Truma C 3402 zapowietrzanie |
Autor |
Wiadomość |
Gregor es
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: LMC Liberty
Nazwa załogi: NieDoZajechania
|
Wysłany: 2022-02-21, 21:18 Truma C 3402 zapowietrzanie
|
|
|
Mam w Ducato 99r z zabudową LMC piecyk Truma C3402.
Ogrzewanie hula że aż miło.
Problem jest z ciepłą wodą. Po napełnieniu zbiornika odkręcam krany, wychodzi powietrze, zaczyna lecieć woda. Przekręcam na ciepła, również po chwili leci woda pełną parą. Jak zakręcę i odczekam kilka sekund, znowu się tak jakby zapowietrza i znowu trzeba odpuszczać.
Piec po włączeniu grzania wody słychać że odpala, ale ciepła woda nie leci. Co to może być? Może coś robię nie tak? Wcześniej w przyczepie nie miałem takiego pieca.
Dodatkowo woda w WC też leci po naciśnięciu spłuczki ledwo, ledwo.
Pomoże ktoś? |
|
|
|
|
Gewehr
weteran
Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 222/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2022-02-21, 21:30
|
|
|
Jak masz pompę zanurzeniową, to problem może być w zaworze odpowietrzającym na wyjściu z Trumy. Sprawdź czy nim się nie zapowietrza, lub uchodzi woda. Może być również nieszczelny któryś kran i słup wody schodzi w dół. Jak pompa ciśnieniowa, to szukaj wycieku, lub zapowietrzania się na jej zasilaniu. |
|
|
|
|
jacek2214
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: sadza
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2021 Piwa: 4/2 Skąd: czluchow
|
Wysłany: 2022-02-21, 22:19
|
|
|
Ostatnio mialem taki sam problem,przyczyna byl zaworek przy pompie zanurzeniowej nie trzymal wody i peknieta obudowa pompki wody. |
_________________ Anita i Jacek |
|
|
|
|
Gregor es
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-22, 07:27
|
|
|
Pompka zanużeniowa, układ wodny zwykly, nie ciśnieniowy.Wlaśnie wczoraj zamówiłem nową pompkę wody, zeby wyeliminować ewentualny problem z pompką. Jeden kran już wymieniłem bo był uszkodzony. A może zamontować dodatkowo nad pompką zaworek zwrotny, żeby nie cofało wody? |
|
|
|
|
jacek2214
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2022-02-22, 07:37
|
|
|
Mysle ze mozesz zamontowac nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
dream_team
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato II z zabudową Hymer C 594
|
Wysłany: 2022-02-22, 11:35
|
|
|
Miałem to samo, okazało się, że za krótko odpowietrzałem. Ile odpowietrzasz? U mnie to trwa ze 2-3 minuty zanim napełni się kociołek (chyba 12 litrów) i pójdzie w rury. Zostaw na dłużej otwarte krany ciepłej wody. To nic, że już leci woda, zaraz przestanie i znów zacznie prychać i tak do napełnienia.
A nie masz otwartego zaworka bezpieczeństwa i woda leci pod kampera? |
|
|
|
|
|
Gregor es
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-22, 12:04
|
|
|
dream_team napisał/a: | Miałem to samo, okazało się, że za krótko odpowietrzałem. Ile odpowietrzasz? U mnie to trwa ze 2-3 minuty zanim napełni się kociołek (chyba 12 litrów) i pójdzie w rury. Zostaw na dłużej otwarte krany ciepłej wody. To nic, że już leci woda, zaraz przestanie i znów zacznie prychać i tak do napełnienia.
