|
|
|
Jumper, czyli od zera do kampera |
| Autor |
Wiadomość |
Micha
trochę już popisał
Twój sprzęt: w przyszłości...
|
Wysłany: 2021-08-30, 20:44
|
|
|
| Zgadzam się co do bylejakości tych przewodów; mają wysoki opór właściwy i fatalnie się lutują; wystawione na działanie wilgoci i "nieczystej" atmosfery czernieją... Miałem podłączoną tymczasowo pompę wody przez 5m takiego przewodu, po wymianie na uczciwe LGY różnica była zauważalna już "na ucho". |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-08-30, 23:04
|
|
|
| Jumper369 napisał/a: | | Byłbym wdzięczny jakbyś mógł wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem ta linka się nie nada do oświetlenia do oświetlenia .... Z uwagi że to tego kabla pójdzie zdecydowanie najwięcej, nie ukrywam że głównym jej atutem w moich oczach jest cena, zwłaszcza że ma od razu dwie żyły więc taniej i mniej przeciągania. Chyba że chodzi o jakieś inne kwestie związane z izolacją czy samą jakością kabla. | Odpowiem Ci najpierw nie co przekornie a czemu w autach przy 12V stosuje się LGY ? Kolejna odpowiedź będzie linkiem: https://www.hurt.com.pl/k...00m-p4388.html, odpowiedź dał Ci też już kol. Wojadżer. To kabel głośnikowy, materiał o gorszej przewodności pomiedziowana żyła aluminiowa, przy zdarciu cienkiej powłoki miedzi alu mocno się utlenia, alu jest kruche, izolacja kiepska a na dodatek w linku Allegro znacznie droższy niż w hurtowni. Pierwsze zapytanie wujka Google frazą: materiał żyły głównej: CCA zwraca odpowiedź | Cytat: | | Czym jest przewodnik CCA? Jest to kabel z aluminiowym rdzeniem pokrytym miedzią. Często w opisach sprzedawcy podają właściwości przewodników miedzianych, nie wspominając o tym, że kabel z rdzeniem aluminiowym ma zupełnie inne właściwości. | drążąc dalej idziemy na pierwszą z brzegu stronkę: http://www.avstore.pl/baz...dnik-kabla-cca/ gdzie nawet nie zalecają go do głośników No cóż nieraz w rożnych miejscach piszą rożne rzeczy niestety mamy czasy nierzetelnego zachwalania wyrobów - dlatego uczulam nie wierz sprzedawcom - czytaj karty techniczne lub inne podobne informacje producentów. Wciąganie 2 linek nie jest trudniejsze - ciągniesz pilotem obie na raz
Przepraszam z góry - teraz będę trochę niegrzeczny i kapkę pozaglądam Ci w kieszeń - pomysl tak: robiąc tę puszkę wrzucisz na pakę ze 20 tysi , kabla będzie pod 100m może 150m jak bardzo rozbudujesz instalacje i to nie wszystko drogim 2,5mm2, część na opewno zrobisz 1,5 i 1,0 - moim zdaniem w elektryce nie warto oszczędzać na materiale i zabezpieczeniach, rozumiem ból kieszeni i też go mam ale instalacja elektryczna to najczęstsze źródło pożarów kamperów - oczywiście decyzja jest Twoja bo to Twoja kieszeń i Twoje auto - ja jednak tu zagryzłem zęby i robiłem po Bozemu LGY w peszlu i Tobie też tak radzę Policz dobrze przekroje, ustal ile potrzebujesz LGY jak daleko do pełnej rolki to bierz na metry i tyle w temacie.
