|
|
|
Leasing |
| Autor |
Wiadomość |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-06-30, 21:15
|
|
|
| Banan napisał/a: | | Leasing jest OK, ale np w przypadku firmy transportowej, bo te pojazdy na siebie PRACUJĄ, w przypadku kampera jest raczej przeciwnie. |
proponuję aby to zdanie podwieszać z automatu w każdym temacie dot. dylematów zakupowych nowego campera. |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-06-30, 22:24
|
|
|
Nie jestem vatowcem więc odliczenie( a raczej pomniejszenie podatku) od raty leasingowej jest na poziomie tylko 18-19 %.
Wydaje mi się że najrozsądniejszym wyjściem jest leasing na kilka lat a później amortyzacja pojazdu po wykupie.
Miałem kilka leasingów, jedynie kilka lat temu santander mnie wkurzył, pozostałe ok.
Dlatego tam nie wezmę leasingu .... i ubezpieczenia w HESTI Też nie |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-07-01, 07:55
|
|
|
Ja też ostatni leasing brałem w BZWBK którego potem przejął szmat-tander.
Od razu się siupy zaczęły z jakimiś doliczeniami na fakturach co kwartał i pismami że nie mam zamiaru płacić niczego dodatkowego z kopią do UOKiK`u. Po tym przychodziła korekta, 3m-ce mijały i znowu jakaś opłata od opłaty 500zł dodatkowo.
Ilu na tym orżnęli i oszukali ? Zwłaszcza firm co mają ileś tam leasingów i nikt nie ogarnia co tam przychodzi tylko płacą ?
Przy okazji zrobił się cyrk z ubezpieczeniem bo polisy na leasingowane auta "sprzedali" jakiejś zewnętrznej firmie AON, coś jakieś takie szmaciarstwo - która przekazywała je dopiero do ubezpieczalni. Też od razu jakieś 5 stów co miesiąc extra za przekazywanie składki.
Znowu pisma, pisma, pisma. W necie całe elaboraty ludzi co też ich dojeżdżali szukajacych pomocy także nie ja jeden miałem pecha...
Najbardziej szmaciarski leasing to ten cały szmat-tander. Od tamtej pory mam alergię na wszystko z tym logiem jako synonim najgorszych i najpodlejszych praktyk bankowo-finansowych. |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
maciejstraus
doświadczony pisarz Maciek Straus
Twój sprzęt: VW Grand California 600
|
Wysłany: 2021-07-01, 12:06
|
|
|
| janb napisał/a: | Kamper nowy na JDG.
Nikt tu na forum nie brał kampera w leasing? Wszyscy gotówka?
Jak tak to tylko gratulować.
Wyceniał ktoś ostatnio w jakiejś firmie?
Pytam bo nie chce mi się mailować z 20 firmami szkoda mi czasu.
Pozdrawiam |
Przeszedłem leasing w kilku firmach od tych normalniejszych i firm, które piszą, że robią leasing wszystkiego. Wniosek jaki mam to jeśli nie chce Ci się mailować z nimi i zagłębić w sytuację to dużo stracisz.
Różnice są ogromne i można spłaszczyć ten temat do ogólnych kryteriów ale weź pod uwagę kilka poniższych kwestii i naprawdę warto poświęcić na to więcej czasu i energii bo można się wpakować na kilka lat w problematyczną sytuację i spore dodatkowe koszty
Wątki:
-leasing operacyjny czy finansowy?
-chcesz na koniec wykupić kampera czy oddać po 2 latach (odsprzedać)?
-chcesz tylko dla siebie czy chcesz podnająć co jakiś czas?
- chcesz kupić nowego z fabryki czy używkę np 2 letnią?
- kupujesz na JDG to ok ale czy masz inne auto? Masz ok to już inna sytuacja jak nie masz żadnego,
- masz PKD dobre by odliczać koszty na kampera czy to 50 % czy 100 %?
- na początku leasing możesz wziąć lub nie GAP - to też zależy co będziesz robił z autem,
- tak jak koledzy pisali pogadaj ze swoją księgową bo jedne odliczają i radzą sobie z kamperami nawet przy kontroli, inne robią wielkie oczy mają po prostu inne doświadczenie,
- kupisz na leasing to w umowie sprawdź jak zobowiązujesz się trzymać kampera - parking, działka, garaż, dozór,
- leasing i tak odliczysz max do 150 tysięcy - ale są na to sposoby przy księgowej, która zna się na rozliczaniu aut,
- i tak dalej i tak dalej....
Nie jestem brokerem, specem od leasingów. Wg mnie na forum możesz dostać pewne sugestie, wskazówki ale każdy ma inną sytuację i trzeba oceniać pod siebie.
Powodzenia chodź byłbym mocno ostrożny i potwierdzam info wcześniejsze, że są pewne banki, które kuszą niby ratą a później sama obsługa leasingu - zmiany polisy, udzielanie informacje kwoty takie
good luck |
_________________ Historia zakupu i 4 lat jazdy VW Grand California 600
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
kwieciu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Roller Team Kronos 263
|
Wysłany: 2021-07-15, 11:55
|
|
|
| Mam takie pytanie trochę z drugiej strony. Czy orientuje się się jak to jest przy odkupie leasingu? Jest dużo ogłoszeń z odostępnym i pozostałymi ratami i oczywiście kwota wykupu. To wszystko teoretycznie nie ma problemu jeżeli robi to inna firma. Ale moje pytanie dotyczy tego czy osoba prywatna może przejąć takie auto? Czy wtedy je trzeba spłacić od razu czy np jest możliwość kredytu konsumenckiego? |
|
|
|
 |
maciejstraus
doświadczony pisarz Maciek Straus
Twój sprzęt: VW Grand California 600
|
Wysłany: 2021-07-15, 14:59
|
|
|
| kwieciu napisał/a: | | Mam takie pytanie trochę z drugiej strony. Czy orientuje się się jak to jest przy odkupie leasingu? Jest dużo ogłoszeń z odostępnym i pozostałymi ratami i oczywiście kwota wykupu. To wszystko teoretycznie nie ma problemu jeżeli robi to inna firma. Ale moje pytanie dotyczy tego czy osoba prywatna może przejąć takie auto? Czy wtedy je trzeba spłacić od razu czy np jest możliwość kredytu konsumenckiego? |
leasing to forma finansowania dla firm. Musiałbyś wystąpić o kredyt na zakup auta pokazując konkretnego kampera do przejęcia, policzy Ci go bank i spłaci cały leasing ale kredyt jest o wiele droższą i mniej korzystną opcją. Natomiast kto bogatemu zabroni? |
_________________ Historia zakupu i 4 lat jazdy VW Grand California 600
 |
|
|
|
 |
kwieciu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Roller Team Kronos 263
|
Wysłany: 2021-07-15, 16:24
|
|
|
Wiem i rozumie czym jest leasing i że głównie kojarzony jest z firmami ale myślałem że może ktoś z was miał doczynienia z przejęciem leasingu normalnego przez osobę prywatną. Obecnie osoby prywatne także mogą brać auta w leasing, wtedy jest to tzw. leasing konsumencki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|