|
Rozkminy przedzakupowe |
| Autor |
Wiadomość |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2022-04-14, 15:25
|
|
|
| LukF napisał/a: | | Łowca napisał/a: | rzeczywiście zakup jest lepszym rozwiązaniem.
I tu dochodzimy do innego problemu - to, co aktualnie mogę kupić to absolutnie nie jest coś, czym chciałbym jeździć. |
Czyli trzeba zmieniać hobby. Może wędkowanie? Hodowla gołębi? |
Tu nie chodzi o hobby
Za nim załapie bakcyla z czterema osobami w blaszaku to szybko mu przejdzie,
no chyba ,że to będą tzw wyjazdy "melanżowe" z jazdą po kresce |
|
|
|
 |
Robertunio
zaawansowany
|
Wysłany: 2022-04-14, 21:14
|
|
|
Łowca,
Tak jak Koledzy powyżej pisali, musisz odpowiedzieć Sobie na wiele pytań.
Weź również pod uwagę, że wybór drogi - budowa kampera, nie wyklucza podróży nim w trakcie budowy 😉. Wprawdzie pierwsze wyjazdy będą bardzo spartańskie, lecz w trakcie każdego następnego, docenisz każdy „klocek”, w który w międzyczasie wyposażysz autko. Trzymam kciuki za wybór właściwej drogi 💪. |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W planach
|
Wysłany: 2022-04-15, 08:18
|
|
|
Mnie spartańskie warunki i 'minimalizm' nie będą przeszkadzać, zwłaszcza na początku. Z 4 osób szybko mogą zrobić się 3 - wiadomo, dzieci wyfruwają.
Dla mnie głównym argumentem za budową zamiast zakupu jest :
- możliwość zrobienia wszystkiego 'pod siebie'
- wszystko jest nowe
Bo jeśli mam wydać 60 czy 70k dzisiaj i coś kupić - to będzie to auto 20letnie (czyli mechanika!!), bez łazienki w środku, a jeśli będzie mieć solary, to niekoniecznie wydajne - czyli za rok albo trzy wymiana połowy osprzętu. To ja wolę ten osprzęt zakupić dzisiaj nowy. I włożyć go do auta 8 czy 10 letniego.
Zdaję sobie sprawę że budowa to kilkaset godzin spędzone na dłubaniu. Ale wolę poświęcić rok na takie dłubanie, po którym będę zadowolony, niż zniechęcić się do marzeń tylko dlatego, że zakupiony pojazd był mocno nieidealny. |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Cze 2011 Piwa: 366/746 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2022-04-15, 17:42
|
|
|
| Łowca napisał/a: |
Dla mnie głównym argumentem za budową zamiast zakupu jest :
- możliwość zrobienia wszystkiego 'pod siebie'
- wszystko jest nowe
. |
Z tym robieniem pod siebie to może być ciężko, są dla blaszaków utarte schematy układu zabudowy i raczej wyzej (....) nie podskoczysz, może jakieś milimetry, w sporej części prac na własną rękę wychodzi z tego niezły ulep bez składu i ładu,
Proponuję bez zobowiązań porównać kilka oferowanych przypadkowo samoróbek z fabrycznymi zabudowami blaszaków, 100% wyłoni się obraz przyszłego dzieła,
Jaki taki sęs robienia blaszaka ma z firmą specjalizującą się w przerabianiu na kampery, można weryfikować i uzgadniać nasze zachcianki z osobami które mają jakieś pojęcie o budowie.
|
_________________ komplet |
| Ostatnio zmieniony przez Komplecik 2022-04-16, 10:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-04-15, 17:44
|
|
|
Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. Ale kto zabroni |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-15, 17:49
|
|
|
| LukF napisał/a: | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. Ale kto zabroni |
Nie nie, nikt nie zabrania, oświecić kolegę wypada by nie był rozczarowany, bo pyta a my widzieliśmy już te piękności, sam mam taką świadomie wybraną |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2022-04-15, 17:56
|
|
|
| LukF napisał/a: | | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. |
samoróbka ma być praktyczna i wygodna, a nie startować na Miss World |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
| |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-15, 18:34
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | LukF napisał/a: | | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. |
Fabryczne rozwiązania projektują sztaby ludzi wszelkie kolizje są konsultowane a przy nich powstają patenty na kolizje.
