Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamper van zarejestrowany jako samochód osobowy
Autor Wiadomość
jacolmode 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-12-08, 11:24   Kamper van zarejestrowany jako samochód osobowy

Witam,

rozglądam się za kamperem na bazie Ducato/Jumper/Boxer (mój pierwszy kamper). Prawdopodobnie z powodu niedawnych zmian dotyczących podatku akcyzowego cześć egzemplarzy na rynku zarejestrowana jest jako samochody osobowe.

W związku z tym pytanie do bardziej doświadczonego grona. Jakie są konsekwencje tego, że przerobiony blaszak (oryginalnie przez Poessl, Clever ... lub przez rodzime firmy) jest zarejestrowany jako samochód osobowy, a nie jako specjalny - kamper (zakładam, że ma opłaconą akcyzę w przypadku sprowadzonej sztuki)? W szczególności pytam o sytuacje nadzwyczajne, takie jak wypadek, szkoda vs ubezpieczenie, kontrola w Polsce lub za granicą.

Z góry dziękuję za pomoc,

Jacek.

Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2021-12-08, 12:55   

jeśli to oryginalne, firmowe auto a nie żadna przekładka
to zawsze !!!! jest kampingowy

Cezary113 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: MB James Cook Klassik 93
Nazwa załogi: CzaryMary
Wysłany: 2021-12-08, 15:57   

Mój James Cook na bazie kaczki ma w DR samochód osobowy.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2021-12-08, 18:32   

naoewno wyszedł z fabryki jako wohnmobil,
a nie PKW,
reszta to radosna twórczość importera, i kombinacje przy rejestracji.

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2021-12-08, 18:54   

Granica między autem osobowym a kempingowym jest dość płynna. Bo między typowym kamperem z całym wypasem a typową osobówką jest sporo pojazdów z jakimś tam wyposażeniem mieszkalnym ale trudo powiedzieć czy to już kamper czy jeszcze osobowy. Wydaje mi się, że konsekwencje raczej żadne, bo co to za różnica, czy zrobiliśmy szkodę czymś co jest nazwane kamperem czy 7 osobowym busem z wpisem "osobowy".

jacolmode 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-12-08, 19:26   

No niby żadna różnica, jednakże ubezpiecznie pewnie jest na zupełnie inną wartość i przypadku wypadku, nie ma gwarancji, że ubezpieczyciel chociaż zbliżył się do realnej wartości przy pokryciu szkody.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 550/428
Wysłany: 2021-12-08, 20:42   

jacolmode napisał/a:
No niby żadna różnica, jednakże ubezpiecznie pewnie jest na zupełnie inną wartość i przypadku wypadku, nie ma gwarancji, że ubezpieczyciel chociaż zbliżył się do realnej wartości przy pokryciu szkody.

Ale o czymś Ty piszesz :roll: To jest poplątanie z pomieszaniem. :shock:

OC sprawcy ma Tobie naprawić szkodę. Bez znaczenia czy będzie to śmieciarka czy blaszanka.

AC, jeśli takie będziesz miał, jest zawierane na konkretną wartość uwzględniającą wyposażenie pojazdu. Więc Twoja blaszanka czy jest osobówką czy specjalnym kempingowy jest bez znaczenia. Bo ubezpieczyłeś to co na placu stoi.

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 24/37
Wysłany: 2021-12-08, 21:08   

AC, jeśli takie będziesz miał, jest zawierane na konkretną wartość uwzględniającą wyposażenie pojazdu. Więc Twoja blaszanka czy jest osobówką czy specjalnym kempingowy jest bez znaczenia. Bo ubezpieczyłeś to co na placu stoi.[/quote]

