| 

|  | 
 |  

| Być może jednak Serbia nie jest bezpieczna??? |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | SZEJK   weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato 2,8 JTD BAVARIA
 Nazwa załogi: Grab Klan
 Piwa: 217/325

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 11:48 |   
 |  
               | 
 |  
               | Darku.!! to ja nie wiedziałem że Ty taki agresor jesteś,  już nie będę Cię wkurzał.     
 ps. historia ciekawa, dobrze że tak się skończyła
   |  
				| _________________ Pozdrawiam SZEJK

Ten co zna swoją wartość, nigdy nie będzie niszczył innych, by budować siebie.
 Dr. Mateusz Grzesiak

Moje poprzednie i aktualna karawana:

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Barbara i Zbigniew Muzyk   Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
 Pomogła: 7 razy
 Piwa: 358/407

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 12:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | Wiedzialam że tak jest,zawsze jedziemy w dzień,lub nie autostradą.Teraz wracając z Grecji,wyjechaliśmy późno i do Belgradu było jeszcze spory kawałek.Ja byłam bardziej zmeczona od kierowcy. Tu mój błąd należało zjechać z autostrady,za kilkanaście lat kamperowania,jechaliśmy aytostrada na raz lub jechalismy nie autostrada np od Niszu do granicy z Rumunia.
 Wybraliśmy duży oświeltlony i płatny parking.Rano po 50 km auto nie daje paliwa,Z.działa ale jak była otwarta maska to nie widziałam kiedy podjechała laweta z pomoca drogawa.Wysiadam z auta i zamarłam,myśle co to bedzie
   Wystarczył śrubokret,auto pali,podaliśmy sobie ręce,nie wiem czy to był przypadek czy zobaczyli dwoje siwych staruchów ,zrobiło im sie żal.
     |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | rakro1   weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
 Piwa: 267/200

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 18:55 |   
 |  
               | 
 |  
               | Zbyszek51 - na marginesie, wybacz. Jaki jest optymalny sposób na wykonywanie połączeń telefonicznych z Turcji? Nie chodzi mi o połączenia internetowe. Miałbym potrzebę na codzienne rozmowy z ludźmi z PL, którzy nie obsługują WhatsApp-a. Jakie to są koszty? Oczywiście mam świadomość, że trzeba kupić lokalną kartę telefoniczną i dużą ilością Gb. Ale czy da się jakoś dzwonić bezpośrednio aby nie było to bardzo drogie?
 I może napisałbyś coś o Turcji, na zachętę?
 Z góry dziękuję i pozdrawiam.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | yamah   weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
 Piwa: 266/109

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 19:33 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | rakro1 napisał/a: |  	  | Oczywiście mam świadomość, że trzeba kupić lokalną kartę telefoniczną i dużą ilością Gb. Ale czy da się jakoś dzwonić bezpośrednio aby nie było to bardzo drogie?
 I może napisałbyś coś o Turcji, na zachętę?
 Z góry dziękuję i pozdrawiam.
 | 
 Rafał poczytaj tą relacje
  podają dość interesujących informacji : https://www.zyciedookolap...ienawidzec.html Też przymierzamy się na ten kierunek w tym roku..ale jak wyjdzie
       |  
				| _________________ Ten kto żyje widzi dużo..ten kto podróżuje widzi więcej
 -------------------------------------------------------------------------------
 był Ducato 2,5 Burstner na próbę.. Pilote Explorateur715...zostało Carthago Chic-S plus

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | jacek2214   zaawansowany

Nazwa załogi: sadza
 Piwa: 4/2

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 20:32 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dzieki za informacie odnosnie nabycia karty sim w Turcji. |  
				| _________________ Anita i Jacek
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Zbyszek51   trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato L2H2 2008
 Piwa: 8/2

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 21:08 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | rakro1 napisał/a: |  	  | Zbyszek51 - na marginesie, wybacz. Jaki jest optymalny sposób na wykonywanie połączeń telefonicznych z Turcji? Nie chodzi mi o połączenia internetowe. Miałbym potrzebę na codzienne rozmowy z ludźmi z PL, którzy nie obsługują WhatsApp-a. Jakie to są koszty? | 

My rozmawialiśmy tylko przez Whatsapp. Na 2 mies. mieliśmy 25 GB, wystarczyło także na filmy z Netflix. Zwykła rozmowa z PL z polskiej karty to ok. 5 pln za minutę. Tańsze są SMS bo 1,5 pln  za jeden. Chyba bez internetu nie da się.... Jeśli nie Whatsapp to Mesenger lub Skype.
 W Turcji byliśmy od końca listopada do końca stycznia. Trasa: Stambuł, Ankara, Kapadocja, Mersin i dalej wybrzeżem do Izmiru i Bułgarii. Kraj fantastyczny, drogi wspaniałe, widoki nieziemskie, ceny art. spożywczych dużo niższe niż u nas i miejscówki co krok. Trochę moich foto i opisów jest na FB - "Mój kamper mój świat". Jest tam też kilka bardzo dokładnych relacji innych podróżników z tego roku. Na pewno pojedziemy znów wiosną lub jesienią. Ta zima była chłodna, podobno najzimniejsza od 50 lat. Tylko kilka dni pow 18 stopni i dużo opadów. Znam wszystkie europejskie kraje na południu i Turcja ma wszystko - zabytki co krok, cywilizację i Azję, morze i góry, lasy i pustkowia. Ludzie bardzo sympatyczni, czuliśmy się bezpiecznie nie tylko dlatego, że policja odwiedza w nocy większość dzikich miejscówek. Kierowcy jeżdżą czasem trochę "dziwnie", ale można się przyzwyczaić, jeździłem dwa dni po Stambule....Należy pamiętać, że zwyczajowo piesi nie mają pierwszeństwa i można im zrobić krzywdę stosując twardo europejskie zasady. Do zobaczenia na plaży.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | andrzej627   Kombatant

