Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno drugiego kampera
Autor Wiadomość
ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 67/71
Wysłany: 2021-09-01, 11:12   

mechanick napisał/a:

ZEUS możesz coś więcej o Weinsbergu napisać? Czemu go wybrałeś? Jak się ma do Knausa? Jak się ma do Sunlight/Carado?

Mój Weinsberg to półintegra a Ty szukasz alkowy lub integry, jakość Weinsberga i Knausa jest w/g mnie porównywalna (te same urządzenia-wyposażenia), wybrałem Weinsberga bo dla nas (dwie osoby) spełnia nasze oczekiwania, w środku ilość miejsca porównywalna do mojego poprzedniego CI Elliota który był ponad 70 cm dłuższy, wnętrze funkcjonalnie rozplanowane z dużą ilością szafek, duży garaż (skuter Suzuki Address mieści się bez problemu) ponadto nieźle doposażony w pakiecie startowym (radio z nawigacją i kamerą cofania, automatyczna klima, Truma 6 iNet, markiza, panel fotowoltaniczny...) trochę węższa zabudowa, ja dodatkowo "trafiłem" z silnikiem 163 KM, chociaż faktem jest, że demonem prędkości on nie jest ale odpłaca się umiarkowanym apetytem (na chwilę obecną po przejechaniu 31 tkm komputer wskazuje sumaryczna zużycie na poziomie 7,8 l/100 co w rzeczywistości kształtuje się w okolicach 8,1- 8,3 l/100... oczywiście dostrzegam mankamenty ale w każdym z moich poprzednich też jakieś dostrzegałem 🤪
Carado czy Sunligtha oglądałem na targach w Nadarzynie jak też u dealera i nic mnie w nich nie urzekło na tyle by się skusić ale doświadczeń z żadnym z nich nie mam🤗
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
Postaw piwo autorowi tego posta

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-01, 11:15   

suzu4x4 napisał/a:
mechanick napisał/a:
Będę podchodził do niego od tyłu, żeby nie widzieć tej kabiny

to już musisz sam zaakceptować. ja bym chyba nie chciał jeździć kamperem który mi się nie podoba z wyglądu :mrgreen:

mechanick napisał/a:
Zastanawiam się, ile realnie można dostać upustu w DE na taki tani NobleART? Raczej poza markizą nic nie potrzebuję z extra wyposażenia. Czy ktoś negocjował i może zdradzić rąbka tajemnicy? Czy 10% jest realne?

śmiem wątpić w jakikolwiek rabat, prędzej może dorzucą coś z wyposażenia.
W obcym czasie jest taki bum na kampery że fabryki nie nadążają z produkcją i to raczej klienci ustawiają się w kolejce do produkcji.

obecnie trwają największe w branży targi w Dusseldorfie , jak jesteś zdecydowany to masz czas do niedzieli, może się uda coś wyrwać w "cenie targowej" :?:

https://www.caravan-salon.com/

Wiem, że jest w Dusseldorf, ale nie chcę oglądać tych lepszych maszyn, bo problem będzie jeszcze większy :) Wybiorę się jednak do Poznania i Nadarzyna pomacać te tańsze.

Co do cen, to mam taką własną teorię, że sytuacja się jednak lekko odwróci niebawem. Ale nie będę uzasadniał, bo nie o tym jest wątek. Jednak wydaje mi się, że lepiej kupić 2-3 latka, niż zamawiać nowy. Mniej się traci. Na razie badam rynek używanych, decyzję będę podejmował późną jesienią.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2021-09-01, 11:32   

mechanick,
Ja bym na duży upust na kampera nie liczył. W zeszłym roku kupowałem dwie sztuki w DE. W pierwszym przypadku rabat to było mniej niż 1000€ a w drugim chyba między 200 a 300€ przy cenach znacznie wyższych niż Twoje założenia. Nie wierzę, że to się zmieni na lepsze w najbliższych miesiącach. Obserwuję wnikliwie rynek cen kamperów od 10 lat. Dawniej nie było bumu na kampery a nikt ich nie przeceniał o tysiące €. Obecnie jest tylko drożej. Zmianę w dół włożyłem między bajki. :gwm