| Jumper369 napisał/a: | | Przy okazji zapytam jeszcze jaki wybrałeś panel solarny? I czy 30 A mppt to jest tak na styk czy zostaje delikatny zapas do powiedzmy 600-640W? Jakoś tak wywnioskowałem różnych dyskusji o panelach że powinienem szukać 50A, a to wiadomo że podbija cenę.. | Najbliższy chałupie po prostu mam sprzedawce niedaleko - pierwotnie miał byc to Risen 450W ale sprzedawca zaraził niewiele wyższej cenie GreenSun Solar 560W HalfCut - na końcu wkleję Ci fote metki - jakoś zakoś nie bardzo wierzę temu zielonemu słońcu ale Riseny 500W w tej samej cenie pojawiły sie jak juz kupiłem - jaki plus Risenów - rama 40mm a nie 35mm jak mój co w zastosowaniu mobilnym uważam za dobre
Regulator to MPPT Tracer 3210AN - można zgodnie z danymi producenta mu zapodać max 590Wat - realnie w PL żaden panel położony płasko na dachu nie da full mocy.
Generalnie Tracerom można dawać więcej niż nominał podawany w niektórych ofertach sprzedawców (potwierdziłem to w 3 fachowych źródłach) ale pod warunkami:
- moc panela mniejsza niż MaxPower Array podana w specyfikacji regulatora
- Max. napięcie obwodu otwartego PV mniejsze niz podane w specyfikacji regulatora
- Max prądu zwarcia panelu nie większego niż nominalny prąd pracy w specyfikacji regulatora
Nie gryzłem innych regulatorów jak Victron i Tracer - Victrona z bólem serca i łzą w oku niestety musiałem odpuścić ze wzgl. na cenę.
Niestety na 600-640W nie wystarczy Ci Tracer 3210 i to jest ból bo 4210, 5210 są już na innej elektronice i skok cenowy jest spory. Wydaje mi się że wystarczy Ci 4210 ale sprawdż specyfikację https://www.epsolarpv.com...SMS-EL-V1.0.pdf
Przy okazji jeśli Tracer - nie daj się namówić na monitorek MT-50 - za 50-70zł drożej jest nowy bardzo fajny wiekszy panelik ładniejszy od poprzednika i kilkoma ciekawymi funkcjami - ma toto symbol MT75
| Jumper369 napisał/a: | Dzięki też za linki, sto razy łatwiej czegoś szukać jak już wiadomo konkretnie o co chodzi, a w tych przypadkach podałeś mi rozwiązania na tacy | Bardzo proszę ale nie ma za co dziękować po prost jestem świezo po tym temacie więc nie sprawiło mi to problemu - jeśli coś jeszcze pytaj śmiało jak tylko będę wiedział to napisze - po to jest forum, to jego idea dziś ja Tobie a Ty oddasz to poradami następnym co będą pytać za rok lub za 2
Mój panel-spec.jpg Specka mojego panela |
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 723,67 KB |
|
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Jumper369
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jumper L4H2 2015
|
Wysłany: 2021-08-31, 07:35 kabel cca
|
|
|
Dzięki Panowie, przyznam też, że sprzedawca na lini zapewnił mnie że jest to kabel miedziany i to właściwie mnie zmyliło. Google szybko rozstrzygnął wątpliwości, choć to wasza czujność uchroniła przed pochopną decyzją ;P
"Poniżej kilka powodów, dla których powinniśmy unikać kabli CCA
Czym jest przewodnik CCA?
Jest to kabel z aluminiowym rdzeniem pokrytym miedzią. Często w opisach sprzedawcy podają właściwości przewodników miedzianych, nie wspominając o tym, że kabel z rdzeniem aluminiowym ma zupełnie inne właściwości.
Dlaczego należy unikać CCA?
1. Parametry rezystancji (zobacz: Rezystancja żył w przewodzie audio) i przewodność takiego przewodu są znacznie gorsze niż w kablach OFC. Skutkuje to obniżeniem jakości przesyłanego sygnału, zwłaszcza przy niskich częstotliwościach.
2. Są bardzo kruche. Bardzo łatwo złamać rdzeń wyginając kabel lub próbując go konfekcjonować.
3. Utrudnione konfekcjonowanie. Przewody aluminiowe trudno się lutują, ponadto podczas lutowania bardzo szybko pokrywa się cieniutką warstwą tlenku Al2O3, która wprowadza dodatkowe zanieczyszczenia podczas przesyłania sygnału.
