Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Grecja - kempingi ze slipem
Autor Wiadomość
Janusszr 
Kombatant

Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Piwa: 93/91
Wysłany: 2021-08-14, 10:05   Grecja - kempingi ze slipem

Bardzo proszę o namiary na kempingi ze slipem, ewentualnie z plażą w miarę równą z twardym podłożem.

blue60 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
Piwa: 6/9
Wysłany: 2021-08-15, 16:48   

Kemping Santa Maura na Lefkadzie w zatoce Desimi.
Świetne miejsce, można postawić sprzęt pływający na wodzie, nawet w przypadku sztormu, ze względu na usytuowanie w zatoce.
Również do pływania niewielkimi jednostkami dobre miejsce ze względu na osłonięcie przez Meganison.
Po sąsiedzku jest też drugi kemping Desimi Beach.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
rakro1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Piwa: 264/188
Wysłany: 2021-08-15, 17:10   

Nikt nie pisze :shock: My w zasadzie nie korzystamy z kampingów. Większość zejść do wody jest piaszczysta . Często z dobrym dojazdem. Grecy są życzliwi i zawsze pomogą bezinteresownie. Ew dłuższa mocna linka i pomożesz sobie samochodem.
Wiele miejscowości ma porciki i tam, zakładam, że bezpłatnie możesz wodować ponton.
Co do Chalkidiki to zwróć uwagę, że jednak większość z nas jedzie bardziej na południe. Chalkidiki jest bardzo zabudowany, zwł. Kasandra. Na Sitonii jest bezludniej i intymniej a wodowanie na luzie zrobisz. Na Kasandrze kiedyś byliśmy na kampingu Camping Paliouri https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipNbtVhH_qIUyFc53poYVfyRR2HwKmfLTtK9TSmu=w360-h143-p-k-no
Duży, zawsze jest miejsce, potężna plaża i tam dasz radę wodować. Kilka kilometrów wcześniej jest porcik i tam jest dużo łódek. Tam można stanąć na dziko ale to teren cyganów i będą starać się Was obrobić.
Ale generalnie zachęcam do postojów na dziko. Inny klimat i zaoszczędzasz ogromne pieniądze.
I nie bój, to bezpieczny kraj.

Wyświetl szczegóły
blue60 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
Piwa: 6/9
Wysłany: 2021-08-15, 17:56   

Lepiej "dołożyć " 300-400 km drogi i pojechać na Lefkadę.
Na tym kempingu, który podałem wyżej, jest nawet codzienna dostawa paliwa.
Przyjeżdża mała cysterna i tankuje chętnych.
Trzeba zadzwonić na kemping i zarezerwować miejsce w pierwszej linii brzegowej.
No i jest gdzie bezpiecznie pływać.Można opłynąć Meganison, z dzikimi plażami, wiele porcików na wschodzie wyspy.Najbliższe Nidri, do którego można "skoczyć" na frapę.Na południu wyspy jest piękna Sivota w ukrytej zatoczce.Obok Zatoka Poros,jeszcze dalej Vasiliki.Przy dobrej pogodzie można zrobić wyprawę na Itakę do Frikes albo Kioni, a nawet do Vathi.( stolica Itaki)
Można również popłynąć na Kefalonię do Fiskardo.
Na Peloponezie też zdecydowanie więcej kempingów bezpośrednio przy plaży.

Jeżeli chcielibyście stanąć na dziko, to polecam Achilio nad zatoką o tej samej nazwie, na poludnie od Volos.Nie ma tam prawdziwego slipu, ale są dwie kamieniste plaże, z których można bezproblemowo wodować łódź.Można stanąć kamperem od północnej strony miejscowości, bezpośrednio nad wodą.
Absolutnie bezpieczne miejsce.Stają tam od wielu lat bezpłatnie kampery.
Przy pływaniu trzeba pamiętać, żeby sprawdzać pogodę i że po południu wieją wiatry spadowe, które powodują zafalowanie, ale bezpośrednio przed zachodem ustają one zupełnie i wówczas zafalowanie ustaje.

Wyświetl szczegóły
rakro1 
weteran

Wysłany: 2021-08-15, 18:50   

"Lepiej "dołożyć " 300-400 km drogi i pojechać na Lefkadę" - 300-400 tam i z powrotem to od razu ogromny koszt paliwa i częściowo chociaż opłata za autostrady. I czasu dużo na przejazdy.
Gdybyś tak planował to trzeba by pojechać na Bitolę w Macedonii ( nie wiem czy tam jest otwarte przejście graniczne) i zjechać na południe w kierunki Igumenitsii. Super autostrada, nie za droga . Nie jestem pewien czy da się ominąć.
Zaletą jazdy na Bitolę ( kiepska droga ) byłby znaczny odcinek pokonany na tanim paliwie. W Macedonii jest ok. 2pln taniej na litrze. Chyba?
Ale na początek może być Chalkidiki, Ierissos i dalej w kierunku Kavali i tureckiej granicy. I tam są drogi niepłatne a płatne tanie jakby niepłatne :mrgreen:
Nasze plany, w tym momencie to przez Gevgeliję do okolic gdzie stała Basia Muzyk ale dalej na południe https://maps.app.goo.gl/xCe9vnjKAJ3aYTKg6
I tam mógłbym pomóc zwodować Ci Twój parostatek. Ale to nie za ciekawe wybrzeże dla pontonu chyba. I gdzie pojedziecie dalej ? Pilion? Ok. Volos??

