|
|
Hiszpania zimą 2021/2022 |
Autor |
Wiadomość |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-01-31, 11:19
|
|
|
Jedziemy do miejscowości Sueras, miasto pełne stromych, wąskich uliczek. Zatrzymujemy się na parkingu dla kamperów, ( 39.95362,-0.33503) są tu wszystkie media plus prąd za darmo. Planowaliśmy tu przenocować jedna noc, jednak byliśmy w sumie dwie noce, kursując miedzy miedzy parkingiem, a pobliską dużą miejscowością (Onda) gdzie chcieliśmy kupić doładowanie do internetu. Już wtedy wiedzieliśmy, że jest to ostatni nasz ostatni dzień-dwa w Hiszpanii. Musimy wracać pilnie do Polski. W Sueras można było dokupić doładowanie, ale w innej całkowicie mi nieznanej sieci, a do tego punkt był otwarty tylko dwie godziny. Czas się tu zatrzymał. Na parkingu znajduje się bar/oberża "Albergue Pla del Riu".
Parking w Sueras..jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 880,31 KB |
Sueras..jpg W oddali widać zamek "Castell de Maüs" lecz dotarcie do niego możliwe tylko pieszo, przynajmniej tak nam się wydaje. |
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 646,63 KB |
Sueras...jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 745,39 KB |
Sueras....jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9 raz(y) 787,65 KB |
Kosciół w Sueras..jpg
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 590,13 KB |
Suares..jpg Spacerując po tym miasteczku spotykamy tylko parę osób, a w centrum takiego rumaka :) |
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 589,52 KB |
|
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie.
Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa
Byle dalej, byle w przód, absolutnie. |
|
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-01-31, 12:05
|
|
|
Pożegnanie z... Hiszpanią
i już dalej, autostradami jedziemy do domu...
Przynajmniej tak się nam wydawało. Całą Hiszpanie zjeździliśmy przy pomocy nawigacji z ustawiona opcją "jazda autostradami niepłatnymi" i było ok. Niestety, po przekroczeniu granicy francusko-hiszpańskiej zapomniałem się przelogować i ugrzęźliśmy na dość długim odcinku, na francuskich, bocznych drogach krajowych.
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło po drodze zaraz za granicą, odkryliśmy fajny parking dla kamperów "Aire de Repos des Tuileries" (42.60056,-2.85885) zrobiony z ponad kilometrowego odcinka starej drogi , bardzo fajne miejsce dla jadącego do lub z Hiszpanii.
Ostatnie zdjęcie, ostanie spojrzenie na Hiszpanię i do domu...
Pireneje..jpg Widok na hiszpańskie Pireneje. zdjęcie wykonane z Aire de Repos des Tuileries |
 |
Plik ściągnięto 5 raz(y) 487,39 KB |
|
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-01-31, 12:19
|
|
|
Mam nadzieje, że być może komuś się przyda, ta moja, prowadzona z małym poślizgiem, relacja z Hiszpanii
Dziękuje wszystkim za wspólną podróż.
Adiós España |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 483/396 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-01-31, 17:07
|
|
|
Pieredyszka,
BARDZO dziękuję za fajną relację, miejscówki, zdjęcia, koordynaty i komentarze. Miło się z Tobą podróżowało. Stawiam
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2022-01-31, 20:10
|
|
|
Pieredyszka napisał/a: | Pracownik był mocno zdziwiony gdy zaproponowałem napiwek, po dłuższych namowach dopiero go przyjął... tym sposobem, po raz pierwszy dałem napiwek w warsztacie samochodowym. |
Parę lat temu ja też byłem zdziwiony zostawiając spory napiwek w restauracji - około 20EUR, ale rachunek tez był zacny . Powiedziano mi, że następnym razem rozłożą przede mną czerwony dywan, co nie byłoby takie złe. A poważnie mówiąc dowiedziałem się wtedy, że w Hiszpanii nie ma znaczenia jaki jest rachunek, zawsze zostawia się jakieś drobniaki. Dlatego jak przypuszczam tenże pracownik był mocno zdziwiony i będzie Was pewnie do końca życia pamiętał |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-02-01, 15:22
|
|
|
Z napiwkami to tak różnie, zależy w jakim kraju. W Hiszpanii, w restauracji często napiwek jest wliczony w usługę. |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 986/292 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/69 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2022-02-01, 23:28