4. Słabej jakości pokrycie miedzią. Miedź użyta w takich kablach zazwyczaj ma dużo zanieczyszczeń co skutkuje szybkim utlenianiem się przewodnika." |
|
|
|
 |
Jumper369
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-08-31, 08:11
|
|
|
hmmmm.. któryś już raz nie odświeżyła mi się dyskusja i poprzednią wiadomość wysłałem nie widząc Twojej odpowiedzi Smoku, stąd powielenie informacji
Spokojnie w uwagach nie było w tym nic nie miłego, a jedynie szczera rada, za która dziękuję faktycznie, elektronika to pewnie ostani temat wart oszczędzania, przynajmniej jeśli chodzi o kable. Wskakuję w zestaw sugerowany przez Ciebie! Z wyświetlaczem także super trafiłeś bo nawet nie wiedziałem o istnieniu nowego modelu.
Tu mam także pytanie do innych forumowiczów którzy zdecydowali się na Victrona. Chociaż Ty Smoku też pewnie masz to rozkminione. Czy w praktyce różnice pomiędzy podobnymi modelami Tracera i Victrona (podobna moc paneli do obsłużenia, max A) dotyczą w jakimś stopniu wydajności pracy, czy jakichś innych walorów, wygoda użytkowania, dodatkowa funkcjonalność?
Mam też pytanie trochę z innej beczki, bo pora zamykać podłogę, a warto przy tej okazji zastanowić się nad ciągnięciem ogrzewania. Sprawa ma sie tak że jestem szczęśliwym (mam nadzieje) posiadaczem fabrycznego webasto(czytałem cały Twój wątek z konkursem pomiędzy poszczególnymi formami grzania). Zastanawiam, się czy takie mokre fabryczne webasto da radę jakoś przeciągnąć na tył pojazdu?
Czy można np. wpiąć się jakimś trójnikiem w nawiewy, i "przeciągnąć" jedną linie na tył? Lub nawet "zabrać" któryś ze środkowych nawiewów w kabinie (przekierować, bez fizycznego zabierania klapki ;P). Nie mam kompletnie pojęcia jak jest to zbudowane, ale zastanawiam się czy gdyby numer tego rodzaju był możliwy to czy także można by ta rurą puszczać powietrze klimatyzowane?
A koncepcja transferu wiedzy, na zasadzie reguły wzajemności, łączącej "pokolenia" kamperowiczów, to coś pięknego. Niedościgniony, mokry sen ZUSu
IMG_0520.jpg Webasto tabliczka |
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 1,18 MB |
|
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2021-08-31, 09:45
|
|
|
| smok_wawelski napisał/a: | | Regulator to MPPT Tracer 3210AN - można zgodnie z danymi producenta mu zapodać max 590Wat |
W którym miejscu to wyczytałeś
Chyba raczej 390W |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2021-08-31, 11:08
|
|
|
| Roberto napisał/a: | W którym miejscu to wyczytałeś
Chyba raczej 390W | W tabeli na 9-tej stronie manuala i przepraszam bardzo pomyliłem sie nie 590W a 580W też byłem zdziwiony - dlatego drążyłem ten temat
3 odpowiedzi jak dla mnie wiarygodnych fachowców były jednoznaczne jak opisałem we wcześniejszym poście - Do Epvera jako producenta nie pisałem
Screen na końcu posta
edit: dopisane
| Jumper369 napisał/a: | | Tu mam także pytanie do innych forumowiczów którzy zdecydowali się na Victrona. Chociaż Ty Smoku też pewnie masz to rozkminione. Czy w praktyce różnice pomiędzy podobnymi modelami Tracera i Victrona (podobna moc paneli do obsłużenia, max A) dotyczą w jakimś stopniu wydajności pracy, czy jakichś innych walorów, wygoda użytkowania, dodatkowa funkcjonalność? | Nie mam do końca rozkminione, urządzenia Victrona stosowałem gdzie indziej, uważam je za wysoką jakość - tu tak jak pisałem przy ok 2 krotnej róznicy przy podobnych parametrach zdecydowałem sie na Tracera
Były dyskusje n*t wydajności chyba i tutaj i na pewno na K.pl - ale w sumie nie kończyły sie jednoznacznymi wnioskami bo np. próby przeprowadzono nie w jednolitych warunkach - więc jak dla mnie są niewiarygodne