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-15, 22:58   

Dziękuję bardzo
:pifko
:pifko

Komplecik 
Kombatant

Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Piwa: 288/628
Wysłany: 2021-08-16, 07:17   

Grecja to bardzo daleko i średnio komforto z ogonem za kamperem.
Byliśmy tu, jest tam wygodny slip,
Jak dla mnie za daleko bardzo męczy droga i nie bardzo jest pole manewru z np. 7m ogonem, morze jak to morze do sportów wodnych wszędzie podobne

Screenshot_20210816_070448.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 408,97 KB

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-16, 07:23   

My 100 raz na wodę jeździmy na Kornati w Chorwacji do Drage dobre miejsce wypadowe na 10tki wysepek w zasięgu kilkuset metrów jedna od drugiej, rozbijamy majdan podobnie jak kamperem penetrujemy okolice.

Grecja to raczej otwarte może i nuda na wodzie. 1 raz wystarczy
Lepszym rozwiązaniem jest do tak dalekiej wyprawy coś niewielkiego do pływania w bagażniku i tak spróbować.

Wypróbuj i koniecznie opisz wrażenia z wyprawy :spoko

IMG_20210816_072436.jpg
Drage Chorwacja widok na Kornati
Nasze obozowisko
Plik ściągnięto 18 raz(y) 1,27 MB

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-16, 07:48   

Komplecik napisał/a:
Jak dla mnie za daleko bardzo męczy droga i nie bardzo jest pole manewru z np. 7m ogonem, morze jak to morze do sportów wodnych wszędzie podobne

"Ogon" to przyczepa? Jeżeli tak, to ja mam taki obcięty ogonek, czyli platforma 0,6m.
Dziękuję za każdą informację :spoko
PS. Pływanie pontonem, to tylko część naszych planów, a nie główny cel wyprawy. Średnio lubimy smażenie się na piachu. :szeroki_usmiech

Komplecik 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-16, 18:58   

Janusszr napisał/a:
Komplecik napisał/a:

"Ogon" to przyczepa? Jeżeli tak, to ja mam taki obcięty ogonek, czyli platforma 0,6m.
Dziękuję za każdą informację :spoko
PS. Pływanie pontonem, to tylko część naszych planów, a nie główny cel wyprawy. Średnio lubimy smażenie się na piachu. :szeroki_usmiech

Aaaaa to ok, myślałem że pytasz o slipa i kemping potrzebny do rozłożenia majdanu około łódkowego.
Niewielkim pontonem to jak najbardziej ok. Jesteście mobilni i możecie nie musicie rozkładać całego obozowiska.

Jednak z uporem maniaka będę polecał do stacjonarnego pływania części Chorwacji konkretnie Kornati podobno jest 360 wysepek w zasięgu kilkuset metrów jedna od drugiej. Od Zadaru po Szibenik

IMG_20210816_185944.jpg
:)
Plik ściągnięto 15 raz(y) 1,21 MB

IMG_20210816_190120.jpg
Znajomych z CT można spotkać 😉
Plik ściągnięto 20 raz(y) 1,85 MB

IMG_20210816_190258.jpg
Widok z Kamenioka na Kornati i Murter
Plik ściągnięto 18 raz(y) 1,44 MB

Screenshot_20210816_191707.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 277,74 KB

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-16, 22:15   

Z pewnością masz wiele racji Kompleciku, ale decyzja zapadła już jakiś czas temu. W tym roku Grecja :spoko

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-16, 22:17   

Z pewnością masz wiele racji Kompleciku, ale decyzja zapadła już jakiś czas temu. W tym roku Grecja :spoko

rakro1 
weteran

Wysłany: 2021-08-16, 22:42   

W ogóle nie zastanawiaj się, gdzie dasz radę wodować swój ponton. Kieruj się tam gdzie chciałbyś pojechać a dogodne miejsce na pewno znajdziesz. A jeśli nie to kawałek dalej na pewno. Jeśli pływasz to nie wyobrażam sobie abyś nie zabrał pontonu. Będzie dobrze. Może uda się gdzieś spotkać??
Wracając zajrzymy do Ierissos. Jedno z naszych ulubionych a jest to w ok. Chalkidiki, gdzie jak pisałeś miałbyś ochotę wylądować. Przepiękne miejsce to Azapico na Sitonii. Cały sezon stacjonuje tam nasz forumowy/niepiszący kolega Androch. Ma swoją motorówkę, którą trzyma tam na stałe. I na pewno byłby pomocny. Ale po co ja to piszę ?? Sam dasz sobie radę :spoko

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-17, 06:34   

Jasne, że sobie poradzę :spoko
Nie miałem nigdy praktycznie żadnych większych problemów z wodowaniem i wyciąganiem sprzętu z wody. Zazwyczaj były to slipy, lub w miarę twardy brzeg. Mam ręczną wyciągarkę o uciągu wg sprzedawcy 750kg. Trzeba jednak mieć gdzie ją zaczepić. W tym roku w Tałtach brzeg(plaża) był piaszczysty. Trudno szło wyciąganie pontonu z wody. Stąd moje obawy.

Janusszr 
Kombatant

Wysłany: 2021-08-18, 08:05   

Załóżmy, że jestem na dzikim kempingu. Będę mógl pozostawić ponton bez składania na noc?
Z tego co czytam w innych wątkach, to ludzie nawet markiz nie rozkładają, jak zatrzymują się "na dziko". Cały czas kamper w zasięgu wzroku?

Odpowiedz do tematu