Lodówka 12v/220v WESTFALIA T4 - PROBLEM |
Autor |
Wiadomość |
Marcin
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mercedes-Benz Marco Polo
Nazwa załogi: Srebrna strzała
|
Wysłany: 2009-06-29, 22:36 Lodówka 12v/220v WESTFALIA T4 - PROBLEM
|
|
|
Witam wszystkich kamperowiczów.
Mam taki mały problem lodóweczka elektrolux jaką mam w swojej westfali 92r vw t4 niestety nie chodzi. Po włączeniu jej w głównym panelu załącza się tylko wentylator na ożebrowaniu - nie załącza sprężarka freon jest na 100% Nie działa ani na 12 ani na 220v Może ktoś miał tego typu problem i mógłby coś podowiedzieć.
Byłem u dwóch gości co zajmują się lodówkami jeden stwierdził po 3 min że to na 99% sprężarka do wymiany a drugi że to na 98% elektronika sterująca sprężarką. Może wiecie kto takie rzeczy naprawia sprężarka na 12v to nie mały wydatek |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2009-06-30, 13:18
|
|
|
Kolego ale te lodówki z tego rocznika to chłodziarki absorpcyjne a nie sprężarkowe , w takich urządzeniach czynnikiem chłodzącym jest amoniak, a nie freon czy R134 ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Marcin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-06-30, 15:14
|
|
|
roger napisał/a: | Kolego ale te lodówki z tego rocznika to chłodziarki absorpcyjne a nie sprężarkowe , w takich urządzeniach czynnikiem chłodzącym jest amoniak, a nie freon czy R134 ..... |
Tu się kolego mylisz jest to lodóweczka sprężarkowa elektroluxa ma ona funkcje mrożenia na środkowej konsoli u dachu jest wyświetlacz można ustawić nawet temp. -20 C
Zasilanie tylko 12 albo 220v |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2009-06-30, 15:17
|
|
|
Nie spotkałem się z takim sprzętem, ale pewnie wiesz co masz .... |
 |
|
|
|
 |
VWspioch
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T3
|
Wysłany: 2009-07-25, 06:05
|
|
|
Witam :-)
Też mam T4 Westfalię i potwierdzam, tam jest lodówka kompresorowa, moja na szczęście chodzi bez problemu, a wręcz mrozi na kość przy maksymalnym ustawieniu.
Mam jeszcze jedną taką lodówkę w zapasie ale bez elektroniki, jak byś miał faktycznie walnięty kompresor to możemy się dogadać.
Pozdrawiam
śpioch |
|
|
|
 |
hrys
zaawansowany w camperze jestem wolny

