|
|
Uchodźcy z Ukrainy na przejściu Medyce. |
Autor |
Wiadomość |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2022-03-04, 14:49
|
|
|
O Zosinie nie wiem nic
Jeśli chodzi o Medykę jestem w kontakcie z Michałem, potwierdzałem czy potrzeby się nie zmieniły - poniżej je wrzucę
Michał pisze mi że wszystko inne w tym środki higieny dla dzieci, kobiet itp, odzież i inne rzeczy spoza niżej zamieszczonej listy - nie do nich a na punkty pomocowe w Przemysłu
U nich na 1-szej linii idzie gorący napój/woda, kanapka do ręki, koc na plecy i służby kierują do autobusów jadących do Przemyśla - na chwile obecna nie ma też raczej mozliwości zabierania uchodźców z Medyki - tylko Przemyśl
Jadę jutro rano - w niedzielę ew, uaktualnię.
Potrzebne na granicy w Medyce:
Woda w butelkach
Soczki dla dzieci
Jedzenie dla dzieci - kaszki itp
Kawa i herbata expresówki
Naczynia jednorazowe na posiłki a najwięcej kubki na napoje zimne i gorące
Produkty na kanapki - mogą być krojone ale mogą być w kawałkach dziewczyny robią na miejscu
Koce - duże potrzeby
Wjazd na Medykę - tylko po zgłoszeniu służbom przez organizacje pomocowe lub Michała - właśnie wysłałem foty DO i DR
Druga bardzo niefajna informacja z dzisiaj od mojego kolegi z Przemyśla co razem pracujemy
Wskutek paru przypadków sk...nów hien wykorzystujących sytuację wojenną uchodźcy pod Tesco na Lwowskiej nieufnie podchodzą do tabliczkowych ofert transportu - bazuje na opinii lokalesa
Kolejne info - nie pchać sie pod Tescco bo bardzo gęsto jechać na parking w pobliżu Hotelu Marko jadąc na Medykę to następna przecznica w prawo za Tesco 49.78242516796629, z tamtad z buta pod Tesco jest b. blisko
Szlag mnie trafia bo auto mam przystosowane na 3 dzieci + nawet 1 niemowlę ale związku z tym chyba jutro po drodze zgłaszam sie tel po zlecenie z CZK Rzeszów bo oni to koordynują, udzielono mi info że zgłoszenie się do punktów recepcyjnych w Przemyślu i tak leci przez nich
Kontakt i info: https://rzeszow.uw.gov.pl/aktualnosci/punkty-recepcyjne-dzialaja/
Jutro będę mądrzejszy - podam w niedziele dalsze zweryfikowane info
Wojtku i Gryz3k to nie nakaż moda i nie wyganianie Was z postami stąd bo jasne jest że mamy wspólne cele - to tylko sugestia organizacyjna dla pomagających - wydaje mi się że może lepiej poróbmy wątki poszczególnych przejść granicznych bo uwarunkowanie mogą się nieco różnic pomiędzy nimi
edit-dopisane:
lokales podesłał teraz: https://www.facebook.com/...ource=permalink |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-03-06, 00:57
|
|
|
Może tak - zmęczony ale szczęśliwy
Na trasie - kolumny ciągnące z pomocą humanitarną, bardzo dużo Niemców, czesi, Hiszpania Portugalia i widzi się pojedyncze samochody z blachami UA a nich kierowca, czasem obok pasażer w wieku rzędu 25-30 lat
Dary przekazane wolontariuszom - bardzo dobra koordynacja kol. Alex - namiar od Michała , zostałem skierowany nie na Medykę a na magazyn na uboczu w Przemyślu o 12 byłem po rozładunku - byłbym wcześniej ale pojawiła sie najazd żywiołowych wolontariuszy z Valencji - przyjechali kamperami i ciężarówką
Pod Tesco rejestracja kierowców - działa w punkcie recepcyjnym - daje się dow os dow rej - dostaje się opaskę
Jednak to niewiele daje ten system - tekturka z bukwami zdała mi lepiej egzamin
Kolejna kicha uchodźca nie jest powiązany z samochodem i kierowcą w systemie
