|
|
Bezpieczniki w instalacji 230v |
Autor |
Wiadomość |
Hehu
trochę już popisał

Twój sprzęt: Vw Lt 35 2.5tdi 109 koni L2H2.
Nazwa załogi: Henry
|
Wysłany: 2022-01-09, 17:16 Bezpieczniki w instalacji 230v
|
|
|
Witam mam pytanie co do urządzeń 230v czy stosować jakieś bezpieczniki? Np. pomiędzy lodówką 230v a przetwornicą? Dodatkowo mam jeszcze dwa gniazdka 230v, oświetlenie led 230v 20 watt i iskrownik do kuchenki gazowej i w przyszłości gniazdko do tv. Druga sprawa to czy mogę podłączyć do przetwronicy 1500/3000 watt listwę zasilającą z kilkoma gniazdkami a do nich bezpośrednio urządzenia 230v? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-01-09, 19:16
|
|
|
Zastosowanie bezpieczników na pewno nie zaszkodzi, uzasadnienie zastosowania jest chyba tylko wobec lodówki 230V, całą resztę odbiorników da się napędzić niskim napięciem 12V (10,5....14,4V) jest po prostu bezpieczniej, dlaczego nie pójdziesz/nie chcesz pójść w typowe rozwiązania?
Gniazdka 230V mogą mieć wspólny bezpiecznik i najlepiej by był on jak najbliżej źródła tego napięcia.
Z Twojego opisu rozumiem, że urządzenia na 230V chcesz zasilać z przetwornicy np. expres kawowy na 230V, żarówki led 230V, iskrownik kuchenki domowej 230V, odkurzacz 230V itd.
Możesz z jednej listwy tylko nie wszystko na raz bo przetwornica tego nie dźwignie. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Hehu
trochę już popisał

Twój sprzęt: Vw Lt 35 2.5tdi 109 koni L2H2.
Nazwa załogi: Henry
|
Wysłany: 2022-01-11, 21:05
|
|
|
Socale napisał/a: | Zastosowanie bezpieczników na pewno nie zaszkodzi, uzasadnienie zastosowania jest chyba tylko wobec lodówki 230V, całą resztę odbiorników da się napędzić niskim napięciem 12V (10,5....14,4V) jest po prostu bezpieczniej, dlaczego nie pójdziesz/nie chcesz pójść w typowe rozwiązania?
Gniazdka 230V mogą mieć wspólny bezpiecznik i najlepiej by był on jak najbliżej źródła tego napięcia.
Z Twojego opisu rozumiem, że urządzenia na 230V chcesz zasilać z przetwornicy np. expres kawowy na 230V, żarówki led 230V, iskrownik kuchenki domowej 230V, odkurzacz 230V itd.
Możesz z jednej listwy tylko nie wszystko na raz bo przetwornica tego nie dźwignie. |
Jestem już na tym etapie że mam kupionych już parę rzeczy na 230v ale czy np.oświetlenie led na 230v mogę zmienić na 12v stosując transformator 12v? Czy to ma sens? Jeśli tak to czy jest jakiś pobór prądu w stanie spoczynku przez taki transormator? |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 358/496 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2022-01-11, 23:07
|
|
|
Hehu napisał/a: | mogę zmienić na 12v stosując transformator 12v? |
Dla Ciebie byłoby lepiej zmienić wszystko na 12V
Przetwornica i wszelkie trafo to tylko straty na zasilaniu |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 87/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2022-01-11, 23:50
|
|
|
Nigdy nie rozumiałem idei instalowania potężnych przetwornic rzędu 2 - 3 kW. Większość odbiorników w kamperze jest albo może być zasilane 12 v. Potrzeba użycia przetwornicy poza "słupkiem" może być sporadyczna - i na tę okoliczność można sobie wozić przetwornicę w bagażniku podłączaną w razie potrzeby. A moc 2 lub 3 kW błyskawicznie rozładuje akumulator, już nie wspominając o grubości przewodów dla ciągnięcia z aku prądu rzędu 200 A. Ekspres do parzenia kawy w trasie możemy sobie używać taki stawiany na gazie a zasilanie lodówki napięciem 230 V z przetwornicy to już kompletny bezsens. No chyba że wozimy rozkapryszoną kobitę, która bez lokówek, suszarek, masażerów itp podobnych utensyliów nie rusza się z domu. Jeśli urodziwa - to można się poświęcić i przerobić kampera na objazdową elektrownię. W przeciwnym wypadku niech siedzi w domu i nie zawraca gitary |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-01-12, 21:32
|
|
|
Hehu napisał/a: | ...
mam kupionych już parę rzeczy na 230v ale czy np.oświetlenie led na 230v mogę zmienić na 12v stosując transformator 12v?
... |
Trochę się pośpieszyłeś z zakupem urządzeń bez zorganizowania optymalnego ich zasilania.
No chyba że są to takie urządzenia, które są niezbędne w codziennym funkcjonowaniu i nie ma ich odpowiedników na zasilanie napięciem 12V.
Cokolwiek możesz odkręcić i zastosować na 12V to nawet nie rozważaj, zrób to.
230 zawsze jakieś psikusy będzie ci robić.
Oświetlenie żarówkami led 12V, taśmami led 12V z akumulatora jak najbardziej uzasadnione. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|