraz więcej ludzi w tym kraju ma w :dupa ograniczenia prędkości, płacenie podatku, segregację śmieci, dbanie o coś więcej niż własny nos. Dopóki będzie jeżdżenie po pijaku, bez uprawnień, ładunki ciężarowe przeładowane o 5-15 ton, wyrzucanie śmieci do lasu i podrzucanie na osiedla oraz cała sterta innych "januszowatych" pomysłów, dopóty kosztowny bat nad głową będzie niestety potrzebny.

Meyer 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco Daily
Piwa: 11/7
Wysłany: 2021-07-15, 18:49   

Ja myślę że możemy tu wszyscy napisać 1000 postów i nic nam to nie da.
Wśród rowerzystów (sam nim jestem) poziom inteligencji i kultura jazdy nie zmieniły się a jakoś nikt ich (nas) nie zmusza do płacenia OC i jeżdżenia w kasku itd.
Nie znaczy że takich pomysłów nie było, jednak rowerzyści potrafili się zjednoczyć i walczyć o swoje prawa.
Wcześniej już pisałem że dla wspólnego dobra moglibyśmy założyć osobny dział w którym będziemy pisali o politykach i partiach które działają na rzecz naszego środowiska.
Wiem że to czarny scenariusz dla moderatorów ale może być tak że właśnie o takie grupy wyborców będzie walka.

Piasek1 
weteran

Wysłany: 2021-07-15, 21:39   

Meyer napisał/a:
będziemy pisali o politykach i partiach które działają na rzecz naszego środowiska.

tylko oni zawsze sobie "o nas" przypominają kiedy zbliżają się wybory i zapominają tuż po nich.
Nasza ordynacja wyborcza to farsa.

Odpowiedz do tematu