|
|
|
Vivaro wielozadaniowe... |
| Autor |
Wiadomość |
reaven22
weteran
Pomógł: 25 razy Dołączył: 19 Mar 2018 Piwa: 127/14 Skąd: WGM
|
Wysłany: 2020-12-02, 23:32
|
|
|
| krystian186 napisał/a: | | A co z zasadą że regulator nie powinien być podpięty gdy akumulator odłączony ? |
Piszesz o regulatorze solara??
Można zabezpieczyć na 2 sposoby.
1- odłącznik na przewodach solara, przed odpięciem akumulatora odpinasz solar.
2- na wyjściu regulatora podłączasz równolegle kondensator np 22000uF/25V, i to zabezpiecza przed pikami napięcia w momencie odpinania akumulatora. Dzięki kondensatorowi regulator zdąży ograniczyć prąd i napięcie do bezpiecznego poziomu.
wystarczy coś takiego za 10pln:
https://allegro.pl/oferta/22000uf-25v-jamicon-seria-ls-85c-9347838166
https://allegro.pl/oferta/kondensator-22000uf-25v-30x42-llife-105-sinecon-9955875739
Można a nawet wskazane założenie obu elementów. W końcu może się zdarzyć, że bezpiecznik przed akumulatorem się spali i wywoła pik na regulatorze. Albo BMS odetnie ładowanie z jakiegoś powodu. |
| |
|
|
|
 |
krystian186
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Kampervan na Ducato 2.3 2008 r.
|
Wysłany: 2020-12-03, 19:25
|
|
|
| Tak, regulator solara. Tak właśnie mi się wydawało że w tym układzie drugi hebel na kablach od solara a przed regulatorem konieczny. |
_________________ Kampervan na Ducato L4H2 |
|
|
|
 |
Conrad
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-11-22, 08:56
|
|
|
Jak pisałem wcześniej mam webasto wodne, udało się przerobić na grzanie ciągłe, steruje tym chiński termostat, prądu starcza.
Jednak jak wiadomo, vivaro to małe auto, piec jest miedzy przednim zderzakiem a kołem od strony kierowcy, wylot spalin pod zderzakiem przednim, i tutaj moje obawy, przy niekorzystnym wietrze spaliny mogą lecieć pod auto, a dodatkowo, nadmuch bierze sobie świeże powietrze z zewnątrz z otworu na masce, co też jest stosunkowo blisko wylotu spali.
Doradźcie jakiś sprawdzony czujnik, tak żeby zadbać o bezpieczeństwo... |
| |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-11-22, 10:32
|
|
|
| Conrad napisał/a: | | Jak pisałem wcześniej mam webasto wodne, udało się przerobić na grzanie ciągłe | jeśli możesz rozwiń proszę to stwierdzenie chodzi mi o to co rozumiesz przez grzanie ciągłe
| Conrad napisał/a: | | Doradźcie jakiś sprawdzony czujnik, tak żeby zadbać o bezpieczeństwo... | Od lat i w domu czujnik CO Kidde PN EN 50291-1: 2010 a w przyczepie i teraz w puszce Kidde PN-EN 50291-2:2010
Czy dobry ? wg mnie tak - zasilanie bateryjne z sygnalizacją słabej baterii, dość czuły, sygnalizacja awarii i końca okresu ważności sensora a koszt ok 120zł - wg mnie ma wszystko co potrzeba
W ocenie czujników CO jestem dość wybredny - miałem traumatyczne przeżycie z CO cichy zabójca zabrał mi Matkę a Rodzina i ja ledwie wyszliśmy przez krakowską toksykologie - lata minęły ale jednak do dziś siedzi gdzieś w tyle mojej głowy.
