Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Volkswagen T4 Dach/Nadstawka/Podwyższenie
Autor Wiadomość
nicnaniby 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Volksvagen t4 LONG
Wysłany: 2021-10-06, 11:05   Volkswagen T4 Dach/Nadstawka/Podwyższenie

Witajcie :)

Jestem nowy na forum i używałem lupki która niestety nie pomogła :(

Przymierzam się powoli do zakupu Volkswagena T4 w wersji LONG.
Chciałbym żeby auto było z wysokim dachem, tak żeby można było się wyprostować w środku lub chciałbym zakupić sam dach/nadstawkę żeby zamontować go w długiej T4.

Tu pojawia się problem ponieważ zależy mi żeby to nie było auto fabrycznie wysokie ponieważ wtedy posiada skrzydła otwierane na boki a mi zależy na tylnych drzwiach podnoszonych do góry.
Niestety nikt takiej T4 w kwocie do 10 000 zł nie sprzedaje na OLX a nadstawki namierzyłem tylko dwie które są po karetkach.

W związku z tym chciałbym zapytać czy ktoś może doradzić gdzie taki dostawiany dach można dostać ?

zdjęcia poglądowe poniżej.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę !
Postaw piwo autorowi tego posta

cebek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: vw t4 multivan
Piwa: 5/5
Wysłany: 2021-10-06, 12:29   

Ja do swojego longa dorzuciłem dach od karetki. Sam dach kupiony poniżej 1000zł.Małym problemem była dziura pod wysokich drzwiach bocznych, ale trochę żywicy załatwiło sprawę. Trochę robocizny dodatków i prawie mogę się wyprostować w środku :P Jest duża różnica na plus, i spadek zużycia paliwa w porównaniu do jeżdżenia z platformą na dachu :P A co do zakupu to w miarę często widuję ogłoszenia z tymi dachami od karetki. Trzeba polować.

nicnaniby 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-06, 12:34   

Dzięki za odpowiedź!
Owszem od karetki pojawiają się na OLX, nawet teraz są bodajże dwa.
Jeden jest właśnie po wysokich drzwiach bocznych drugi normalny chyba.
Pytanie co wtedy z tym całym oświetleniem tylnym, miejscem po kamerze cofania i w środku też ten dach jest cały w jakiejś zabudowie.

Pokazałbyś jak to wyszło u Ciebie ? :)

tutaj jest taki po karetce tylko nie wiem jak to wygląda praktycznie - wszystko w środku da się tam zdemontować?

OLX DACH

cebek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-10-06, 13:15   

Ja wywaliłem wszystko ze środka, została goła skorupa. zaizolowałem czarną matą butylową i od poł roku jestem w trakcie wykańczania wnętrza :P na razie prowizorycznie położyłem boazerię, ale pewnie tak zostanie. Zostawiłem z przodu i z tyłu duże schowki, cała reszta wyleciała. Coś nie idzie mi dodawanie zdjęć

IMG_20210910_091221.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 1,14 MB

IMG_20211006_131939.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 1,99 MB

nicnaniby 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-06, 13:26   

Nie chce Cię wykorzystywać ale w wolnej chwili pokazałbyś jak to wygląda z bliska z zewnątrz i w środku?
I jeszcze jedno pytanie czy sam montowałeś ten dach?

Jakiś czas temu udało mi się znaleźć jakąś zagraniczną firmę która produkowała takie dachy do transporterów i jeden z ich klientów napisał poradnik jak wymienić takich dach i oni jego poradnik zamieścili na stronie swojego sklepu.

Zostawię gdyby ktoś tu kiedyś trafił i szukał :)
https://www.t4blog.co.uk/vw-t4-hightop-roof-fitting/

cebek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-10-06, 13:35   

Wszystko robiłem sam. Nie było to skomplikowane. Kupiłem dach obcięty na słupkach, więc wszystko było widoczne. Najpierw wywaliłem całą plastikową podsufitkę. Potem oddzieliłem skorupę od starego dachu ( w kilku miejscach nity, plus klej dookoła). Następnie czyszczenie wszystkiego, wycinanie dziury w dachu auta. W międzyczasie zaklejenie żywicą dziury po wysokich drzwiach bocznych. Potem przymiarka i klejenie skorupy do nowego dachu, przynitowanie i wykończeniówka. Potem wstawiłem okna boczne bo strasznie gorąco się tam u góry robi, a na dachu mam solara więc nie było miejsca na wywietrznik :P Jeszcze jedna kwestia, ile masz wzrostu? bo te dachy karetkowe są niższe niż oryginalne kamperowe.

nicnaniby 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-06, 14:11   

178cm.

Chciałbym zrobić z tyłu łóżko rozkładane na noc a za dnia siedzisko z blatem.
A za szoferką zrobić kuchnie w której zależałoby mi żeby się wyprostować.

Rozważę chyba zakup tego dachu od karetki, pewnie za jakieś 800 zł uda się go wyrwać

cebek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-10-06, 14:13   

Ja przy 192 cm wzrostu muszę trochę głowę przechylić . W środku mam 180cm wysokości. patrząc że parę lat jeździłem niskimi t4 to jest przepaść :P U mnie 2 trzeciego rzędu po położeniu oparcia służy jako podstawa łóżka. Łóżko ma 2 metry, a o złożeniu jest przestrzeń do siedzenia.

nicnaniby 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-06, 14:20   

tak tylko widzę właśnie, że u Ciebie są to dwa fotele/kanapa rozkładane na łóżko i obok jest szafka która uniemożliwia wstawienie większego łóżka ale niestety zauważyłem, że większość tak robi.
Ja bym chciał łóżko na całą szerokość zamiennie z siedziskiem i stolikiem ale widzę, że w T4 większość osób ma taki układ jak u Ciebie - pytanie czemu?
Masz jakiś konkretny plan na zagospodarowanie przestrzeni?

cebek 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2021-10-06, 14:38   

Jeżdżę sam albo max dwie osoby. wystarcza mi taka szerokość łóżka, a szafki w małym aucie są na wagę złota. Oczywiście nie było by problemem zrobienie łóżka na całą szerokość.

nicnaniby 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-10-06, 14:46   

Okej właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki ! :)
Obawiam się, że właśnie moja wizja może nie uwzględnić odpowiedniej ilości szafek i wtedy dopiero zrozumiem czemu wszyscy mają węższe łóżko :D

Czasami mam wrażenie, że za dużo chcę upchnąć na tak małej powierzchni.

Odpowiedz do tematu