Dla mnie wiarygodnym testem byłoby jedynie połózyć 2 takie same panele i przez regulatory ładować do 2 takich samych aku które rozładowywalibyśmy sztucznym obciążeniem - test powinien obejmować tak po miesiącu zmiennej pogody w każdej z pór roku - inne testy to jak dla mnie gdybanie oczywiście taki test można również przeprowadzić w warunkach laboratoryjnych ze zmiennym oświetleniem i zmienna temperaturą - producent jak każda sroczka swój ogonek chwali ale nie ma konfrontacji badań z konkurencją - tak że dla mnie jak na razie nie ma wiarygodnych porównań ani amatorskich ani profi - sa tylko subiektywne opinie użytkowników
Co do funkcjonalności - Victron BlueSolar ma bluta i możliwość zadawania parametrów przez apke, sporządzania statystyk i ciągnie historie natomiast SmartSolar chyba już nie ma zintegrowanego bluta - więc jeśli porównywać wprost z Tracerem to tę serię
https://www.victronenergy...rge-controllers
W Tracerze musisz dodać moduł bluetooth i aplikacja też jest może bardziej siermiezna niż Victrona ale jest - szerzej nie rozeznawałem - mnie tak na dobra sprawę wystarcza ekran regulatora oraz woltomierz i amperomierz i nawet panele MT50 czy MT75 to juz dla mnie lekki wodotrysk
3210-screen-manual.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 12 raz(y) 391,05 KB |
|
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2021-08-31, 12:32
|
|
|
| Jumper369 napisał/a: | | Zastanawiam, się czy takie mokre fabryczne webasto da radę jakoś przeciągnąć na tył pojazdu? | Troche inny temat wiec następnym postem
Co chcesz zrobić pisząc pociągnąć webastem - nie bardzo rozumiem - przewód wodny do jakiejś tylnej nagrzewnicy / podłogówke / ciepłe powietrze z nagrzewnicy ? Nie bardzo rozumiem Twój zamiar
Webasto masz ori w aucie ? upewniam sie bo tak rozumiem Twój post
Wpinkę w ori nadmuch pewnie dałoby się wyrzeźbić ale na tył to długa droga przesyłu więc będzie raczej słaba efektywność - nie po darmo w większych autach stosuje się tylna nagrzewnicę. Tylko w moim Sharanie po darmo - bo genialne inżyniery fałweja zaprojektowały to tak że najpierw zapodali na drodze płynu chłodnice w postaci rurek idących spodem przez całe auto - unikaj ich błedu
Moim zdaniem lepsza będzie wpinka w obieg płynu i przesłanie ciepłego płynu środkiem auta a dopiero w środku powietrze
Możesz zastanowić się nad rozwiązaniem podobnym do mojego - ja nie miałem ori webasto dokładam
Docelowo ogrzewanie będzie tak: Nagrzewnica przód - startuje jako 1-sza nagrzewa szybko do 18-20st na pace, później przełącza się na sama podłogówkę, to rozwiązanie robiło kilku Kolegów na forum dodatkowo u mnie dla łazienki będzie nagrzewnica z cinquecento z wiatrakiem. Docelowo chcę również połączyć to z obiegiem płynu silnika zaworami trójdrogowymi aby móc najpierw dogrzac silnik - u mnie auto stoi na polu w zimie a stary klekot nie lubi być zimny Fajnie w tym przypadku z pomocą przychodzi telestart - pijesz kawusie "dzwonisz" i mówisz Jumper grzej się bo wyjeżdżamy za 15minut - złazisz wsiadasz i przełączasz na grzanie paki i jadziem w ciepełku a ciepły klekot oddaje z nawiązka to co spaliło webasto przez te 15min Wg mnie webasto wodne choc ma minusik energożerności daje jednak większe możliwości niż suche - kolejną zaletą jak dla mnie jest możliwość grzania ciepłej wody wymiennikiem płytowym
| Jumper369 napisał/a: | A koncepcja transferu wiedzy, na zasadzie reguły wzajemności, łączącej "pokolenia" kamperowiczów, to coś pięknego. Niedościgniony, mokry sen ZUSu :pifko | Koleżeńska pomoc i dzielenie się wiedza i wynikami własnych doświadczeń to od zawsze była główna idea for i ja też tak to pojmuję bo ten co dostał powinien starać się tez dawać - niestety obecny świat wariuje i niestety nie wszyscy tak maja - zdarzają się jednostki które zapominają przysłowia o wole i cielęciu - na szczęście nie ma ich wiele i stare dobre zasady są dalej respektowane .