Organizacja samego punktu recepcyjnego i poczekalni w miarę ok jednak jest tłum i się kłębi -jest trochę chaosu ale to już prawie że działa ok - Postój pod hotelem Marko - super ja 3 min z buta pod Tesco i full luz
No i teraz najważniejsze - Ludzie
Lenka z Zaporoża z dziećmi 5 i 12 - śpią spokojnie u mnie w domu
Diana z Kijowa z dziećmi 5 i 12 - śpi spokojnie u znajomego mojej "prawie siostry" w Wieliczce
Ania z Zaporoża spotkała się z synem w Krakowie i jedzie już z synem Flixbusem do Wrocławia - za pół godziny powinni być na miejscu
Cóż z prostej matematyki i DR - Sharana wynika ...... Dobra przemilczmy to - zrobiłem to świadomie i max możliwie bezpiecznie
Nie mogłem zostawiać Ani, Lenki z dziećmi czy Diany też z dziećmi z którymi umówiłem sie że je biorę i jedziemy - powiedzieliśmy czekamy jeszcze godzinę może jeszcze jedna mama z dzieckiem będzie do zabrania
2 pierwsze uciekały razem bo razem pracowały a i tak Lenke trzeba było przekonywać godzinę nim zdecydowała sie że pojedzie
Dianę z Kijowa - dwoje dzieci w ubrudzonych kurteczkach z 1 powiązana reklamówką przyprowadził do mnie wolontariusz z Łodzi - nie sposób było odmówić
Dobrze że stałem pod Marko - polecam luz parking nie ma problemu miłe dziewczyny poprosiły tylko żeby nie pod sama resturacja bo maja jakąś imprezę , pod Tesco jest młyn - z dziećmi szliśmy ok. 5 min z buta do Marko - tak woleli bo chciałem podjechać.
Pany widziałem w moim 60cio letnim życiu trochę biedy, widziałem trochę strachu - Takiego czegoś jak dziś nie widziałem jednak nigdy
To nie chodzi o organizacje pomocy - to chodzi o ludzi - tam oprócz wolontariuszy konieczne jest wzmocnienie wolontariuszy tłumaczy i psychologów - tłumacze gdzieś trochę krążą ale to za mało
Koszmar - strach, przerażenie i jeszcze raz strach i tragizm tych Ludzi
Wyjechaliśmy z Przemysła ok 17,30 - stres tych Kobiet był tak widoczny czy aby na pewno nic im ode mnie nie grozi że zdecydowałem sie o 18 zadzwonić do Michała - porozmawiał z Nimi blisko 15min po ukraińsku opowiedział że już chwilę się znamy, że organizowałem i wiozłem dary dla nich - troszkę puściło zaczęły cos mówić, zaczęliśmy troszkę rozmawiać
Chwile temu już śmialiśmy się z Lenką że to ja powinienem się bać tylu kobiet a nie ona w Przemyślu - Ona też już się z siebie śmieje i żartuje - już wie że jest bezpieczna, już wie że bezpieczne sa jej dzieci ale nim wsiadła do samochodu .... lepiej nie gadać - pomimo tego że byłem z pomarańczową opaska, pomimo tego że dałem dowód osobisty i DR auta żeby sfotografowała i posłała do swoich dalej w Jej oczach widziałem strach - nie to nie był strach to było po prostu przerażenie
Nieco bardziej ufna w Przemyślu Diana - jedziemy A4 Rzeszów leci nisko duży transportowiec - katem oka w lusterku widzę jak się kuli i jakby zakrywa dziecko za chwilę mówi że boi sie samolotów bo puszczały na nich rakiety - wyjeżdżając od nas do Wieliczki ściska mnie i mówi wprost bałam się już się nie boję prosi tylko skromnie ze jakby ktoś miał używana kurteczkę dla małej bo tej rozdartej chyba nie dopierze
Kurde - dość - więcej nie pisze bo się rozbeczę. Macie obraz jak to wygląda
Pany ja tego nie pisze żeby sie pokazać - nie zrobiłem nic wielkiego - Pisze to po to aby zachęcić Was do pomagania ile się da w każdy możliwy sposób - owszem w mediach trochę widać ale to jest może 50% tragizmu z tego co sie widzi jak sie tego dotknie z bliska.
