Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zbiornik LPG wstawiłem se. Ver3
Autor Wiadomość
Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 523/632
Wysłany: 2022-03-30, 21:11   

smok_wawelski napisał/a:
Jesli przyjąć że niebieska kreska to poziom płynnego gazu
...

Tak, to jest poziom gazu płynnego który podczas jazdy no wertepach chlupie sobie w te i wewte i wpływa do rurki i już nie wypłynie pozostając w niej w postaci ciekłej. Ponoć ta rurka prawidłowo działa tylko w fazie lotnej. Skracając swoją, umożliwiam każdemu chlupnięciu wypłynięcie i nie tamuje to poprzez ciecz w owej skośnej w dół rurce, drogi upustu nadmiaru gazów.
Wy piszecie nie bo nie, a ja piszę nie bo tak. Analiza.
.
adaml61 napisał/a:
...
ciecz może zamrozić
...

Adam, Ty o cieczy - masz rację, ja o lotnej - stoję przy swoim.
Mamy więc zupełnie inne punkty odniesienia wobec postrzegania zjawisk za pomocą wyobraźni. Jeśli w mojej obciętej rurce ma być obecna faza lotna, to ona tam jest nadal.
Nie irytuj się, tu zarzuty błędów nie pokrywają się z rzeczywistością w fizyce.

Postaw piwo autorowi tego posta

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 120/77
Wysłany: 2022-03-30, 21:45   

Wojtku ja pisze o Twoim schemacie a nie o foto i tu dalej w pełni podtrzymuję to co napisałem.
adaml61 napisał/a:
Na tym że ciecz może zamrozić zawór bezpieczeństwa i zamiast upuścić nadmiar ciśnienia rozerwie zbiornik .
Właśnie o tym gadamy - o możliwości dostania się fazy płynnej do zaworu bezpieczeństwa skonstruowanego dla gazu - co spowoduje brak jego działania co z kolei skutkuje brakiem zabezpieczenia zbiornika przed wzrostem ciśnienia - to po pierwsze w sprawie realnych moim zdaniem zagrożeń

Po drugie gadamy o nieuprawnionej przeróbce urządzenia poddozorowego co jest prawnie zabronione, karalne i powoduje że ten zbiornik jest nielegalny właśnie ze względów opisanych wyżej
Cytat:
Urządzenia techniczne objęte dozorem technicznym mogą być eksploatowane tylko na podstawie decyzji zezwalającej na ich eksploatację, wydanej przez organ właściwej jednostki dozoru technicznego. Również dokonanie naprawy lub modernizacji urządzenia technicznego wymaga uprzedniego uzgodnienia z organem UDT.
Taki drobny szczegół w tym wypadku nie UDT a TDT bo gazowe baniaki mobilne podlegają pod transportowy

Przepisy dotyczące modernizacji urz. poddozorowych: https://www.udt.gov.pl/naprawy-i-modernicazje

Robert-4 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner TravelVan T690
Piwa: 24/37
Wysłany: 2022-03-30, 22:10   

A ja się boję stanąć obok Was :)

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2022-03-30, 22:34   

Robert-4 napisał/a:

My nie gryziemy, nie bijemy, tylko gadamy Rob. Zdrowa dyskusja zawsze jest pożądana, nie ważne kto ma rację, ważne że jest z czego wyciągać wnioski osobom trzecim.
Dlatego z uporem osła ciągnę za język Adama ile wlezie. Zauważcie, że gadamy o różnych fizycznie postaciach gazu.
Ja o gazie lotnym.

yamah 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-S plus
Piwa: 264/108
Wysłany: 2022-03-31, 12:46   

Socale napisał/a:
Robert-4 napisał/a:

My nie gryziemy, nie bijemy, tylko gadamy Rob. Zdrowa dyskusja zawsze jest pożądana, nie ważne kto ma rację, ważne że jest z czego wyciągać wnioski osobom trzecim.
.

Ten chyba nie wyciągnął :shock:
https://www.se.pl/krakow/...-5p3p-tPCG.html

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 348/86
Wysłany: 2022-03-31, 13:10   

Tak to jest , ludziska pozakładali sobie gas banki różnej maści bez zaworu bezpieczeństwa i jeszcze się tym wychwalają w necie.
Jak to mówią moi znajomi elektrycy i gazownicy z prądem i gazem nie ma żartów , a jak się zepnie te dwa elementy w całość , to już tylko pozostaje zaanonsować się u Św. Piotra.
:spoko

Gżegżółka 
zaawansowany

Piwa: 4/6
Wysłany: 2022-03-31, 18:52   

Andrzej 73 napisał/a:
Tak to jest , ludziska pozakładali sobie gas banki różnej maści bez zaworu bezpieczeństwa i jeszcze się tym wychwalają w necie.
Jak to mówią moi znajomi elektrycy i gazownicy z prądem i gazem nie ma żartów , a jak się zepnie te dwa elementy w całość , to już tylko pozostaje zaanonsować się u Św. Piotra.
:spoko

Czy mam rozumieć że butle firmy gas bank żeby być bezpieczne powinny mieć jeszcze jakieś dodatkowe zawory?

