|
|
|
Jakiego trojaczka kupie realnie do 50tys zl |
| Autor |
Wiadomość |
blue60
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro Plus 284TL
|
Wysłany: 2022-03-10, 21:47
|
|
|
Blaszak przejeżdża rocznie od 40-50Tys. w firmie, która wozi na własne potrzeby, do 120-140 tys. u przewoźników lub kurierów.
Sprzedaję i serwisuje te samochody od wielu lat.Samochody z małym przebiegiem stanowią margines, żeby nie powiedzieć, że takich nie ma. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 347/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-03-10, 21:47
|
|
|
| cin0 napisał/a: | | Tak, stac mnie na kampera z salonu, |
Budowa to szlagier , a Ty chcesz jeździć czy budować?
Do budowy trzeba mieć wiedzę i warunki i bardzo dużo czasu. A jak zaczniesz to odwrotu nie ma.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
cin0
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-10, 22:03
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
Blaszaka za 50 dych gotowego do jazdy kamper będzie bardzo ciężko kupić nie realne , tak jak Bim pisze kup starszego gotowego Kampera z pozadnym kiblem, prysznicem, lodówką, wygodnym wyrem,
na początek wypożycz kamper vana na weekend i przekonaj się że to to
Jeździłeś już jakimkolwiek kamperem?
|
Tzn mam nadzieje ze sie rozumiemy.. Ja za 50k chce kupic blache, dostawczaka golego, czyli bude i silnik i go sam doposazyc o miejsce mieszkalne za kolejne 50-70k... Jak okaze sie ze to kolejne 100k, to wciaz spoko... Jesli chodzi o doposazenie to wiem ze jest to realne oczywiscie w tej kwocie... Od okolo 2018 roku sledze zagraniczne fora, zagraniczne kanaly yt no i da sie. Wzorowalbym sie na Gregu Virgoe (kozak z yt, dorosly facet, nie celebryta). Widocznie z tego co tu piszesz to chyba pomylilem sie jedynie do tej bazy, raczej musze sie cofnac i przegrupowac. Po prostu pewnie zwieksze budzet.
Polskich kanalow nie ogladalem specjalnie. Bylem na expo w wawie w zeszlym roku to byc moze wiem o kim mowisz.
Kamperem nie jezdzilem, duzo autem podrozowalem jedynie i wiem ze lubie jezdzic. Ja po prostu chce budowac na ogrodzie zeby miec to odhaczone z mojej bucket list... Zawsze chcialem to zrobic. Serio sam ten proces bedzie dla mnie frajda. Mam gdzies jak to wyjdzie, czy strace na tym czy pieklo mi pochlonie ten projekt. Tzn nieskromnie powiem, ze wyjdzie dobrze ;-) Ale jesli nie, to w najmniejszym stopniu mi zycia to nie zmieni. Postanowilismy ze chcemy miec pod domem kampervana. Ja jestem z tych co wola kupic i sie przekonac niz wypozyczac.. No tak juz mam zawsze mozna to dalej opchnac..
Temat przez ostatnie kilka lat juz wraca do nas jak bumerang. Pewni jestesmy ze nie chcemy oczojebnego kampera, pewni jestesmy z doswiadczenia ze latwo sie naciac i duzo partaczy, nawet jak sie zaplaci dobrze. Podjelismy decyzje ze ja go zbuduje, bo jak cos robie to sie po prostu staram to zrobic dobrze.
No nic, mimo wszystko dziekuje Ci za Twoje zdanie Komplecik
Gdyby ktos mogl napisac co mozna oczekiwac za 5 dych, tzn jakiego golego vana za 50k, to bylbym wdzieczny Chyba ze tu ktos takiego sprzedaje? Tu sie ludzie pewnie znaja, wiec raczej wieksza szansa ze nie kupie bubla...
Pozdrawiam serdecznie, milego! |
|
|
|
 |
cin0
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-10, 22:08
|
|
|
| blue60 napisał/a: | Blaszak przejeżdża rocznie od 40-50Tys. w firmie, która wozi na własne potrzeby, do 120-140 tys. u przewoźników lub kurierów.
Sprzedaję i serwisuje te samochody od wielu lat.Samochody z małym przebiegiem stanowią margines, żeby nie powiedzieć, że takich nie ma. |
Bardzo dziekuje za info. Czyli tak musze liczyc jak podales..
| Andrzej 73 napisał/a: | | cin0 napisał/a: | | Tak, stac mnie na kampera z salonu, |
Budowa to szlagier , a Ty chcesz jeździć czy budować?
