|
Mandaty w górę. |
| Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-07-30, 21:54
|
|
|
Drogowi debile nie myślą o kulturze, myślą o tym że kto może im cokolwiek...
Za mało patroli, za mało ukrytych foto radarów (w D to powszechna norma), za mało progów spowalniających, za mało mądrości w głowach młodych kierowców. Wszystkiego za mało, tylko takich co "mam wyje.,.bane" jest za dużo. I takich dopaść, obić, a jak dojdzie do siebie to wytłumaczyć.
.
Zbyszek nie dawno napisał, że poza zabudowanym On wyprzedza ciężarówki, a w zabudowanym one wyprzedzają jego |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| Ostatnio zmieniony przez Socale 2021-07-31, 21:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/42 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2021-07-31, 09:08
|
|
|
A może spojrzeć inaczej.
Jeżeli zmniejszy się ilość drobnych wykroczeń to policja mając dzieło do wykonania zostanie zmuszona do zajmowania się"grubszymi" wykroczeniami i "świętymi krowami" których bali się jak ognia.
Wielokrotnie na trasie Warszawa Gdańsk - Gdynia widziałem szaleńców, zaś po opuszczeniu promu szaleństwo przeszło, moc silnika jakby spadła o 60%, znaki drogowe są "większe" bardziej czytelne, mam prawo przypuszczać że to jakieś niewidziane urządzenie zamontowane w portfelu.
Osobiście jestem za propozycją, według mnie zdecydowanie index IQ podniesie się u wielu kierowców. |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-07-31, 10:23
|
|
|
| Socale napisał/a: | | za mało ukrytych foto radarów |
Kiedyś były nawet typu kosz na śmieci,ale zostały uznane za nielegalne.Jak to jest dzisiaj,nie wiem.Może ktoś coś napisze o tych ukrytych.Nie wiem czy legalne powinno być umieszczanie ich lokalizacji w GPSie.To aż prowokuje do nieprzestrzegania przepisów.Najlepsze by były odcinkowe pomiary na autostradach.Za szybko przyjechałeś do kolejnej bramki to odpowiedni mandacik.Ale jakby doszukali się że kamper jako pojazd specjalny ma dużo wolniej jechać niż my jeździmy to fajne by nie było.
Myślę że odliczanie czasu za punkty karne od momentu zapłacenia mandatu jest dobrym rozwiązaniem. |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 253/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-07-31, 21:04
|
|
|
| darek 61 napisał/a: | | Najlepsze by były odcinkowe pomiary na autostradach. |
We Francji tak mają |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-07-31, 21:54
|
|
|
Przekraczane prędkości na autostradach i drogach typu S nie są problemem.
Problemem są tereny zabudowane, gdzie powinno być cicho i bezpiecznie ale zawsze znajdzie się ignorant co ma bardzo wyraźnie "wyje.,.bane" więc takiemu przypie.,.wa.,.lić w łeb to sama przyjemność a potem wytłumaczyć z nadzieją że debil cokolwiek zrozumie.
.
Jest jednak pewna nadzieja, gdyż Policja coraz więcej otrzymuje filmów i na ich podstawie nakłada kary. |
 |
| |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/433 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2021-08-01, 21:46
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | darek 61 napisał/a: | | Najlepsze by były odcinkowe pomiary na autostradach. |
We Francji tak mają |
i w Espańi jak się swieci czerwona dioda. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,8JTD 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 84/433 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2021-08-01, 21:55
|
|
|
W tym sezonie wczoraj poszedł już drugi wkład lewego lusterka.
Kierowca z nad przeciwka, niestety ale był zajęty obsługą telefonu.
Jak zwykle odjechał w siną dal |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 220/168 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2021-08-02, 06:15
|
|
|
| darek 61 napisał/a: | | ......Najlepsze by były odcinkowe pomiary na autostradach.... |
Wczoraj wracaliśmy kamperem na Śląsk z kierunku Łodzi .......
Na A1 w dwóch miejscach odcinkowe pomiary prędkości
I co ? A no to ;że większość kierowców potrafiła 30-40 kilometrów jechać grzecznie nakazane 70 km/h
Po za tymi miejscami "walka o ogień z rury wydechowej "
Druga sprawa.....w Gliwicach mamy bardzo fajne rozwiązanie .....na skrzyrzowaniach światła mają zamontowane radary nastawione na 50km/h . Przekroczenie tej prędkości powoduje włączenie światła czerwonego . Przejechanie na czerwonym = zdjęcie + mandat |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 104/101 Skąd: Suwałki

|
Wysłany: 2021-08-02, 07:13
|
|
|
| Znalazłem sposób na tych co siedzą nam na zderzaku. Wczoraj wracałem z ryb. W terenie zabudowanym zmieniam pas i widzę jak z prędkością światła dojeżdża mi dosłownie na zderzek jakś Beema. Myślałem, że zaraz dotknie haka. Nacisnąłem leciutko na hamulec(nie hamowałem). Odskoczył jak oparzony. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2021-08-02, 09:44
|
|
|
| Janusszr napisał/a: | | Znalazłem sposób na tych co siedzą nam na zderzaku. Wczoraj wracałem z ryb. W terenie zabudowanym zmieniam pas i widzę jak z prędkością światła dojeżdża mi dosłownie na zderzek jakś Beema. Myślałem, że zaraz dotknie haka. Nacisnąłem leciutko na hamulec(nie hamowałem). Odskoczył jak oparzony. |
Wystarczyłby przycisk zapalający światła STOP-u. Chyba też sobie taki zamontuję |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
bert
weteran