Twój sprzęt: VW T4
Nazwa załogi: marys
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-07-25, 12:14
|
|
|
sory też nie poradzę moja taka sama chłodzi litrkakała w kartonie zmroziła na kamień bo za niską temp ustawiłem |
_________________ z turystycznym pozdrowieniem
hrys
 |
|
|
|
 |
Marcin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-07-25, 17:19
|
|
|
Naczytałem się sporo o tym problemie na forach hiszpańskich tam też dosięgał ich podobny problem do mojego ale u nich okazywała sie w 100% elektronika która niestety ma tendencje do psucia sie ale u mnie jednak siadła sprężarka danfoss bd2 12/24v
Teraz nasówa sie pytanie czy można by zastąpić sprężarkę Danfoss BD2 czynnik R12 kompressor (która już wyszła z produkcji) nowym modelem Danfoss BD 35 i zmiennić czynnik na R134 ze sterowaniem i pytanie czy sterowanie z panelu głównego będzie działało ...
Narazie na urlop musiałem podratować się lodóweczką przenośną ale niestety w tak małym aucie jak california jest trochę ciężko i zajmuje dodatkowo miejsca a stara stoi i robi narazie za schowek |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2009-07-27, 17:08
|
|
|
Marcin napisał/a: | czy można by zastąpić sprężarkę Danfoss BD2 czynnik R12 kompressor (która już wyszła z produkcji) nowym modelem Danfoss BD 35 i zmiennić czynnik na R134 |
Wszystko można ...... tylko za ile z całą pewnością musisz zmienić wszystkie uszczelnienia w układzie . Podobne problemy były przy w samochodach i starych klimatyzacjach R12 jest praktycznie nieosiągalny legalnie i nie pozostaje nic innego jak zmiana sprężarki i czynnika. |
 |
|
|
|
 |
annihilatus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-09-17, 17:54
|
|
|
W układzie tych lodówek spreżarkowych nie ma uszczelnien bo cały układ jest lutowany.Jest taki model lodówki do zabudowy Waeco z tym kompresorem (jedyny jaki spotkałem ) gdzie kompresor jest na wężach gumowych(około 2m) i to pozwala umiescić kompresor poza częścią mieszkalną-np. pod podłogą i tylko w tym modelu są oringi..
W układzie kompresora jest jeden zawór pozwalający na uzupełnienie czynnika-wygląda podobnie jak zawór od koła ale to inna średnica i gwint.
Kompresory to Danfoss BD 35F -praktycznie tylko ten model występuje w lodówkach samochodowych.
Jezeli stanąl kompresor to jest ostatnia szansa ruszenia go brutalną metodą -może sie uda .Jeżeli kompresor nie ruszy to pozostaje wymiana-niestety kosztowna. |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2009-09-18, 21:05
|
|
|
cena tej sprężarki to około 800zł - jak pytałem w zeszłym roku. |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
Marcin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-10-12, 17:13
|
|
|
Cena Danfossa BD35 nowego to ok 1200-1500zł ale dopadłem z 3 letniego mesia actrosa zamieniłem czynnik z R12 na R134 zostawiłem z niego sterowanie mam regulacje już niestety manualną a nie w panelu sterowania nad kierowcą. Ale efekt osiągnięty lodóweczka chłodzi jak marzenie dużo wydajniejszy kompressor od orginalnie zastosowanego w westfali dużo większego przestażałego BD2. Pozdrawiam wszystkich Camperowiczów i Dzięki za Pomoc |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2009-10-12, 20:59
|
|
|
Cytat: | Cena Danfossa BD35 nowego to ok 1200-1500z |
- no tak kurs Euro.
Podoba mi się taki sposób rozwiązania problemu , napisz jeszcze okoliczności nabycia kompresora, cenę. Gratuluję |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
gregu
zaawansowany

Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Piwa: 8/16 Skąd: B-Mitte
|
Wysłany: 2011-04-13, 15:44
|
|
|
Czesc,
oswiezam stary post, czy macie moze pomysl do kogo sie zglosic w Lodzi i okolicy w tym temacie?
W gre wchodzi naprawa, ew. wymiana wszystkich bebechow na nowe z R132. |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
Marcin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-05-08, 19:49
|
|
|
gregu napisał/a: | Czesc,
oswiezam stary post, czy macie moze pomysl do kogo sie zglosic w Lodzi i okolicy w tym temacie?
W gre wchodzi naprawa, ew. wymiana wszystkich bebechow na nowe z R132. |
Wystarczy znaleźć gościa od lodówek który posiada serwis jeżeli chcesz zaoszczędzić nerwów i wydatków to proponuję Ci samemu wyciągnąć lodóweczkę z auta - dojście przerąbane ja wymieniałem na aucie ceny wymiany wolę sobie nie przypominać |
|
|
|
 |
gregu
zaawansowany

Twój sprzęt: CaliforniaExclusive'03
Nazwa załogi: Hotel California
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Paź 2010 Piwa: 8/16 Skąd: B-Mitte
|
Wysłany: 2011-05-11, 08:35
|
|
|
Lodoweczka smiga jak nowa
Poczytalem niemieckie fora i okazalo sie, ze glownym powodem usterek lodowek z agregatem Danfossa w Californi i nie tylko jest modul sterujacy. Elektronika pada po latach trzeba przelutowac kilka komponentow.
tutaj jest na ten temat wiecej:
http://www.wohnmobile.net...Danfoss-BD2.htm
ale to ponoc nie wszystko co zaznaczone na plytce.
Niejaki Peter Kastl (p.kastl malpa t-online.de) - mozna pisac po niemiecku lub angielsku 'regeneruje' wspomniane w linku oraz inne elementy na plytce za 60 €.
Wczoraj wlasnie wrocil moj modul i okazalo sie, ze w ciagu niecalej godziny lodoweczka schlodzila pivko do temperatury spozycia
Lodoweczka jest genialnie cicha i po 19 latach stary dobry freon R12 nie uciekl z instalacji
Powodzenia w naprawach |
_________________ pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|