|
| |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 550/428 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-04-15, 20:08
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | LukF napisał/a: | | Ulep to ciekawe i trafne określenia w większości przypadków. |
Jak uważasz. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 246/618 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2022-04-15, 21:33
|
|
|
| Komplecik napisał/a: | ludzi wszelkie kolizje są konsultowane a przy nich powstają patenty na kolizje.
|
no to obejrzyj sobie linki na You Tube z wypadków kamperowych |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-16, 00:34
|
|
|
| SlawekEwa napisał/a: | | Komplecik napisał/a: | ludzi wszelkie kolizje są konsultowane a przy nich powstają patenty na kolizje.
|
no to obejrzyj sobie linki na You Tube z wypadków kamperowych |
Nie o te kolizje mnie chodziło, myślałem o projektowaniu i budowie kampera problemach z tym zwiazanych jak to wszystko umieścić w tak ciasnej puszce by to pasowało jedno z drugim było funkcjonalne trwałe i wyglądało, bezpieczne jak najbardziej też
|
|
|
|
 |
Krisp
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Movano
|
Wysłany: 2022-04-16, 15:00
|
|
|
Wysłuchaj się w swój głos wewnętrzny ( jeśli słyszysz buduj to buduj ). Życie jest zbyt mało długie aby rozważać i się zastanawiać, przetrzyj nowe szlaki ekonomi budowy wybierz dowolnie materiały zdobyczne też. Ja buduję już kilka lat po trochu bo co coś dołożę to mam przestuj bo gdzieś wyjeżdżam. Warto wyznaczyć cel i dążyć do realizacji. Mam nadzieję że ogarniesz temat i podejmiesz rękawice Ja właśnie sprzedaję motocykl aby mieć na trochę gratów i podróże kolejne. Pozdrawiam i trzymam kciuki mocno. |
_________________ Przez działanie rozumie się również zaniechanie. |
|
|
|
 |
Łowca
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: W planach
|
Wysłany: 2022-04-19, 10:37
|
|
|
Ja wiem, że majstrując samemu może się okazać, że gniazdko z prądem pasuje mi akurat na kolanku rurki z wodą.
Obejrzałęm już kilkanaście 'sukces story' na youtube jak to ludzie rozmaici się pochwalili, ile to im czasu, roboty i pieniędzy zajęło zmajstrowanie campervana samodzielnie. I pewnie najgorszych błędów bym uniknął - za to popełnił własne, niepowtarzalne.
Ulep piękne słowo. Dlatego wybieram sięw połowie maja na targi na Służewcu, sprawdzić parę rozwiązań na żywo. Lepiej raz pomacać niż tysiąc razy obejrzeć w TV. |
|
|
|
 |
Monter
stary wyga www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Pomógł: 5 razy Dołączył: 21 Paź 2020 Piwa: 31/26 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2022-04-19, 12:04
|
|
|
| Trzeba też brać poprawkę na to, że część osób zaczęło budowę i nigdy jej nie skończyło - a tego na YouTube nie znajdziesz. Sam oglądałem kanały, które w pewnym momencie się urywają lub zniknęły. Pewności nie mam, ale ukończeniem projektu raczej każdy się lubi pochwalić. Tylko trzeba mieć gdzie, jak i czym, oraz zakładany czas i budżet pomnożyć przez 2 lub 3 (dokładnie nie pamiętam). To jak budowa domu - tyle, że na kołach. |
_________________ Nasza strona podróżniczo-kamperowa: https://dem.yt
Możesz też postawić nam wirtualną kawę :-)
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2022-04-19, 17:00
|
|
|
Propozycje cenowe z olxa na zabudowę rozbieżności cenowa spora trzeba by wypytac co dają w cenie i zobaczyć na żywo efekt pracy tych firm oferujących zabudowy
Ze zdjęć w miarę nie ulepy
Screenshot_20220419_174501.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 5 raz(y) 137,9 KB |
Screenshot_20220419_174437.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4 raz(y) 121,61 KB |
|
| |