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-01, 11:54   

LukF napisał/a:
mechanick,
Ja bym na duży upust na kampera nie liczył. W zeszłym roku kupowałem dwie sztuki w DE. W pierwszym przypadku rabat to było mniej niż 1000€ a w drugim chyba między 200 a 300€ przy cenach znacznie wyższych niż Twoje założenia. Nie wierzę, że to się zmieni na lepsze w najbliższych miesiącach. Obserwuję wnikliwie rynek cen kamperów od 10 lat. Dawniej nie było bumu na kampery a nikt ich nie przeceniał o tysiące €. Obecnie jest tylko drożej. Zmianę w dół włożyłem między bajki. :gwm

LukF nie twierdzę że trend się gwałtownie odwróci, moim zdaniem jednak nastąpi korekta. Kiedy? Nie wiem. Jak duża? Nieduża raczej :)

Nie czekam na zniżki do czasów sprzed pandemii, bo to już nie wróci. Sądzę jednak, że pojawią się na rynku kampery z lat 2019-2021 w cenach nieco lepszych niż dzisiaj. Dlatego sprzedałem swego z zamiarem kupna 2-3 latka.

No ale to takie dywagacje, jak znajdę coś fajnego to i tak to kupię, czy taniej czy drożej :)

suzu4x4 
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Piwa: 15/1
Wysłany: 2021-09-01, 12:13   

mechanick napisał/a:
Wiem, że jest w Dusseldorf, ale nie chcę oglądać tych lepszych maszyn, bo problem będzie jeszcze większy :) Wybiorę się jednak do Poznania i Nadarzyna pomacać te tańsze.

z budżetowych marek mniej popularnych w PL to jeszcze Forster i Ahorn.

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-01, 14:00   

suzu4x4 napisał/a:
mechanick napisał/a:

z budżetowych marek mniej popularnych w PL to jeszcze Forster i Ahorn.

Tak, biorę pod uwagę. Nie wiem jak Forster, ale Ahorn to chyba też jest Roller.
Nigdy nie oglądałem ich na żywo, jak będzie coś interesującego to na pewno zajrzę.

suzu4x4 
stary wyga

Wysłany: 2021-09-01, 14:22   

mechanick napisał/a:

Tak, biorę pod uwagę. Nie wiem jak Forster, ale Ahorn to chyba też jest Roller.
Nigdy nie oglądałem ich na żywo, jak będzie coś interesującego to na pewno zajrzę.

Forster to ten sam producent co Roller czyli grupa TRIGANO
https://www.trigano.fr/com/motorhomes

Ahorn to samodzielny producent.

A kampery NobbleArt to marka własna jednego z największych dilerów kamperów w Niemczech Palmowski GMBH, produkowane na jego zlecenie w jednej z fabryk grupy Trigano .

caravaing-infografika.png
Plik ściągnięto 24 raz(y) 401,01 KB

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-01, 16:15   

suzu4x4 napisał/a:
...

A kampery NobbleArt to marka własna jednego z największych dilerów kamperów w Niemczech Palmowski GMBH, produkowane na jego zlecenie w jednej z fabryk grupy Trigano .

Jak rozmawiałem z handlowcem Palmowskiego, to powiedział że XGO to Rimor a NobleART to Roller. Ponoć ten pierwszy ma szkielet zabudowy na drewnie a ten drugi już bez. XGO jest sporo tańszy, jednak jest tylko na Fiacie, jak dodasz akcyzę wychodzi droższy od NobleART.

suzu4x4 
stary wyga

Wysłany: 2021-09-01, 16:31   

mechanick napisał/a:

Jak rozmawiałem z handlowcem Palmowskiego, to powiedział że XGO to Rimor a NobleART to Roller. Ponoć ten pierwszy ma szkielet zabudowy na drewnie a ten drugi już bez. XGO jest sporo tańszy, jednak jest tylko na Fiacie, jak dodasz akcyzę wychodzi droższy od NobleART.

może tak być, wszystkie z nich produkowane są w fabrykach należących do grupy TRIGANO a technologia może być różna w zależności od marki/ceny.

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-01, 16:50   

Tak jeszcze grzebiąc trafiłem na taki oto układ:
Łóżko z tyłu wzdłóż i spory salon (albo mi się wydaje, że spory) - Chausson 777GA

Producent napisał, że są 4 miejsca do podróżowania. Czy jedzie się więc w takim układzie bokiem?

