|
|
Grecja - kempingi ze slipem |
Autor |
Wiadomość |
Janusszr
Kombatant
Twój sprzęt: T600 GFLC Siesta
Nazwa załogi: Jola & Janusz
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2016 Piwa: 93/91 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 2021-08-14, 10:05 Grecja - kempingi ze slipem
|
|
|
Bardzo proszę o namiary na kempingi ze slipem, ewentualnie z plażą w miarę równą z twardym podłożem. |
_________________ Pozdrawiam, Janusz, na drugie mam Wojtek
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
blue60
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
|
Wysłany: 2021-08-15, 16:48
|
|
|
Kemping Santa Maura na Lefkadzie w zatoce Desimi.
Świetne miejsce, można postawić sprzęt pływający na wodzie, nawet w przypadku sztormu, ze względu na usytuowanie w zatoce.
Również do pływania niewielkimi jednostkami dobre miejsce ze względu na osłonięcie przez Meganison.
Po sąsiedzku jest też drugi kemping Desimi Beach. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 16 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 264/188 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 2021-08-15, 17:10
|
|
|
Nikt nie pisze My w zasadzie nie korzystamy z kampingów. Większość zejść do wody jest piaszczysta . Często z dobrym dojazdem. Grecy są życzliwi i zawsze pomogą bezinteresownie. Ew dłuższa mocna linka i pomożesz sobie samochodem.
Wiele miejscowości ma porciki i tam, zakładam, że bezpłatnie możesz wodować ponton.
Co do Chalkidiki to zwróć uwagę, że jednak większość z nas jedzie bardziej na południe. Chalkidiki jest bardzo zabudowany, zwł. Kasandra. Na Sitonii jest bezludniej i intymniej a wodowanie na luzie zrobisz. Na Kasandrze kiedyś byliśmy na kampingu Camping Paliouri https://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipNbtVhH_qIUyFc53poYVfyRR2HwKmfLTtK9TSmu=w360-h143-p-k-no
Duży, zawsze jest miejsce, potężna plaża i tam dasz radę wodować. Kilka kilometrów wcześniej jest porcik i tam jest dużo łódek. Tam można stanąć na dziko ale to teren cyganów i będą starać się Was obrobić.
Ale generalnie zachęcam do postojów na dziko. Inny klimat i zaoszczędzasz ogromne pieniądze.
I nie bój, to bezpieczny kraj. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
blue60
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
|
Wysłany: 2021-08-15, 17:56
|
|
|
Lepiej "dołożyć " 300-400 km drogi i pojechać na Lefkadę.
Na tym kempingu, który podałem wyżej, jest nawet codzienna dostawa paliwa.
Przyjeżdża mała cysterna i tankuje chętnych.
Trzeba zadzwonić na kemping i zarezerwować miejsce w pierwszej linii brzegowej.
No i jest gdzie bezpiecznie pływać.Można opłynąć Meganison, z dzikimi plażami, wiele porcików na wschodzie wyspy.Najbliższe Nidri, do którego można "skoczyć" na frapę.Na południu wyspy jest piękna Sivota w ukrytej zatoczce.Obok Zatoka Poros,jeszcze dalej Vasiliki.Przy dobrej pogodzie można zrobić wyprawę na Itakę do Frikes albo Kioni, a nawet do Vathi.( stolica Itaki)
Można również popłynąć na Kefalonię do Fiskardo.
Na Peloponezie też zdecydowanie więcej kempingów bezpośrednio przy plaży.
Jeżeli chcielibyście stanąć na dziko, to polecam Achilio nad zatoką o tej samej nazwie, na poludnie od Volos.Nie ma tam prawdziwego slipu, ale są dwie kamieniste plaże, z których można bezproblemowo wodować łódź.Można stanąć kamperem od północnej strony miejscowości, bezpośrednio nad wodą.
Absolutnie bezpieczne miejsce.Stają tam od wielu lat bezpłatnie kampery.
Przy pływaniu trzeba pamiętać, żeby sprawdzać pogodę i że po południu wieją wiatry spadowe, które powodują zafalowanie, ale bezpośrednio przed zachodem ustają one zupełnie i wówczas zafalowanie ustaje. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2021-08-15, 18:50
|
|
|
"Lepiej "dołożyć " 300-400 km drogi i pojechać na Lefkadę" - 300-400 tam i z powrotem to od razu ogromny koszt paliwa i częściowo chociaż opłata za autostrady. I czasu dużo na przejazdy.
Gdybyś tak planował to trzeba by pojechać na Bitolę w Macedonii ( nie wiem czy tam jest otwarte przejście graniczne) i zjechać na południe w kierunki Igumenitsii. Super autostrada, nie za droga . Nie jestem pewien czy da się ominąć.
Zaletą jazdy na Bitolę ( kiepska droga ) byłby znaczny odcinek pokonany na tanim paliwie. W Macedonii jest ok. 2pln taniej na litrze. Chyba?
Ale na początek może być Chalkidiki, Ierissos i dalej w kierunku Kavali i tureckiej granicy. I tam są drogi niepłatne a płatne tanie jakby niepłatne
Nasze plany, w tym momencie to przez Gevgeliję do okolic gdzie stała Basia Muzyk ale dalej na południe https://maps.app.goo.gl/xCe9vnjKAJ3aYTKg6
I tam mógłbym pomóc zwodować Ci Twój parostatek. Ale to nie za ciekawe wybrzeże dla pontonu chyba. I gdzie pojedziecie dalej ? Pilion? Ok. Volos?? |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-15, 22:58
|
|
|
Dziękuję bardzo
|
Marzenia są po to, żeby nigdy nie przestało się chcieć żyć. I po to, żeby o tym przypominały. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 288/628 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2021-08-16, 07:17
|
|
|
Grecja to bardzo daleko i średnio komforto z ogonem za kamperem.
