Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem techniczno-legalny.
Autor Wiadomość
orys 
stary wyga

Twój sprzęt: Baza już jest ;-)
Piwa: 58/13
Wysłany: 2022-04-11, 08:01   Problem techniczno-legalny.

Jak może ktośtam pamięta miałem kupować bazę 4 lata temu, ale życie potoczyło się troszkę inaczej (byłem ofiarą napadu, uraz głowy, rok na zwolnieniu lekarskim, wyczyszczenie oszczędności plus długi) i dopiero teraz jestem w stanie powrócić do tematu (wygrałem w sądzie sprawę o odszkodowanie + znacznie lepiej zarabiam).

Tymczasem jednak zdarzył mi się Brexit i Covid, przez co na rynku u mnie w Szkocji brakuje totalnie dostawczaków - rynek jest totalnie wyczyszczony w porównaniu do tego co było kilka lat temu, a te kilka przerdzewiałych sztrucli które wciaż są tu w ofercie kosztują trzy razy tyle, ile kosztował przyzwoity busik w 2018 roku (nie przesadzam).

Tymczasem jednak będę pewnie się zawijał z tych paskudnych wysp z powrotem do EU, i padł pomysł, żeby kupić auto w Polsce, bo tam na rynku jednak wciąż więcej się dzieje, plus kierownica będzie po dobrej stronie - mam tam znajomego który pracuje w Mercedesie i raz, że się zna a dwa, że może mieć jakieś dojścia do fajnych używek, a ja i tak chciałbym najchętniej jumbo sprintera.

I teraz tak, fajnie by było mieć w kamperze więcej niż trzy miejsca - chciałbym cztery. Technicznie, finansowo, widzę, że to nie jest duży problem, parę stówek się płaci firmie za wstawienie foteli + 82 złote za przegląd i voila. Ale im więcej czytam, tym głupszy jestem, a ten megawątek z opowieściami fantastów na 200 stron u nas na forum to już mnie kompletnie zdezorientował.

Chciałem więc zapytac, jeśli ktoś się zna:
- czy jeśli dorzucę dwa fotele w "drugim rzędzie" to żeby zwiększyć ilość siedzeń muszę przesunąć gródź za nie? Czy mogę po prostu wywalić bo to wtedy będzie osobowy i grodzi już nie musi mieć?
- co z tą akcyzą? Czytam coś, że taka przeróbka będzie kosztować prawie 20% akcyzy jako zmiana na osobowy... To jest 100% pewne, czy to są bajki fantastów? A nie może być cztero osobowe auto ciężarowe?

Bo jesli tak, to chyba bym musiał szukać brygadówki, a to już są totalne białe kruki... albo zrezygnować z wożenia pasażerów i po prostu zrobić sobie auto dwuosobowe (dzieci nie mamy, dodatkowe fotele miały być "dla gości" którzy i tak spali by w namiocie).

Postaw piwo autorowi tego posta

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2022-04-11, 09:02   

orys napisał/a:
albo zrezygnować z wożenia pasażerów i po prostu zrobić sobie auto dwuosobowe (dzieci nie mamy, dodatkowe fotele miały być "dla gości" którzy i tak spali by w namiocie).

I to jest chyba najlepsze rozwiązanie.Jak ktoś będzie chciał z wami jechać i do tego spać w namiocie to niech jedzie swoją osobówką.Zawsze może się ona przydać na krótkie wypady poza miejsce zakwaterowania.

orys 
stary wyga

Wysłany: 2022-04-11, 19:28   

darek 61 napisał/a:
orys napisał/a:
albo zrezygnować z wożenia pasażerów i po prostu zrobić sobie auto dwuosobowe (dzieci nie mamy, dodatkowe fotele miały być "dla gości" którzy i tak spali by w namiocie).

I to jest chyba najlepsze rozwiązanie.Jak ktoś będzie chciał z wami jechać i do tego spać w namiocie to niech jedzie swoją osobówką.Zawsze może się ona przydać na krótkie wypady poza miejsce zakwaterowania.

I może tak zrobimy, jeżeli jednak z tymi miejscami jest to do zrobienia, to zawsze lepiej mieć niż nie mieć.

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 483/396
Wysłany: 2022-04-11, 19:52   

orys,

Jeśli z ciężarowego chcesz zmienić na osobowy lub specjalny kempingowy to MUSISZ w PL zapłacić akcyzę wg. pojemnościowy silnika: 3,1% do 2.0 lub 18,6% powyżej 2.0.

Reszta do zrobienia wg.tego co sam uznasz za najlepsze dla siebie. Czyli zbyt ogólne pytania postawiłeś.

orys 
stary wyga

Wysłany: 2022-04-12, 01:54   

LukF napisał/a:
orys,

Jeśli z ciężarowego chcesz zmienić na osobowy lub specjalny kempingowy to MUSISZ w PL zapłacić akcyzę wg. pojemnościowy silnika: 3,1% do 2.0 lub 18,6% powyżej 2.0.

Reszta do zrobienia wg.tego co sam uznasz za najlepsze dla siebie. Czyli zbyt ogólne pytania postawiłeś.

Ok, w zasadzie to o to mi chodziło, dzięki ;-)

A jeszcze jedno pytanie: czy cokolwiek stoi na przeszkodzie, żebym miał na pace ciężarówki zainstalowane wyposażenie kampera? Innymi słowy, muszę to przerejestrowywać, jeśli zostawię gródź i wszystko?