Dzięki za browar to kumpelskie i miłe że chcesz podziękować ale prowadzi do alkoholizmu wie proszę o umiar w dawkowaniu, w alkoholizm wpadnę i będę się musiał do AA zapisać
Ponieważ jesteś dość krótko na forum podpowiem bo może nie zauważyłeś - jeśli już musisz to jako założyciel wątku masz dodatkowy klawisz przy postach dyskutantów - i ten klawisz nie powoduje alkoholizmu
post był edytowany - dopisywałem o zaletach i funkcjach webasto wodnego |
| Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2021-08-31, 15:40, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

Twój sprzęt: Ducato 2007
Pomógł: 7 razy Dołączył: 10 Kwi 2017 Piwa: 45/24 Skąd: Bielsko Biała :D
|
Wysłany: 2021-08-31, 12:39
|
|
|
Mam tego Bluta i odradzam. Nie robi żadnych wykresów, wiec chyba żadnych danych nie dostaniesz ponad to co może wyświetlić MT50 czy też MT75... Ludziska mają problem z podłączeniem, bo kitajce nie zamieszczają nigdzie info ze trzeba go podłączać na odłączonym od prądu kontrolerem, czyli bateria off, solar off...
R
A w kwestii kabli to zepsuliście mi humor. znów czeka mnie sesja z elektryką... |
_________________ tak ja sie staram https://www.camperteam.pl...der=asc&start=0
opnia jest jak dupa - każdy ma swoją
"immposible" is not a fact - it is an opinion
 |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-08-31, 12:58
|
|
|
Epever jakiś czas temu wypuścił kontroler do kampera, ale chyba ostatecznie poszli inna droga i maja kontroler na dwie baterie i do tego MT11 - wyświetlacz który to obsługuje. Ten kontroler z tego co pamiętam obsługiwał natywnie LiFePo4, wiec ten też powinien.
https://www.alibaba.com/p...2477952002.html
R |
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2021-08-31, 15:22
|
|
|
| decumanus napisał/a: | | A w kwestii kabli to zepsuliście mi humor. znów czeka mnie sesja z elektryką... | Przykro mi nie zamierzałem
| decumanus napisał/a: | | Epever jakiś czas temu wypuścił kontroler do kampera, ale chyba ostatecznie poszli inna droga i maja kontroler na dwie baterie i do tego MT11 | Tak nawet tu na CT było gdzieś o tym pisane - Darek Banan chyba o nim pisał - przez chwile sie zastanawiałem nad tym ale w PL ponad 700 stówek za zestawik 20A to wole przy moich kwasach w prawie tej samej cenie 3210+cyrix+mt75 bo o tej nowości prawie nic jeszcze nie wiadomo z użytkowania - nie wiem jakie ma ładowanie na poszczególne aku i jakimi prawami, jak dzieli ładowanie oraz jakimi priorytetami się rządzi i czy kuma sie bezkonfliktowo z ładowanie pokładu z altka. Jeśli kogoś interesuje można rozwiać moje wątpliwości tutaj: https://www.epsolarpv.com/product/65.html
Na linkowanej alibabie widzę jest juz 30A - to ma jakiś sens ale skośnokie gwarancje to nie dla mnie - zwłaszcza po ovatowaniu cen |
| |
|
|
|
 |
Meyer
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Iveco Daily
|
Wysłany: 2021-09-01, 07:12
|
|
|
Z tego co pamiętam, to pierwsze modele obsługiwały tylko akumulatory jednego rodzaju.
