|
Wielbłądem po Grecji |
| Autor |
Wiadomość |
hrys
zaawansowany w camperze jestem wolny

Twój sprzęt: VW T4
Nazwa załogi: marys
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-06-13, 05:13
|
|
|
Przyłaczm się do krytyki Pana BOGACKIEGO. On po prostu nie czuje sprawy.
Nie wszystko polega na wygodnictwie. Moim motto podróżowania było objechać, zwiedzić jak najwięcej przy minimalnych kosztach własnych-odpocznie się w domu a tu (w podróży) trzeba czerpać garściami ile można. |
_________________ z turystycznym pozdrowieniem
hrys
 |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Giottiline
|
Wysłany: 2009-06-13, 05:25
|
|
|
| Widzę że koledzy mnie nie zrozumieli. To nie jest krytyka filozofii oszczędzania ,ale zabolało mnie stwierdzenie że to jest prawdziwy kamperyzm. Tak samo jak obnoszenie się z bogactwem , drażni mnie robienie z wyjazdów mistrzostw świata w oszczędzaniu. Przecież to nie o to chodzi.Pomidory kupione w Bułgarii albo arbuzy dojrzałe w słońcu Turcji smakują inaczej niż u nas z marketu, to trzeba koniecznie sprawdzić. Czy mój wyjazd nie był prawdziwą przygodą , bo wydałem nieco więcej ? Podziwiam to co robi STACHWODY, ale nie za umiejętność oszczędzania a za umiejętność robienia rzeczy niekonwencjonalnych ... |
|
|
|
 |
hrys

|
Wysłany: 2009-06-13, 06:26
|
|
|
| Zrozumieli dokładnie każdy ma swoją filozofię podróżowania skoro kolega jest zadowolony ze swojego postępowania w podróży to chwała mu. Jest zadowolony i wszystko . Nie potępiajmy go. Inny podróżuje inaczej i to też jego prawo ale nie można tych podróży porównywć ta lepsza a ta gorsza. Cieszmy się że jezdzimy każdy na ile go stać i na ile potrafi. Ważne jest samopoczucie radość nowego i nieznanego przygoda poznawanie. Niektórzy większą wagę przykładają do ;prawdziwej turystyki ; ponad wygody które skąd indziej są też przyjemne |
hrys
 |
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany

Twój sprzęt: VW t2 1,7D camper 1991r
Nazwa załogi: państwo W
|
Wysłany: 2009-06-13, 09:58
|
|
|
| Nie żałowałem sobie niczego,poza oczywiscie jedzeniem,które ograniczam ze względu na genetycznie odzieczone skłonnosci do tycia.Nie wyglądam na ascetę( patrz zdjecia).Ze względu na zużycie biologiczne przesiadłem sie z kajaka i roweru na "wielbłąda".Jestem autorem przewodnika kajakowego po Dniestrze,którym płynąłem jak byłem nieco młodszy.Zostały mi z tego kajakowania nawyki,które w podróżowaniu kamperem się uwidaczniają.Biwakuję nad wodą,zabieram ze sobą wszystko co do życia potrzebne ,poszukuję urodziwych miejsc do spania itp.Moje plany podróży są niesłychanie rozbudowane i jestem szczęśliwy,że moge je realizować .Niski koszt wyprawy do Grecji,bogaty jest we wrażenia,których życzę każdemu kto lubi podróżować |
|
|
|
 |
MarcoPolo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Giottiline
|
Wysłany: 2009-06-13, 10:34
|
|
|
Wracając do tematu - przy planowaniu przejazdu do Grecji z Turcji koniecznie trzeba pamiętać że na całej długości autostrady ( informacja dla prawdziwych kamperowców - jest darmowa ) od przejścia granicznego z Turcją aż do Salonik- 450km nie ma ani jednej stacji benzynowej i chyba tylko trzy parkingi. W nocy może być problem bo w miastach stacje czynne są tylko do wieczora. Dla chcących zwiedzić Meteory polecam kemping we wsi Kastraki- niezłe toalety, basen, blisko do miasta Kalambaki,miła obsługa, wi-fi w restauracji (idpk - za darmo). Ogólnie na początku czerwca w porównaniu z Chorwacją to w Grecji jest mało turystów, a woda w morzu na przylądku Chalkidiki miała jakieś 20 stopni.
IMG_0583.JPG Plaża na Chalkidiki... |
 |
| Plik ściągnięto 4421 raz(y) 243,42 KB |
IMG_0733.JPG Widok z klasztorów w Meteorach... |
 |
| Plik ściągnięto 4421 raz(y) 232,62 KB |
|
|
|
|
 |
kubak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Gaz 51
Nazwa załogi: The GAZ Team
|
Wysłany: 2009-06-13, 10:45
|
|
|
stachwody , twoja relacja przyprawia mnie o proawdziwy podziw Powodzenia na Krymie.
Pozdrawiam na GAZIE |
_________________ www.GAZ51.pl
------------------------------------
------- GAZ do dechy -----------
------------------------------------
 |
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-06-13, 11:42
|
|
|
| Bardzo dziękuję,życzenia pomyślnosci na Krymie - sie przydadzą.Znam bowiem terytoria Polski leżace poza strukturą EU,co będzie za Zbruczem nad Donem,Dnieprem jest podniecajacym wyzwaniem,ale to już jest temat w innej grupie "podróży" |
|
|
|
 |
hrys