Jutro znów spotkamy sie wszyscy razem u mnie - pomału uczymy sie i polskiego i ukraińskiego bierim kartoczku piszem sprawoczki do załatwienia i ciągniemy to dalej ogarniamy pierwsze potrzeby jedziemy załatwiać formalności i niezbedne rzeczy
Gdyby ktoś sie wybierał na Medyka/Przemyśl - służę potrzebnymi informacjami
Mających konto na FB - zapraszam https://www.facebook.com/krzysiek.wojtowicz.12/ a jutro wieczór może coś bardziej obrazkowo tu dorzucę |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 9 piw(a): Socale, kalinin, Spax, Tadeusz, Misio, ZbigStan, WODNIK, slawwoj, Milano |
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2022-03-06, 09:17
|
|
|
Jesteś dzielny Krzyśku !!!
Odpocznij chwilę:
Porter.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 791 raz(y) 28,33 KB |
|
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-03-06, 10:32
|
|
|
Dzięki, ale to nic wielkiego Wojtek - dla mnie po prostu normalna rzecz i potrzeba chwili
Silnik spalinowy działa tak że aparat zapłonowy daje iskrę - później jest paliwo spalanie i praca - To nie ja a Ludzie- później skrzynia przenosi napęd to też Ludzie - i koła jadą
ja co najwyżej byłem aparatem zapłonowym i kołami |
|
|
|
 |
kalinin
weteran mirek@kalinin.pl
Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 400/482 Skąd: Jedlińsk k/Radomia
|
Wysłany: 2022-03-06, 11:06
|
|
|
Zarząd Stowarzyszenia "Cafe Jazz Festiwal" postanowił przekazać dla naszych kolegów kamperowców łączną kwotę 1500 PLN na Ich działalność wspierającą uchodzców z Ukrainy. Przelewy na konto po 500 zł otrzymają: Qucyk, Smok Wawelski Gryz3k. |
_________________ Rozum przychodzi z wiekiem, najczęściej jest to wieko trumny. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2022-03-06, 12:25
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | Dzięki, ale to nic wielkiego Wojtek - dla mnie po prostu normalna rzecz i potrzeba chwili
Silnik spalinowy działa tak że aparat zapłonowy daje iskrę - później jest paliwo spalanie i praca - To nie ja a Ludzie- później skrzynia przenosi napęd to też Ludzie - i koła jadą
ja co najwyżej byłem aparatem zapłonowym i kołami |
Przeczytajcie ten artykuł ,który daje dużo do myślenia.
Co dalej z tymi ludźmi |
|
|
|
 |
ZbigStan
Kombatant

Twój sprzęt: Frankia I 65 SD
Nazwa załogi: Taborygenii, fani Frani.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Gru 2013 Piwa: 1003/305 Skąd: Opole
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2022-03-06, 17:04
|
|
|
ZbigStan napisał/a: | Brawo koledzy za działanie jak serce nakazuje.
Artykuł przytoczony przez Bim'a pokazuje co może się wydarzyć, teraz jest entuzjazm, ale czy w nim wytrwamy. |
Artykuł przytoczony przez Bim'a powinien przeczytać uważnie każdy, kto podejmuje jakieś spontaniczne działania w kierunku pomocy uchodźcom z Ukrainy.
Nie chodzi mi bynajmniej o to , aby ostudzić emocje , ale by tę spontaniczną chęć pomocy możliwie zoptymalizować.
Stwierdzenie "To będzie maraton , nie sprint" , jest kluczem tego o czym chcę napisać.
Pierwsze godziny i dni konfliktu, to był masowy ruch ze strony Polaków. Myślę, że w większości polskich rodzin wyglądało to podobnie jak u nas, czyli chwila zastanowienia kogo z Ukrainy znamy w swoim najbliższym otoczeniu , telefon, wizyta , pytania kogo macie po tamtej stronie, co potrzeba , w czym możemy pomóc.
W naszym przypadku była to rodzina osoby, która jakiś czas temu u nas pracowała (zajmowała się chorym). Oni sami nie potrzebowali pomocy , ponieważ mieszkają w Polsce od wielu lat i mają tutaj swój własny dom, ale podjęli się sprowadzenia z Ukrainy swoich bliskich i znajomych.
Tym co okazało się na początku najbardziej potrzebne to oczywiście miejsca noclegowe, transport, środki pierwszej potrzeby, żywność i to udało się błyskawicznie i bez problemów zorganizować.
