Gwarancja na nowego kampera |
Autor |
Wiadomość |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2022-04-01, 20:38
|
|
|
Socale napisał/a: | Może dlatego że auto sprowadzone a gwarancję przedłuża tylko pierwszy nabywca? |
Zapytam w poniedziałek, a jak nie to maila napiszę, bo to jakaś podkładka w razie W.
A jak mnie wku... to napiszę do dilera który sprzedał auto pierwszemu właścicielowi. |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2022-04-01, 20:59
|
|
|
Z tego co się orientuję w przypadku marki Renault przedłużenie gwarancji w salonie na nowe auto działa tylko dla pierwszego właściciela, natomiast przedłużenie na auto używane (realizowane przez zewnętrzny podmiot) też tylko na tego, kto je wykupi biorąc używane auto z salonu - przy dalszej odsprzedaży auta przedłużona gwarancja wygasa.
We Fordzie może być więc podobnie. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 54/147 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2022-04-02, 10:37
|
|
|
Miałem osobowego forda kupionego jako nowy w salonie. Co roku przy przeglądzie za 90pln przedłużyłem gwarancje o kolejny rok - auto sprzedałem jako 7letnie z fabryczna gwarancja. |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
aviator
stary wyga

Twój sprzęt: Pilote Explorateur G743 XLC
Nazwa załogi: Ania i Tomek
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sie 2017 Piwa: 54/147 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2022-04-02, 16:49
|
|
|
Już minęło niestety kolejne 5lat, zmieniłem miejsce zamieszkania i nie widuje już tego auta, także niestety nie wiem ale szczerze watpie aby kiedykolwiek właściciel odwiedził ASO… |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2022-04-03, 14:58
|
|
|
[quote="rigg"] Socale napisał/a: | Może dlatego że auto sprowadzone a gwarancję przedłuża tylko pierwszy nabywca? |
Zapytam w poniedziałek, a jak nie to maila napiszę, bo to jakaś podkładka w razie W.
A jak mnie wku... to napiszę do dilera który sprzedał auto pierwszemu właścicielowi.[/qu
Jak kupiłem swojego kamperka to pytałem w Fordzie (oparło się o jakąś kobitkę z centrali) i dowiedziałem się, że u nas mógłbym przedłużyć gwarancję, ale tylko w przypadku gdyby Ford został zakupiony w polskiej sieci dealerskiej Forda. W związku z tym, że Ford (podwozie) został zakupiony we Francji nie ma możliwości przedłużenia/wykupienia gwarancji w Polsce. Dlatego zrobiłem to u dealera kamperka. Przedłużenie gwarancji, gdyby się dało zrobić u dealera Forda wychodziło dużo korzystniej finansowo niż u dealera kampera. No, ale niestety nie było/nie ma takiej możliwości.
Rigg - zadzwoń do Kędzierzyna-K. i zapytaj u dealera. Bartosz jest sympatycznym gościem więc może pomoże w jakiś sposób. |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2022-04-03, 19:27
|
|
|
rjas napisał/a: | zadzwoń do Kędzierzyna-K. i zapytaj u dealera. Bartosz jest sympatycznym gościem więc może pomoże w jakiś sposób. |
Najpierw zadzwonię do Forda, a Bartosza już z dobrej strony poznałem. Dał mi namiar na lokalnego dystrybutora Benimara i podesłał wiele informacji jak i instrukcje itp. |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2022-04-04, 19:46
|
|
|
Dzwoniłem do Forda i okazuje się, że "jakiś" diler z Francji zarejestrował, czy też zrobił przed sprzedażowy przegląd we wrześniu 2020. Nic w bazie danych nie wiedzą o pierwszej rejestracji w Niemczech. Pan Bartosz z ACK powiedział, że sprwę może odkręcić tylko sprzedawca z Niemiec.... Te barany to spieprzyły tak samo jak nie zgłośili sprzedaży do Benimara, ale to już załatwiłem. Teraz muszę z nimi powalczyć. |
|
|
|
 |
Funio
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Już nie Karman Gipsy na T4 - "Cygan"
Nazwa załogi: Kat&Fun czyli Kasia i Funio
|
Wysłany: 2022-04-25, 20:49
|
|
|
rjas napisał/a: | Socale napisał/a: | Qrde nadal wisi w powietrzu niepokój z tymi nieszczęśliwymi wtryskiwaczami, jak tu jeździć spokojnie gdy co rok ich wymiana, to jakaś loteria jest |
Ja myślałem, że u mnie spokój (2020) a tu w aplikacji FordPass jak byk - wezwanie - korozja końcówki wtryskiwacza. Co prawda na razie śmiga bez problemu, ale jak trzeba to trzeba. |
Trochę w temacie wtryskiwacze Ford i trochę w temacie gwarancja... więc post zgodny z tematem
Auto jesień 2019, model 2020, silnik 130KM.