Warto to przed zakupem sprawdzić. W przypadku dwóch typów np. ołowiak na starcie i lipofe4 na zabudowie, trzeba będzie kombinować. |
|
|
|
 |
decumanus
weteran

|
Wysłany: 2021-09-01, 12:44
|
|
|
| Jumper369 napisał/a: |
Czy można np. wpiąć się jakimś trójnikiem w nawiewy, i "przeciągnąć" jedną linie na tył? Lub nawet "zabrać" któryś ze środkowych nawiewów w kabinie (przekierować, bez fizycznego zabierania klapki ;P). Nie mam kompletnie pojęcia jak jest to zbudowane, ale zastanawiam się czy gdyby numer tego rodzaju był możliwy to czy także można by ta rurą puszczać powietrze klimatyzowane?
|
Jeśli byś się bardzo chciał wpiąć w jakieś nawiewy to myślę że kratka pasażera na twarz jest najbardziej dostępna. Jest dość miejsca żeby przeciągnąć rurę w dół i dalej do tyłu, tyle że musiałby przejść pod nogami pasażera. Może znalazło by się miejsce za ścianką stopnia na rurę nawet 50, pod warunkiem pogodzenia się z jakąś dodatkowa zabudową w okolicy nadkola, ale taka rura może być mało wystarczająca. Nie wiem czy da się przejść pod podłogą kabiny, niby jest jakaś podwójna, ale nie wiem na ile jest tam miejsca.
Teoretycznie łatwiej było by pociągnąć przewody do dodatkowej nagrzewnicy, ale to nie zapewni klimatyzacji, bo nie widzę przeszkód żeby taką rurą puszczać klimatyzowane powietrze. Owiniesz watoliną, albo armaflexem...
Zakładam cały czas że chcesz grzać / chłodzić drugi rząd foteli.
R |
 |
|
|
|
 |
Jumper369
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-09-01, 16:02
|
|
|
Znaczny skok cenowy się robi między:
Tracer 4210A 40A - 675 zł (https://erli.pl/ogrzewanie-kolektory-sloneczne-i-panele-fotowoltaiczne/kontroler-ladowania-mppt-tracer-4210a-40a-12-24v,12793520)
a
Tracer 5420AN - 1236 zł
(https://allegro.pl/oferta/regulator-solarny-ladowania-mppt-tracer-5420an-10711431315)
przy takiej różnicy chyba warto już skierować się w stronę
Victrona Energy Bluesolar MPPT 100/50, 12-24 V, 50 A za - 1293 zł
https://www.amazon.pl/Vic...623850585&sr=8-
Jeśli chodzi o aku pewnie najpierw pójdę w 2 x 150 AGM:
https://www.speckable.pl/...50ah-volt-vpro?
ale za rok lub dwa chciałbym zmienić na 4lifepo. Tutaj pojawia się właśnie pytanie czy zarówno te Tracery jak i Victron, ogarną ładowanie, najpierw AGM plus kwasiak rozruchowy a w przyszłości 4 lifepo + kwasiak?
Jeśli chodzi o panele, to znalazłem taką ciekawą opcję cenową: 320 W za 453 zł, niby chińczyk ale ponoć nie z pierwszej łapanki ;P
https://allegro.pl/oferta/panel-fotowoltaiczny-phono-solar-320w-half-cut-9401295724?
