|
|
|
Zakup pierwszego kampera |
| Autor |
Wiadomość |
Rafał54
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ducato 2.8 Burstner 532-2 Active zimowy
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Cze 2012 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Jabłonna k/W-wy
|
Wysłany: 2022-02-18, 20:01
|
|
|
Jako uzupełnienie rozważań o konieczności zakupu kampera o faktycznym DMC poniżej 3,5 T przedstawiam wydruk z ważenia mojego kampera podczas ubiegłorocznej miesięcznej włóczęgi.
To tylko kwestia czasu kiedy każdy kamper w trasie będzie i u nas ważony.
waga.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 11 raz(y) 392,53 KB |
|
_________________ BYŁ Ducato 1.9 D 1990 r. Dethleffs
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 523/632 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-02-19, 21:49
|
|
|
| Rafał54 napisał/a: | ...
przedstawiam wydruk z ważenia mojego kampera
...
To tylko kwestia czasu kiedy każdy kamper w trasie będzie i u nas ważony. |
Dlatego wojnę o każdy kilogram jaką toczę z kamperem uważam za uzasadnioną, nie jest to praca syzyfowa bo każdy udany manewr in minus 1kG bardzo mnie cieszy.
Tu powielam, nie chodzi o unikanie banalnych mandatów, lecz o skutki zdarzenia jakiegokolwiek. Nadwaga jest traktowana tak samo jak najazd na pojazd poprzedzający i tak samo jak jazda po alkoholu.
Jeszcze mieszczę się w tolerancji, ale nadwagę mam, stąd ta wojna.
Często jest hasło zacznij od siebie, rok temu rower se kupiłem który dzięki swoim walorom zachęca do pedałowania i dzięki niemu na ostatnim urlopie odjęło mi z okolic pępka 3,6kG !!! To też istotne
Rafał, miałem podobnego kamperka (poniżej), ten był jak piórko, nigdy nim na wadze nawet nie byłem, ale fajnie że taki post z fotką stworzyłeś bo gały wylazły
Pij, jutro nie pracujesz, sobotniowieczorne czarne dla Ciebie:
Porter.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2928 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-02-19, 23:30
|
|
|
[quote="Socale"] | Rafał54 napisał/a: | ...
Tu powielam, nie chodzi o unikanie banalnych mandatów, lecz o skutki zdarzenia jakiegokolwiek. Nadwaga jest traktowana tak samo jak najazd na pojazd poprzedzający i tak samo jak jazda po alkoholu.
: |
Trochę cię kolego poniosło. Nadwaga to nie jazda po alkoholu - nie jest przestępstwem, a ledwie wykroczeniem. Nie jeździmy przeładowani o 20 ton, wiec nie może to być traktowane jako np. spowodowanie katastrofy drogowej.
Niby jakie to miałoby konsekwencje w razie wypadku? Karne? - takie same jak samochodem nie przeładowanym. Ubezpieczeniowe? - w tym siedzę od 30 lat i za samo przekroczenie masy jeszcze się nie spotkałem z regresem do sprawcy. Regresem, bo odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń jest bezdyskusyjna.
Żeby było jasne - też pilnuje wagi i też uważam, że nie powinno się jeździć ŻADNYM pojazdem przeładowanym. Czy to towarem, czy ludźmi.
pozdrawiam
Robert |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2022-02-19, 23:36
|
|
|
Nadwaga stwierdzona która była przyczyną... niewyhamowania i potrącenia pieszego na przejściu który doznał dotkliwych obrażeń, żyje ale jego świat runął
Teraz wyobraź sobie spór prawny |
 |
| |
|
|
|
 |
Robert-4
stary wyga
Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
|
Wysłany: 2022-02-19, 23:46
|
|
|
| Socale napisał/a: | Nadwaga stwierdzona która była przyczyną... niewyhamowania i potrącenia pieszego na przejściu.
Teraz wyobraź sobie spór prawny |
Nadal nie zmienia to sprawy.