Pierwsza wymian wtrysków po 700 km, druga gdzieś tam ok. 2000 km.
Przewidując kolejne problemy zacząłem wojnę z Fordem o przedłużenie gwarancji na wymienione części.
Pomimo prowadzonych w Anglii i Niemczech akcji serwisowych od 2019r. Ford Polska nie chciał o niczym słyszeć. Później zaczęli kręcić nt kraju sprzedaży Forda (Benimar Kędzierzyn dealer Auto Mobil Wejherowo).
Najpierw, że sprzedany we Francji, później w Hiszpanii.
Jednoznacznie twierdzili, że gwarancja na wymienione wtryski kończy się z gwarancją auta (10.2021). Po przekazaniu sprawy do kancelarii prawnej i poinformowaniu Ford Polska o tym fakcie urwali wymianę maili.
Dwa tygodnie temu robiłem przegląd (16 000 km) i akcję serwisową w temacie korozja wtrysków. Niby sprawdzili wtryski, są dobre.
Wgrali nowy soft silnika (PCM) i miało być OK.
Zrobiłem 300 km i padło. Kontrolka silnika zapaliła się na chwilę i spadła moc o jakieś 20%.
Różnica w stosunku do poprzednich awarii jest taka, że kontrolka zgasła na dobre.
Moc wróciła po zatrzymaniu samochodu i wył/wł silnika.
Napisałem reklamację akcji serwisowej do salonu w Gdańsku, zapraszają na sprawdzenie i TU UWAGA!!!
Zapewniają, że jeżeli przyczyną są wymienione części wymienią je BEZPŁATNE na gwarancję części...
Na razie to tylko zapewnienie, zastanawiam się czy najpierw nie zweryfikować przyczyny na niezależnym od Forda kompie.
No i pytanie zasadnicze - jak wymiana softu modułu PCM może wpłynąć na korozję/brak korozji wtryskiwaczy???
A w kontekście pieśni pochwalnych pod adresem firmy z Kędzierzyna - zero wsparcia.
Sprzedaj i zapomnij.
Podobnie Auto Mobil Wejherowo, żadnej pomocy po sprzedaży, brak kompetencji i wiedzy nt sprzedawanych kamperów.
Brak instrukcji w ludzkich językach (hiszpański, szwedzki i węgierski są nieludzkie).
Jawne ściemy przy pytaniach o problemy techniczne.
Najbardziej ucieszyli się, kiedy sam zacząłem rozmawiać z Fordem.
Czarno widzę |
_________________ Jeżeli osiągnięcie czegoś wymaga czasu nie rezygnuj, czas i tak płynie. |
|
|
|
 |
maciejstraus
doświadczony pisarz Maciek Straus
Twój sprzęt: VW Grand California 600
|
|
|
|
 |
Funio
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2022-07-25, 13:20
|
|
|
Takie uzupełnienie dla Kolegów z podobnym problemem w Fordzie.
Ford już się nie upiera, że gwarancja na wymienione wtryski kończy się wraz z gwarancją samochodu. Wymieniają bez dyskusji w ramach gwarancji części.
Po akcji serwisowej, wgraniu nowego softu oczywiście nic się nie zmieniło, Chorwację przejechałem z duszą na ramieniu, check engine zapalił mi się z sześć razy...
Dzisiejsza wizyta w serwisie i diagnoza - wtryski do wymiany w ramach gwarancji części.
TRZECI raz w trzyletnim samochodzie.... 22 tys. przebiegu.
PORAŻKA. |
_________________ Jeżeli osiągnięcie czegoś wymaga czasu nie rezygnuj, czas i tak płynie. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-07-25, 14:33
|
|
|
Funio,
Nie chcę Cię pogrążać ani dołować. Lecz jak miałbym jeździć na urlop kamperem ze świadomością, że musi się zepsuć to bym zmienił hobby...
I żaden niby "wygodniejszy" fotel lub "lepsza" skrzynia automatyczna nie przekona mnie do Forda.
Nawet niska akcyza. Spokój jest droższy
Ps. Nie bierz tego do siebie |
|
|
|
 |
Funio
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2022-07-25, 17:56
|
|
|
LukF napisał/a: | Funio,
... że musi się zepsuć to bym zmienił hobby...
|
Musi, nie musi... MOŻE ale każdy może się zepsuć.
Tak, tak wiem, że te na "F" częściej i staram się unikać Fiatów, Fordów i francuskich ale nie zawsze się to udaje.
|
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2022-07-26, 01:48
|
|
|
Mój na razie śmiga, ale to 2020 rocznik. |
_________________ Nasz pierwszy którym cieszy się ktoś inny i już wiem kto
 |
|
|
|
 |
Funio
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2022-07-26, 07:09
|
|
|
Mój teoretycznie listopad 2019, ale model i silnik 2020.
Nie ma reguły, podobno 30% tego rocznika ma ten problem.
Może łapiesz się na pozostałe 70%
|
|
|
|
 |
|