Ich dom zapełnił się uchodźcami w ekspresowym tempie , a oni sami nie mając już miejsca, sprowadzili się do nas . Przewinęło się już blisko dwadzieścia osób , ale co chciałbym podkreślić, na dzień dzisiejszy na stałe (przynajmniej do czasu aż będzie inna opcja) zostały tylko trzy z najbliższej rodziny, a pozostali są już m.in we Włoszech, Holandii i Irlandii.
Siedząc któregoś wieczoru poruszyliśmy z Nimi temat tego , jak to widzą na dłuższą metę i doszliśmy wspólnie do tego samego wniosku, że o ile ten pierwszy zryw był czymś wspaniałym , to "im dalej w las" będzie gorzej .
Oni sami , jako Ukraińcy uważają, że co mogli już zrobili i od samego początku nie zakładali, że będą gościć u siebie przez dłuższy czas większą liczbę ludzi. Z góry ustalali, że ten jest na 3 dni i leci do Włoch, a tamten tydzień bo zabukowali mu samolot do Irlandii, gdzie ma swoją rodzinę.
Jesteśmy w stałym kontakcie , gotowi do dalszej pomocy a dzięki takiemu racjonalnemu podejściu uważam, że jeśli sytuacja będzie trwała miesiącami, czy może jeszcze dłużej, chęć i realne możliwości jej udzielania pozostaną na odpowiednim poziomie.
Nie wiem jak Was, ale mnie dość mocno zasmucił widok stosów ubrań , zabawek i innych rzeczy, zasypanych przez śnieg na przejściu w Medyce.
Rozumiem, że był to wynik tego nagłego wybuchu chęci pomocy w każdy możliwy sposób, ale pokazuje to, jak ważna jest optymalizacja i koordynacja takich działań.
Pomoc będzie potrzebna długo i na podobnym poziomie, dlatego musi być odpowiednio i mądrze dawkowana. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-03-07, 10:48
|
|
|
kalinin napisał/a: | Zarząd Stowarzyszenia "Cafe Jazz Festiwal" postanowił przekazać dla naszych kolegów kamperowców łączną kwotę 1500 PLN na Ich działalność wspierającą uchodzców z Ukrainy. Przelewy na konto po 500 zł otrzymają: Qucyk, Smok Wawelski Gryz3k. |
W Imieniu Leny z Nikitą, Veroniką z Zaporoża i Diany z Ania i Katia spod Kijowa serdecznie dziękuje Stowarzyszeniu "Cafe Jazz Festiwal" za darowiznę na Ich rzecz
Pieniążki oczywiście dotarły - Dziękuję Mirku i proszę również przekaż podziękowania Koleżankom i Kolegom ze Stowarzyszenia "Cafe Jazz Festiwal"
Może to nie fajnie gdy moderator robi crossposting jednak wiem że kilku z Was nie ma kont na FB - zatem pozwolę sobie na przedruk mojego wczorajszego a raczej dzisiejszego nocnego posta z FB - aby wytłumaczyć dlaczego Waszą darowiznę łączymy z darowizna mojego kolegi Andrzeja z Kolna i przeznaczamy tylko małą część na najpilniejsze potrzeby bieżące ogarniecie a większą na kursy języka polskiego dla Leny i Diany - to Ich decyzja chcą jak najszybciej się tu usamodzielnić
https://www.facebook.com/...246454092055056
Spokojny dzień .... W Krakowie....
Podjechałem po Dianę z dziećmi przyjechaliśmy do nas na obiad trochę porozmawialiśmy co ogarniamy najpierw. 5-cio letnia Katia przeziębiona ale kupiliśmy leki i pilnujemy czy nie trzeba będzie lekarza
Niestety plan pozałatwiania formalności z legalizacją pobytu itp nie wypalił - w niedziele niestety owszem działają punkty recepcyjne ale tylko w zakresie pierwszych potrzeb dla uchodźców.
Wiec sprawy prawne załatwiamy w poniedziałek - no i zakupy pierwszej potrzeby oraz inną pomoc rzeczową.
