Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper z trojaczka - L4H3
Autor Wiadomość
nysander 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Marzenie o Ducato L4H3
Piwa: 1/2
Wysłany: 2021-09-07, 10:47   Kamper z trojaczka - L4H3

Jak pisałem w wątku powitalnym planuję w perspektywie 2-3 lat zbudować kampera na bazie Ducato L4H3 lub odpowiednika.

Na chwilę obecną zbieram pomysły, czytam dużo wiadomości tu na forum i na bazie waszych doświadczeń rozpisuję swoją wizję campera.

Kamper w założeniu 2+1 z opcją na 3+1.

Perspektywa czasowa odległa ale nie chcę zakładać wielu małych wątków na forum i zadawać w nich pojedyncze pytania.

Na pierwszy ogień poszedł projekt instalacji elektrycznej. Zasilanie, magazynowanie energii, odbiorniki, sterowanie, automatyka
Postaw piwo autorowi tego posta

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 192/911
Wysłany: 2021-09-07, 11:40   

Na tym forum znajdziesz na pewno odpowiedź na wszystkie swoje pytania, chociaż czasami ich znalezienie może nie być proste ... :)
Chciałbym jedynie podzielić się z Tobą wątpliwościami, czy ten model bazy (rozumiem, że jeszcze jej nie masz (?) ) nie jest za mały dla 3+1.

nysander 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-07, 15:01   

opcja 3+1 to łóżko na siedzeniach w szoferce i raczej jako opcja na dodatkowego pasażera na pojedyncze wyjazdy niż na stały skład w kamperze.

stały skład to będzie ja + żona + córka (aktualnie 5 lat więc wtedy 7-8)

Bazy jeszcze nie mam ale raczej zdecydowany jestem zeby to był blaszak.

Tomeczek 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Trojaczki L4H3 w planach
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-09-07, 17:16   

Też mam takie same plany jak Ty. U mnie 2+2, choć pewnie realnie 2+1 (dzieci szybciej rosną, niż my budujemy kampery haha).
Jak szukasz natchnienia, to zasuwaj na tagi w październiku pod Warszawę. Ja się tam wybieram z żoną, żeby właśnie mieć na miejscu porównanie różnych rozwiązań.

nysander 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-07, 17:25   

Tomeczek napisał/a:
Też mam takie same plany jak Ty. U mnie 2+2, choć pewnie realnie 2+1 (dzieci szybciej rosną, niż my budujemy kampery haha).
Jak szukasz natchnienia, to zasuwaj na tagi w październiku pod Warszawę. Ja się tam wybieram z żoną, żeby właśnie mieć na miejscu porównanie różnych rozwiązań.

dobra propozycja może znajdę chwilę ;)

Zbynek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był: Knaus Boxstar 600
Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2021-09-08, 07:26   

nysander napisał/a:
opcja 3+1 to łóżko na siedzeniach w szoferce i raczej jako opcja na dodatkowego pasażera na pojedyncze wyjazdy niż na stały skład w kamperze.

stały skład to będzie ja + żona + córka (aktualnie 5 lat więc wtedy 7-8)

Bazy jeszcze nie mam ale raczej zdecydowany jestem zeby to był blaszak.

Miałeś już jakiegoś kampera? Dobrze by było najpierw pojeździć, zdobyć trochę doświadczenia, bo to procentuje mocno przy budowie i planowaniu wnętrza. My mieliśmy przez 4 lata Knausa, nauczyliśmy się co i jak, powstały przemyślenia co nam pasuje, a co chcemy inaczej, i na tej podstawie powstał projekt indywidualnej zabudowy (L4H2 dla 2+1 - obecnie syn 9 lat). Po pierwszym wyjeździe potwierdziła się słuszność takiego działania :ok

nysander 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-09-08, 07:55   

nie miałem i nie jeździłem kamperem nigdy, gdzieś tam jest tylko wizja tego co bym chciał mieć i jak miało by to wyglądać która się zmienia i rozwija. Dużo inspiracji znajduję właśnie tutaj na forum, czytam o tym co się sprawdza, a co nie i dlaczego.