Do budowy trzeba mieć wiedzę i warunki i bardzo dużo czasu. A jak zaczniesz to odwrotu nie ma.
|
No wlasnie chce zbudowac, zawsze chcialem. Jestem tez wybredny, wiec ciezko byloby mi kupic pierwszego zebym byl w pelni zadowolony, a wiadomo ze za gotowca trzeba wiecej zaplacic.
Mam czas, mam warunki, mam wiedze, no ale wiedze sie zdobywa na bierzaco... A jak zaczne to zawsze moge sobie to darowac na obojetnie jakim etapie, zycia mi to naprawde nie zmieni...
Ja szukam auta, o taka porade prosilem Panowie Ja wiem co robie Skoro przesadzilem z kwota to luz, teraz juz wiem, szukam w takim razie dalej updatujac kryteria wyszukiwania. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 384/778 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-03-10, 22:11
|
|
|
| cin0 napisał/a: | | . Tak, stac mnie na kampera z salonu, ale nie tedy droga. |
Już coś wiemy ok
Teraz nie bardzo rozumiem czemu szukasz do 50 tys
Blaszk nie pozwala na ekstrawagancję bijesz się o minimetry
Fabryczne blaszaki są projektowane przez sztaby ludzi każdy element jest docinany testowany 100ki razy
Najczęściej budowa wlasna kończy się na kopi fabrycznej zabudowy
jazdy po targach i podpatrywanie sprawdzonych w danym modelu rozwiązań
Szacunek że się tobie chce my jesteśmy od tego by ciebie uświadomić o nieuchronnych kompromisach i kłopotach
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-03-10, 22:22
|
|
|
Widziałem 3 blaszaki 2.0hdi z małym przebiegiem na otomoto
w cenie około 100tyś zł |
| Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2022-03-11, 06:59, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 255/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2022-03-10, 22:38
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | Szacunek że się tobie chce my jesteśmy od tego by ciebie uświadomić o nieuchronnych kompromisach i kłopotach
|
Czy Wy którzy tak uświadamiacie cin0 zbudowaliście jakiegoś kampera na blaszaku?
Pytam się ? Jaka walka o milimetry przy L4H3 ? Jakie problemy jak ktoś walnie serie "bąków" w kibelku., gdzie jest nawet pełnowymiarowa kabina prysznicowa.
Teraz jak chłop ma kasę to budować kampera na blaszce sama radość
Sześć, siedem lat temu jeszcze firmy produkujące sprzed kamperowy "nie widziały" blaszanek.
Teraz dużo części jest pod blaszanki / np okna boczne z krzywizną boku blachy busa/ siedzenia , węższe kuchenki i zlewy, zbiorniki do czystej i szarej. No i jeszcze raz jak kasa i chęci są to buduj.
A bazy szukaj po wsiach od rolników co kupili nowe i pomykają 15- 20 tysi rocznie z płodami na jarmark raz w tygodniu. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-03-10, 23:07
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: |
Czy Wy którzy tak uświadamiacie cin0 zbudowaliście jakiegoś kampera na blaszaku?
. |
Nie , czytając forum ciut wiemy z czym trzeba się zmierzyć
Kolega nie miał kampera, może nie wiedzieć czy chce nim jeździć
Bim słusznie podpowiada cin0 by zacząć skromniej posmakować, poznać temat.
|
| |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2022-03-11, 07:12
|
|
|
| Komplecik napisał/a: |
Nie , czytając forum ciut wiemy z czym trzeba się zmierzyć |
Bez komentarza |
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-03-11, 07:24
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
Bez komentarza |
Powiadasz mimo braku doświadczenia budować? powodzenia |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2022-03-11, 08:33
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: |
Bez komentarza |
Powiadasz mimo braku doświadczenia budować? powodzenia |
Dziękuje. Nie święci garnki lepią |
 |
|
|
|
 |
cin0
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-11, 09:51
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Szacunek że się tobie chce my jesteśmy od tego by ciebie uświadomić o nieuchronnych kompromisach i kłopotach
|
Pytam się ? Jaka walka o milimetry przy L4H3 ? Jakie problemy jak ktoś walnie serie "bąków" w kibelku., gdzie jest nawet pełnowymiarowa kabina prysznicowa.
Sześć, siedem lat temu jeszcze firmy produkujące sprzed kamperowy "nie widziały" blaszanek.
Teraz dużo części jest pod blaszanki / np okna boczne z krzywizną boku blachy busa/ siedzenia , węższe kuchenki i zlewy, zbiorniki do czystej i szarej. No i jeszcze raz jak kasa i chęci są to buduj.