Nie będę się rozpisywał jakie są potrzeby Uchodźców z Ukrainy - napisze tylko krótko o naszych Dziewczynach i Ich Dzieciach - jadąc biłem się z myślani czy w Sharana wkładać komplet siedzeń i czy zmieszczę bagaż ludzi których zabiorę - niepotrzebne były te mysli:
Diana z dwojgiem dzieci 5 i 12 przyjechała z 1-reklamówką, Lena z dwojgiem dzieci też 5 i 12 spakowana w 1-ną małą torbę turystyczną, Ania która z Krakowa pojechała z synem do Wrocławia miała tylko plecaczek - tyle chyba starczy pisać. Cieszą sie każdym dobrym słowem, każda drobna rzeczą, co raz pytają sie co w domu pomóc, nie maja absolutnie żadnych wymagań i ciężko Im wmusić jakikolwiek podarunek - jeśli ktoś boi się wziąć uchodźcę do domu czy kryguje się o standard mieszkania - niech natychmiast zapomni o tych obawach te Dziewczyny i Dzieci są po prostu wspaniałe w swej skromności i chęci odwdzięczenia się na każdym kroku.
Dziękuję Bogu że jakiś Anioł Stróz jednak miał dyżur i czuwał podszepnął i włożyłem komplet siedzeń - gdybym ujał jedno nie byłoby tu z dziś nami Diany, Anii i Katii
Dostaliśmy już trochę rzeczy dla Nich - Dziękuję serdecznie w imieniu Diany i Leny oraz Ich Dzieci wszystkim Ofiarodawcą, Pomagającym i Wpłacającym
Trochę polegliśmy na rozmiarówce 🙂 , sorry zwalniamy kapkę tempo z pozyskiwaniem odzieży pomierzyliśmy się już trochę jutro dokończymy wtedy będziemy pytać w sposób uporządkowany czy ktoś nam cos dla Nich podrzuci bo inaczej polegniemy na braku miejsca w szafie 🙂
Napisałem spokojny dzień w Krakowie.....
Tak w Krakowie bo tam na Ukrainie niestety nie - teraz nie włączam nawet TV, nie patrzę w necie - Dziewczyny dostają wiadomości od Rodziny i przyjaciół którzy tam zostali - pokazują z realu - to co widzę to koszmar - koszmar gorszy niż widać w mediach.
Bywa że siedzimy rozmawiamy są uśmiechnięte a piknie telefon i są łzy w oczach - ale to dzielne dziewczyny są tu pierwszy dzień a już się uczą polskiego, już pytają o możliwości pracy, przedszkole i szkołę - wiem że One dadzą rade
Ukraińskie pozdrowienie dziś nabiera na pewno wielkiego wymiaru
Слава Україні! i dziś na pewno należy odpowiedzieć Herojam sława! i to nie tylko Ich Mężom w boju lecz również opowiedzieć w rodzaju żeńskim i nijakim Слава героїням та їхнім дітям! - takim jak te u nas w domu i gdzie indziej
Ten sk.....n bandyta ludobójca strzelający do konwojów humanitarnych kobiet i dzieci nigdy nie złamie tego Narodu
Z dobrych rzeczy - następni znajomi ludzie idą drogą przetartą przez kol. Mirka i mnie - kilka telefonów o info jak się zorganizować na podobny wyjazd, daje info ułatwiam kontakt bezpośredni z wolontariatem na granicy - chłopaki pojadą z darami i też zabiorą uchodźców do bezpiecznych domów
No i jeszcze o zrzutce - Andrzej rozpoczął dziś 2-gi etap - postaram się za dwa trzy dni rozliczyć pierwszy i podać Wam rozliczenie do wiadomości
Jeszcze raz dziękuje za ofiarność i na zrzutce i na wszystkich innych drogach pomocy którą otrzymujemy dla naszych Dziewczyn i Ich Dzieci
Aby ułatwić Kolegom przebycie przetartego szlaku Medyka/Przemyśl - wieczorem napiszę zbiorczy post z informacjami które juz przekazałem telefonicznie namiarami kontaktami moimi doświadczeniami sugestiami itp. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-03-08, 00:34
|
|
|
Stan na 08-03-2022 - następnych Kolegów którzy pojadą prosze o aktualizowanie tego co podałem
Dary dla wolontariuszy Przemyśl Medyka:
Kontakt do koordynatora dostaw dla wolontariuszy Przemyśl Medyka: Alex 508 299 507 - proszę nie nadużywać i załatwiać sprawy zbiorczo - mają tam niezły młyn