Nie do końca kolego.
Ubezpieczając samochód osobowy najczęściej z uwzględnieniem wyposażenia, a to ma różne definicje u różnych ubezpieczycieli. Nie wchodząc jednak w szczegóły wyposażenie zazwyczaj oparte jest o Info eksperta, Audatex lub Eurotax a te nie zawierają toalety, prysznica, lodówki. Ubezpieczenie to umowa dwustronna i podane dane muszą być zgodne z DR. Samo podanie SU nie stanowi o wypłacie odszkodowania - musi ona odzwierciedlać realną wartość. Jedyne rozwiązanie wycena rzeczoznawcy.
Kamper, kampervan itp bywają we wspomnianych wycenach. Choć nie zawsze i wtedy wycena jest podstawą ustalenia sumy ubezpieczenia.
Co do OC też nie jest to takie oczywiste - pomijając kwestię odpowiedzialności jest jeszcze kwestia składki. Inna jest za osobowy, inna za specjalny i tu również w razie szkody firma może domagać się dopłaty. Analogicznie - jeśli płacisz składkę od pojemności 2 500 cm i podasz do ubezpieczenia pojemność 1600 (bo taniej) możesz się liczyć z konsekwencjami jak wyżej.

pozdrawiam
Robert

jacolmode 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2021-12-08, 22:56   

A co się dzieje w przypadku kontroli drogowej? Np. niezgodność rzeczywistej liczby miejsc siedzących (więcej lub mniej) z wpisem w DR, albo Ducato będącym samochodem osobowym, a nie ciężarowym/specjalnym.

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2021-12-08, 23:00   

Nie do końca bym się zgodził. W przypadku AC zawsze możemy sią domagać podniesienia wyceny z uwagi na wyposażenie dodatkowe. A jeśli rzeczoznawca się nie zgodzi to możemy iść do innej firmy i załatwić to lepiej. Jeśli chodzi o OC - to zawsze liczy się wyłącznie to. co mamy w dowodzie rejestracyjnym. Nie można zakupić polisy OC na inny pojazd, niż mamy wpisany w DR.
Robert-4 napisał/a:
jeśli płacisz składkę od pojemności 2 500 cm i podasz do ubezpieczenia pojemność 1600 (bo taniej) możesz się liczyć z konsekwencjami jak wyżej.

Robert, coś trochę odleciałeś - jak można podać do ubezpieczenia 1600 a płacić składkę od 2500? A przede wszystkim oni tam mają wszystko w swoich rejestrach CEPiK i UFG - więc nie da się tak ot skłamać co do poj. silnika. Ja o takim przypadku nie słyszałem, żeby ktoś płacił więcej, niż ma w polisie napisane - chyba, że jakiś dobry Samarytanin :aniolek
A tak na marginesie, kiedy firmy ubezpieczeniowe skończą z tym archaicznym ustalaniem stawek od poj. silinika? To wywodzi się wprost z PRL - kiedy to było swoistym podatkiem od luksusu, ale dziś?

Robert-4 
stary wyga

Wysłany: 2021-12-09, 00:01   

Robert, coś trochę odleciałeś - jak można podać do ubezpieczenia 1600 a płacić składkę od 2500? A przede wszystkim oni tam mają wszystko w swoich rejestrach CEPiK i UFG - więc nie da się tak ot skłamać co do poj. silnika. Ja o takim przypadku nie słyszałem, żeby ktoś płacił więcej, niż ma w polisie napisane - chyba, że jakiś dobry Samarytanin :aniolek
A tak na marginesie, kiedy firmy ubezpieczeniowe skończą z tym archaicznym ustalaniem stawek od poj. silinika? To wywodzi się wprost z PRL - kiedy to było swoistym podatkiem od luksusu, ale dziś?[/quote]

