|
|
Przesunięty przez: janusz 2008-12-26, 14:00 |
Azja - czy są chętni? |
Autor |
Wiadomość |
Robold
zaawansowany
Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Piwa: 18/17 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2008-10-13, 10:42 Azja - czy są chętni?
|
|
|
Pozwalam sobie otworzyć nowy temat - plan wyjazdu do Azji latem 2009r.
Czy są chętni?
Trasa ( do wspólnego uzgodnienia ) ale najchętniej taka:
http://www.faszination-ru...ridge_Asien.pdf
O problemach z Chinami pisałem juz wcześniej, na dzień dzisiejszy otrzymałem pierwszą ofertę zorganizowania wjazdu do Chin, przez biuro podróży z Hamburga. Zaproponowana cena - jak dla mnie, nie do przyjęcia. 2490,-Eur za pierwszy samochód i po 1450,-Eur za każdy następny oraz dodatkowo po 200,-EUR/dzień za "opiekuna".
Rozmawiałem też z Panem Konstantinem Abertem (www.faszination-russland.de) obiecał dać swoją ofertę w najbliższych dniach, ale nie liczę, że będzie dużo tańsza.
Nawiązałem kontakt z kolegami z "forum4x4" którzy byli w tym roku w Chinach i może będzie szansa na zorganizowanie wspólnego wyjazdu. Trzeba jednak pamiętać, że nawet tak zorganizowany wjazd do Chin nie będzie tani, a załatwianie dokumentów należy rozpocząc już w styczniu.
Przy okazji pytanie o Turkmenię - według pana Aberta wjazd własnym autem do Turkmeni też jest bardzo skomplikowany - czy ktoś może był już tam kamperem?
Pozdrawiam
Robert |
_________________ Na wschód i nie tylko...
|
|
|
|
|
medard
weteran Saint Medard
|
Wysłany: 2008-10-13, 19:34
|
|
|
witaj o ile sobie przypomionam to juz pisalem ze jestem zainteresowy tamtym kierunkiem i z cala pewnoscia w niedlugim czasie podejme kroki ktore zaowocuja kolejna moja eskapada do azji i jak narazie jestem na przegladania mapy azji i szukania drogi do indii |
_________________ http://picasaweb.google.com/1medard1
|
|
|
|
|
Robold
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-01-27, 13:10
|
|
|
Czy nie będzie więcej chętnych?
Trochę szkoda, bo do tej pory tylko Medard i Stefan byli zainteresowani, ale razem to chyba już oni nie pojadą
Mój wyjazd jest zaplanowanu na 20.06.2009 - trasa - Bajkał i Mongolia na 100%, Chiny w trakcie załatwiania wjazdu. |
|
|
|
|
|
Adam
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Land Rover Discovery
|
Wysłany: 2009-03-12, 22:57 Propozycja połączenia dwóch wątków - Azji z Indiami
|
|
|
Witam
Dawno nie odwiedzałem forum, wracam sobie a tu takie plany.
Mam propozycję lekkiej modyfikacji planów i połączenia dwóch tras. Ja planuję w 2009 roku odbyć wycieczkę na takiej trasie: Ukraina, Rosja i stany, czyli Kazachstan, Kirgistan, Tadżykistan, Uzbekistan, (optymistycznie gdyby poprawiła się sytuacja) to również Afganistan a bardziej prawdopodobnie Turkmenistan, Iran, Pakistan i Indie. Ja ze względu na ograniczony czas i to, że powrotną trasę w obu wariantach poznałem w ubiegłym roku, samochód z Indii wysyłam kontenerem, ale można wrócić przez Pakistan, Iran i do wyboru albo Zakaukazie, albo Bliski Wschód.
Jeżeli wszyscy zostaną przy swoich planach to służę dość aktualnymi informacjami z podróży po Bliskim Wschodzie (z Izraelem bez pieczątek włącznie) oraz całym Zakaukaziu.