Bezwzględnie należy uzgadniać i potwierdzać co potrzebne z Alexem lub Michałem - jeśli przywieziecie rzeczy niepotrzebne zostaniecie z nimi zwróceni pod Tesco a tam wszystko leży na kupach i gnije
Miejsce rozładunku darów: Przemyśl ulica Jana Zamoyskiego 2 https://goo.gl/maps/tZFiPyixCK6DPp738 - dokładny dojazd pod rozładunek w załaczniku
Jeśli będzie mało ludzi i duzo aut - czeka Was stanie, ja powiedziałem że podjadę pod rampe i sam częściowo rozładowałem
Gdy byłem organizowali widlaka ale jeszcze nie mieli więc należy albo potwierdzić albo liczyc sie z rozładunkiem palet ręcznie
Odbiór Uchodżców
Punkt recepcyjny jest w Tesco ul. Lwowska - niedaleko od rozładunku - jedziemy przez ul Batorego - dużo prościej bez nawrotek
Nie jedzcie pod Tesco - kawałeczek dalej jest spory pusty parking pod restauracja Marko - jeśli będzie impreza nie stajecie pod drzwiami - mnie poproszono aby stanąć pod tujami od ul Lwowskiej - zielony prostokąt
Następnie z buta do punktu recepcyjnego - niebieska linia - idąc przez parking zobaczycie takie czerwony portal i szklane drzwi wejściowe - to tam - czerwony prostokąt i strzałka
Po wejściu do Tesco zaraz na lewo jest rejestracja
Zorientujcie się które stanowiska rejestrują kierowców - jak ja byłem pierwsze od drzwi nie rejestrowało
Wbijacie sie do wolontariusza dajecie DR i DO podajecie swój tel - rejestruje daje pomarańczową opaskę i czekacie
Nie nie czekacie bezczynnie bo system się ślamazarzy - bierzecie kartkę napisana po ukraińsku i dreptacie przed wejście - zbieracie pasażerów i jak nazbieracie zgłaszacie że koniec miejsc
Od czasu do czasu możecie podejść do stanowiska zapowiadania - na wprost wejścia - poprosić zeby dziewczyna krzykneła np. Kraków 5 miejsc i mieszkanie - robi to chętnie - wtedy czekacie z pokazaną kartka chwile przy niej
Ja zbierałem na dwie raty -2 godziny najpierw nie miałem nikogo 2,5h Ania, Lena potem z dziećmi czekały umówilismy się że 1 godzinę a ja jeszcze zmieniłem ilość miejsc i czekałem przed wejściem - po 3-3,5h miałem komplet a nawet nadkomplet
Tam jest poczekalnia dla matek z dziećmi - pytajcie wolontariuszy - moje dziewczyny po decyzji że jada jednak nie chciały iść bały się że sie pogubimy - więc nie wiem dokłądnie gdz\ie ale jest taka salka na bank
Jakby Wam padała baterii komóry - wolontariusze spoko pożyczają power banki
Przygotujcie sie na harówkę psychologiczna - ludzie boja sie jechać z nieznajomymi - proście tłumaczy krążących i wolontariuszy mówiących PL-UA aby wyjaśniali pytania uchodźców, pokażcie opaskę wyjaśnijcie że jesteście zarejestrowani, zaproponujcie że mogą sobie zrobić zdjęcie z waszym Dow Os DR i samochodem i wysłać do swoich potocznie używane jest określenie ID na dow os.
Uchodźca rejestruje wyjazd z wami na pierwszym stanowisku od drzwi - i g.... z tego i tak system tego nie powiązuje
Ja nad Lenka pracowałem 1-1,5h była z koleżanka z pracy koleżanka była zdecydowana Lenę przekonywaliśmy b. długo, następna Diana z Kijowa z dziećmi była dość ufna.
Padną pytania o lekarza, szkołę, inne rzeczy w pobliżu bądźcie na to przygotowani
Sami też przygotujcie sie na szoki psychiczne - jak wolontariusz z Łodzi przyprowadził do mnie Dianę z Kijowa z dwojgiem dzieci w rozdartej i brudnych kurteczkach z 1 reklamówka - sorry pany miękko się zrobiło , drugi raz musiałem odczekać jak dziękowali przy aucie że ich wziąłem choć o 1 dziecko za dużo było - oj dobrze że Ania była paląca i dała czas kurzac ze mna bo od razu za kierę bym nie usiadł.
