|
|
Rozkminy przedzakupowe |
Autor |
Wiadomość |
Łowca
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W planach
|
Wysłany: 2022-04-12, 12:35 Rozkminy przedzakupowe
|
|
|
Plan brzmi "zbudować kampera na bazie blaszaka dla 4 pełnoletnich osób"
0. Prawo jazdy kat B posiadamy - czy uzasadnione jest robienie kat C żeby nie przejmować się masą pojazdu?
1. Rozmiar - przy 188 cm wzrostu to prawdopodobnie "L4H3". Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? Czy może jednak - patrz punkt 0 - iść w kierunku 'miniciężarówki' ?
2. O co chodzi z tą akcyzą, kiedy ją płacę i w jakiej wysokości to może wyjść? Przy samochodzie, który kupię np za 45k PLN ... |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2022-04-12, 15:35
|
|
|
Łowca napisał/a: | Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? |
Cztery dorosłe osoby w blaszaku? Słabo to widzę |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2022-04-12, 15:44 Re: Rozkminy przedzakupowe
|
|
|
Łowca napisał/a: | Plan brzmi "zbudować kampera na bazie blaszaka dla 4 pełnoletnich osób"
0. Prawo jazdy kat B posiadamy - czy uzasadnione jest robienie kat C żeby nie przejmować się masą pojazdu?
1. Rozmiar - przy 188 cm wzrostu to prawdopodobnie "L4H3". Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? Czy może jednak - patrz punkt 0 - iść w kierunku 'miniciężarówki' ?
2. O co chodzi z tą akcyzą, kiedy ją płacę i w jakiej wysokości to może wyjść? Przy samochodzie, który kupię np za 45k PLN ... |
Ad.0 Znakomita większość kamperów w Europie jest do 3,5t (lub 4,25t w niemcach) na kat B i większości to starcza. Posiadanie kampera na kat.C ma swoje zalety ale i wady ...... ale o tym było wiele i to wiele razy.
Ad.1. Tu podobnie jak z DMC, jeden ma już komfort w osobowym kombi, a drugi w kamperze na autobusie będzie narzekał że ciasno. O tym tez są tomy spisane na forum, trzeba tylko poszukać. Tak czy inaczej jednoznacznej odpowiedzi nie znajdziesz .
Ad.2. Akcyzę za zmianę z ciężarowego na specjalny kempingowy płaci się nie od ceny zakupu bazy , tylko od wartości pojazdu już zbudowanego i przerejestrowanego. Ta wartość jest brana ze średnich cen i to urzędnik wyznacza jej wartość.
Dla pojazdów z silnikami o pojemności do 2000cm3 jest to 3,1% , a powyżej tej pojemności 18,6%. Przykładowo jak uznają Ci , że kamperek jest warty 100 000 PLN to zależnie od pojemności silnika będzie to 3100PLN lub 18600 PLN
Piszesz , że baza za 45000 PLN. Na zrobienie zabudowy i wyposażenie wydasz, strzelam 40 000PLN. Jeśli silnik będzie powyżej 2000cm, a ze średniej ceny wyjdzie że kamper na blaszaku z tego rocznika będzie załóżmy wart te 100 000 PLN to całość wyjdzie cię 103 600PLN.