Twój sprzęt: VW T6 204KM DSG7 4MOTION Stylevan Equinox II
 Nazwa załogi: Stylevanek
 Piwa: 369/163

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 21:47 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | rakro1 napisał/a: |  	  | Miałbym potrzebę na codzienne rozmowy z ludźmi z PL, którzy nie obsługują WhatsApp-a. | 
 Są aplikacje (np. Skype), które pozwalają dzwonić bardzo tanio na zwykłe numery. Używam ich od lat.
   |  
				| _________________ Andrzej
 Filmy z moich podróży
 Mój profil na Facebooku

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Kuba L.   stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
 Nazwa załogi: 2kubusie
 Piwa: 19/48

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 21:57 |   
 |  
               | 
 |  
               | Współczuję kolegom takich "atrakcji", nic przyjemnego w obcym kraju i z daleka od domu.. Wiele razy jeździłem do Grecji na wakacje kamperkiem, zawsze przez Serbię i zawsze nocowałem na autostradzie na stacji - nigdy nic nas złego nie spotkało, pisałem już o tym kilka razy. Pamiętam, że ja też raz miałem taką sytuację, na lewym pasie zrównał się ze mną jakiś grat i coś tam chyba pasażer w moją stronę gestykulował, nawet gęby do niego odwróciłem, po chwili odpuścił.. miałem to w dupie i zaraz o tym zapomniałem   
 Nie bać się, nie strzelają, nie porywają

W Czerwcu tez będę jechał przez Serbię, bo którędy najszybciej do Grecji dojadę?? Tylko tym razem już z przyczepą, w moim przypadku teraz będę musiał trochę inaczej zaplanować jazdę. Planuję nocleg przed Belgradem na campingu Coffeecamp w Kovilj przy samej autostradzie lub w samym Belgradzie też na campingu Camp Dunav, dzielę całą trasę na pół na 2 dni
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | andrzej627   Kombatant

Piwa: 369/163

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 22:01 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Zbyszek51 napisał/a: |  	  | Zwykła rozmowa z PL z polskiej karty to ok. 5 pln za minutę. | 
 Jak masz dostęp do Internetu, to możesz dzwonić 50 razy taniej. Już o tym pisałem na forum tutaj.
 |  
				| _________________ Andrzej
 Filmy z moich podróży
 Mój profil na Facebooku

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
	| Wyświetl szczegóły |  
	|  |  
      | Darson   Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
 Nazwa załogi: Załoga G.
 Piwa: 237/193

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 22:16 |   
 |  
               | 
 |  
               | straszna ta historia.  Szkoda że są takie kraje, gdzie idzie ku gorszemu, a nie na odwrót pomimo XXI wieku. Przypomniała mi się historia, jak ojciec kupował VW Borę w salonie w Tychach. Chyba 1999 rok ?
 Sprzedawca mówi (chyba wiedział co mówi): " tylko niech pan nie staje nigdzie jakby migali światłami albo zatrzymywali"
 No i oczywiście zaraz coś podjeżdża, miga i pokazuje żeby zjeżdżać na bok.
 Na szczęście byliśmy na dwa auta, bo ja jechałem z tyłu i kolesie zauważyli i speniali.
 A historię męża kuzynki już gdzieś opisałem.
 |  
				| _________________ "Nie szukaj przeszkód, szukaj możliwości"

Darson ®

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | rakro1   weteran

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 22:34 |   
 |  
               | 
 |  
               | W połowie maja pojedziemy do Turcji na miesiąc. Oczywiście przez Serbię. Oczywiście, jak zawsze czujnie. W Pl zostają rodzice 90 i 93 lata. Mają opiekunkę ale ja jestem ich lekarzem, konsultantem, mechanikiem .... Musimy mieć kontakt dla komfortu psychicznego. 5pln za minutę może być kolejnym pretekstem aby wylądować w Grecji.
 Dzięki za podpowiedzi. Nazwę Skypę znam ale nic więcej. Poczytam.
 Bogdan - fajny link podałeś. Twoje, prześliczne auto też wypadałoby "odkazić" kiedyś.
 Sezon zaczyna się ..
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | jarek49   doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymer Eriba 2005 r.
 Nazwa załogi: jarkowie
 Piwa: 9/1

| 

|  Wysłany: 2022-02-22, 23:16   Skype |   
 |  
               | 
 |  
               | Rafał---jak się nauczysz --to liczę na podpowiedż. Dla mnie to też istotne w wyjezdzie do TR. Plany to kilka dni po majówce tydzien baseny termalne w H , pózniej przez Serbię // co roku
 na odcinku Belgrad--Nisz próbują mnie oskubać--nie dali rady // i nie wiem BG ,czy przez
 Helladę--raczej tędy.
 Powrót koniec czerwca.
 Pozdrawiamy Was.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | rakro1   weteran

| 

|  Wysłany: 2022-02-23, 09:26 |   
 |  
               | 
 |  
               | Andrzej627 -  /  - dobra podpowiedź z tym Skype-m.                                                                                                                                                                                                                             Nie przestudiowałem jeszcze dokładnie ( to do Pawła/jarka47  ) ale wstępnie wygląda bardzo obiecująco - pięknie dziękuję. |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Darson   Kombatant

Twój sprzęt: MCLOUIS MC4-32
 Nazwa załogi: Załoga G.
 Piwa: 237/193

|  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | andrzej627   Kombatant