Moja rada nie zostawiajcie ich pod Tesco i nie podjeżdżajcie - weźcie ich dzieciaka na ręce torbe na ramie i zabierzcie ich z buta pod Marko z tego haosu - będą powłóczyć ledwie nogami bo pewnie szli sporo pieszkom - ale pójdą chętnie to 5min z dziećmi a podjazd z nawrotka zajmie dłużej. Weźcie jakąś wodę, może jakiś batony czekoladę coś energetycznego do auta może jakiegoś pluszaka przytulankę żeby choć dzieci czuły się jak w domu
Na kartkach napiszcie dokąd zabieracie ile osób i że za darmo oraz czy pomożecie z mieszkaniem - to istotne
Możecie napisać np. Kraków, Katowice, Bielsko
Jeśli potrzeba napisać bukwami - walcie jak w dym na PW z tekstem - nasza Lenka napisze Wam od ręki po ukraińsku i tylko sobie drukniecie
Powodzenia !
a potem ....... no cóż myślałem że będzie dość prosto i że to przywiezienie było trudne i mam juz za sobą - jednak nie - ten etap był prosty a skomplikowany zaczyna się po nim.
Czeka Was dalsze ogarnianie, walki z urzędami, itp itd..... czeka Was to że na pierwszych zakupach kupicie dziecku lalkę z 4 dychy a matka będzie ją 2 razy wyciągać z koszyka i odkładać mówiąc że droga i nie może przyjąć, dotknie na półce miłego w dotyku kocyka za 3 dychy zobaczycie w oczach błysk radości i zal jak go odłoży.., będziecie musieli walczyć żeby go wepchnąć do koszyka - takich sytuacji będzie wiele -- nie nie pisze tego tak sobie żeby popisać jakieś wyciskacze łez to real nasza Lena z dzisiejszego wieczora w Carefour
W domu też nie skaczcie jak koło gości - dajcie im samym zrobić obiad, pomyć garki - nie wiem jak u kogo ale na moje jest to dobra metoda aby czuły sie jak w domu - to działa i mniej myślą o tym kogo i co zostawiły w UA:)
Uczulam - aby uchodźca mógł cokolwiek załatwić - konieczne jest potwierdzenie przekroczenia granicy z SG PL i rejestracja - ja dziś 5 godzin z tym walczyłem nim dodzwoniłem sie do Urz ds Cudzoziemców - i dalej walczę bo moim takowych rzeczy nie wydano.
допоможемо чим можемо - Наша "гаряча лінія" 603-66-05-92 для біженців з України - телефонуйте нам, ми говоримо польською та українською
Лена та Крістоф
zamoyskiego 2.png Miejsce rozładunku darów |
 |
Plik ściągnięto 3 raz(y) 1,01 MB |
Tesco-Marko.png
|
 |
Plik ściągnięto 6 raz(y) 379,29 KB |
bukwy.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1 raz(y) 116,23 KB |
|
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
|
Wysłany: 2022-03-08, 12:33
|
|
|
Loguję się spóźniony w temacie, w newralgicznym momencie byłem po prostu na nartach.
Nadrabiam zaległości: mam już uchodźców w domu - dwie starsze osoby - a dla ich kuzynki z dzieckiem znalazłem dobre miejsce u rodziny w Zamościu.
Żona i córka pracują jako wolontariuszki w punkcie przyjęć w Hrubieszowie, który obsługuje przejścia graniczne w Zosinie i Dołhobyczowie. Jakie dramaty tam się rozgrywają trudno opisać ale ja nie o tym. Spora grupa uchodźców wie dokąd zmierza ale spora grupa nie ma żadnego zaczepienia ani w Polsce ani gdziekolwiek.
Jeżeli spośród braci kamperowej ktoś zechce tych biedaków przyjąć pod swój dach mogę spróbować to zorganizować. W większości są to matki z dziećmi lub zdezorientowane starsze, często samotne osoby. W razie czego proszę dać znać i określić ile osób i kogo chcecie przyjąć. Najprawdopodobniej trzeba będzie do Hrubieszowa po nie przyjechać. Kontakt do mnie 693474056 |
_________________ jb |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2022-03-08, 15:11
|
|
|
W sobotę byłem we Lwowie przez przejście w Budomierzu. Na granicy raczej wszystko działa. Za granicą ciężko. Stoi po tamtej stronie kamper z Polski. Rozdają jedzenie. Zostawiłem im torbę z bieżącym jedzeniem. Reszta zawartości busa pojechała do punktu we Lwowie. Ze Lwowa kolega Galaxym przywiózł chyba 8 osób a ja swoim Trafic-iem 17 kobiet i dzieci oraz jednego kota do granicy gdzie nadmiar ludzi rozdzieliliśmy na czekające na nas samochody.