To teraz wyobraź sobie, że jedziesz "z dobrą wagą" ale o 20 km za szybko i potrącasz tego pieszego. Po pierwsze - ubezpieczyciel zapłaci BO MUSI. Po drugie w ubezpieczeniu OCppm regres przysługuje za winę umyślną (nie przypiszesz), za jazdę po alkoholu (nie piłeś), za ucieczkę z miejsca zdarzenia (nie uciekłeś). To w skrócie, ale jak będziesz potrzebował rozwinę temat.
Pomijam odpowiedzialność karną - to inna kwestia. Pamiętasz pewnie przypadek naszej słynnej pływaczki, która spowodowała wypadek gdzie zginął jej brat. Ją również w sprawie karnej uniewinnił sąd. I nie dlatego, że była znana.
Pomijam też "samopoczucie" po spowodowaniu zdarzenia, bez względu na to jakie były jego konsekwencje. Pisze o odpowiedzialności materialnej, za którą zapłaci ubezpieczyciel.
pozdrawiam
Robert |
_________________ Pozdrawiam
Robert |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 379/777 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-02-20, 08:05
|
|
|
| Socale napisał/a: | rok temu rower se kupiłem który dzięki swoim walorom zachęca do pedałowania i dzięki niemu na ostatnim urlopie odjęło mi z okolic pępka 3,6kG !!! |
Nie chwaląc się miałem z LukF spory udział wybierając Tobie przesympatyczny, koleżeński, uczynny i 1000 inny Wojtku rower kierując Ciebie na odpowiednie tory , nie jesteśmy z Łukaszem jednak do końca zadowoleni że wybrałeś hardtraila no ale cóż dobre i to
Co do odchudzania Wojtku aptekarzu,
napewno wszyscy tak jak Ty, wybierając 7,5m ą, loszkę rejestrowaną na 6 osób i mając świadomość podróżowania w komplecie będą świadomi swojego wyboru i z iście aptekarską dokładnością planowali który załogant akurat dzisiaj idzie pieszo
Wiem nie jest to wszystko śmieszne ale takie mamy prawo przewozowoe i tyle
To się musi zmienić bo za chwilę 90%busów przestanie jeździć.
Prawojazdy i tonaż na kategorie B idealnie jak by było do 4250, lub chociaż ostatecznie 3850. |
_________________ komplet |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-02-20, 08:23
|
|
|
Wracając do zakupu Kampera ma kolega do sprzedania? choć niby chce nim jeździć Rimora na sprinterze z 2001 roku z przebiegiem 30tys km słownie trzydzieści tysięcy kilometrów
miłe autko nie powiem, no ale za mebla 20 letniego bąknął ponad 120 kawałków, układ wnętrza raczej dla wielodzietnej rodziny
Józiu nie za tani on, a on się śmieje ze mnie i mówi niech se stoi
IMG_20220220_082647.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 16 raz(y) 207,9 KB |
|
| |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2022-02-20, 10:00
|
|
|
Niewątpliwie kamper dziś jest lepszą lokatą niż cokolwiek w bankach.
.
| Robert-4 napisał/a: | ...
jak będziesz potrzebował rozwinę temat.
...
Pomijam też "samopoczucie" po spowodowaniu zdarzenia
... |
Zapewne bzdur nie piszesz, rozwiniesz temat jak zajdzie taka potrzeba, oby nie.
.
Właśnie o ten spokój ducha i sumienia bardziej chodzi, przypalany dodatkowo decyzjami, wyrokami, nękaniami prawnymi itd.
.
.
.
| Komplecik napisał/a: | ...
Nie chwaląc się miałem z LukF spory udział wybierając Tobie przesympatyczny, koleżeński, uczynny i 1000 inny Wojtku rower kierując Ciebie na odpowiednie tory
...
Prawojazdy i tonaż na kategorie B idealnie jak by było do 4250, lub chociaż ostatecznie 3850. |
Tak, wspólnymi argumentami właściwa decyzja zapadła i jest
.
Mam kat C, ale co z tego skodo DMC kampera jest 3500 i to jest świętość. |
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-02-20, 10:24
|
|
|
| Socale napisał/a: |
.
.
.
Nie chwaląc się miałem z LukF spory udział wybierając Tobie przesympatyczny, koleżeński, uczynny i 1000 inny Wojtku rower kierując Ciebie na odpowiednie tory
...