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 348/86
Wysłany: 2022-03-31, 19:55   

Gżegżółka napisał/a:
zy mam rozumieć że butle firmy gas bank żeby być bezpieczne powinny mieć jeszcze jakieś dodatkowe zawory?

Nie posiadam uprawnień gazowych jedynie szkolenia z pneumatyki przemysłowej , to jednak jakaś minimalna wiedza nie pozwala mi na montaż urządzeń gazowych bez odpowiednich zabezpieczeń.
Każde tego typu urządzenie posiadające zbiornik który jest wielokrotnie napełniany powinien mieć zawór bezpieczeństwa który można w każdej chwili użyć czyli sprawdzić jego działanie.

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2022-03-31, 20:56   

Gżegżółka napisał/a:
butle firmy gas bank

Gas bank nie jest producentem, to nazwa handlowa sprzedawcy ,
producentem jest czeska firma

wśród użytkowników przyjęło się używanie tej nazwy
choć powinno się rozróżniać wersje z multizaworem od pojedynczego zaworu z ograniczeniem napełniania

nota bene od 2021 roku butle kompozytowe 19l zostały wycofane ze sprzedaży

adaml61 
weteran

Twój sprzęt: Peugot boxer blaszak
Nazwa załogi: Adam i Stasia
Piwa: 175/135
Wysłany: 2022-04-01, 06:42   

Tak jak napisałem wyżej polska 11-tka niema , niemiecka ma ogniowy innych butli nie znam .

smok_wawelski 
weteran

Piwa: 120/77
Wysłany: 2022-04-01, 10:11   

Socale napisał/a:
Zauważcie, że gadamy o różnych fizycznie postaciach gazu.
Ja o gazie lotnym.
Tu mylisz się Wojtku - z prostej przyczyny że w zbiornikach mobilnych LPG nie ma separacji fazy ciekłej i lotnej . Owszem takie separacje stosuje się w zbiornikach ciśnieniowych ale nie w tym konkretnym przypadku Zatem nie możemy tu mówić wyłącznie o fazie lotnej gazowej bo konstrukcja zbiornika nie zapewnia separacji tej fazy od fazy ciekłej. Tu separacja jest realizowana poprzez odpowiednia odległość od lustra fazy ciekłej a Ty Wojtek tę odległość zmieniasz to jasno wynika ze szkicu który zamieściłeś. Co więcej pominawszy już aspekt prawny DT to zmieniasz to na czuja i swój nos a nie na podstawie analizy i obliczeń - więc dla mnie jest to absolutnie niewłaściwe i niewiarygodne oraz może stanowić zagrożenia dla osób w otoczeniu - sorry Wojtek za dośc bezpośrednie pytanie czy jesteś inżynierem konstruktorem i masz uprawnienia na cisnieniówkę oraz wiedze jak obliczać i konstruować zbiorniki czy kierujesz się tylko swoja logiką ?

Jak już o gazownikach i ich powiedzeniach - mój znajomy mówi: gazu nie trzeba się bać ale na gazie trzeba się znać :) i w pełni sie z nim zgadzam propan-butan to nie jest najgroźniejsze medium gazowe, są dużo groźniejsze od niego ale nie po darmo ktoś oblicza i w odpowiedni sposób konstruuje zbiorniki gazowe a zatwierdza i kontroluje je DT - przepisy w tym zakresie sa jasne i chyba dyskusja z nimi jest bezcelowa bo zostały ustanowione dla zachowania bezpieczeństwa.