Odpowietrzam kurde z 4min, leci woda normalnie, zakrece na minute dwie i znowu trzeba czekac. Zaworek bezpieczenstwa...mam dwa. Ten elektryczny ktory sam otwiera i taki zolty otwierany recznie. Oba zamkniete. Zolty przekrecony w dol a elektryczny w gorze |
|
|
|
|
Gewehr
weteran
|
Wysłany: 2022-02-22, 17:19
|
|
|
Gregor es napisał/a: | dream_team napisał/a: | Miałem to samo, okazało się, że za krótko odpowietrzałem. Ile odpowietrzasz? U mnie to trwa ze 2-3 minuty zanim napełni się kociołek (chyba 12 litrów) i pójdzie w rury. Zostaw na dłużej otwarte krany ciepłej wody. To nic, że już leci woda, zaraz przestanie i znów zacznie prychać i tak do napełnienia.
Odpowietrzam kurde z 4min, leci woda normalnie, zakrece na minute dwie i znowu trzeba czekac. Zaworek bezpieczenstwa...mam dwa. Ten elektryczny ktory sam otwiera i taki zolty otwierany recznie. Oba zamkniete. Zolty przekrecony w dol a elektryczny w gorze |
Zawór NA WYJŚCIU z Trumy(górny). Na króćcu, zaworek ODPOWIETRZAJĄCY, nie spustowe.
Wstaw zdjęcia Trumy, to Ci zaznaczę o co chodzi. |
|
|
|
|
Gregor es
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-22, 17:47
|
|
|
Foto Trumy. I jak go sprawdzić ?
IMG_20220222_174634.jpg
|
|
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1,98 MB |
|
|
|
|
|
|
Gewehr
weteran
|
Wysłany: 2022-02-22, 18:22
|
|
|
Najprościej zagiąć szczelnie zaznaczony przewód.
Screenshot_20220222-182032_Opera.jpg
|
|
Plik ściągnięto 5 raz(y) 277,13 KB |
|
|
|
|
|
Gregor es
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-22, 18:24
|
|
|
Zagiąć go i wtedy sprawdzić czy zapowietrza się dalej?
Jeśli będzie ok wtedy do wymiany ten szary króciec? |
|
|
|
|
Gewehr
weteran
|
Wysłany: 2022-02-22, 18:40
|
|
|
Tak. Ale przed wymianą warto go rozebrać i spróbować umyć w occie, lub jakimś odkamieniaczu. Co do zaworka zwrotnego, to warto go zamontować zaraz nad pompką. Tylko trzeba później pamiętać, że tam zostaje woda i może zamarznąć. |
|
|
|
|
jacek2214
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2022-02-22, 18:44
|
|
|
Kiedy wystapil ten problem z woda. U mnie byla zle spuszczona woda na zime,rozsadzilo pompke a w zaworku zwrotnym nad pompka wody wypchnelo gumowa uszczelke. Po wymianie pompki i zaworko wszysko dziala jak przed . |
|
|
|
|
Gregor es
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-02-22, 19:16
|
|
|
jacek2214 napisał/a: | Kiedy wystapil ten problem z woda. U mnie byla zle spuszczona woda na zime,rozsadzilo pompke a w zaworku zwrotnym nad pompka wody wypchnelo gumowa uszczelke. Po wymianie pompki i zaworko wszysko dziala jak przed . |
Wiesz co...kampera kupiliśmy miesiąc temu. Teraz mieliśmy na weekend pierwszy wyjazd i napełnianie wodą. Układ był rzekomo pusty. Może być że woda nie została spuszczona należycie i coś się podziało z pompką, chociaż nie wygląda na zdeformowaną czy pękniętą. Pompka i zaworek zwrotny już w drodze. Nie jest to majątek, wymienię i zobaczę. No i ten zawór u góry trumy też sprawdzę |
|
|
|
|
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA
Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 186/139 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2022-02-22, 19:20
|
|
|
Gregor es napisał/a: | ...... Pompka i zaworek zwrotny już w drodze. Nie jest to majątek, wymienię i zobaczę. No i ten zawór u góry trumy też sprawdzę |
Po zamontowaniu zaworka zwrotnego nad pompką problem ustąpi .....wspomnisz moje słowa |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
|
|
|
|
|
Wyświetl szczegóły |
|
|