. |
Tak, wspólnymi argumentami właściwa decyzja zapadła i jest
. |
Qrde fajnie by było wybrać się na jakiś rowerowy trip tak ciut mocniej w teren byś odkrył zalety fully a.
Może być z tym problem strasznie zgredziały jestem
|
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-02-20, 10:34
|
|
|
| Socale napisał/a: | Niewątpliwie kamper dziś jest lepszą lokatą niż cokolwiek w bankach.
.
. |
Zobaczymy skończy się srajdemia wrucimy do względnej normalności towar się wysypie będzie go więcej i znowu ludzie popłyną, jak z Bitkoniem raz na wozie raz pod wozem, my zamałe by mieć wpływ na popyt/podaż światem żądzi piniomdz. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-02-20, 10:41
|
|
|
| Socale napisał/a: |
.
Mam kat C, ale co z tego skodo DMC kampera jest 3500 i to jest świętość. |
Świadomie wybrałeś ewentualne kłopoty wagowe dmc 3500kg
Kat B uniwersalna
Mogłeś przecież taką samą Adrię mieć 4250kg większe opłaty większe zakazy gorsza mobilność tylko Ty byś tym jeździł
Co ja będę gadał |
|
|
|
 |
Osinskiluk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-20, 11:32
|
|
|
| Cytat: | | ma kolega do sprzedania |
Wysyłam pw |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 103/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2022-02-20, 13:12
|
|
|
| Robert-4 napisał/a: | | Pamiętasz pewnie przypadek naszej słynnej pływaczki, która spowodowała wypadek gdzie zginął jej brat. Ją również w sprawie karnej uniewinnił sąd. I nie dlatego, że była znana. |
W pierwszej instancji Jędrzejczak została skazana. I to na bardzo łagodny wyrok, zważywszy na rangę wykroczenia, które popełniła przy wyprzedzaniu. Dosadnie mówiąc, było to po prostu piractwo drogowe. To, że przeżyła tragedię z powodu śmierci brata nie umniejsza jej winy. O mało co nie doprowadziła do czołowego zderzenia i mogło zginąć więcej osób. Dziwi mnie całe to użalanie się nad losem biednej Otylii, które nastąpiło potem. Tylko jej sportowa sława spowodowała tak łagodne potraktowanie przez sąd. Opis wypadku w skrócie:
"..Do zdarzenia doszło w sobotę o godz. 17.30, w miejscowości Mączyn (powiat Płońsk), na drodze krajowej nr 62. Pływaczka, kierująca samochodem chrysler, wyprzedzając sznur samochodów – zjechała na lewą stronę jezdni, potem – na pobocze, aż samochód wpadł do rowu i uderzył w drzewo. Gdy auto Oti było już na lewym pasie zza wzniesienia wyjechał fiat uno. Aby uniknąć zderzenia, Jędrzejczak uciekała z drogi..."
Gdyby to był "zwykły człowiek" zapewne spędziłby kilka lat za kratkami. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2022-02-20, 15:12
|
|
|
Może być z tym problem strasznie zgredziały jestem
... |
A ja jak gupi gupek na koniu, 550km na urlopie zrobiłem
.
| Komplecik napisał/a: |
Świadomie wybrałeś ewentualne kłopoty wagowe dmc 3500kg
Kat B uniwersalna
Mogłeś przecież taką samą Adrię mieć 4250kg większe opłaty większe zakazy gorsza mobilność tylko Ty byś tym jeździł
|
Nie było cięższych, w PL Matrix 670SL tylko 3,5t DMC.
W Dojczland mógłbym kupić, ale Ewa by nie jeździła.
Dobra, bo zaraz Aga nam po yayach za gadanie |
 |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 570/435 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-02-20, 22:27
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
Nie chwaląc się miałem z LukF spory udział wybierając Tobie przesympatyczny, koleżeński, uczynny i 1000 inny Wojtku rower kierując Ciebie na odpowiednie tory , nie jesteśmy z Łukaszem jednak do końca zadowoleni że wybrałeś hardtraila no ale cóż dobre i to
|
Robert, dziękuję. Miło mi |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|