Na mnie osobiście nie robi wrażenia malutki baniaczek LPG bo z ciśnieniówką poddozorową mam styczność od lat kilkudziesięciu, zawodowo mam styczność z ze zbiornikami o dużo większych parametrach zarówno objętości jak i ciśnienia i temperatury czy agresywności mediów nawet kilkaset razy większymi niż to zadeklowane wiaderko na propan butan u Wojtka czy bzdeciana 11 kilowa butla :) - jednak nadal uważam że nie powinno dokonywać się nieuprawnionych przeróbek nawet w tych maliznach bo może stwarzać to zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi.
A przecież idąc w drugą stronę w dół do urządzeń może mniej niebezpiecznych - przecież nawet w najzwyklejszym układzie CO i CWU stosuje sie zawory bezpieczeństwa które tez należy okresowo sprawdzać tyle ze mało kto to robi a później czasem te zaniedbania drogo kosztują.

adaml61 
weteran

Wysłany: 2022-04-01, 13:30   

smok_wawelski napisał/a:
Tu mylisz się Wojtku - z prostej przyczyny że w zbiornikach mobilnych LPG nie ma separacji fazy ciekłej i lotnej
Dlatego obrócenie smoka powoduje tylko zmiane poboru fazy , obcięcie rurki to już ingerencja w zawór , i pół biedy jak byto był zbiornik do zasilania silnika , pobór jest duży i obniżenie się poziomu następuje dość szybko , przy naszym poborze trwa to bardzo długo( u mi nie od kwietnia do pażdziernika wystarcza )to w okresie temperatur dodatnich , gdzie przyrosty ciśnienia są 0,7-0.8MPa na 1*C . Tankujemy zbiornik na stacji LPG w temp ok.20*C ciśnienie mamy ok. 0,4 MPa stoimy w takiej Chorwacji na słoneczku gdzie tep. ok 50*C różnica 30 x 0.7 MPA + 0,4 i nasz zbiornik jest na granicy wytrzymałości i o ile nasz zawór umieszczony w Wojtka obciętej rurce nie zadziała ( a może bo jest obcięta i niema gwarancji nie dostania się cieczy )mamy bum .Norma określa wytrzymałośc zbiornika na 6,75MPa chociaż w rzeczewistości jest to ok 12 MPa , więcej chyba nie muszę tłumaczyć wnioski są jednoznaczne .

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 257/624
Wysłany: 2022-04-01, 15:11   

smok_wawelski napisał/a:
przecież nawet w najzwyklejszym układzie CO i CWU stosuje sie zawory bezpieczeństwa które tez należy okresowo sprawdzać tyle ze mało kto to robi a później czasem te zaniedbania drogo kosztują.

no i kawiarce też pamiętajcie, żeby okresowo sprawdzać zawór bezpieczeństwa :dziadek:

Socale 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-01, 20:21   

Krzyśku i Adamie. Dziękuję Wam za troskę o moje bezpieczeństwo i okolicy w której się znajduję.
Wszystko co piszecie może mieć miejsce w wydarzeniach, jednak nie w moim przypadku.
O ile stoję w gorącej Chorwacji ze zbiornikiem w cieniu kampera, to te butle bez zaworów bezpieczeństwa stojące w pełnym słońcu jakoś nikogo nie przejmują.
Z obciętej rurki robicie wielkie halo nie mające uzasadnienia w realnym zagrożeniu gdyż obcięta jest i tak ponad lustrem cieczy i wyzej niż wlot rurki przed obcięciem. Szkic to szkic, nie odnosi się do rzeczywistości.
Nie jestem "Kiepski - mam pomysła". Myślę co robię i analizuję czy mogę.
Skoro zrobiłem... zaufajcie mi :idea
Nie wiem jakie przy upuście ssanie tego gazu musiałoby być żeby zawór bezpieczeństwa zassał ciecz w górę, zamroził ją, zablokował się i naraził na niebezpieczny wzrost ciśnienia mając na uwadze że każdy wzrost ciśnienia to obniżanie temperatury zamarzania.
Przykład z wodą gazowaną wyjętą z zamrażarki. Fizyka jest jedna.
Czy to na postoju czy w ruchu z włączonym ogrzewaniem, pobór gazu jest zbyt mały by cokolwiek zmrozić.
Sami zróbcie sobie pewne praktyczne doświadczenie:
Zabierz pełną butlę 11kę w bezpieczne miejsce, odkręć zawór i puść gaz prosto z butli w powietrze na maxa i obserwuj szron na zaworze. Będzie punkt odniesienia.

adaml61 
weteran

Wysłany: 2022-04-02, 07:09   

Niestety twoja wyobrażnia Cię w tym przypadku zawodzi , a twój rysunek to tylko teoria . Rysunek zrobiony i zwymiarowany np. w autokadzie pokaże Ci że przy napełnieniu 80% i ustawiony na 30* cały zawór jest zanurzony w cieczy . Jego wystające elementy tym bardziej , dlatego zrobiona jest ta faja aby wystawała ponad ciecz , jak by zawór nie był zanurzony w cieczy tak jak na twoim rysunku , tej fajki nikt by nie robił to zbędne koszty . Nawet dla ich obniżenia zamieniono moją aluminiową na twoją z tworzywa a nie wyrzucono .

Odpowiedz do tematu