A bazy szukaj po wsiach od rolników co kupili nowe i pomykają 15- 20 tysi rocznie z płodami na jarmark raz w tygodniu. |
Dziekuje za ten komentarz, w sumie to zamykam tym dyskusje, bo jak na dedykowanym forum ktos pisze ze sie nie da, lub lepiej zna moje mozliwosci to w tym momecie bez sensu dalej pytac... no nic sie nie dowiem Bez urazy, ale dwie strony rozmowy a zadalem proste pytanie a ktos probuje mi wmowic ze to nie dla mnie..
Trzeba zglebiac temat dalej, bede szukam, dziekuje SlawekEwa i dzieki reszta za mila pogadanke
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-03-11, 11:03
|
|
|
| cin0 napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | Szacunek że się tobie chce my jesteśmy od tego by ciebie uświadomić o nieuchronnych kompromisach i kłopotach
|
Dziekuje za ten komentarz, w sumie to zamykam tym dyskusje, bo jak na dedykowanym forum ktos pisze ze sie nie da, lub lepiej zna moje mozliwosci to w tym momecie bez sensu dalej pytac... no nic sie nie dowiem Bez urazy, ale dwie strony rozmowy a zadalem proste pytanie a ktos probuje mi wmowic ze to nie dla mnie..
Trzeba zglebiac temat dalej, bede szukam, dziekuje SlawekEwa i dzieki reszta za mila pogadanke
Pozdrawiam |
Nie poddawaj się,
wyrażamy tylko swoje opinie obserwując długie lata forum a na nim projekty budowy kamperów
busa na kampera w idealnym stanie za śmieszne pieniądze musisz szukac na portalach ogloszeniowych
Tu jest forum dyskusyjne o karawaningu a nie portal ogloszeniowy
Ciekawi jesteśmy jak końcowo będzie wyglądał Twój projekt.
4 linijki pisania i po projekcie |
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/12 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2022-03-11, 11:19
|
|
|
Przeglądnij wątki w dziale Budujemy kampera. Początki opisów zaczynają się od zakupu bazy - może tam znajdziesz natchnienie.
Jak kupowałem swoją bazę to po prostu wyszukałem na Otomoto 4 letnie Ducato 3.0 z automatem, pojechałem i kupiłem (budżet mniej więcej podobny do Twojego), nie żałuję
Nie ma się co za bardzo zastanawiać bo w trakcie budowy będziesz miał jeszcze wystarczająco dużo dylematów. |
_________________ vIrek |
| |
|
|
|
 |
cin0
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-03-11, 12:42
|
|
|
| vIrek napisał/a: | Przeglądnij wątki w dziale Budujemy kampera. Początki opisów zaczynają się od zakupu bazy - może tam znajdziesz natchnienie.
Jak kupowałem swoją bazę to po prostu wyszukałem na Otomoto 4 letnie Ducato 3.0 z automatem, pojechałem i kupiłem (budżet mniej więcej podobny do Twojego), nie żałuję
Nie ma się co za bardzo zastanawiać bo w trakcie budowy będziesz miał jeszcze wystarczająco dużo dylematów. |
Ej, to jesli podobny budzet to faktycznie trafilo Ci sie mega... moglbys powiedziec jaki przebieg miales?
Natchnienie to ja mam, caly plan, part list, zwymiarowane wszystko jest, bo temat sprawdzam od kilku lat i na spokojnie sie merytorycznie przygotowalem. Po prostu chcialem rady jakie auto moge oczekiwac realnie w tym budzecie i w zasadzie tyle... Bo trafie na trupa i bedzie stal u mechanika. Jak kupie w miare ok baze to reszta juz zalezy ode mnie, wiec tutaj jest luzik...
Tu serio ludzie mysla, ze kazdy nowy to jakis z łapanki co obejrzal 3 jutuby i podjarke zlapal i jeszcze nie stac go na paczke fajek a oczekuje kosmosu. Jestem ogarniety, budowalem, remontowalem domy, kafelkowalem, robilem sam od projektowania po zlozenie meble pod zabudowy kuchenne i inne, hydraulike, elektryke, naprawde nie ma co sie rozwodzic nad tym czy dam rade, czy starczy mi budzetu. Robilem to wszystko bo wczesniej sie przekonalem jacy fachowcy potrafia byc i staram sie po prostu zrobic wszystko sam i sprawia mi to frajde.
Ja tylko chcialem nt bazy pogadac
Dzieki, pozdro |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|