W takim przypadku to bym kupił gotowego za te 100 koła a nie pierdzielił się w budowanie |
|
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-04-12, 17:37
|
|
|
kimtop napisał/a: | Łowca napisał/a: | Czy coś mniejszego da radę zapewnić komfort podróży i wypoczynku? |
Cztery dorosłe osoby w blaszaku? Słabo to widzę |
Że będziemy sobie siedzieć na głowie? I że ciasno będzie, do spania, mycia, jedzenia i w deszczowe dni kiedy na zewnątrz się nie wyjdzie? |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-04-12, 17:52
|
|
|
joko napisał/a: | Piszesz , że baza za 45000 PLN. Na zrobienie zabudowy i wyposażenie wydasz, strzelam 40 000PLN. Jeśli silnik będzie powyżej 2000cm, a ze średniej ceny wyjdzie że kamper na blaszaku z tego rocznika będzie załóżmy wart te 100 000 PLN to całość wyjdzie cię 103 600PLN. |
Tylko to trzeba wtedy mieć 100k od ręki, których chwilowo nie mam A budując samemu mogę ten wydatek rozłożyć w czasie. No i mieć coś na nowych elementach, zrobione pode mnie - a nie rozwiązania sprzed kilku lat. |
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2022-04-12, 18:02
|
|
|
Łowca napisał/a: | Tylko to trzeba wtedy mieć 100k od ręki, których chwilowo nie mam A budując samemu mogę ten wydatek rozłożyć w czasie. |
Popieram Twój tok myślenia
Najważniejsze w tej zabawie to 'gonić króliczka'
Jak już go złapiesz to ciekawi mnie czy bedziesz miał wene i kase na podróż w koło komina
W dzisiejszych czasach to drogie hobby |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-04-12, 18:19
|
|
|
Bim napisał/a: |
Jak już go złapiesz to ciekawi mnie czy bedziesz miał wene i kase na podróż w koło komina
W dzisiejszych czasach to drogie hobby |
W najgorszym scenariuszu zbuduję, wyjadę raz i sprzedam. |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-04-12, 18:19
|
|
|
Dodam tylko że cena dziś to 100 tyś. a za parę miesięcy wyjdzie 130 tyś.
Takie czasy że w jednej dostawie plyty wiórowejam dwie ceny .
Takich histori nie było za komuny. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2022-04-12, 18:36
|
|
|
Łowca napisał/a: | W najgorszym scenariuszu zbuduję, wyjadę raz i sprzedam. |
Jak już zakładasz w fazie marzeń scenariusze to tylko pozytywne
Po warunkiem, że skończysz przy tym budżecie
Popatrz w mó opis pod avatrem
ja realizije swoje marzenia przez ponad 14 lat
kiedyś mnie też nie było stać na coś co mieli koledzy
Kupiłem i jeżdzę a nie wiecznie buduje i marzę o wyjeździe |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2022-04-13, 23:52
|
|
|
Łowca napisał/a: |
W najgorszym scenariuszu zbuduję, wyjadę raz i sprzedam. |
Tylko jesteś świadomy , że takiej samoróbki nie sprzedasz za kwotę od jakiej będziesz miał naliczoną akcyzę , ani za kwotę , która pokryje koszty budowy ?
Samodzielna budowa kampera ma sens i jakieś uzasadnienie ekonomiczne pod warunkiem, że robimy to dla siebie i na długie użytkowanie.
Zakładanie szybkiej sprzedaży jeszcze przed budową , to zła droga |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

|
Wysłany: 2022-04-14, 00:39
|
|
|
Łowca napisał/a: |
Tylko to trzeba wtedy mieć 100k od ręki, których chwilowo nie mam |
Tym bardziej uważam, że nie stać Cię na eksperyment w budowanie. Mając wolne środki na nowego , można się bawić i jak finalnie wyjdzie to podobnie jak gotowy , to zawsze można to tłumaczyć właśnie w ten sposób, że zrobiło się pod siebie , może nawet lepiej jak "fabryka"
Jak nie masz w tym momencie wszystkich potrzebnych środków i chcesz rozkładać to w czasie, to wystarczy , że utkniesz z jakiegoś powodu w trakcie (z powodów technicznych, prawnych czy finansowych) i nie będziesz miał ani kasy ani kampera.
Andrzej poruszył bardzo ważną sprawę, czyli potężny wzrost cen surowców, materiałów i usług .
Jeśli zakładasz sobie teraz jakieś koszty , a chcesz je rozłożyć w czasie , to w obecnej sytuacji z jaką mamy do czynienia możesz je spokojnie pomnożyć x2 i będzie to bardzo , bardzo skromne założenie.
Andrzej pisze o płycie wiórowej , ale dotyczy to praktycznie wszystkiego. Przykładowo pod koniec zeszłego roku stal w blachach kosztowała 3-4PLN/kg, a miesiąc temu dochodziła do 12PLN/kg. Obecnie jest lekka korekta i mamy 8,50-9 PLN /kg co i tak daje 2-3 krotny wzrost. Podobnie aluminium , było koło 12PLN, jest prawie 30 PLN.