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 570/435
Wysłany: 2021-09-01, 16:58   

mechanick,
Nie jedzie się bokiem. Jak się przyjżysz to na zdjęciu widać, że kanapa po prawej jest składana tak by uzyskać miejsce do jazdy przodem czyli tak normalnie. Lewa podobnie. Pasy są normalne trzypunktowe. Na zdjeciu ich nie widać.
Inna sprawa. Pisałeś, że jesteś wysoki. A na zdjęciu masz kampera z łóżkiem opuszczanym z sufitu. Nie uzyskasz pod nim wysokości odpowiedniej do Twego wzrostu.
I jeszcze jedno. Nie wiem czy dla Ciebie to istotne lecz przy tylnych łóżkach ustawionych po bokach nie masz normalnej wysokości szafy do wieszania ubrań. Są dwie raczej niskie pod prawym i lewym łóżkiem. Dla mnie jest to nie do przyjęcia.

suzu4x4 
stary wyga

Wysłany: 2021-09-01, 19:11   

dokładnie jak @LukF napisał, siedzenia trzeba za każdym razem rozkładać, na poniżej załączonym filmiku widać to dokładnie :

https://youtu.be/hIUTl-ZvE5U?t=2301

dla mnie dyskwalifikacja, przy 4 osobach składanie/rozkładanie przy każdej przejażdżce zbyt upierdliwe 8-)

mechanick 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-02, 09:39   

Rzeczywiście jest trochę zabawy z tym. Wiem że to półintegra, pewnie w alkowie też występuje ten układ.

Faktycznie w układzie z łóżkiem wzdłóż nie ma szafy z wieszakami, o tym też nie pomyślałem.

Chyba będę szukał takiego tradycyjnego układu jak niżej. Tylne poprzeczne łóżko nie do końca do mnie przemawia, wolałbym jednak wzdłóż po bokach. Wchodzenie i wychodzenie z niego jak ktoś jest z tyłu, bywa kłopotliwe. Zabiera jednak mniej miejsca, co potem widać w salonie. Chciałem coś zmienić a wygląda na to, że za pierwszym razem trafiłem w najlepszy dla mnie układ.

W układzie z łóżkiem tylnym wzdłóż, przestrzeń dzienna stanowi tylko około połowy całej zabudowy. Jak się zamknie drzwi do sypialni (w której jest też łazienka i WC - w sumie około 3m), robi się malutka powierzchnia kuchni i ciasnego salonu. To mnie uderzyło, jak oglądałem ostatnio na żywo taki układ. Gdzie w moim poprzednim kamperku sypialnia to było 1,6m z tyłu zabudowy a reszta należała do części dziennej. Było w nim wrażenie przestrzeni i tego mi zabrakło w układzie z podłóżnym łóżkiem.

No nic, pojadę na targi to popatrzę na żywo. Na rysunkach i zdjęciach zrobionych szerokokątnym obiektywem wszystkie układy wyglądają dobrze. W rzeczywistości już tak dobrze nie jest :)

suzu4x4 
stary wyga

Wysłany: 2021-09-02, 11:05   

mechanick napisał/a:
Chyba będę szukał takiego tradycyjnego układu jak niżej. Tylne poprzeczne łóżko nie do końca do mnie przemawia, wolałbym jednak wzdłóż po bokach. Wchodzenie i wychodzenie z niego jak ktoś jest z tyłu, bywa kłopotliwe. Zabiera jednak mniej miejsca, co potem widać w salonie. Chciałem coś zmienić a wygląda na to, że za pierwszym razem trafiłem w najlepszy dla mnie układ.

trzeba przetestować samemu. Ja miałem w przyczepie łózko poprzeczne a przy przesiadce do kampera wybrałem wielkie łóżko wzdłużne łączone po środku które po połączeniu miało wymiar ponad 2x2m

Początkowo było to fajne jak spaliśmy z jednym z dzieci ale jak dzieciaki podrosły na tyle że mogą spać samodzielnie to stwierdziliśmy że wolimy mieć mniejsze łóżko i normalną szafę i przy zmianie kampera wróciliśmy do układu z łóżkiem poprzecznym .

Odpowiedz do tematu