Raczej nie będę miał możliwości kupienia czegoś "tymczasowego" więc chyba czeka mnie praca na żywym organizmie.

Tomeczek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-09-08, 09:34   

Zbynek, to napisz krótko co wymyśleliście, jakie przemyślenia się sprawdziły.

Zbynek 
zaawansowany

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2021-09-08, 17:33   

Tomeczek napisał/a:
Zbynek, to napisz krótko co wymyśleliście, jakie przemyślenia się sprawdziły.

Rodzina 2+1 (syn 9 lat). Wcześniej mieliśmy L3H2, od razu wiedziałem że jako następca będzie L4H2. Może łatwiej będzie w punktach:
- chcieliśmy L4 z łóżkiem w poprzek, nik takich seryjnie nie robi (jak jest L4 to łóżko wzdłuż), stąd m.in. decyzja o zabudowie indywidualnej,
- ogrzewanie: Mieliśmy Trumę, działała dobrze, ale we Włoszech zabrakło nam gazu i się naszukaliśmy punktu uzupełniania, łącząc to z kosztem nowej przy budowie kampera wybraliśmy chińskie webasto.
- tylna ławka: dopóki mały jeździ w foteliku to nie ma różnicy, ale jak wyrośnie z fotelika nie miałbym sumienia sadzać go tam na dłużej. Tym bardziej że często jeździmy późnym wieczorem i w nocy (jak dziecko śpi to nie marudzi :ok ). Stąd decyzja o pojedynczym fotelu z możliwością pochylenia oparcia i podłokietnikami.
- lodówka: chcieliśmy dużą lodówkę z oddzielnym zamrażalnikiem, dedykowana kompresorowa to koszt 6000zł, zastosowaliśmy domową plus przetwornica (łącznie 1300zł),
- dokupiliśmy piekarnik (wcześniej nie mieliśmy). W krajach zachodnich pieczywo jest słabej jakości, żona sama czasem piecze chleb, w wakacje korzystaliśmy.
- łazienka: mieliśmy małą łazienkę z "ceratą" która kleiła się do ciała podczas prysznica. Obecnie zwykły brodzik 80x80cm i prysznic prawie jak w domu (w domu mam 90x90).
- Zbiornik wody: wcześniej mieliśmy zwykły na nadkole, coś koło 90-100l, teraz zrobiłem na wymiar i mam 200l :szeroki_usmiech
- silnik: wcześniej 2.3 130KM, w górach jednak było czuć że to dla niego wysiłek, teraz 3.0 180KM i jest zawsze zapas mocy.

To chyba najważniejsze zmiany na których nam zależało. Po 3 tygodniach w podróży (wyjazd wakacyjny) stwierdziliśmy, że wszystkie zmiany wpłynęły pozytywnie na komfort.

Zbynek 
zaawansowany

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2021-09-08, 17:38   

nysander napisał/a:
nie miałem i nie jeździłem kamperem nigdy, gdzieś tam jest tylko wizja tego co bym chciał mieć i jak miało by to wyglądać która się zmienia i rozwija. Dużo inspiracji znajduję właśnie tutaj na forum, czytam o tym co się sprawdza, a co nie i dlaczego.

Raczej nie będę miał możliwości kupienia czegoś "tymczasowego" więc chyba czeka mnie praca na żywym organizmie.

To chociaż wypożycz, bo Twoje wyobrażenia mogą się baaardzo rozminąć z rzeczywistymi potrzebami.

Micha 
trochę już popisał

Twój sprzęt: w przyszłości...
Piwa: 5/5
Wysłany: 2021-09-08, 18:57   

Zbynek napisał/a:
nysander napisał/a:

To chociaż wypożycz, bo Twoje wyobrażenia mogą się baaardzo rozminąć z rzeczywistymi potrzebami.