Pozdrawiam
Adam |
|
|
|
|
Robold
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-06-23, 20:32
|
|
|
Wreszcie spakowany i gotowy!
Jutro wyjazd, niestety jedziemy tylko jednym autem i w dwie osoby.
Szkoda, że nikt się nie zdecydował na ten kierunek.
Pozdrawiam.
Robert |
|
|
|
|
|
prezesuu
weteran 102 dni to nie zbyt wiele
Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Lut 2008 Piwa: 22/13 Skąd: Tomaszów Mazowiecki
|
Wysłany: 2009-06-23, 20:46
|
|
|
Robold, szerokości i wysokości. Czekamy (w miarę możliwości) na relacje z drogi. |
|
|
|
|
DAKOTA
stary wyga
Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Piwa: 12/20 Skąd: Wieden, Tarifa
|
Wysłany: 2009-06-23, 20:46
|
|
|
[quote="Robold"]Wreszcie spakowany i gotowy!
Jutro wyjazd, niestety jedziemy tylko jednym autem i w dwie osoby.
Szkoda, że nikt się nie zdecydował na ten kierunek.
witam
przyjemnej podrozy
racowalo mnie to , ale ............
pozdrawiam
DAKOTA
ps. dla mnie jeszcze nic straconwego |
_________________ http//kamper-meine-freiheit.blogspot.co.at/
Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie
|
|
|
|
|
Robold
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-08-17, 08:58
|
|
|
I już z powrotem w domku
W trakcie podróży nastąpiły jednak zmiany, główny zel podróży - Bajkał – osiągnięty, choć pozostał niedosyt , nie wjechaliśmy do Mongolii, a Chiny postanowiliśmy odwiedzić w maju, ale samolotem. Brak przygotowania auta na upały - brak luku dachowego i klimatyzacji postojowej – oraz informacje uzyskane od osób wjeżdżających z Mongolii o tamtejszym stanie dróg spowodował zmianę i skrócenie trasy
Nasza trasa prowadziła przez Wilno, Moskwę, Niżnyj Nowgorod, Kazań, Jekaterinburg, Omsk, Nowosybirsk, Krasnojarsk, Irkuck. Potem objazd kawałkiem południowego i wschodniego Bajkału aż do Ułan Ude, w stronę Mongolii, i znów nad Bajkał na wyspę Olchon. W drodze powrotnej zobaczyliśmy jeszcze Ufę, Samarę, Wołgograd, Rostów, Krasnodar i Anape. Potem chcieliśmy przedostać się promem przez cieśninę Kerczeńską na Krym, ale ze względu na długą kolejkę do odprawy celnej i na prom ( czas oczekiwania około 24 h przy temperaturze w dzień około 36 °) wracaliśmy przez Charków, Kijów.
Na dłużej, po parę dni zatrzymaliśmy się w miejscowości Chużir na Olchonie i w Anapie ( kurort nad Morzem Czarnym)
Podczas całej podróży czuliśmy się pewnie i bezpiecznie, a serdeczność i chęć pomocy Rosjan jest naprawdę wspaniała. Nasz „Azur-ek” sprawował się super, ZERO usterek, ani razu nie musiałem zmieniać koła .
Drogi były różne, sporo dobrych ale też i sporo złych, szczególnie tych szutrowych na których powstawała „tarka” trudna do przejechania amperem. Widać jednak jak dużo jest naprawianych i budowanych nowych dróg, co daje nadzieję, że za rok lub za dwa lata dotarcie do Bajkału będzie dużo łatwiejsze. Podsumowując, wyjazd nad Bajkał, a szczególnie na Olchon, jest naprawdę godny polecenia, ale ze względu na odległość, którą trzeba pokonać aby dojechać do Bajkału, należałoby zaplanować wymianę załogi, tak aby to tylko kamper pokonywał dwa razy tą samą trasę.
Pozdrowienia
Robold |
|
|
|
|
|
Tadeusz
Administrator CamperPapa
Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1578/2280 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-08-17, 19:20
|
|
|
Witaj Robold.