Czy takie panele wymagają jakiegoś szczególnego regulatora czy pracowałyby ze wszystkimi wymienionymi? Ogólnie ta technologia half Cut wydaje się być funkcjonalna w warunkach zmienne pogodowych. Akurat by weszły dwa miedzy okienka. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2021-09-01, 16:35
|
|
|
| Jumper369 napisał/a: | Znaczny skok cenowy się robi między:
Tracer 4210A 40A - 675 zł | Być może ja pomyliłem granice nie 3210/4210 a właśnie 4210/5210 - sorry
| Jumper369 napisał/a: | | przy takiej różnicy chyba warto już skierować się w stronę Victrona Energy Bluesolar MPPT 100/50, 12-24 V, 50 A za - 1293 zł | Tak bym zrobił w tym przedziale gdy oba 50A
| Jumper369 napisał/a: | | ale za rok lub dwa chciałbym zmienić na 4lifepo. | Mam podobne plany dlatego na dziś wrzuciłem w miare tanie Jenox hobby 2x100Ah w kwasie, wydaje mi sie że z czasem LiFePo4 potanieją jak każda nowość - wyglada na to że Tracer obsługuje LiFePo4 twierdzi to manual - screen w zał - nie gryzłem szczegółów
| Jumper369 napisał/a: | | niby chińczyk ale ponoć nie z pierwszej łapanki ;P | a który nie Chińczyk dla pracy z regulatorem istotne są ich parametry i sposób podłaczenia - poczytaj https://www.camperteam.pl...ighlight=panele
Z gabarytami mysl tak żeby Ci za dach nie wyłaziły - na dobrą sprawę zalecenia dla instalacji paneli na domach zalecają dość spory odstęp od krawędzi dachu - chodzi o wiatr i podrywanie w aucie to też ma znaczenie zwłaszcza z przodu, jak sterczą z boku łatwiej o coś zahaczyć jakieś gałęzie itp. Ja z bólem serca odrzuciłem 2x w poprzek - niestety w starszej budzie mam za małą szerokość dachu dla standardowej długości paneli 1650-1680mm ale Ty masz budę szerszą.
Tracer-LiFePo4.png
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 115,16 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez smok_wawelski 2021-09-01, 16:50, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Jumper369
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-09-01, 16:43
|
|
|
Websto oryginalne, z panelem na lewo od kierownicy i dołączonym pilocikiem. Jeśli chodzi o koncepcje to Decumanus dobrze odczytał mój pokrętny plan pójścia na łatwiznę. Właśnie chodziło mi o wpięcie się w fabryczną nawiewy, nawet "kosztem" którejś kratki, czyli w tym wypadku środkowej pasażera.
Niestety plan zakładał pociągnięcie tego na tył, gdzie zaplanowany jest sypialnio salon. Bezpośrednio za kierowcą będzie łazienka, za nią duża szafa, a dopiero potem w okolicy tylnego koła znajdować się będą zimne nóżki do ogrzania
Czyli długa droga dla powietrza. Chyba będę się jednak musiał pochylić nad ta dodatkową nagrzewnicą. W takim przypadku jakoś się "odpina" webasto od nagrzewnicy przy silniku i wpina do nowej takiej jak ta? Czy trzeba do tego jeszcze jakichś urządzeń pośrednich?
https://allegro.pl/oferta/nagrzewnica-wodna-uniwesalna-6-kw-maszyny-busy-10437382387?
jeśli kojarzycie kogoś kto przerabiał fabryczne webasto, to będę wdzięczny za wskazanie jakiegoś tematu/wątku.
Przy dodaniu tego wymiennika płytowego o którym wspomniał Smoku można by rozwiązać kwestie wody. Dotychczas moim pomysłem była Truma TT2, ale jeśli już i tak trzeba się liczyć z przeróbką westo to może się zamieni tą trumę na coś co nie żre prądu tylko ropę.
https://mpcamp.pl/pl/p/Podgrzewacz-wody%2C-bojler-Terma-TT-2-Truma%2C-do-kampera%2C-przyczepy-kempingowej/646?
Ogólnie koncepcja którą opisałeś Smoku brzmi bardzo dobrze. Trochę jak czarna magia jeśli chodzi o zasadę działania, ale wszystkiego się można nauczyć W Twoim wątku nie znalazłem tego rozwiązania grzewczego, ale może masz na tym drugim forum o którym piszesz? Jak masz jakieś materiały czy źródła z których korzystałeś przy robieniu tej instalacji grzewczej to też chętnie się podepnę |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|