|
Wysłany: 2009-06-13, 14:11
|
|
|
| Jestem z Tobą -propaguję bardzo podobny styl turystyki. Mam pełną satysfakcję z takich poczynań- tak tryzmać |
hrys
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2009-06-13, 14:56
|
|
|
| MarcoPolo napisał/a: | | od przejścia granicznego z Turcją aż do Salonik- 450km nie ma ani jednej stacji benzynowej i chyba tylko trzy parkingi. |
Dzięki za wiadomość - niestety takich konkretów tu na forum jest niewiele - a jak są ważne każdy może sobie wyobrazić. Zapewnienia w stylu - jak masz jakieś pytanie pisz na PW wydają mi się trochę nie na miejscu. |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-06-13, 17:46
|
|
|
| hrys, Dziekuję |
|
|
|
 |
ekosmak.dabrowska
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Piwa: 26/115 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2009-06-14, 18:28
|
|
|
| MarcoPolo napisał/a: | | ( informacja dla prawdziwych kamperowców - jest darmowa |
Bardzo dziękuję. |
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu
o swoich planach |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 20/22
|
Wysłany: 2009-06-15, 23:38
|
|
|
| hrys napisał/a: | | Przyłaczm się do krytyki Pana BOGACKIEGO. On po prostu nie czuje sprawy. |
A ja się nie przyłączam.
Proszę o nieobrażanie NIKOGO!!!
Uważam, że jeżeli chcemy komuś przybliżyć dany kraj, to niekoniecznie musimy gadać o forsie, kłócić się o koszty, wydatki.
Uważam, że to jest nasza indywidualna sprawa.
Opowiadajmy o :ciekawych miejscach do zobaczenia, kempingach czy parkingach, gdzie można stanąć. O istotnych informacjach. Każdy wybierze sobie z nich, co mu odpowiada.
Pozdrawiam wszystkich miłośników kamperowania. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 353/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2009-09-22, 22:13
|
|
|
| MarcoPolo napisał/a: | | ... Czy prawdziwe kamperowanie musi być extremalnym oszczędzaniem ... |
Kochany MarcoPolo, przeczytałem ponownie posty Stachwody i nie znalazłem stwierdzenia, że to prawdziwe kamperowanie. Więc przesadziłeś z takim komentowaniem i dlatego spowodowałeś zupełnie niepotrzebną, bo zbyt burzliwą wymianę poglądów. Każdy z nas kamperuje jak mu odpowiada. My też z kimtopami zjeździliśmy Rumunię, Bułgarię a przede wszystkim Grecję na przełomie czerwca i lipca (zapraszam do przejrzenia relacji) i ani razu nie korzystaliśmy z kempingu, bo nas takie noclegi nie bawią. Wolimy puste, dzikie plaże a takich w Grecji mnóstwo. Ale za to z autostrad korzystaliśmy kiedy chcieliśmy szybko zmienić miejca zwiedzania czy postoju, ale tylko wtedy kiedy uznaliśmy to za celowe... itd itp. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany

|
Wysłany: 2009-10-05, 11:02
|
|
|
Dziękuję za recenzję moich relacji z podróży.Zaciągając się do Camperteamu kierowałem się przekonaniem ,że znajdę w tej społeczności nadreprezentację klinicznych przypadków poriomanii( patologicznego popędu do wędrowania)... i nie pomyliłem się .Z prawdziwą przyjemnością oglądam i czytam relacje innych .dotknietych tą fobią .Sam też mam radość dzielenia się przede wszystkim zdumiewającym faktem,że oto znowu wróciłem żywy.Jestem ,jak już wcześniej pisałem kajakarzem ,który pływał tam gdzie jachty nie docierały... i to mi zostało w sposobie przemieszczania się - z serdecznymi pozdrowieniami - poganiacz wielbłąda
emeryt IVRP5.JPG zadawałem się nawet z Cyganami |
 |
| Plik ściągnięto 110 raz(y) 156,25 KB |
|
|
|
|
 |
stachwody
zaawansowany