Kolego chyba mnie nie zrozumiałeś.
Przykład był odwrotny masz poj.2,5 a chcesz płacić od niższej i podajesz niższą. Uwierz widziałem dowody rejestracyjne sprowadzonych (kiedyś) samochodów z dziwną pojemnością. I tak jest w CEPIKU, co nie oznacza prawdy.
Moi dwaj koledzy kupili dwa identyczne multiwany z napędem 4x4 i jeden zarejestrował go w dużym mieście jako samochód 6 osobowy ze względu ma DMC, a jego szwagier w małym miasteczku gdzie paniusia się nie znała ma w dowodzie 7 miejsc. Ciężko mi go było ubezpieczyć bo takiego nie ma w info expercie. To gwoli wyjaśnienia co w dowodzie.
Jeśli chodzi o AC to masz trochę idealistyczne podejście do ubezpieczycieli :)
Ubezpieczenie AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym co oznacza, że wcale nie muszą go Tobie sprzedać, rzeczoznawca (nawet zewnętrzny) wcale nie musi być wyrocznią dla TU. Jestem tego przykładem - miałem wycenę z PZM i firma ją zakwestionowała i nic nie mogłem zrobić. Nie jest łatwo "pójść do innej firmy" bo tam mogą potraktować cię tak samo, albo co gorsza przyjąć składkę, ale przy wypłacie kwestionować wartość. Uwierz, wiem co mówię - uczę ubezpieczeń od 21 lat.
Też chciałbym aby OC nie zależało od pojemności i było przypisane do osoby, a nie samochodu, ale do tego potrzeba zmiany prawa, a do tego potrzeba zmiany przynajmniej 400 niewykształciuchów spośród 460 wybrańców. :( :(:(

pozdrawiam
Robert

Kazik II 
weteran

Wysłany: 2021-12-09, 11:42   

Ja miałem na myśli normalne sytuacje - a to wszystko o czym piszesz pachnie jakimiś przekrętami. Trudno powiedzieć, na jakim etapie, ale już na pierwszym przeglądzie diagnosta powinien to wyłapać. Przecież wszystko jest zapisane w nr VIN.

Robert-4 
stary wyga

Wysłany: 2021-12-09, 12:02   

Kazik II napisał/a:
Ja miałem na myśli normalne sytuacje - a to wszystko o czym piszesz pachnie jakimiś przekrętami. Trudno powiedzieć, na jakim etapie, ale już na pierwszym przeglądzie diagnosta powinien to wyłapać. Przecież wszystko jest zapisane w nr VIN.

Tak. Często to przekręty, ale zdarza się, że nie osoby która teraz jest właścicielem tylko jakiegoś handlarza, a cierpi obecny właściciel.
Co do VINu - jestem na etapie poszukiwania kampera i sprawdzam też historię pojazdów. Prowadzę właśnie korespondencję z takim portalem AUTOBAZA. Zapłaciłem za sprawdzenie i po VINie wyszło im, że to 1200cm benzyna :shock: choć w podsumowaniu przy danych silnika diesel.
Od tygodnia koresponduję i jakoś nie mogę uzyskać od nich odpowiedzi skąd ten błąd. Celowo podałem nazwę, bo dla mnie rzetelność całej historii pojazdu bierze w łeb.

pozdrawiam
Robert

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 207/165
Wysłany: 2021-12-09, 14:45   

Robert-4 napisał/a:
.............

Kolego chyba mnie nie zrozumiałeś.
Przykład był odwrotny masz poj.2,5 a chcesz płacić od niższej i podajesz niższą....

Nie czaję bazy.... :-/

Co według Ciebie znaczy " podajesz niższą pojemność"
To ubezpieczyciel przyjmuje pojemność zgodnie ze słowem ubezpieczającego ?
Na "krzywy ryj " :shock: ? Bez sprawdzania dokumentów ? DR ? Faktury zakupu ?

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Robert-4 
stary wyga

Wysłany: 2021-12-09, 15:29   

Co według Ciebie znaczy " podajesz niższą pojemność"
To ubezpieczyciel przyjmuje pojemność zgodnie ze słowem ubezpieczającego ?
Na "krzywy ryj " :shock: ? Bez sprawdzania dokumentów ? DR ? Faktury zakupu ?[/quote]

Ubezpieczyciel to nie agent tylko TU. W jego imieniu pracują ludzie, a ci jak wiemy bywają omylni:)
Niestety niektórzy bywają omylni, bo chcą zatrzymać klienta, bo chcą zarobić, bo..... I wtedy np. do OC wybierają pojazd z DR, ale jak wiesz pojemności silnika bywają różne i to o tym było powyżej. O innych kombinacja nie piszę, bo.... bo nie mogę :)

Odpowiedz do tematu