Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper na zimę do 40000zł
Autor Wiadomość
Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2021-11-11, 07:05   

1. Wspólne (podwójne) łóżka, a muszę mieć dwa osobne,
2. Zamykana sypialnia, aby można było posiedzieć nie przeszkadzając w spaniu.
3. Przewody wodne idą pod podłogą, gdy jest -5 możesz zapomnieć o wodzie, jeżdżę cały rok i zdarzało mi się w nim spac przy -23, ale staję się leniwy i zabawy z bańkami, myciem w miskach, bo odpływ też zamarza, już mnie nie bawią.
4. Brak paneli słonecznych, a coraz więcej jeżdżę na dzikusa.
5. Zużycie paliwa, przy jeździe do 90km/h, jeszcze jako tako, ale przy dalszych wyjazdach to dość uciążliwe lub kosztowne.
6. Bardzo mało miejsca, brak garażu, małe schowki. Meble turystyczne musiałem wozić w alkowie.
7. Mała lodówka, brak zamrażalnika.
8. Hałas podczas jazdy.
9. Drobne rzeczy do naprawy blacharsko-lakierniczych, których nikt nie chciał się podjąć.
10. Brak wspomagania kierownicy.

To tak na szybko.
Wydawałoby się, że sporo ale jednak ponad 11 lat służył dzielnie, wszystko było fajnie gdy jeździłem najczęściej w jedno miejsce z dostępem do prądu.
Ale wspominamy go z wielkim sentymentem.

Ostatnio zmieniony przez Cyryl 2021-11-11, 09:10, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/37
Wysłany: 2021-11-11, 08:34   

Poczytaj o utlenianiu aluminium . Rdza idzie od środka bo tam niczym nie zabezpieczano blachy .Będziesz musiał wszystko wymontować z kamperka i na blache to co z niej pozostało dać mate+ żywice . Powstanie coś jak przyczepka N126 :bukiet:

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 356/23
Wysłany: 2021-11-11, 09:06   

a jeszcze mi się przypomniało:

alkowa ma jedno siedzisko z oparciem tyłem do jazdy, ktore uniemożliwiają wykorzystanie obracanego fotela kierowcy, co w rezultacie zmniejsza dość znacznie powierzchnię użytkową.

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2021-11-11, 10:08   

Jeżeli masz dwie prawe ręce, to zamiast kupować sobie 30-to letni kłopot, pomyśl o czymś młodszym za mniejszą kasę. Taki by Ci nie styknął do zimowej zabawy ?
https://www.otomoto.pl/of...-ID6Ee8OC.html?

Zaicev 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2021-11-11, 12:45   

A co koledzy powiecie nad takim rozwiązaniem

https://www.olx.pl/d/ofer...html#7d22a85e5d

delikatnie naciągnie budżet ale może warto?
Tak mnie naszła myśl na camper-vany na 4 osoby będzie dobry a wygoda podróży nie porównywalna.
I prędkości większe i spalanie mniejsze. Ale za to mniej przestrzeni.

orkaaa 
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Piwa: 68/2
Wysłany: 2021-11-11, 17:36   

Lato tak zima ???? Ktoś już pisał i to super uwaga. Pożycz kampera i wyjedź na 2-3 dni. Ważne aby temp spadła np do zera a jeszcze lepiej jak zacznie padać !!!. Zobaczysz jak w ciągu tych dwóch - trzech dni funkcjonujesz. Latem siedzimy przed kamperem tak jak przed namiotem. Zimą wychodzisz powiedzmy w sumie na 8 godzin a resztę czasu 16 godzin spędzasz w kamperze. Jak nie ma pogody siedzisz jeszcze więcej , dlatego im więcej miejsca w środku tym lepiej. To po pierwsze. Drugie , temperaturę w typowym kamperze łatwiej utrzymać. Dużo lepsza izolacja. Trzecie, miejsce -na narty, buty, kijki, kurtki itd. Bez dużego podgrzewanego bagażnika będzie ciężko. Kamper to nie pokój u „gazdy” gdzie miejsce na sprzęt gdzieś się znajdzie a w najgorszym przypadku wrzucisz do bagażnika albo na dach osobówki. Przemyśl praktycznie co chcesz robić, jaki sprzęt zabrać i gdzie trzymać. I pod te potrzeby szukaj samochodu. Zima to piękny ale wymagający czas dla wszystkich jeżdżących kamperami. Jeśli nie jest to pojazd przygotowany do zimy czyli izolacja wody, odpływów , podłogi i ścian to będzie trudno szczególnie bez prądu.

Zaicev 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2021-11-11, 21:08   

Co do zimy to narty na dach ewentualnie to kibla mokre ciuchy też do kibla jak będzie ogrzewany to przy okazji będzie wszystko schnąć na czas załatwiania potrzeb wszystko się wyrzuci. Tak nawiasem to na kamperowym dwutygodniowym wypadzie z toalety ani razu nie korzystaliśmy dla mnie saperka i do lasu to nie jest problem. Na zimę raczej bardziej tylko na dwie osoby więc większej powierzchni nie potrzeba. Ja jak schodzę ze stoku to myślę tylko o obiedzie i przekimaniu się i wieczorem znów na stok i tak 2-3 dni do zajechania nóg. Jak wypad w góry na szlak to w zimę cały dzień na szlaku w kamperze tylko obiad zrobić i się wyspać. Na zimę nie nastawiam się na biesiadę raczej szybki wypad na narty. A na lato w większym gronie być może z dodatkowym namiotem. Wyjazdy dostosowuje raczej do pogody nie jadę jak być lipna dla tego kamper wydaję mi się doskonały. Co innego wyjazd w wakacje np. Norwegia pogoda jaka jest taka jest nie ma co płakać. Spędzałem dniami jak padało w namiocie dość małym to chyba nikt mi nie musi udowadniać co to jest mała przestrzeń wilgoć i zimno. Tak jak pisałem wcześniej spałem do tej pory też w VW caddy więc to przestrzeń ogromną nie jest ja nie jestem wygodnym rozbestwionym Polaczkiem dużo o do szczęścia nie potrzeba.
Co do braku prądu to tak jak pisałem dodatkowy awaryjny agregat. A woda ze strumienia. Kamper będę głównie traktował do spania i gotowania obiadu jestem dość aktywnym człowiekiem nie usiedzę na miejscu

Darek Szczecin 
Kombatant

Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Piwa: 112/162
Wysłany: 2021-11-11, 21:57   

z opisu twoich potrzeb wynika że ten blaszak 4WD styknie ci z zapasem :szeroki_usmiech
Idealny nie jest, ale do zrobienia i poprawienia , dasz sobie radę, pomocy i podpowiedzi z forum nie zabraknie.
Jeśli stwierdzisz że jednak to nie to i auto nie spełnia twoich oczekiwań, opchniesz , a przy dzisiejszej inflacji, możesz traktować to jako inwestycję :spoko
Po poprawkach i włożeniu swojej pracy nie stracisz :szeroki_usmiech
odwagi :ok

Zaicev 
początkujący forumowicz

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2021-11-13, 09:09   

Dzięki wielkie za pomoc ile ludzi tyle opinii po przemyśleniach będę szukał Campervana jednak jak dla mnie ma dużo plusów a gabaryt myślę że mi wystarczy. Wstępne jadę oglądać tego 4x4 i zobaczę na żywo co i jak. Pewnie i tak będę zaglądał na forum w celu porad bo powinie troszkę pracy będzie trzeba zrobić ale dzięki za pomoc.

Odpowiedz do tematu