Szczerze to nie wiem skąd bierze się jastrzębiowi te kilkanaście procent inflacji , jak czego się nie chwycić to mamy wzrosty od kilkudziesięciu do kilkuset procent.
Jakimś rozwiązaniem byłby zakup wszystkiego od razu (i bazy i materiałów) i potem spokojne budowanie, ale wracamy wtedy do punktu wyjścia
Lata temu jak odkryłem karawaning i postanowiłem mieć kampera, to pierwszym pomysłem było właśnie samodzielne zbudowanie go na bazie blaszaka .
Wtedy moja mądra Żona powiedziała mi coś takiego : " Chcesz mieć kampera, nie widzę problemu. Jak cię stać na nowego to idź i zamów a jak na używanego to poszukaj ,kup i używaj ...... a nie bierz się za budowanie na starym tryplu , bo będzie to trwało dwa lata, wydasz podobną kasę i finalnie wyjdzie nie do końca tak jak chciałeś"
Posłuchałem, zamówiłem i po miesiącu (tak, były kiedyś takie czasy ) już używałem ..... i nie żałuję tego kroku do dzisiaj , czego również Tobie szczerze życzę |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 332/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2022-04-14, 07:07
|
|
|
joko napisał/a: | Andrzej pisze o płycie wiórowej , ale dotyczy to praktycznie wszystkiego. |
Oczywiście dotyczy wszystkiego co związane z meblarstwem , oraz wielu innych części potrzebnych do zabudowy.
Wielu ludzi podjęło decyzję , że kupi nowe kampery i nie straci i jakby na to nie spojrzeć był strzał w dziesiątkę.
Na ten moment przy wzroście cen, zakup gotowca jest idealny i pewnie wyjdzie bardziej opłacalnie niż borykać się z budową i codziennym wzrostem cen. Znam to z autopsji.
Obecnie niema cen proponowanych czy ustalonych jest "cena dnia" bierzesz lub nie.
Póki taka sytuacja będzie sią utrzymywać , to wszelkie przedsięwzięcia są utopią i nie chodzi mi tylko o budowę kampera na blaszaku. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2022-04-14, 07:58
|
|
|
pierwsze pytanie:
co sprawia Ci większą stysfakcję
jeżdżenie kamperem,
czy budowanie kampera?
jeżeli to pierwsze to uzbierałbym kasę lub pożyczył i kupił jak radzi Joko, jeżeli to drugie to nie ma o czym mówić.
drugie pytanie:
ile masz lat?
jeżeli jeszcze przed Tobą duża liczba wyjazdów, z których część możesz zmarnować na dłubanie przy aucie, to rób jak chcesz, ale jeżeli jesteś już w tym wieku, że trzeba przyjąć iż każdy wyjad może być ostatnim, to szkoda czasu na gnicie w garażu.
ale to tylko mój punkt widzenia. |
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-04-14, 10:29
|
|
|
No to mnie teraz .... doświadomiliście przez uszy.
Planuję pożyć jeszcze drugie tyle, co mam, więc czas ograniczeniem nie jest. Co do pieniędzy - perspektywa jest taka że będzie ich przybywać, a nie ubywać.
Owszem, mogę się bawić w 'robienie kampera' ale wolałbym jeździć. A skoro piszecie, że dziś 'robienie' jest mało opłącalne finansowo, i czasochłonne - to chyba rzeczywiście zakup jest lepszym rozwiązaniem.
I tu dochodzimy do innego problemu - to, co aktualnie mogę kupić to absolutnie nie jest coś, czym chciałbym jeździć. |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 538/420 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-04-14, 11:11
|
|
|
Łowca napisał/a: | rzeczywiście zakup jest lepszym rozwiązaniem.
I tu dochodzimy do innego problemu - to, co aktualnie mogę kupić to absolutnie nie jest coś, czym chciałbym jeździć. |
Czyli trzeba zmieniać hobby. Może wędkowanie? Hodowla gołębi? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|