Dokonałeś imponującego wypadu. Zapewne przygotowałeś obszerną dokumentację zdjęciową. Bardzo liczymy na ilustrowaną opowieść o podróży.
Gratulujemy i dziękujemy za przecieranie szlaku. Za Tobą na pewno pójdą inni. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
|
|
|
|
|
Robold
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-09-12, 17:48
|
|
|
W końcu udało się mi umieścić trochę zdjęć z wyprawy nad Bajkał.
Dla zainteresowanych podaję stronę
http://picasaweb.google.p...feat=directlink
Uzupełniam jeszcze podpisy pod zdjęciami, więc nie wszystkie są jeszcze opisane.
Dodatkowo wstawię zdjęcia pokazujące drogę od Moskwy do Ułan Ude i powrotną aż do Kijowa. Chodzi mi o pokazanie nawierzchni dróg. |
|
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
Bim
Kombatant Jacek
Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 130/99 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2009-09-12, 18:46
|
|
|
Wielki Szacun.
Dawno mi sie telepał po główce Bajkał .
Mongola i Chinach to poza zasięgiem ,No może Medarda tam skierują pomyślne wiatry.
Przeglądnołęm album z wyprawy naprawdę zachęca.
Do poglądania super, ale napisz pobieżnie dal tych co nie jeżdżą tylko autostradami
Króciótko ile km i czemu tak tak tanio.
o resztę napewno będę pytałna PW |
|
|
|
|
chris
zaawansowany
Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-09-12, 18:49
|
|
|
Super relacja. Meczet w Kazaniu - niesamowite kolorki. Ogórki małosolne, bazar w Kazaniu z rybami - na głodnego trudno oglądać. Droga na Perm - no cóż. Spodziewałem się że będą gorsze tam gdzie byliście. Na razie dotarłem do fotki z myjni którą można by zatytułować "bo kamper może być różowy". Resztę sobie zostawiam na później. Trochę oglądania jest. |
|
|
|
|
Robold
zaawansowany
|
Wysłany: 2009-09-12, 19:14
|
|
|
Przejechaliśmy 18.140 km w 41 dni.
Zużyliśmy 1638 litrów ON za 26.571 rubli ( około 2700,- zł ), czyli 9,03l/100km
Cała wyprawa kosztowała ca. 7.000,- zł.
Drogi o ogólnej masie dobre, ale są odcinki ( niestety długie po 30 - 60 km ) na których jazda kmaperm nie sprawia przyjemności. Droga do Chużiru na wyspie Olchon to 60 km tarki, gdzie prędkość 20 km/h jest dużo za wysoka. Przejazd tego odcinka samochodem terenowym nie stanowi wyzwania, jednak kmperem to juz jest problem.
Jest też spory kawałek, około 70 km szutrowej drogi ( jadąc z Irkutska do Bolszoje Gołoustnoje ) ale jest ona dosyć gładka i przy prędkości 70 - 80 km/h jedzie się całkiem przyjemnie, problem stanowi tylko wszechobecny pył.
Odrębną sprawą są remonty dróg. Między Kanskiem a Irkutskiem ( 600 km ) są 4 odcinki po 20 - 30 km każdy, a przejazd nimi to prawdziwe wyzwanie, oczywiście dla kampera. |
|
|
|
|
|
darboch
Kombatant KMW_SILESIA
Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2009-09-16, 13:04
|
|
|
PIĘKNA WYPRAWA ! Gratuluje i zazdroszcze.
Myślę,że nie za rok ale kiedyś wybierzemy sie w tym kierunku.
Jaka waluta sprawdzila się najbardziej ?
Po ile byly te piekne truskawki ??
ps
bardzo prosze w miare mozliwosci o opis dalszych zdjec |
|
|
|
|
pirat666
weteran
Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2009-09-16, 13:40
|
|
|
Pięknie !!!
Fajnie ze czuliście się bezpiecznie - super fotki.
no i relatywnie tanio |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|