Nie wierzę też Trigasom czy innym czujnikom uniwersalnym dla wielu gazów - przeczy ich sensowności np. to że umieszczenie czujnika jest konieczne odpowiednio do wykrywanego gazu
Jeśli potrzebujesz konkretych symboli modeli - napisz zerknę w domu i Ci podam |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
 |
Conrad
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-11-22, 11:39
|
|
|
z tym ciągłym grzaniem, chodziło mi o to że org. sterownik ma ograniczenie czasowe na 60 min, z uwagi na ochronę przed rozlad aku, nie wiem czy tez z uwagi na jakieś ograniczenie pieca webasto, możecie mnie oświecić czy to dla niego szkodliwe...chociaż pewnie przekonam się sam:)
Jak możesz napisz model tego czujnika do auta i czym grzejesz, gazem czy masz webasto...? |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 252/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2021-11-22, 18:47
|
|
|
| Conrad napisał/a: | | a dodatkowo, nadmuch bierze sobie świeże powietrze z zewnątrz z otworu na masce, co też jest stosunkowo blisko wylotu spali. |
do czego i jakie zadanie ma ten nadmuch? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Conrad
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2021-11-22, 19:06
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Conrad napisał/a: | | a dodatkowo, nadmuch bierze sobie świeże powietrze z zewnątrz z otworu na masce, co też jest stosunkowo blisko wylotu spali. |
do czego i jakie zadanie ma ten nadmuch? |
to normalny nawiew przez kratki w aucie...gdy webasto grzeje płyn chłodniczy |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2019 Piwa: 120/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2021-11-22, 19:30
|
|
|
| Conrad napisał/a: | | sterownik ma ograniczenie czasowe na 60 min, z uwagi na ochronę przed rozlad aku, | Teraz rozumiem - nie webasto to powodowało a sterownik. Tak też właśnie mam w Sharanie - ograniczenie czasowe na sterowniku.
| Conrad napisał/a: | | to normalny nawiew przez kratki w aucie...gdy webasto grzeje płyn chłodniczy | Z tego co pisałeś wcześniej i co odpisujesz Sławkowi sadzę że to fabryczne webasto włączone w układ chłodzenia silnika a ciepły nawiew jest uzyskiwany przez nagrzewnice jak nadmuch ciepłego powietrza normalnie w aucie podczas jazdy - jeśli tak to raczej mało efektywne to grzanie będzie, grzanie silnika na postoju to spora strata ciepła a uzasadnione może być tylko przed ruszaniem w zimie.
Webasto thermo top C mokre to masz chyba analog ? Jeśli tak to zadem problem zapodać mu inne sterowanie nawet zwykłym termoregulatorem bimetalowym i np. zrobić zawory/elektrozawory trójdrożne odcinające silnik a w przestrzeni mieszkalnej wrzucić nagrzewnice z nadmuchem - takie ogrzewanie wg mnie byłoby efektywniejsze dla części mieszkalnej - oczywiście jest tu tez problem zasobów energii elektrycznej.
Jeszcze prostsze rozwiązanie i bardziej kompaktowe to przy Twoich założeniach widziałbym webasto suche w przestrzeni mieszkalnej
| Conrad napisał/a: | | Jak możesz napisz model tego czujnika do auta i czym grzejesz, gazem czy masz webasto...? | Czujnik to Kidde 7DCO - dokładna specyfikację masz tutaj https://www.eltrox.pl/czu...10-lat-lcd.html
Sorrki pomyliłem się on jest dopuszczony i jako domowy i jako kempingowy PN EN 50291-1: 2010 + PN-EN 50291-2:2010 a sensor ma na 10lat
Moim założeniem było auto bez gazu - nawet kuchenka jest tylko na kartusze
Grzeje webastem wodnym, podłogówka+nagrzewnica jako grzanie i wymiennik płytowy jako cwu a raczej obecnie już nie grzeje tak by można powiedzieć najkrócej - sorry zamotane ale już wyjaśniam pogmatwanie i zagadkowość.
Po prostu bus został zrobiony na wariackich papierach nawet bez kompletu instalacji i wyposażenia choć wszystkie graty stały w piwnicy - konieczne to było aby zdążyć przed akcyzą i zmiana przeznaczenia na spec-kemp była rzutem na taśmę 29-06-2021 Podłogówka owszem została wypróbowana ale na nie zamontowanym trwale webasto. Później chciało się nam po prostu trochę pojeździć było dość ciepło wiec bus pozostał w wersji iście spartańskiej i pojeździliśmy końcówkę lata i jesień teraz bus powraca praktycznie do stadium budowy jest rozbebeszany i robiony na porządnie ale idzie mi to bardzo powoli bo mam sporo zajęć o wyższym priorytecie. |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|