Byliśmy tu, jest tam wygodny slip,
Jak dla mnie za daleko bardzo męczy droga i nie bardzo jest pole manewru z np. 7m ogonem, morze jak to morze do sportów wodnych wszędzie podobne
Screenshot_20210816_070448.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 19 raz(y) 408,97 KB |
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-16, 07:23
|
|
|
My 100 raz na wodę jeździmy na Kornati w Chorwacji do Drage dobre miejsce wypadowe na 10tki wysepek w zasięgu kilkuset metrów jedna od drugiej, rozbijamy majdan podobnie jak kamperem penetrujemy okolice.
Grecja to raczej otwarte może i nuda na wodzie. 1 raz wystarczy
Lepszym rozwiązaniem jest do tak dalekiej wyprawy coś niewielkiego do pływania w bagażniku i tak spróbować.
Wypróbuj i koniecznie opisz wrażenia z wyprawy
IMG_20210816_072436.jpg Drage Chorwacja widok na Kornati Nasze obozowisko |
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 1,27 MB |
|
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-16, 07:48
|
|
|
Komplecik napisał/a: | Grecja to bardzo daleko i średnio komforto z ogonem za kamperem.
Jak dla mnie za daleko bardzo męczy droga i nie bardzo jest pole manewru z np. 7m ogonem, morze jak to morze do sportów wodnych wszędzie podobne |
"Ogon" to przyczepa? Jeżeli tak, to ja mam taki obcięty ogonek, czyli platforma 0,6m.
Dziękuję za każdą informację
PS. Pływanie pontonem, to tylko część naszych planów, a nie główny cel wyprawy. Średnio lubimy smażenie się na piachu. |
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-16, 18:58
|
|
|
Janusszr napisał/a: | Komplecik napisał/a: | Grecja to bardzo daleko i średnio komforto z ogonem za kamperem.
Jak dla mnie za daleko bardzo męczy droga i nie bardzo jest pole manewru z np. 7m ogonem, morze jak to morze do sportów wodnych wszędzie podobne |
"Ogon" to przyczepa? Jeżeli tak, to ja mam taki obcięty ogonek, czyli platforma 0,6m.
Dziękuję za każdą informację
PS. Pływanie pontonem, to tylko część naszych planów, a nie główny cel wyprawy. Średnio lubimy smażenie się na piachu. |
Aaaaa to ok, myślałem że pytasz o slipa i kemping potrzebny do rozłożenia majdanu około łódkowego.
Niewielkim pontonem to jak najbardziej ok. Jesteście mobilni i możecie nie musicie rozkładać całego obozowiska.
Jednak z uporem maniaka będę polecał do stacjonarnego pływania części Chorwacji konkretnie Kornati podobno jest 360 wysepek w zasięgu kilkuset metrów jedna od drugiej. Od Zadaru po Szibenik
IMG_20210816_185944.jpg :) |
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 1,21 MB |
IMG_20210816_190120.jpg Znajomych z CT można spotkać 😉 |
 |
Plik ściągnięto 20 raz(y) 1,85 MB |
IMG_20210816_190258.jpg Widok z Kamenioka na Kornati i Murter |
 |
Plik ściągnięto 18 raz(y) 1,44 MB |
Screenshot_20210816_191707.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 17 raz(y) 277,74 KB |
|
|
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-16, 22:15
|
|
|
Z pewnością masz wiele racji Kompleciku, ale decyzja zapadła już jakiś czas temu. W tym roku Grecja |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-16, 22:17
|
|
|
Z pewnością masz wiele racji Kompleciku, ale decyzja zapadła już jakiś czas temu. W tym roku Grecja |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
|
Wysłany: 2021-08-16, 22:42
|
|
|
W ogóle nie zastanawiaj się, gdzie dasz radę wodować swój ponton. Kieruj się tam gdzie chciałbyś pojechać a dogodne miejsce na pewno znajdziesz. A jeśli nie to kawałek dalej na pewno. Jeśli pływasz to nie wyobrażam sobie abyś nie zabrał pontonu. Będzie dobrze. Może uda się gdzieś spotkać??
Wracając zajrzymy do Ierissos. Jedno z naszych ulubionych a jest to w ok. Chalkidiki, gdzie jak pisałeś miałbyś ochotę wylądować. Przepiękne miejsce to Azapico na Sitonii. Cały sezon stacjonuje tam nasz forumowy/niepiszący kolega Androch. Ma swoją motorówkę, którą trzyma tam na stałe. I na pewno byłby pomocny. Ale po co ja to piszę ?? Sam dasz sobie radę |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-17, 06:34
|
|
|
Jasne, że sobie poradzę
Nie miałem nigdy praktycznie żadnych większych problemów z wodowaniem i wyciąganiem sprzętu z wody. Zazwyczaj były to slipy, lub w miarę twardy brzeg. Mam ręczną wyciągarkę o uciągu wg sprzedawcy 750kg. Trzeba jednak mieć gdzie ją zaczepić. W tym roku w Tałtach brzeg(plaża) był piaszczysty. Trudno szło wyciąganie pontonu z wody. Stąd moje obawy. |
|
|
|
 |
Janusszr
Kombatant
|
Wysłany: 2021-08-18, 08:05
|
|
|
Załóżmy, że jestem na dzikim kempingu. Będę mógl pozostawić ponton bez składania na noc?
Z tego co czytam w innych wątkach, to ludzie nawet markiz nie rozkładają, jak zatrzymują się "na dziko". Cały czas kamper w zasięgu wzroku? |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|