|
|
|
Pieredyszka napisał/a: |
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło po drodze zaraz za granicą, odkryliśmy fajny parking dla kamperów "Aire de Repos des Tuileries" (42.60056,-2.85885) zrobiony z ponad kilometrowego odcinka starej drogi , bardzo fajne miejsce dla jadącego do lub z Hiszpanii. |
czy aby na pewno powyższe współrzędne są prawidłowe🤔 |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r. |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 350/162 Skąd: Francja
|
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-02-02, 06:44
|
|
|
ZEUS napisał/a: |
czy aby na pewno powyższe współrzędne są prawidłowe |
andrzej627 napisał/a: | Usuń minus, będzie dobrze. |
Tak, właśnie tak jak napisał andrzej627. Gdzieś mi umknął minus. Starałem się opisać wszystkie miejscówki współrzędnymi, zakładając że ewentualny zainteresowany sprawdzi to dokładnie przed wyruszeniem w podróż, przy przepisywaniem kilkukrotnym tych namiarów łatwo walnąć jakiś błąd. Zastanawiałem się czy nie zmienić sposobu zapisu na taki jak wprowadził andrzej627 podając link do konkretnego miejsca. Ale skoro tak zacząłem, to do końca tego już się trzymałem. Dobrym ułatwieniem była by możliwość skopiowania bezpośrednio z google maps współrzędnych, ale ja nie potrafię i nie wiem czy istnieje takowa. |
|
|
|
 |
andrzej627
Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
Nazwa załogi: Stylevanek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Lip 2015 Piwa: 350/162 Skąd: Francja
|
Wysłany: 2022-02-02, 18:12
|
|
|
Pieredyszka napisał/a: | przy przepisywaniem kilkukrotnym tych namiarów łatwo walnąć jakiś błąd |
No właśnie. Tylko kopiuj/wklej i nie będzie błędów. |
_________________ Andrzej
Filmy z moich podróży
Mój profil na Facebooku
|
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-02-02, 18:48
|
|
|
Ok. ale jak pisałem, ja nie znam sposobu skopiowania z google maps, mozna "pozyskać" współrzędne danego miejsca na mapie, ale skopiowanie jest już niemożliwe, przynajmniej według miej wiedzy. |
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-02-06, 14:24
|
|
|
Przeglądając zdjęcia z tego wątku, muszę ostrzec przed skutkami spożywania ciasteczek które polecałem na początku, tak nam zasmakowały, że jedliśmy je prawie codziennie... u mnie skutkowało to dodatkowymi ośmioma kilogramami wywiezionymi z Hiszpanii na nic codzienna, duża aktywność, powoli wracam do formy sprzed wyjazdu... dobre i to.
Przy okazji przeglądania zdjęć z wyjazdu, znalazłem zdjęcie dziwnych produktów umieszczonych wśród owoców morza. Wyglądały jak dżdżownice Gdyby się ktoś zastanawiał co to jest, to są to, młode węgorze, a właściwie to te ze zdjęcia, to taki erzac młodego węgorza (prawdziwy narybek węgorza kosztuje 600-1000€ kilo). Taka ciekawostka
... i jeszcze jedno spostrzeżenie z Hiszpanii, prawie nie widać paneli słonecznych, w kraju który z racji położenia mógł by być pokryty w całości panelami, by być w zgodzie z panującymi obecnie trendami w Europie.
Gulas de surimi-erzac.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 655,51 KB |
|
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2022-12-25, 17:42
|
|
|
Ciąg dalszy, Hiszpania zimą 2022-2023...
Uważajcie w Hiszpanii na "redukcje" ceny na stacjach benzynowych, cały czas próbują dziabnąć nas na tych redukcjach... ostatnie tankowanie próba wałka na 15 euro. |
|
|
|
|
 |
Pieredyszka
stary wyga
|
Wysłany: 2023-01-07, 19:29
|
|
|
Playa de las Salinas zeszłoroczna, dobra miejscówka. Władze Roquetas de Mar mocno zainwestowały w nowe, wielkie tablice specjalnie dla kamperowiczów. W tablice i prezenty, od 200 do 500 euro na kampera, chyba przydzielają w zależności od długości... a mówią, że długość nie ma znaczenia.
W zeszłym roku stała tu, około setka kamperów, teraz hula tylko wiatr. Nie ma nic, komu to przeszkadzało, że po sezonie na tak pustym placu stały sobie kampery? Nie ogarniam tej niechęci do kamperów, szczególnie w takim miejscu.
Playa de las Salinas.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 16 raz(y) 165,74 KB |
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|