Właśnie myślę o kolejnym weekendzie. Przekazane przez Mirka Kalinina środki trzeba wykorzystać. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/352 Skąd: Kolumna
|
Wysłany: 2022-03-09, 00:16
|
|
|
Krzysiek! Wśród wielkich jesteś większy!!!
U nas sytuacja dość dynamiczna. Daj znać, jeżeli zajdzie potrzeba przemieszczenia ludzi w okolice Łasku, Zduńskiej Woli, Pabianic. |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-03-09, 18:14
|
|
|
Spax napisał/a: | Krzysiek! Wśród wielkich jesteś większy!!! | dzięki ale daj spokój zaraz się zaczerwienie - nie siej propagandy chyba że wielkość wszerz bo wzrostu mam tylko 169cm
info które może się komuś przydać - jest na FB ale wrzucam tu też - jest pewne to moja rozmowa ze Strażą Graniczną w Krakowie bo nie sposób dodzwonić sie na placówki graniczne.
Kontaktowalem się że Strażą Graniczną w Krakowie - jeśli uchodźca nie otrzymał przy przekraczaniu granicy UA-PL zaświadczenia o przekroczeniu granicy może takie zaświadczenie uzyskać w dowolnym oddziale lub placówce Straży Granicznej na terenie PL
Pobrać i złożyć wniosek o takie zaświadczenie może osoba trzecia nie musi robić tego uchodźca.
Procedura wydania zaświadczenia w Krakowie to ok. 3 dni Po odbiór zaświadczenia uchodźcy musza zgłosić się osobiście z dokumentem tożsamości tym z którym przekraczali granicę
To zaświadczenie jest konieczne dla rozpoczęcia innych procedur w Urzędzie ds Cudzoziemców. A nawet jest potrzebne po to aby uchodźca miał prawa do darmowej komunikacji, opieki medycznej itp. - istotna jest data wjazdu - ona określa czy jest się uchodźcą wojennym
System SG i np. NFZ nie jest połączony więc należy liczyć się z sytuacjami że trzeba będzie wykazać się że uchodźca wjechał do PL w czasie wojny bowiem mieszkające w PL osoby z UA nie otrzymują ulg i przywilejów jak uchodźcy wojenni
Kolejne info złe choć zrozumiałe - potworne kolejki w Konsulacie UA - Diana dziś od wczesnych godzin jeszcze nie załatwiła swoich spraw.
Jeśli potrzeby Konsulat - sprawdzajcie godziny bo w Goglach i na stronach czasem nieaktualne - u nas z 9-12 wydłużyli do 18 bo tłumy ludzi - wolontariat dowozi ciepłą zupę ludziom bo stoją prawie cały dzień
Kolejne info - jak macie uchodźców pod opieka i mają karty płatnicze - zróbcie drobna transakcje testową
Ja to drań bezwzględny jestem żeruje na uchodźcach - zaszalałem z grubej rury chciałem 2 kobity oskubać niczym Tulipan z serialu - nie pykło i tylko Lenke naciągnąłem na mała colę Teraz jak mi cos marudzi z dziękowaniem za zakupy - mam Ją - mówię że postawiła mi cole i że już jest podziękowane
Lenki karta poszła spoko, Diana natomiast musiała odblokowywać na PL przez jej bank w UA |
|
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2022-03-09, 18:53
|
|
|
Spax napisał/a: | Daj znać, jeżeli zajdzie potrzeba przemieszczenia ludzi w okolice Łasku, Zduńskiej Woli, Pabianic. | Spoko po prostu w kontakcie i potwierdzamy przed - podobnie zresztą jak z Mirkiem - Cóż takie czasy że nie zawsze się da przewidzieć - dziś miejsce jest a jutro już zajęte
W Kraku jak coś trzeba też dzwońcie
Znajomy mojego kumpla zbiera ludzi na autobus za free - który jedzie do Francji pod szwajcarska granicę - gwarantują zakwaterowanie i wyżywienie free - oraz ułatwienie startu - Kumpel jedzie z nimi jako pilot i sprawdzić czy wsio ok - jak byłby ktoś zainteresowany - dzwonnic skontaktuję. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|