Twój sprzęt: Iveco 4010 (4x4) Iveco 9016 (4x4) STAR (4x4)
|
Wysłany: 2021-08-02, 13:25
|
|
|
kolejny skok na kasę
Z mandatami powinno być tak (tym bardziej, że teraz historia kierowcy jest dostępna dla każdego patrolu).
1 - Gradacja wysokości mandatów w zależności od ewentualnych skutków przewiny.
2 - pewna pula wykroczeń obarczona dużym obciążeniem. Znaczne przekroczenie prędkości dopuszczonej. Wyprzedzanie/omijanie na przejściu. Olewka czerwonego lub STOP.
3 - drobnica porządkowa a więc nie mająca znaczenia dla bezpieczeństwa niskie mandaty.
4 - i tu najważniejsze mim zdaniem. Każdy z mandatów za te same przewiny w okresie 12 a może nawet 24 miesięcy to skok o 50% a może 100% w stosunku do poprzedniej kwoty. Zatem np pierwsze wykroczenie 100 zł drugie z tej samej puli 200 trzecie i każde kolejne znów wyższe za każdym razem. Kwota 100 umownie okreslona na rzecz przykładu.
5 - dostęp ubezpieczyciela do historii mandatowej ubezpieczanego (ale tu dobrze by było przejść na ubezpieczenie kierowcy a nie samochodu - choć nie koniecznie) i wyższe stawki ubezpieczenia (OC) dla tych z bogatą historia mandatową.
Wówczas można by mówić o dyscyplinowaniu jednostek mających w dopie zasady ruchu drogowego. Dużo przewin, wysokie mandaty i wysokie ubezpieczenie (OC) mało mandatów czy czysta historia mandat najniższej kwoty. Samo podnoszenie kwot to tylko ordynarny skok na kasę. |
_________________ Norbert J. Zbróg
świat w odsłonach różnych
https://jasawa.flog.pl/
Maraton wszystkich odcinków "Sąsiadów" nie jest tak wyniszczający dla mózgu jak to co się od...erdala w tym kraju. Karol Zbróg
 |
| |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant

|
Wysłany: 2021-08-02, 13:45
|
|
|
6. Kierowca, który np. od 3 lat ma czyste konto mandatowe powinien mieć rabat |
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-08-02, 22:21
|
|
|
| Monter napisał/a: | ...
Wystarczyłby przycisk zapalający światła STOP-u. Chyba też sobie taki zamontuję |
Lepiej "STOP = POLICJA"
Tylko po co? Do wojny z debilami? W Beemkach jak wspomniał Janusz, w tych starszych modelach co tylko wieśniaków na nie stać inteligencja drogowa nie siedzi. Debili/zabójców trzeba tępić w zarodku bo na drzewie jak nie oni to my, więc... na drzewo z nimi a nie z nami.
.
Nie wiem który raz się powtórzę, latam zawodowo po Niemczech, w D jak widzę stare BMW to nie mam obaw absolutnie.
Za kółkiem często młody człowiek który ma w głowie poukładane znacznie lepiej jak nasza buracka młodzież która zawsze coś komuś musi udowadniać. Tam tego zjawiska nie ma bo nikt nie chce być ocenionym jako burak/debil/kretyn itp. Wizytówka (tab. rej.) zawsze gdzieś tam wisi.
Serio czuję się na ich drogach całkowicie bezpiecznie. |
 |
| |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant

|
Wysłany: 2021-08-03, 06:51
|
|
|
| Macieju, to o czym piszesz jest niewykonalne. |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 356/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2021-08-03, 07:28
|
|
|
Bardzo fajnie, ale ja bym się zastanowił co mamy w tej chwili i czy to wykorzystujemy, bo tworzenie nowych rzeczy, które również będą niwykorzystywane w pełni, nie ma moim zdaniem sensu.
1. Jest gradacja mandatów w zależności od wykroczenia.
2. Policjant ma wgląd kartotekę kierowcy i na tej podstawie może wymierzyć dolną lub górną granicę widełek.
3. W przypadku groźnych wykroczeń: np. czerwone światło, policjant może w ramach kontroli skierować kierowcę na dodatkowe badania, bo przecież najczęstszym tłumaczeniem się w takich przypadkach, czy wymuszeniach jest: nie widziałem. Co prawda to tylko 200zł, ale jest uciążliwe.
Dlatego dobremu policjantowi dotychczasowe instrumenty w
zupełności wystarczają, aby utemperować niegrzecznych.
Zgadzam się aby ubezpieczyciel miał dostęp do bazy danych i kierowy i pojazdu. |
|
|
 |
|
|