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-12, 08:41   

Na pace Twojego auta ciężarowego możesz wozić sobie co chcesz. Byle nie ludzi. Oraz ma być ściana grodziowa tak jak wyszło z fabryki.

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 314/16
Wysłany: 2022-04-12, 09:13   

LukF napisał/a:
Na pace Twojego auta ciężarowego możesz wozić sobie co chcesz. Byle nie ludzi...

prawo o ruchu drogowym:

"Art. 63.
2.
Dopuszcza się przewóz osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy, pod warunkiem że:
1)
pojazd odpowiada wymaganym warunkom technicznym do przewozu osób;
2)
osoby nie znajdują się między ładunkiem a kabiną kierowcy;
3)
osoby przewożone są na miejscach siedzących;
4)
pojazd nie przekracza prędkości 50 km/h."

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 501/29
Wysłany: 2022-04-12, 09:34   

Cyryl napisał/a:

4)
pojazd nie przekracza prędkości 50 km/h."[/i]

Czyli w kontekście tego o co pytał Orys i tak bez sensu.

Orys, jeśli ta akcyza to problem , to ja bym proponował znaleźć coś z silnikiem 2.0 i zrobić sobie tak jak Ci pasuje , a nie iść w kompromisy . Akcyza w wysokości 3,1% jest do przełknięcia na pewno wiele bardziej niż ta wyższa.
Kamperek na ciężarówce z grodzią to nieporozumienie . Na busie bez grodzi już jest słabo, a jak odpadnie Ci cała kabina z obrotowymi fotelami z przestrzeni życiowej to już traci sens.

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-12, 11:22   

chodziło mi o to, że prawo o ruchu drogowym dopuszcza przewożenie osób na skrzyni ładunkowej pojazdu ciężarowego jak również w przyczepie, ale po spełnieniu pewnych warunków.
ale możliwość jest.

a patrząc już życiowo, kto z obsługujących radar będzie wiedział jak blaszak jest zarejestrowany, czy blaszak ma jechać z prędkością 50km/h czy inną. to dopiero wyjdzie podczas kontroli po zatrzymaniu.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-12, 15:31   

Cyryl napisał/a:

ale możliwość jest.

No jest....... tylko , że Orysowi wynika z tego .... nic ;)

Cyryl napisał/a:

a patrząc już życiowo, kto z obsługujących radar będzie wiedział jak blaszak jest zarejestrowany, czy blaszak ma jechać z prędkością 50km/h czy inną. to dopiero wyjdzie podczas kontroli po zatrzymaniu.

A właśnie i co wtedy ?
Załóżmy na przykład, że na ograniczeniu do 90km/h jedziemy sobie takim ciężarowym z ludkami na "pace" powiedzmy 105km/h i zatrzymuje nas suszarkowy . Zapłacimy i punktów nałapiemy w/g taryfikatora jak za przekroczenie o 15 czy o 65km/h ?
A może za przekroczenie o 15km/h + drugi mandat za wożenie ludzi na pace ?

Cyryl 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-12, 16:58   

joko napisał/a:
...No jest....... tylko , że Orysowi wynika z tego .... nic ;) ...

Orysowi dałem kontakt na PW do diagnosty, gdzie może uzyskać wiążącą odpowiedź.

joko napisał/a:
A właśnie i co wtedy ?...
...jedziemy sobie takim ciężarowym z ludkami na "pace" powiedzmy 105km/h...

dlaczego 105km/h, dlaczego nie 200km/h?
jak jedziesz ciężarówką, to po co przekraczasz przepisy dla osobówek?

ja tylko zacytowałem przepis, a myślę, że większość użytkowników tego forum to osoby pełnotenie i będą postępować według własnego uznania, mając świadomość, że niezależnie od wartości porad odpowiedzialność spadnie tylko na nich.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 240/601
Wysłany: 2022-04-12, 21:52   

joko napisał/a:
znaleźć coś z silnikiem 2.0 i zrobić sobie tak jak Ci pasuje , a nie iść w kompromisy . Akcyza w wysokości 3,1%

I za tydzień wstawiam 3.0 power i 3,1% zostaje :bigok

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2022-04-12, 22:04   

orys napisał/a:
- co z tą akcyzą? Czytam coś, że taka przeróbka będzie kosztować prawie 20% akcyzy jako zmiana na osobowy... To jest 100% pewne, czy to są bajki fantastów? A nie może być cztero osobowe auto ciężarowe?

Jeżeli kupię auto ciężarowe w Polsce, sprowadzone kilka lat temu przez sprzedawcę,następnie przerobimy je na osobowe, to od jakiej kwoty naliczana jest akcyza.

LukF 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-12, 22:10   

darek 61 napisał/a:
orys napisał/a:

Jeżeli kupię auto ciężarowe w Polsce, sprowadzone kilka lat temu przez sprzedawcę,następnie przerobimy je na osobowe, to od jakiej kwoty naliczana jest akcyza.

Od najbliższego czyli analogicznego osobowego (tzw.busa).

joko 
Kombatant

Wysłany: 2022-04-12, 23:41   

LukF napisał/a:
darek 61 napisał/a:
orys napisał/a:

Od najbliższego czyli analogicznego osobowego (tzw.busa).

Dokładnie. A jak przerobi się na specjalny kempingowy to nikt nie będzie patrzył , że to samoróbka , tylko zrówna wartość z konstrukcjami "fabrycznymi" i nie będzie niczym niezwykłym , że podstawa do naliczenia akcyzy może być i 3x większa od ceny bazy .

Odpowiedz do tematu