Prawda najprawdziwsza; ja mam za sobą 2 lata przemyśleń, w czerwcu zrobiliśmy zabudowę na szybko aby zmienić formalnie przeznaczenie pojazdu. Zabudowa mimo że tymczasowa to posłużyła już przez kilka króciutkich wyjazdów i zrewidowała parę "długo przemyślanych" idei ;)

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2021-09-08, 19:03   

Jak masz mniej niz190cm to zrób łóżko w poprzek (choć ja mam 193 i spało się super, zależy gdzie łóżko ) i nie brał bym h3 tylko h2. Starczy by się wyprostować a w trasie lepiej.3

Bajaga&Instruktori

Tomeczek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2021-09-08, 20:46   

Ja się trochę kieruje układem jak w Affinity. Jakoś mi tak więcej przestrzeni wychodzi i łóżko jest tam w zadłużenie, a kuchnia narożna. Ja mam 186 i tak jakoś mi się wydaje że H3, żeby zapas był nad głową. Wiadomo, cerata w łazience ble, chińskie Webasto też tak myślę, lodówka jak najbardziej zwykła, zbiornik wody jednak będę pod spodem robił.
Trochę się najezdzilem w przyczepach, jednak kampervan mniejszy,
Jeśli chodzi o tylna ławkę, to też myślałem o regulacji pochylenia i stolik likwidowany na jazdę, żeby miejsca na nogi nie blokowało.

reaven22 
weteran

Piwa: 124/14
Wysłany: 2021-09-08, 21:47   

Jeżdżę 2+1, w H3 weszło bez problemu łóżko w poprzek piętrowe.
Dolne ma 193x130, górne dla juniora 170x80.
Dzięki temu, że górne łóżko jest węższe to dużo wygodniej się wchodzi do dolnego wyrka.
Mimo wzrostu 189 nie narzekam, śpi się bez problemu.

Weszła też łazienka 100x80cm, i kawałek przestrzeni za łóżkiem gdzie wozimy rowery.

2 łóżka z tyłu to również komfort użytkowania. Ja wstaje sporo wcześniej niż reszta rodzinki, Mogę spokojnie kawkę z przodu wypić i nikomu nie przeszkadzam.
Samo przygotowanie do spania zajmuje też chwilę, sypialnia jest cały czas gotowa i nie trzeba przewalać się z meblami żeby rozłożyć kolejne łóżko.

Roberto 
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Piwa: 69/30
Wysłany: 2021-09-09, 07:06   

To może ja również przedstawię swoje przemyślenia.
Jestem na etapie zabudowy Jumpera H3L3.
1. L3 wybrałem dlatego, że nie chcę mieć problemów z parkowaniem w centrach miast. Tu przykład miasteczka Piran z ubiegłego roku: byliśmy tam naszym poprzednim kamperem (7,5m dł.) i nie było gdzie zaparkować - wszędzie zakazy, ale widziałem, że blaszanki L3 parkują bez problemu na każdym parkingu. Zapytałem o co chodzi i otrzymałem info, że mieszczą się na miejscu parkingowym (mają 5,99m) więc policja się nie czepia.
2. Łóżko z tyłu - poprzeczne.
3. Rezerwowe "łóżeczko" dla wnuczki (4 lata) po złożeniu stolika + tylna ławka. Wnuczka jeździ z nami okazjonalnie, a zanim podrośnie to może w ogóle jej się odechce.
4. Łazienka z osobnym prysznicem, odgrodzonym plastykowymi drzwiczkami - żadnych cerat, kotar, itp...
5. Ogrzewanie Truma 6E + zbiornik na gaz pod ławką, tankowany na zwykłej stacji LPG. Mimo iż na początku wychodzi drożej w zakupie, ale później to tanie i sprawdzone rozwiązanie w użytkowaniu. Poza tym dzięki dodatkowej grzałce mam możliwość grzania zimą na kempingu prądem.
6. Silnik oczywiście 3.0 180KM.
7. H3 dlatego, że braki miejsca w szafkach związane z długością kamperka zniweluję ich wysokością.
8. Na dachu 2 TurboVenty, wywietrznik łazienkowy, antena SAT i panel 400W + LiFePo4 280Ah pod łóżkiem.
9. Zbiorniki na wodę czystą z tyłu na nadkolach - 2x115 litrów.
10. Podłoga 10cm, ściany 4cm, sufit około 6cm.

To tak z grubsza... :wyszczerzony:

Jak widać w stopce, to mój kolejny kamper i tym razem ma być idealny :haha:

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)

Odpowiedz do tematu